Hoe krijg ik Poison Ivy veilig van mijn kat? (5 tips van experts)

Poison ivy kan ernstige problemen veroorzaken voor zowel u als uw katachtige. Niet alleen kunt u de oliën die de uitslag veroorzaken naar elkaar verspreiden, maar mogelijke complicaties kunnen opduiken bij zowel mensen als katachtigen. Gelukkig is poison ivy meestal niets meer dan een overlast. Dat betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je het niet moet behandelen. Indien onbehandeld, kunnen tekenen blijven hangen voor weken en mogelijk een reeks problemen veroorzaken.

Gelukkig is het niet erg moeilijk om poison ivy van je kat te krijgen, maar het zal waarschijnlijk verschillende behandelingen (en herbehandelingen) vereisen. Hier zijn enkele stappen die u moet overwegen te nemen als u denkt dat uw huisdier in contact is gekomen met poison ivy.

3 katten gezichtsverdeler

7 aanbevelingen van experts om poison ivy veilig van uw kat te herkennen en te verwijderen

Poison Klimop
Afbeelding Credit: leoleobobeo, Pixabay

Bij voorkeur moet u weten hoe u poison ivy kunt herkennen en van uw eigendom kunt verwijderen. Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het moment om naar buiten te gaan en te kijken of je gif klimop opmerkt waar je kat in kan komen. Natuurlijk, als uw kat vrij spel heeft in de buitenlucht, kan dit een uitdaging zijn.

Toch, als je de plant niet verwijdert, kan je kat gewoon houden ermee in aanraking komen. Het opruimen van deze poison ivy-uitslag is misschien niet je grootste probleem als je kat er gewoon in blijft rollen. Daarom is het spotten en verwijderen van de giftige klimopplant van vitaal belang.

Je kunt vaak poison ivy spotten omdat de bladeren zich in drieën rangschikken. Het is een van de weinige wijnstokken die dit doen, waardoor je het verschil kunt zien tussen poison ivy en vergelijkbare, onschadelijke wijnstokken.

Het verwijderen van poison ivy kan een uitdaging zijn (en kan een heel artikel op zichzelf zijn). Vergeet echter niet om gif klimop nooit te verbranden, ongeacht hoe je het verwijdert. De olie kan door de lucht reizen wanneer het wordt verbrand, waardoor uw keel en longen worden aangetast. Het is misschien het beste om professionele hulp te krijgen bij het verwijderen.

1. Merk het probleem op

Katten hebben minder kans dan mensen om symptomen van poison ivy te ervaren, omdat hun vacht hun huid beschermt tegen contact. Dat betekent echter niet dat ze helemaal niet worden beïnvloed, vooral als de oliën hun weg vinden naar de huid van uw huisdier.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat jij kan een poison ivy-uitslag krijgen van het aaien van je katachtige als ze de oliën op hun vacht hebben.

Katten hebben de meeste kans om uitslag te ontwikkelen op plaatsen die minder vacht hebben. Hun buik, kin en poten komen bijvoorbeeld in gedachten. Alle katten zijn echter anders, met verschillende hoeveelheden vacht. Zoals je je misschien kunt voorstellen, krijgt een haarloze kat de uitslag zowat overal, net als een persoon.

De symptomen lijken erg op die bij mensen. Er zal bijvoorbeeld waarschijnlijk een rode, hobbelige uitslag optreden. Deze uitslag jeukt meestal, waardoor uw huisdier de uitslag bijt of krabt. In sommige gevallen kunnen blaren optreden. Als de kat te veel krabt, kan het de huid breken. Veel ernstige gevallen kunnen om deze reden leiden tot secundaire infecties.

thematische pauze

2. Praat met een dierenarts

We raden u ten zeerste aan om met uw dierenarts te praten over de uitslag van uw huisdier. Niet alleen kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de uitslag te behandelen, maar ze kunnen ook helpen letten op secundaire infecties. Hoewel poison ivy zelf meestal niet gevaarlijk is, kunnen de infecties die wortel schieten in de uitslag dat wel zijn. Daarom werkt het het beste om met uw dierenarts te praten.

Praten met uw dierenarts is vooral belangrijk als de uitslag zich in een gevoelig gebied bevindt. Het gezicht van uw kat is bijvoorbeeld bijzonder gevoelig, vooral rond de ogen. Poison ivy kan bijzonder lastig zijn rond de ogen, omdat het potentiële oogproblemen kan veroorzaken.

thematische pauze

3. Gebruik een havermout shampoo

Vaak is het aan te raden om uw kat zo snel mogelijk te wassen nadat u symptomen hebt opgemerkt. De oliën van de plant zullen uitslag blijven veroorzaken (en zich zelfs verspreiden) totdat ze worden verwijderd. De beste manier om dit te doen is via een bad, hoewel het baden van een kat een beproeving kan zijn. Een havermoutshampoo ontworpen voor de gevoelige huid wordt aanbevolen, zelfs als u er normaal gesproken geen gebruikt.

Zorg ervoor dat u handschoenen draagt tijdens het baden van uw huisdier. Je wilt immers niets van de olie op je huid krijgen. U moet handschoenen gebruiken om uw kat te hanteren voordat u in bad gaat, maar zorg ervoor dat u de handschoenen direct daarna verwijdert. Je wilt niet dat de handschoenen je kat opnieuw besmetten.

Als je geen geschikte shampoo hebt liggen, kun je in plaats daarvan gewone Dawn-afwasmiddel gebruiken. Het is heel zacht en gemaakt om oliën te verwijderen, dus het werkt vaak vrij goed in deze situatie.

schoonmaakkat van shampoo op waterbad
Afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock
thematische pauze

4. Reinig alles wat uw kat heeft aangeraakt

Nu komt het lastige deel – het verwijderen van de olie uit uw huis. Urushiol, de olie geproduceerd door poison ivy, kan een tijdje op items blijven. Als deze items door u of uw huisdier worden aangeraakt, kan er uitslag optreden. Daarom is het belangrijk om uw huis grondig schoon te maken om mogelijke irritatie te voorkomen.

Stoffen, zoals het bed van uw kat, moeten worden gewassen. Vaak wil je extra wasmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat de oliën worden weggespoeld. Soms kan een tweede wasbeurt nodig zijn. Zorg ervoor dat u handschoenen gebruikt bij het hanteren van het bed en andere stoffen.

U kunt een wasmiddel of ontsmettingsalcohol gebruiken om niet-poreuze items schoon te maken. Zorg ervoor dat u speelgoed en kommen van huisdieren schoonmaakt als uw kat ze heeft aangeraakt sinds hij is blootgesteld. Je kunt de meeste meubels schoonmaken zoals je normaal zou doen. Vergeet echter niet dat u aan het schoonmaken bent olie, gebruik dus reinigingsproducten die zijn ontworpen om vet en soortgelijke stoffen te verwijderen.

Veel katteneigenaren behandelen hun katten effectief, maar vergeten items in hun huis schoon te maken. In sommige gevallen kan de kat opnieuw worden aangetast, waardoor het lijkt alsof de uitslag niet effectief is behandeld.

thematische pauze

5. Let op complicaties

Complicaties zijn uiterst zeldzaam, maar ze kunnen optreden. De meest voorkomende complicaties treden op wanneer de oliën in het oog komen, waardoor irritatie ontstaat. De oliën kunnen echter ook op andere gevoelige delen van het lichaam terechtkomen, waardoor irritatie ontstaat. De geslachtsorganen, neus en mond kunnen mogelijk zeer nadelige reacties hebben, vooral als zwelling optreedt.

Houd ook eventuele ademhalingsstress in de gaten. Meestal gebeurt dit wanneer de plant wordt verbrand. Theoretisch kan het echter ook voorkomen als de oliën worden geconsumeerd – omdat katten zichzelf reinigen met hun tong, is er een kans dat ze de oliën binnenkrijgen.

Katten krabben
Afbeelding credit: Comanche, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn net als mensen gevoelig voor poison ivy, hoewel hun vacht vaak hun huid beschermt tegen de oliën, waardoor irritatie wordt voorkomen. Gebieden met weinig vacht kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken, ook rond het gezicht van de kat.

Het baden van uw kat is de meest effectieve behandeling, omdat dit helpt bij het verwijderen van de oliën. U moet echter ook elk ander exemplaar van de olie in uw huis schoonmaken. Als uw kat iets heeft aangeraakt, moet het worden schoongemaakt om de olie te verwijderen. Anders kan uw kat opnieuw worden blootgesteld en kan de irritatie aanhouden.

Zorg ervoor dat u handschoenen gebruikt en zorg ervoor dat u de olie niet zelf aanraakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mark van Dam, Shutterstock