Hoe geef je een kat lactulose? (7 Geweldige Manieren)

Lactulose is een ontlastingsverzachter die vaak wordt voorgeschreven om katten constipatie te verlichten. Het product trekt vocht in de ontlasting van uw huisdier en stimuleert regelmaat door de stoelgang minder dicht te maken. Het wordt ook vaak voorgeschreven voor katten die lijden aan leverfalen om de hoeveelheid ammoniak in hun bloedbaan te verminderen. Het is algemeen verkrijgbaar als een vloeibare of kristalformulering. Lees verder voor een stapsgewijze handleiding voor het geven van lactulose aan uw kat.

3 katten gezichtsverdeler

De top 7 manieren om een kat lactulose te geven

1. Zorg ervoor dat u begrijpt hoeveel medicatie u uw huisdier moet geven

Lactulose is een medicijn dat dierenartsen vaak voorschrijven om constipatie en lagere ammoniakspiegels in het bloed bij katten te behandelen, maar de exacte dosis die uw kat moet krijgen en hoe vaak hangt af van het gewicht en waarom hij de medicatie gebruikt. Zorg ervoor dat u precies begrijpt hoeveel medicatie u uw huisdier moet geven en hoeveel keer per dag u het aan hen moet geven.

thematische pauze

2. Probeer de medicatie te mengen met het voedsel van uw kat

Sommige katten raken niet opgewonden als je medicijnen aan hun voedsel toevoegt en het mengt. Het is vaak de gemakkelijkste manier om katten te laten samenwerken en daarom meestal het proberen waard. Voeg de medicatie toe aan een kleine hoeveelheid natvoer van uw kat en voer het met de hand aan hen; op die manier kunt u zien of uw kat de medicatie daadwerkelijk heeft gebruikt of niet.

Vermijd het mengen van de dosis door de hele maaltijd van uw kat, omdat dit uw metgezel kan overtuigen om niet te eten, en als uw huisdier een paar happen neemt en wegloopt, kan het moeilijk zijn om te bepalen hoeveel van de medicatie ze hebben weten te krijgen.

Veel katten houden niet van de smaak van Lactulose, dus de kans is groot dat je maatje weigert om in de buurt te komen van voedsel dat de medicatie bevat. Als dat zo is, is het misschien tijd om over te gaan tot het gebruik van een spuit.

siamese kat eet thuis voedsel uit kom
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Bereid uw ruimte, de medicatie en uw kat voor

Katten vinden het over het algemeen niet leuk om medicatie te krijgen, dus het helpt om alles van tevoren op te zetten en klaar te hebben om te gaan, zodat je niet probeert de medicatie van je huisdier voor te bereiden terwijl je probeert te voorkomen dat je maatje wegrent. Meet de medicatie van tevoren en vergeet niet om het deksel weer op de fles te doen als je klaar bent!

Zoek een plek waar je comfortabel met je kat kunt zitten. Het voorzichtig inbakeren van uw huisdier in een handdoek voordat u aan de slag gaat, kan helpen uw metgezel kalm te houden en te voorkomen dat u wordt gekrabd, en u kunt een paar traktaties bij de hand hebben om uw kat te belonen als het goed gaat.

thematische pauze

4. Laat uw kat de medicatie likken

Terwijl u uw huisdier op schoot knuffelt, houdt u de spuit tegen de voorkant van de mond van uw huisdier. Druk de stop net genoeg in zodat er een druppel van de medicatie uitkomt en laat je kat eraan likken. Sommige katten werken mee als ze medicijnen in hun eigen tempo mogen likken. Ga langzaam en geef uw huisdier voldoende tijd om te slikken en te ademen. Als uw kat de medicatie niet likt, moet u deze mogelijk voorzichtig op zijn tong druppelen.

thematische pauze

5. Plaats de medicatie rechtstreeks in de mond van uw huisdier

Houd het gezicht van uw kat met één hand vast en gebruik de spuit om de lippen van uw huisdier voorzichtig te openen aan de zijkant van zijn mond, net achter de hoektanden. Er is hier een opening in de tanden die het diasteem wordt genoemd, plaats hier voorzichtig de punt van de spuit en geef langzaam de dosishoeveelheid.

Geef uw huisdier de tijd om door te slikken en herhaal het proces totdat de spuit leeg is. Ga langzaam en voorkom dat de medicatie naar de achterkant van de keel van uw huisdier spuit, omdat dit ervoor kan zorgen dat uw kat stikt. Het is erg belangrijk dat katten de lactulose niet per ongeluk inademen, wat kan gebeuren als je het te snel naar beneden duwt. Vergeet ook niet om de spuit goed te spoelen met heet water nadat je klaar bent.

infusie van vloeibare geneesmiddelen door een dierenarts
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock
thematische pauze

6. Geef uw huisdier veel lof

De meeste katten hebben een hekel aan het nemen van medicijnen, dus zorg ervoor dat je je maatje veel liefde en lof geeft als het proces is voltooid. Door het onaangename zo aangenaam mogelijk te maken, kan de kans op langdurige samenwerking met katten toenemen, wat ongelooflijk belangrijk kan zijn als uw huisdier een chronische aandoening heeft waardoor u hem regelmatig medicatie moet geven.

thematische pauze

7. Overweeg om met uw dierenarts te praten over compounding

Als u zeker weet dat uw huisdier niet zal meewerken met de gewone vloeibare suspensioverweeg om met uw dierenarts te praten over de voor- en nadelen van een samengesteld recept als uw huisdier lactulose op lange termijn moet innemen.

Verbindingen vereisen een recept en worden op bestelling gemaakt voor huisdieren door apotheken die medicijnen kunnen maken in vloeistoffen en kristallen met kat-verleidelijke smaken zoals kip, lever, vis en garnalen. Sommige apotheken kunnen zelfs medicijnen tot smakelijke traktaties maken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Dierenartsen schrijven vaak lactulose voor om katten constipatie te behandelen en om het ammoniakgehalte in het bloed te verlagen bij katten die lijden aan een leveraandoening. Het is verkrijgbaar in vloeibare en kristalvorm, hoewel veel katten een hekel hebben aan de smaak van de vloeibare medicatie. Katten zijn soms bereid om natvoer te eten met medicatie erin gemengd, maar het is vaak nodig om medicatie voorzichtig rechtstreeks op de tong van uw kat te sprenkelen met behulp van een spuit.

Als uw kat echt een hekel heeft aan het nemen van medicijnen, overweeg dan om uw dierenarts te vragen naar compounding, omdat sommige apotheken veterinaire formuleringen kunnen maken in smaken die katten bereid zijn te tolereren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gumpanat, Shutterstock