Hoe bereken je de leeftijd van je kat?

De levensverwachting van een kat varieert tussen 13 en 17 jaar, afhankelijk van de soort en de levensomstandigheden. Een relatief hoge leeftijd als we het vergelijken met het equivalent voor een man. Dankzij onze infografiek kunt u gemakkelijk de “menselijke” leeftijd van uw kat berekenen.

Gewoonlijk zeggen wij dat één jaar kattenleven gelijk staat met zeven jaar mensenleven. In werkelijkheid ligt het iets gecompliceerder dan dat, omdat katten sneller volwassen worden dan mensen. Men schat dat een kat van 12 maanden overeenkomt met een 15-jarige tiener en dat hij met 24 maanden de “volwassen” leeftijd bereikt, wat neerkomt op ongeveer 24 “menselijke” jaren. Dan, elk extra jaar veroudert hem met ongeveer vier jaar in menselijk equivalent. Dus als je kat negen jaar oud is, is dat 24 + (7×4) = 52 jaar. Na 20 jaar kan een kat als “honderdjarige” worden beschouwd. Dit is echter geen officiële formule, en de veroudering hangt van vele factoren af. Het berekenen van de leeftijd van een hond is echter nog gecompliceerder vanwege de grote verschillen in grootte!

Hoe lang leeft een kat?

Een kat die buiten leeft, ziet zijn levensduur door tweeën gedeeld, met name vanwege het risico van ongelukken en het risico van besmettelijke of parasitaire ziekten. Een kat met overgewicht zal zijn leeftijd zien toenemen in vergelijking met zijn soortgenoten. Van sommige rassen is ook bekend dat ze langer leven, zoals de Birmaan (gemiddeld 16,1 jaar), de Burmees (14,3 jaar), de Siamees (14,2 jaar), de Pers (14,1 jaar), of de Brits Korthaar (11,8 jaar). Net als bij de mens leeft de poes langer dan de kater (gemiddeld 1,8 jaar) en heeft een gesteriliseerde kat er zes maanden langer profijt van dan een niet-gesteriliseerde kat. De eerste ouderdomsziekten, zoals artrose en nierinsufficiëntie, ontstaan meestal rond de leeftijd van 10 jaar.

Volgens het Guinness Book of Records is de oudst bekende kat, Crème Puff genaamd, 38 jaar en drie dagen oud geworden, dat is 169 jaar in “menselijke” leeftijd! Jeanne Calment’s record is grotendeels verslagen!