Huilende kat: wat te doen?

Huilt uw kat? De oorzaak ligt vaak in de kwetsbaarheid van de ogen van de kat, die organen zijn die soms onderhevig zijn aan overmatig tranen. Van de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het oog tot een beschadiging van het hoornvlies of coryza, er zijn vele mogelijke oorzaken voor een ongewone traanproductie. Hier zijn onze tips om uw kat te troosten.

Kattenogen

Sinds mensenheugenis zijn de ogen van katten een bron van fascinatie. Het moet gezegd worden dat katten het sterkst ontwikkelde gezichtsvermogen hebben. Deze dieren kunnen inderdaad op indrukwekkende afstanden zien en minieme of bijzonder snelle bewegingen waarnemen. Maar wat het des te mysterieuzer maakt, is dat katten zowel overdag als ’s nachts kunnen zien. Deze ware kracht is te danken aan een bijzonder weefsel, tapetum lucidum genaamd, dat het achterste gedeelte van het netvlies bedekt en dat het mogelijk maakt de donkere lichten te versterken.

Je kat huilt. Waarom?

Het is geïrriteerd

De groter dan gebruikelijke tranen worden vaak veroorzaakt door kleine onzuiverheden of debris die onder het ooglid vast komen te zitten. De overproductie van traanvocht is een natuurlijk proces om ze weg te spoelen. U kunt het proces versnellen door een steriel kompres aan te brengen, gedrenkt in zoutoplossing of water. Bij sommige katten kan deze overvloed ook wijzen op een milde allergische reactie die door een dierenarts moet worden gediagnosticeerd.

Het is besmet

Bij katten is coryza een van de belangrijkste virale infecties die verantwoordelijk zijn voor intensief sproeien. Deze bijzonder besmettelijke aandoening wordt veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, waaronder chlamydia, het calicivirus en het herpesvirus. Deze bacteriën veroorzaken waarschijnlijk purulente conjunctivitis. In dit soort gevallen vertoont de kat vaak belangrijke ontstekingsverschijnselen met oedemateuze oogleden, voortijdig niezen, alsmede een verslechtering van zijn algemene toestand. Merk op dat er een vaccin bestaat tegen deze ziekte.

Hij heeft een palpebrale misvorming

Sommige katten hebben anatomische afwijkingen aan hun oogleden, die een abnormale traanafscheiding veroorzaken. Dit wordt entropion genoemd wanneer het ooglid naar binnen is gericht, waardoor de wimpers tegen het hoornvlies wrijven. Omgekeerd wordt ectropion gekenmerkt door het naar buiten krullen van het ooglid. In beide gevallen kan een kleine oogoperatie het waterprobleem oplossen.

Hij heeft te kleine traanbuisjes

Een andere anatomische afwijking die kan verklaren waarom uw kat huilt, is stenose van de traanbuisjes. Voor de niet-ingewijden: stenose is de permanente vernauwing van de omvang van een kanaal, in dit geval de traanbuis(buizen). Deze structuren zijn onmisbaar, omdat zij de afvoer van tranen naar de neus mogelijk maken. In geval van stenose wordt de doorstroming niet correct uitgevoerd, wat resulteert in overloop. Ook hier is een operatie soms aangewezen om de kanalen te deblokkeren. Dit type misvorming komt voor bij katten met een afgeplatte snuit.

Hoe maak je de ogen van je huilende kat schoon?

Het is belangrijk om regelmatig de onzuiverheden of aangekoekte resten die de ogen van de kat bevuilen te verwijderen. Om dit te doen, kunt u het beste een veterinaire oogreinigingsoplossing gebruiken. Begin met uw kat comfortabel op uw schoot of op een tafel te zetten. Spreid de oogleden met één hand terwijl u enkele druppels van het product in het oog giet zonder het oog aan te raken. Sluit en open de oogleden met uw vingers om de oplossing te verdelen. Sluit vervolgens de oogleden en veeg het overtollige reinigingsmiddel af met een kompres. En vergeet niet uw huisdier voor zijn vriendelijke medewerking te belonen met een kleine traktatie.