Beste Kattenbak Voor Oudere Katten

in Nest & Kattenbakken laatst bijgewerkt op mei 2021

beste kattenbak voor oudere katten

Naarmate uw kat ouder wordt, is het niet ongebruikelijk dat hun gewoonten veranderen, vooral als ze in hun oudere jaren komen. Dit kan gebeuren voor een verscheidenheid van medische of gedragsredenen, of schijnbaar voor geen enkele reden! Het valt niet te ontkennen dat de meeste katten onder de categorie “zeer gevoelige” wezens vallen. Als uw kat een beetje kieskeurig is als het aankomt op dingen als voedsel en water, harde geluiden, texturen, etc., kunt u waarschijnlijk verwachten dat ze nog kieskeuriger worden meer bijzonder als ze ouder worden.

Ik vind dat veel gedragsproblemen vermijdbaar zijn door simpelweg aandacht te besteden aan de bijzonderheden en subtiele signalen die uw kat u gedurende zijn leven laat zien. Maar op een bepaald moment zul je waarschijnlijk gedragsveranderingen tegenkomen die je op je hoofd doen krabben… of je haren uit je kop willen trekken van frustratie!

Zelfs als uw kat de kattenbak trouw heeft gebruikt, is het toch mogelijk dat ze een kattenbakupgrade of aanpassing nodig hebben in hun oudere jaren. Katten kunnen te maken krijgen met een verscheidenheid aan medische problemen als ze ouder worden, die een direct effect kunnen hebben op hun kattenbak gewoonten. Enkele van de meest voorkomende medische problemen bij geriatrische katten die kunnen leiden tot zindelijk worden en andere kattenbakproblemen zijn diabetes, artritis en cognitieve achteruitgang. Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts als u zich zorgen maakt, voordat u veronderstellingen maakt over de aandoeningen waarmee uw kat te maken heeft!

Wat de reden ook is, gedragsmatig of medisch, dit zijn enkele van de meest voorkomende problemen met de kattenbak die veel oudere katten kunnen ontwikkelen:

 • Urineren buiten de kattenbak
 • Overmatig of frequent urineren
 • Moeilijkheden om in en uit de doos te komen
 • Vergeten waar de kattenbak staat
 • Niet op tijd bij de kattenbak zijn
 • Poep/urine in de bak niet bedekken
 • Gevoeligheid voor de geur of textuur van kattenbakvulling
 • Gevoeligheid voor de stijl van de kattenbak
 • Gevoeligheid voor de plaats van de kattenbak

Dit zijn enkele van de meest voorkomende problemen die mensen hebben met hun oudere katten die ik ben tegengekomen, maar er zijn zeker veel meer redenen waarom u misschien de kattenbak voor uw oudere kat moet upgraden. Zelfs als uw kat jong is en de kattenbak perfect gebruikt, kan het nog steeds een goed idee zijn om te weten welke kattenbakopties er zijn die comfortabeler zullen zijn voor uw kat om later in het leven te gebruiken.

Na trial-and-error met mijn eigen senior poesjes, samen met uitgebreid onderzoek, zijn dit de beste kattenbakken voor oudere katten die ik ben tegengekomen:

Kitty Ga Hier Kattenbak

Beste lage zijde kattenbak voor alle senior katten, vooral katten met gewrichtspijn en artritis

kitty go here kattenbak

Kopen op Amazon

PROS:

 • Bijna alle katten zullen deze doos gebruiken
 • Lage, brede ingang
 • Open gevoel kan minder intimiderend zijn
 • Duurzaam
 • Grote maten betekent dat katten zich er niet tussen hoeven te wringen

CONS:

 • Lage zijkanten kunnen leiden tot meer afval buiten de doos
 • Moeilijk op te scheppen door de lage wanden

Er zijn niet veel kattenbakken op de markt die speciaal ontworpen zijn voor geriatrische katten, maar de Kitty Ga Hier box is precies dat. Tenzij u er zelf een bouwt, is dit een van de gemakkelijkst te gebruiken kattenbakken voor alle katten-maar speciaal ontworpen voor katten in een latere levensfase.

Hij heeft een uitzonderlijk brede en lage opening, waardoor de meeste kittens en gewonde katten er gemakkelijk in kunnen stappen. Hij is ook extra groot in vergelijking met de traditionele kattenbak, waardoor hij gemakkelijk te zien is en er genoeg bewegingsruimte is. Bovendien vinden de meeste katten hem veel minder intimiderend door het open gevoel.

Het grootste nadeel van deze kattenbak is dat het een beetje rommelig kan worden. De lage zijkanten maken het gemakkelijk om de kattenbakvulling eruit te schoppen, en elke kat die te dicht bij de rand plast loopt het risico om een puinhoop te maken over de rand. Maar als het uw kat ervan weerhoudt om een nieuwe toiletplek te vinden of als het de algehele ervaring comfortabeler heeft gemaakt, dan zou ik zeggen dat het zeker de moeite waard is!

U kunt de laatste prijs voor de Kitty Go Here kattenbak op Amazon bekijken door hier te klikken.

Lucky Champ Nestbak

Geschikt voor diabetische katten en katten die veel plassen

lucky champ kattenbak

Koop op Chewy

PROS:

 • Lage instap van 3,5 inch
 • Hoge achterkant om te voorkomen dat kattenbakvulling ontsnapt wanneer katten graven en schoppen
 • Anti-aanbakmateriaal waardoor gemakkelijk schoon te maken

CONS:

 • Kan te klein zijn voor grotere kittens
 • Kan een probleem zijn als kat naar achter kijkt om te plassen

De Lucky Champ kattenbak is een goed gebouwde bak, speciaal ontworpen met geriatrische katten in gedachten. Hij heeft een lage instap van 3,5 inch zodat uw kat niet in de bak hoeft te springen en er gemakkelijk in kan kijken. De rest van de bak heeft hogere zijkanten die helpen om de kattenbakvulling binnen te houden, maar niet te hoog voor het geval uw kat besluit om er aan een andere kant uit te springen.

Het grootste nadeel van deze kattenbak is dat hij net iets te klein is voor sommige katten – vooral als uw kat extra ruimte nodig heeft vanwege stijve gewrichten (of gewoon omdat ze een grote kat zijn!)

De binnenkant is een beetje beperkt om in te bewegen, en de oriëntatie van de ingang kan gevaarlijk zijn voor de “luie” kat die nauwelijks naar binnen stapt voordat hij “de boel de boel laat”. Dus, als uw kat naar de achterkant van de doos kijkt om zijn behoefte te doen, bestaat het risico dat zijn plas of poep niet in de doos terechtkomt.

Maar over het algemeen maken de hoge zijkanten het een geweldige kattenbak voor katten die veel plassen en vaak graven. Ik kon deze bak niet vinden op Amazon, maar je kunt hem zien op Chewy door hier te klikken.

Petmate Booda Dome Clean-Step Kattenbak

Geschikt voor oudere katten met stinkende ontlasting of rommelige kattenbak gewoontes

Petmate Booda Dome Clean Step Kattenbak 3 Kleuren

Kopen op Amazon

PROS:

 • Overdekt zodat het meer geuren binnen kan houden
 • Ingang via helling is geweldig voor artritische katten
 • Treden helpen voorkomen dat kattenbakvulling eruit valt
 • Groter dan traditionele overdekte dozen
 • Relatief hond bestendig
 • Werkt goed met panvoeringen

CONS:

 • Kan te klein zijn voor grotere kittens
 • Kan intimiderend zijn voor sommige katten

De Booda kattenbak is een andere kattenbak die bijzonder goed werkt voor katten die moeite hebben met mobiliteit. De kattenbak heeft een oprijplaat, waardoor geriatrische katten met stijve en pijnlijke gewrichten er zonder veel moeite in kunnen. Bovendien kan een deksel helpen om geurtjes onder controle te houden en voor wat privacy te zorgen – ook al is het voor uw eigen bestwil!

De Booda Step overdekte kattenbak is uniek omdat het de enige kattenbak is die werkt als een traditioneel overdekte kattenbak, maar met een ingebouwde oprit. Hij heeft echter wel enkele nadelen.

De binnenkant is niet bijzonder groot, dus het kan moeilijk zijn voor grotere katten om zich te verplaatsen. Dit kan er soms toe leiden dat katten lui worden om er helemaal in te gaan-waardoor de urine op de oprit terecht kan komen in plaats van in de doos. Bovendien sluit de bovenkant niet goed aan. Als u een onstuimig huishouden hebt, kan de bovenkant er gemakkelijk afvallen als er tegenaan gestoten wordt.

Over het algemeen werkt deze kattenbak geweldig voor kleine katten met stijve en pijnlijke gewrichten, terwijl het helpt om stinkende geuren en rondvliegende kattenbakvulling in te dammen. U kunt hier klikken om de laatste prijs op Amazon te vinden.

Litter Maid Zelfreinigende Katten Katten Katten Bak

Het beste voor senior poesjes die een brandschone kattenbak nodig hebben!

LitterMaid Zelfreinigende Katten Katten Kattenbak, Blauw

Kopen op Amazon

PROS:

 • Zelfreinigend bespaart tijd en houdt de kattenbak brandschoon
 • Oprijplaat voor gemakkelijke toegang

CONS:

 • Niet erg mobiel
 • Complexe montage
 • Vergt onderhoud/vervanging van onderdelen

Net als de Booda heeft deze LitterMaid kattenbak een oprit die nuttig kan zijn voor katten met artritis en gewrichtspijn. Als u en uw kat al gewend zijn aan automatische kattenbakken, dan is dit een uitstekende upgrade. De extra helling helpt geriatrische katten met pijnlijke gewrichten om de kattenbak met gemak te blijven gebruiken, tot op hoge leeftijd.

Bovendien betekent het feit dat het een zelfreinigende kattenbak is, dat uw kat nooit te maken zal hebben met een vuile bak – zelfs als u niet thuis bent! (Om nog maar te zwijgen van het feit dat uw kattenbakplicht een minimale inspanning zal vergen, aangezien hij het opscheppen voor u doet!)

Hoewel deze bak gemakkelijk te onderhouden is en gemakkelijk toegankelijk is, is hij zeker niet voor iedereen geschikt. Alleen al het geluid en de beweging van een zelfreinigende doos kunnen sommige katten afschrikken, zodat ze hem helemaal niet meer zullen gebruiken. Bovendien is de binnenruimte vrij klein, waardoor het voor grotere of bijzonder stijve katten nogal moeilijk is om zich te verplaatsen en erin te passen.

Veel mensen zijn gefrustreerd door de extra problemen die ontstaan door het hebben van een elektronische en meer gecompliceerde doos. Ik kon echter deze uitstekende klantenbeoordeling vinden die hielp om zoveel mogelijk gebruikersfouten te elimineren, evenals enkele uitstekende tips en trucs!

Tidy Cats Breeze Systeem Kattenbak

Zeer geschikt voor diabetische katten die veel plassen

Kopen op Amazon

PROS:

 • Lichtgewicht strooisel dat langer meegaat
 • Geen stof, geweldig voor allergieën
 • Minimale strooiselverspreiding
 • Minimaliseert urinegeur met speciaal systeem
 • Weinig onderhoud

CONS:

 • Poep opscheppen kan moeilijk zijn (gebruik doggy bag)
 • Kan stinken als de poep niet meteen in een zakje wordt gedaan

Deze Tidy Cats Breeze System kattenbak is een van mijn all-time favorieten. Deze kattenbak is gemaakt van duurzaam plastic en is gemakkelijk te monteren en te onderhouden. Wat de Tidy Cats kattenbak uniek maakt is dat hij ontworpen is voor het gebruik van korrelvormige kattenbakvulling. Hoewel veel mensen al bekend zijn met de voor- en nadelen van houtkorrel kattenbakvulling, maakt het Breeze systeem gebruik van Zeolite korrels wat een beetje anders is.

Met de Tidy Cats kattenbak, stroomt de urine door de korrels in een opvangbak die is bekleed met een plasmat.

Er zijn verschillende nadelen verbonden aan dit type kattenbak en kattenbakvulling, vooral afhankelijk van uw kat. Als uw kat moet poepen, kan het een uitdaging zijn om de kattenbak uit te scheppen en te zeven. Ik heb echter gemerkt dat het gebruik van een hondenpoepzakje snel en gemakkelijk is en dat de korrels langer meegaan.

De zeolietkorrels zijn zeker niet voor alle katten geschikt, en sommigen zullen ze te oncomfortabel vinden om te gebruiken. Mijn kat was de eerste dag nogal verward over het gebruik van de Tidy Cats doos. Echter, ik schepte gewoon een kleine poep uit haar andere doos en legde het in de Tidy doos-en ze gebruikt het sindsdien.

U kunt de laatste prijs op Amazon zien en meer te weten komen over de shifter werkt door hier te klikken.

Pet Fusion Nestbak

Geschikt voor grotere senioren katten

pet fusion kattenbak

Kopen op Amazon

PROS:

 • Antimicrobiële antikleeflaag
 • Duurzame kunststof met een gebogen ontwerp voor gemakkelijk schoonmaken
 • Extra groot formaat
 • Hoge zijkanten-helpt om afval binnen te houden
 • Ideaal voor moeilijker schoon te maken kattenbakvulling

CONS:

 • De ingang zou lager kunnen, maar dat moet lukken als je een grotere kat hebt

Hoewel de Pet Fusion kattenbak er misschien niet speciaal uitziet, is het toch een buitengewone kattenbak en de favoriet van de katteneigenaar. In dit geval zijn het zeker de kleine dingen die het verschil maken, en uiteindelijk is het een grote win-win voor zowel katten als hun mens.

De binnenkant is ruimer dan de gemiddelde kattenbak, waardoor het voor grotere geriatrische katten gemakkelijker is om zich te bewegen en te graven. De ingang is de gebruikelijke vijf centimeter hoog en biedt een bredere opening dan de meeste andere. De gebogen rand zorgt ervoor dat de urine in de bak blijft, en de bak heeft hoge zijkanten om te voorkomen dat er kattenbakvulling ontsnapt, maar is laag genoeg zodat uw kat er gemakkelijk in kan kijken. Een van de beste kwaliteiten van de Pet Fusion kattenbak is dat hij vrij gemakkelijk schoon te maken is.

Veel kattenbakken met antikleeflaag hebben nog wel eens van die dagen dat er nog net…. iets blijft plakken. Gelukkig zorgen de gladde rondingen en het extra gladde plastic ontwerp ervoor dat zelfs de kleibakvulling die traditioneel aan de zijkanten kan blijven kleven er zo uit glijdt. Je hebt ook geen last meer van brokjes die in hoekjes en gaatjes blijven steken, wat een groot probleem is.

Als de kattenbak van uw geriatrische kat de neiging heeft bijzonder onaangenaam te zijn door problemen met zaken als diarree of overmatig urineren (en u kleibakstrooisel gebruikt), kan de Pet Fusion bak het maken van rommel een stuk gemakkelijker maken om mee om te gaan. Het grootste nadeel is dat de instap lager zou kunnen zijn, vooral voor oudere katten met artritis of pijnlijke gewrichten. Maar, zoals bij de meeste andere kattenbakken, kunt u altijd een oprijplaat toevoegen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

U kunt de laatste prijs op Amazon zien door hier te klikken.

Nature’s Miracle Hoogzijdige Kattenbak

Het beste voor geriatrische katten met artritis

Kopen op Amazon

PROS:

 • Geweldige lage ingang
 • Budgetvriendelijk
 • Extra hoge zijkanten
 • Antimicrobiële antikleef kunststof

CONS:

 • Ingang is een beetje smal
 • Kan nog een beetje krap zijn voor extra grote katten

Nature’s Miracle heeft een uitstekende open-stijl kattenbak voor oudere katten, die je kunt krijgen in zowel de traditionele rechthoekige vorm als de meer driehoekige die in hoeken past. Net als de Pet Fusion kattenbak, heeft deze hoge zijkanten met een lagere uitgesneden ingang, zodat uw oudere kat niet hoeft te springen om erin te komen. De ingang is niet extra breed, maar toch breed genoeg voor de gemiddelde kat om er gemakkelijk in en uit te stappen.

Het heeft extra hoge zijkanten om te voorkomen dat kattenbakvulling eruit vliegt (ongeveer 11 inch), en een fatsoenlijke gebogen lip rond de randen om druppelen te voorkomen. Al met al is het ontwerp relatief eenvoudig maar gemakkelijk te gebruiken en bevindt het zich in het lagere prijsspectrum. Dit kan een geweldige optie zijn in termen van betaalbaarheid als u meer dan één kattenbak moet aanschaffen. (U moet altijd minstens één bak meer hebben dan u katten heeft!) Dit is een goed idee als uw kat dementie heeft en vergeet waar de kattenbak staat, of als uw kat moeite heeft om op tijd naar de bak te gaan.

Een extra minder opvallende eigenschap is dat deze bak afgeronde hoeken heeft aan de binnenkant. Dit is een groot voordeel bij het schoonmaken, omdat het veel gemakkelijker is om rond de rondingen te scheppen en er veel minder klonters in de hoeken blijven steken. Dit maakt ook een snelle en eenvoudige schoonmaak mogelijk, indien nodig.

U kunt de prijs van vandaag op Amazon zien door hier te klikken.

Van Ness Zeefkattenpan met Frame

Beste Zeefkattenbak voor oudere katten

van ness kattenbak

Kopen op Amazon

PROS:

 • Budgetvriendelijk
 • Niet-vlekkende duurzame kunststof
 • Weinig onderhoud – niet scheppen, gewoon zeven en dumpen
 • Zeer geschikt voor houtpellet strooisels
 • Snel en gemakkelijk schoon te maken

CONS:

 • Gebruikersfouten kunnen een puinhoop veroorzaken

Bijna iedereen die wel eens een kattenbak met zeven heeft gebruikt, zal het er waarschijnlijk mee eens zijn dat het een van de beste kattenaccessoires en kattenbakken zijn die er zijn. Ik zou bijna elke katteneigenaar aanraden om te investeren in een kattenbak – zelfs als je al plannen hebt om een andere kattenbak te gebruiken! Met deze briljante opstelling kunt u de gehele inhoud van de kattenbak in één keer zeven. Het duurt slechts een paar seconden om de fijnere deeltjes te zeven, zodat u het afval in één keer kunt weggooien in plaats van één schepje per keer. Om eerlijk te zijn gebruik ik de Sifting Cat Pan niet als een van mijn reguliere kattenbakken, maar heb ik er een in huis om te helpen bij het schoonmaken van de andere kattenbakken. Dit was een geweldige vondst toen ik moeite had om de kattenbak van mijn oudere kat consequent schoon te houden, door het hele proces sneller, gemakkelijker, en veel aangenamer te maken. Bovendien werkt het goed voor de meeste soorten kattenbakvulling, inclusief het uitzeven van het zaagsel van houtkorrelstrooisel.

Dit gezegd zijnde, is het ook geweldig voor oudere katten vanwege de lagere zijkanten rondom, waardoor ze er gemakkelijk in en uit kunnen. Wat ik in het bijzonder leuk vind aan de Van Ness Zeefpan voor oudere katten, is dat hij wordt geleverd met een afneembaar spetterframe. Dit maakt hem wat veelzijdiger voor oudere katten die de kattenbakvulling flink kunnen opschoppen. Het schild voegt wat extra centimeters toe om de kattenbakvulling binnen te houden, terwijl de voorkant lager blijft voor gemakkelijke toegang. Hoewel de kattenbak niet extra groot is, kunnen katten zich er toch vrij gemakkelijk in bewegen dankzij het open ontwerp.

U kunt hem op Amazon bekijken door hier te klikken.

Terwijl er een eindeloze hoeveelheid kattenbak opties die er zijn om uit te kiezen, dit zijn enkele favoriete kattenbakken die zowel mijzelf en andere senior kat eigenaren hebben gevonden werken goed om problemen met de kattenbak aan te pakken. Upgraden naar verschillende kattenbakken voor uw oudere kat kan helpen om bepaalde geriatrische problemen aan te pakken, maar laat u niet ontmoedigen als u wat extra problemen moet oplossen.

Naarmate uw kat ouder wordt, is het mogelijk dat uw kat bepaalde voorkeuren ontwikkelt voor zaken als de textuur van kattenbakvulling, de locatie en stijl van de kattenbak, en de mate van netheid. U kunt helpen om mogelijke aversies tegen de kattenbak te voorkomen, door aandacht te besteden aan de kattenbakvoorkeuren van uw kat gedurende hun hele leven. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw kat de ene kattenbak meer gebruikt dan de andere, houd dan rekening met de grootte, de stijl, de plaats, enz.

Ik hoop dat deze in de praktijk geteste suggesties u op weg kunnen helpen bij het vinden van de perfecte kattenbak voor uw oudere kat!