Guargom in kattenvoer

laatst bijgewerkt mei 2021

guargom in kattenvoer

Onze katten kunnen kieskeurig zijn over hun dieet, en wij kunnen net zo kieskeurig zijn als het gaat om het vullen van hun gerechten. Met onbekende ingrediënten op de etiketten van kattenvoer, kan het een uitdaging zijn om weloverwogen keuzes te maken.

Hier ontrafelen we het mysterie van guargom om u te helpen beslissen of dit ingrediënt een plaats heeft in de maaltijd van uw kat.

Guargom, afgeleid van de clusterboon, is een natuurlijke stabilisator en verdikkingsmiddel in ingeblikt kattenvoer. Guargom wordt als veilig beschouwd, maar wordt ook gebruikt als laxeermiddel bij katten. Sommige oudere katten kunnen een verminderde eiwitopname, diarree en winderigheid ervaren als gevolg van guargom in nat kattenvoer.

Wat is guargom?

Een in water oplosbare gom afkomstig van het endosperm van de cluster (guar) boon, Cyamopsis tetragonoloba, guargom is een levensmiddelenadditief dat in veel menselijk voedsel en ingeblikt huisdiervoedsel wordt gebruikt vanwege zijn verdikkende en stabiliserende eigenschappen. Guargom wordt ook gebruikt in farmaceutica, cosmetica en industriële toepassingen. Het wordt door de U.S. Food and Drug Administration en andere regelgevende instanties wereldwijd als veilig beschouwd.

Chemisch gezien bestaat guargom voornamelijk uit galactose en mannose, samen galactomannaan genoemd. Er zijn ook kleine hoeveelheden eiwit, oplosbare vezels, as en vocht. Het wordt zeer viskeus in water, waardoor het een uitstekend verdikkingsmiddel is. Het wordt vaak gebruikt in ijs, diepvriesproducten, dranken, gebakken goederen, sauzen en andere zuivelproducten.

Waar komt het vandaan?

De clusterboon wordt in India en Pakistan al honderden jaren geteeld als voedsel voor mens, paard en vee, en in de Verenigde Staten sinds het midden van de twintigste eeuw, toen hij werd bestudeerd vanwege zijn waarde voor de papierproductie. Het overgrote deel van de guar wordt nog steeds in India en Pakistan geproduceerd, maar ook in veel andere landen wordt het geteeld. Er is een grote teler en verwerker van guargom in Texas, waar het door USDA biologisch gecertificeerde guargompoeder vandaan komt.

Guargom in kattenvoer

Guargom stabiliseert de ingrediënten in natvoer voor katten, zodat vlees en groenten gelijkmatig worden verdeeld en de eigenaars het ingeblikte voer niet meer hoeven te roeren. Deze onverteerbare oplosbare vezel zorgt voor een hoge viscositeit en vochtretentie in kattenvoer.

Guargom wordt als veilig beschouwd wanneer het in aanvaardbare hoeveelheden wordt geconsumeerd in commercieel kattenvoer, en oplosbare vezels kunnen zachte ontlasting en regelmatigheid van de darmen bevorderen.

Er is één mogelijk voorbehoud: in één onderzoek verminderde de toevoeging van 0,4% guargom aan nat commercieel kattenvoer de verteerbaarheid van eiwit en leidde tot nattere ontlasting bij oudere katten. Als uw oudere kat last heeft van diarree, winderigheid, toegenomen eetlust of gewichtsverlies, kan een dierenarts adviseren om guargom te elimineren als alle andere veelvoorkomende oorzaken zijn uitgesloten.

Voordelen bij Mensen

Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren verlichting van zowel diarree als constipatie met guargom. Het is een hoofdbestanddeel van sommige laxeermiddelen. Bijkomende voordelen zijn onder meer verlaging van de bloedglucose en cholesterol, verlaging van de bloeddruk, verbetering van de mineraalopname, en vermindering van het calorieverbruik. Deze voordelen zijn niet onderzocht bij katten.

De kern van de zaak

Guargom is een natuurlijk en over het algemeen veilig voedingsadditief in kattenvoer in blik. Het helpt nat kattenvoer een uniforme consistentie te behouden en voegt oplosbare vezels toe. Als uw kat last heeft van constipatie, kan guargom in kattenvoer de ontlasting verzachten. Katten met diarree, gewichtsverlies en een opgeblazen gevoel kunnen baat hebben bij het verwijderen van guargom uit de voeding, maar een dierenarts kan helpen bij het uitsluiten van andere oorzaken.