Hebben katten gevoelens voor hun eigenaren?

Vraag je je wel eens af wat je kat denkt als hij door de kamer naar je roept of je het huis ziet verlaten? Of waarom vertonen katten alleen tekenen van genegenheid voor bepaalde familieleden? Mensen zijn sociale wezens en als kattenliefhebbers zoeken we het gezelschap van onze katachtige familieleden op. Maar het kan moeilijk zijn om te weten hoe ze over ons denken.

Onderzoekers zijn het erover eens dat kattenpersoonlijkheden enorm kunnen variëren en hoe ze over mensen denken, kan vanaf zeer jonge leeftijd worden gevormd. Maar het is ook waar dat katten mensen selecteren met wie ze hechte en aanhankelijke banden vormen. Het herkennen van het gelukkige en angstige gedrag van uw kat kan de eerste stap zijn om te begrijpen hoe uw kat zich over u voelt en hoe hij op zijn behoeften kan reageren.

Hoe weet ik hoe mijn kat over mij denkt?

Als je kat je gezelschap opzoekt, op je schoot zit te kneden, je kopstoot om zijn geur over je te wrijven, of gewoon graag rondhangt voor een spinnen en een knuffel, dan ben je heel speciaal voor hem!

Katten zijn uitstekende communicatoren. Misschien zie je je kat zijn katachtige vriendjes verzorgen of spinnen en tegen elkaar wrijven. Natuurlijk, wanneer ze worden geconfronteerd met een rivaal, kunnen gedrag en lichaamstaal verre van vriendelijk zijn, hun ruggengraat buigen, sissen, grommen en vechten. Maar ze hebben een aantal prachtige aanpassingen gemaakt die ze speciaal voor ons bewaren.

Is het je opgevallen hoe je kat tjilpt en miauwt om je aandacht te trekken? Of hoe hij langzaam naar je knippert, zich over je enkels wrijft en je struikelt? Deze fascinerende gedragingen hebben zich ontwikkeld in de loop van jaren van huiselijkheid en zijn ontworpen om met ons te communiceren.

Als je kat je gezelschap opzoekt, op je schoot zit te kneden, je kopstoot om zijn geur over je te wrijven, of gewoon graag rondhangt voor een spinnen en een knuffel, dan ben je heel speciaal voor hem!

Er zijn enkele katten die naar iedereen lijken te gaan die eten heeft. Maar hun aandacht zal snel verschuiven zodra die bron weg is. Voedsel kan een nuttige facilitator zijn als je een nieuwe of timide kat hebt en je band met hen wilt verbeteren. Maar er zijn andere positieve interacties nodig, zoals zachtjes met hen praten, met hen spelen en hun favoriete kietelplek strelen, om die relatie te versterken en een goede band op te bouwen.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Hebben katten gevoelens zoals wij?

Het is belangrijk om niet alles wat we onze katten zien doen te antropomorfiseren.

Het is belangrijk om niet alles wat we onze katten zien doen te antropomorfiseren. Katten hebben immers verschillende intrinsieke motivaties en hun perceptie van de wereld is heel anders dan de onze. Ze ervaren veel van onze emoties: pijn, angst, angst, stress, tevredenheid, opwinding en nog veel meer.

Volwassen katten verschillen echter van honden en mensen; ze zijn niet verplicht als het gaat om sociale interacties. Dit betekent dat ze niet het gezelschap van anderen zoeken om te overleven. In plaats daarvan kan het zoeken naar middelen sociale interacties stimuleren, zoals het vragen om hun ontbijt!

Appeasement-gedrag wordt vaak gezien bij honden die gezelschap en aandacht willen, maar minder bij katten, waar dit gedrag de veiligheid bevordert en hen in staat stelt een bron van veiligheid te zoeken. Appeasement-gedrag omvat vocaliseren en luisteren, geur delen en tactiel contact.

Misschien heb je een kat die nauw fysiek contact met je zoekt. Dit is de sterkste indicator dat ze je gezelschap willen, zich veilig om je heen voelen en ervan genieten om bij je te zijn. Dit gedrag wordt meestal alleen opgeslagen voor mensen met wie ze zich het dichtst bij voelen.

Lees ook: 6 verrassende overeenkomsten tussen katten en honden

Binding met mensen is belangrijk voor katten

Interessant is dat onderzoek aantoont dat meer tijd doorbrengen met je kat ertoe leidt dat ze je bedrijf opzoeken en meer bij je willen zijn.

Interessant is dat onderzoek aantoont dat meer tijd doorbrengen met je kat ertoe leidt dat ze je bedrijf opzoeken en meer bij je willen zijn. Dit zou kunnen verklaren waarom huiskatten nauwere banden lijken te hebben met hun familieleden dan degenen die het grootste deel van hun tijd buitenshuis doorbrengen.

Een andere theorie is dat binnenkatten extra omgevingsstimulatie nodig hebben. In een onderzoek waarbij mensen kattenkolonies voedden met en zonder interactie met de katten, zouden veel katten, eenmaal gevoed, op zoek gaan naar de persoon die het meest waarschijnlijk sociaal met hen omgaat.

Het is ook aangetoond dat het vormen van een sterke band met één persoon katten ertoe brengt meer contact met anderen te zoeken. Het lijkt erop dat hoe meer tijd ze met mensen doorbrengen, hoe gemotiveerder ze zijn om in de buurt van mensen te zijn. Onderzoekers van de Oregon State University toonden inderdaad aan dat de meerderheid van de katten een veilige band met mensen vormt op een vergelijkbare manier als kinderen en honden.

Hun studie suggereert dat katten verschillende hechtingsstijlen ontwikkelen, afhankelijk van hun relatie met hun huisdierouder. Deze kunnen zich manifesteren als nabijheidszoekendheid, scheidingsleed en herenigingsgedrag; afhankelijk van hoe je kat zich met mensen verbindt, zullen ze anders reageren op het bij je zijn en alleen zijn.

Lees ook: 15 leuke weetjes over katten voor kinderen

Katten uiten stress op verschillende manieren

Het kan enige tijd duren voordat katten een band met hun eigenaar vormen. Als een kat nieuw is in het gezin, kan hij zich nerveus of overweldigd voelen.

Het kan enige tijd duren voordat katten een band met hun eigenaar vormen. Als een kat nieuw is in het gezin, kan hij zich nerveus of overweldigd voelen. Kittens die vanaf jonge leeftijd positieve interacties hebben met mensen, kunnen het leuk vinden om te worden opgehaald voor een knuffel en kunnen als volwassenen worden gezien als vriendelijkere katten.

Terwijl katten en kittens die minimaal menselijk contact hebben gehad, het vasthouden extreem beangstigend kunnen vinden. Katten hebben tijd nodig om zich te settelen en je moet hun vertrouwen verdienen.

Gezichtsuitdrukkingen kunnen een nuttige waarschuwing zijn dat uw kat niet behandeld wil worden. Verwijde pupillen met naar achteren en zijwaarts getrokken oren, miauwend, sissend en kwijlend kunnen erop wijzen dat ze niet benaderd willen worden.

Het is van cruciaal belang om gevoelig te zijn voor elke indicatie dat uw kat een veilige hechting kan zijn. Andere tekenen van stress zijn:

Als u deze tekenen ziet, voelt uw kat zich bezorgd of verdrietig en moet u mogelijk veranderingen in uw thuisomgeving doorvoeren. Als u zich echter zorgen maakt dat uw kat onwel is, moet u met uw dierenarts praten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Conclusie

Katten zijn geweldige communicatoren en verrassend veel mensen kunnen de gevoelens van een kat begrijpen, zelfs degenen die zichzelf niet als kattenliefhebbers beschouwen.

Katten zijn geweldige communicatoren en verrassend veel mensen kunnen de gevoelens van een kat begrijpen, zelfs degenen die zichzelf niet als kattenliefhebbers beschouwen. Vaak doen we dit op een onbewust niveau.

Als je denkt dat je kat graag tijd met je doorbrengt , heb je waarschijnlijk gelijk! Aan de andere kant, als je een meer onafhankelijke kat hebt, omarm het dan!

Hij is veilig in zijn gehechtheid aan jou en weet dat hij altijd met open armen thuis zal worden verwelkomd op zijn veilige plek.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Veelgestelde vragen

Missen katten hun baasjes als ze naar buiten gaan?

Katten kunnen verlatingsangst ervaren, net als honden en kinderen. Dit kan erop wijzen dat uw kat u mist wanneer u het huis verlaat. Tekenen van verlatingsangst lijken erg op tekenen van stress bij katten en kunnen destructief gedrag omvatten. De symptomen kunnen verergeren als u meer tijd van huis doorbrengt dan normaal en kunnen duidelijker zijn bij binnenkatten.

Als uw kat sterk verbonden is of op u is ingeprent, kan hij zelfs een gevoel van verdriet ervaren wanneer u vertrekt. Gelukkig kun je veel technieken implementeren om hun angst en gevoel van verlies te verminderen. Het beoefenen van triggerdesensibilisatie, het creëren van een veilige zone, het gebruik van producten die kattenferomonen bevatten en het verrijken van hun omgeving kan allemaal hun angsten verlichten.

Als u en uw kat worstelen met verlatingsangst, kan een consult met een kattengedragsdeskundige nuttig zijn.

Waarom lijken sommige katten meer van mensen te houden dan anderen?

De persoonlijkheid van je kat is niet alleen een product van zijn omgeving. Onderzoek toont aan dat de persoonlijkheidskenmerken van een kat ook worden gevormd door genetica. Katten die worden verwekt door meer sociale en nieuwsgierige katers hebben meer kans om deze eigenschappen naar voren te dragen, zelfs als ze niet in contact zijn geweest met de vader.

Ze kunnen moediger zijn in het zoeken naar menselijke verbinding, wat wordt versterkt door het plezier dat dit kan brengen. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat een kat het gezelschap van mensen leuk vindt en meer tijd met zijn menselijke familie wil doorbrengen.

Bovendien worden bepaalde kattenrassen gezien als sterkere menselijke banden. Siamese katten kunnen meer vocaal zijn, terwijl Perzen de neiging hebben om meer ontspannen en knuffelig te zijn. Beide eigenschappen kunnen worden geïnterpreteerd als vriendelijker of liefdevoller gedrag.

Bronnen weergeven

Heath S. (2018). Katachtige emoties begrijpen: … en hun rol in probleemgedrag. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 2018 Mei;20(5):437-444 Geraadpleegd op 9 oktober, 2022.

Horwitz DF, Rodan I. (2018). Gedragsbewustzijn in het kattenconsult: Inzicht in fysieke en emotionele gezondheid. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 20(5):423-436. Geraadpleegd op 9 oktober, 2022.

Turner DC. (2021). Onbeantwoorde vragen en hypothesen over domestic cat behavior, Ecologie en de kat-mens relatie. Dieren (Basel). 11(10), 2823. Geraadpleegd op 9 oktober, 2022.

Turner DC. (2017). Een overzicht van meer dan drie decennia onderzoek naar interacties en relaties tussen kat en mens en kat. Gedragsprocessen. 141, lid 3, 297-304. Geraadpleegd op 9 oktober, 2022.

Vitale KR, Behnke AC, Udell MAR. (2019). Hechtingsbanden tussen huiskatten en mensen. Huidige biologie. 29(18), 864-865. Geraadpleegd op 9 oktober, 2022.