Hebben katten echt een kattenboom nodig? (Kunnen ze delen?)

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

hebben katten een krabpaal nodig

De meeste katten houden van een goede kattenboom! Het geeft ze een kans om te rennen, klimmen en spelen op een meubelstuk dat alleen voor hen is. En hoewel het idee van een kattenboom in eerste instantie erg cool klinkt, als je je realiseert dat de meeste van hen zijn gewoon massieve muren van beige tapijt dat onvermijdelijk zal worden bedekt met kattenhaar … je zou kunnen hebben tweede gedachten.

Natuurlijk kan je je beginnen af te vragen…doen katten echt een kattenboom nodig?

Terwijl een kat niet specifiek een kattenboom nodig hebben, hebben ze wel toegang tot hoogtes nodig, een comfortabele plek om te slapen, en een geschikte plek om te krabben. Een krabpaal voldoet aan al deze behoeften en zonder een krabpaal kunnen katten een minder geschikte uitlaatklep vinden voor deze gedragingen, waaronder dingen als springen op de balies en krabben aan meubels.

Met andere woorden, je hoeft geen kattenboom te hebben, maar je moet wel een manier vinden om aan sommige instinctieve behoeften van je kat te voldoen. Meestal is een kattenboom de gemakkelijkste manier om dit te doen, maar er zijn tal van andere unieke (en meer stijlvolle) opties die er zijn. Een van mijn favorieten is deze faux-boom van On2Pets die ontworpen is om er uit te zien als een echte boom. Veel mensen zullen het uiterlijk van deze boom mooier vinden dan de traditionele tapijtmuur, maar het voldoet nog steeds aan verschillende katachtige behoeften.

Maar voordat we naar andere opties kijken, laten we eens dieper ingaan op welke natuurlijke instincten kattenbomen bevredigen en wat je kunt doen als je niet helemaal weg bent van het uiterlijk (of de prijs) van de typische kattenboom.

Waarom heeft een kat een boom nodig?

Krabpalen voorzien in een heleboel behoeften van onze katten en ik gebruik het woord “behoefte” niet lichtvaardig. Katten hebben echt een plek nodig om te klimmen, krabben en zich eigen te maken.

Maar dat betekent niet dat de enige manier om het onze katten naar de zin te maken een grote tapijttoren is!

Laten we eens kijken naar deze behoeften, waarom ze belangrijk zijn, en in het volgende deel zullen we het hebben over hoe we onze katten gelukkig kunnen houden zonder de kattenboom route te volgen.

De behoefte aan territorium

Katten zijn van nature territoriale wezens en een kattenboom geeft ze niet alleen een ruimte om hun eigen te noemen, maar het geeft ze ook een geweldig uitkijkpunt om hun koninkrijk (AKA uw huis) te overzien.

De mensen van International Cat Care leggen uit dat typisch “Het territorium van een kat bestaat uit een kerngebied, of hol, waar het zich veilig genoeg voelt om te slapen, eten, spelen en mogelijk te genieten van sociale interactie. Dit vormt het centrum van het territorium, dat is het gebied buiten het kerngebied dat de kat actief verdedigt tegen invasie van anderen. Daarachter ligt het leefgebied of het jachtgebied, dat de omvang vormt van het gebied waarover de kat zal zwerven”.

Maar wat voor soort territorium zwerven katten gewoonlijk buiten hun hol?

Tijdens een onderzoek naar verwilderde en loslopende huiskatten, ontdekten onderzoekers dat een kater een gebied van meer dan 1300 hectare had! Een uitkijkpunt in een boom is een geweldige manier om te zien wat er gebeurt in een groter deel van het territorium van uw kat, terwijl u toch veilig blijft, en met 1300 hectare om te overzien heeft u een grote boom nodig!

Natuurlijk is dit een voorbeeld van een buitenkat, en hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, heeft zelfs de kat die 100% van de tijd binnen zit nog steeds deze territoriumdrift en zal overwegen iets hun territorium. Wat dat precies is, kan moeilijk te achterhalen zijn en zoals de ASPCA opmerkt: “Het territorium van een kat kan het hele huis zijn of een deel ervan, de tuin, het blok of de buurt.”

Voor veel katten zal de kattenboom snel dat kerngebied, of hol, worden dat katten hun thuis kunnen noemen. Hoewel je dit niet kunt afdwingen, is het hebben van een speciaal meubelstuk voor katten zeker een stap in de goede richting. Een kattenboom is duidelijk alleen bedoeld voor uw katachtige vriend en het is een plek die ze hun eigen kunnen noemen. Als uw enige huisdier een kat is, kunt u waarschijnlijk op veel andere manieren aan uw behoefte aan territorium voldoen, maar als uw kat het huis deelt met andere katten of honden kan een kattenboom een geweldige manier zijn om de grenzen van het huishouden vast te stellen.

De behoefte om te krabben

Alle katten, zelfs katten met klauwen, hebben het nodig om te krabben! Hoewel katten meubels, bomen en krabpalen gebruiken om te voorkomen dat hun klauwen uit de hand groeien, doet krabben eigenlijk veel meer dan alleen maar klauwen slijpen en trimmen! We hebben het net gehad over de behoefte van katten aan territorium, maar krabben is hier eigenlijk ook mee verbonden. Dat komt omdat katten speciale geurklieren in hun poten hebben die ze gebruiken om hun territorium te identificeren terwijl ze krabben. Dus als uw kat krabt, laat hij de wereld ook weten: “Hé, dit is ook van mij!” Dat is een deel van de reden waarom katten de neiging hebben zich te concentreren op het krabben aan banken en andere meubels die mensen gebruiken. Ze ruiken alle interessante sociale geuren en willen die plek ook als de hunne markeren!

Krabben is ook praktisch hard-wired in de hersenen van uw kat als gevolg van miljoenen jaren van evolutie, dus het gaat te nemen veel om katten zover te krijgen dat ze dit gedrag laten vallen. Door katten een kattenboom te geven kunt u aan deze behoefte voldoen en ervoor zorgen dat ze dit gedrag op iets passends kunnen uitleven- in plaats van op uw meubels!

De behoefte aan beweging

Een kattenboom is ook een geweldige manier voor katten om wat “gymtijd” te krijgen. Veel katten vinden het heerlijk om in hun boom te klimmen en te spelen – of dat nu met jou is, alleen, of met andere huisdieren. Mijn kat Debbie absoluut houdt van verstoppertje spelen in de buis van haar kattenboom.

Maar veel kattenbomen hebben ook ingebouwde speeltjes die bengelen. Hoewel niet alle katten zelfredzaam genoeg zullen zijn om zelfstandig met deze bungelspeeltjes te spelen, is alleen al het verticaal omhoog klimmen in de boom meer beweging dan veel katten in hun eentje zullen krijgen.

De behoefte om te klimmen

Katten klimmen graag, maar het beklimmen van een kattenboom of boekenplank is meer dan alleen een leuke bezigheid. Het is ook een belangrijk onderdeel van de katachtige instincten van onze katten. Nogmaals, een deel daarvan heeft te maken met de territoriale aard van onze katten en het idee dat het beklimmen van een boom (of een toren van tapijt) een geweldige manier voor katten is om hun territorium te overzien.

Maar er is meer aan klimmen dan alleen het inventariseren van hun territorium. Hooggelegen zitstokken kunnen katten ook helpen zich veilig en geborgen te voelen in hun huis. Hoewel we vaak denken aan onze katten als top roofdieren, en ze zijn, is het belangrijk om te overwegen dat ze ook prooi. Katten zijn zo klein dat ze gemakkelijk een maaltijd kunnen worden voor grotere roofdieren en tijd doorbrengen in bomen is een geweldige manier om veilig te blijven terwijl je potentiële prooien kunt zien.

Nogmaals, je kunt deze behoefte op andere manieren bevredigen, maar zonder een kattenboom zullen katachtigen eerder dingen beklimmen zoals boekenplanken, meubels, en natuurlijk de toonbank.

Maar niet elke kat Wil Een Kattenboom: De stijl van uw kat begrijpen

Net zoals verschillende mensen verschillende stijlen en voorkeuren hebben, hebben onze katten dat ook! Dus voordat je je slecht gaat voelen omdat je nog geen krabpaal hebt, moet je bedenken wat voor voorkeuren je kat heeft, of zoals Jackson Galaxy het zegt, wat voor verticale stijl je kat heeft.

Galaxy splitst kattenstijlen op in drie categorieën, waarvan hij er één boombewoners noemt. Hij legt uit dat dit katten zijn die “overal boven de grond te vinden zijn. Deze katten krijgen hun zelfvertrouwen door hoog te zitten en te zien wat er gebeurt, ze zitten het liefst op een stoel of boven op de bank.”

Dit zijn katten die vooral hebben een kattenboom nodig om aan hun natuurlijke voorkeuren en verticale neigingen te voldoen.

Maar dat betekent niet dat elke kat een kattenboom prefereert.

Jackson legt uit dat sommige katten eigenlijk ook liever op de grond hangen. Hij noemt ze strandbewoners en legt uit dat deze kitties “het liefst alle vier de poten op de grond hebben. Maar in plaats van onder een salontafel te wachten, zijn ze liever in de open lucht, want ze sturen een boodschap naar jou en alle anderen in huis: Je moet om me heen lopen.”

Ik heb zeker mijn eerlijk deel van katten gezien die een duidelijke boodschap sturen dat Ik ben degene die mijn route moet aanpassen.

Hoewel ik misschien mijn gecertificeerde gekke kat kaart verlies door dit te zeggen… deze “strandbewoner” stijl katten hebben misschien geen kattenboom nodig. Dat wil niet zeggen dat ze geen eigen territorium nodig hebben en een plek om te krabben…maar deze katten halen misschien niet zoveel uit de verticale ruimte die een kattenboom biedt.

Er zijn zeker katten die geen kattenbomen gebruiken en genoeg teleurgestelde kattenouders online die melden dat hun kat hun gloednieuwe boom gewoon niet gebruikt.

Toch heb ik gemerkt dat deze katten de uitzondering zijn en niet de regel. Het komt ook zelden voor dat een kat een kleine boom met een comfortabel hokje volledig afwijst, dus het is onwaarschijnlijk dat het aanschaffen van een kattenboom een totale verspilling is.

Als u meer wilt weten over de drie kattenstijlen en wilt proberen uit te vinden welke verticale voorkeur uw kat heeft, is het de moeite waard om deze video van Jackon Galaxy te bekijken.

Kattenboom bezwaren en alternatieven

We hebben al vastgesteld dat het meer gaat om het bevredigen van de natuurlijke instincten van uw kat in plaats van alleen maar standaard te kiezen voor een kattenboom. Hoewel een krabpaal in 95% van de gevallen de eenvoudigste oplossing is, zijn er ook andere opties die de moeite waard zijn om te onderzoeken.

Als je zo ver bent gekomen, sta je waarschijnlijk nog steeds op het hek of je wel of niet echt in een kattenboom wilt investeren, dus laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende bezwaren tegen kattenbomen en wat je eraan kunt doen.

Kattenbomen zijn te duur

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende bezwaar dat wordt geuit met betrekking tot kattenbomen… en met goede reden. Er zijn sommige kat bomen die verrassend duur zijn.

Maar je kunt er ook veel vinden tegen zeer budgetvriendelijke prijzen.

Een van mijn favorieten is deze 33,5″ kattenboom van ZENY die je op Amazon kunt vinden. Als je bereid bent om voor een grotere boom te gaan, zolang je maar een goede prijs krijgt, is het de moeite waard om Go Pet Club op Amazon te bekijken. Ze hebben grote, kwaliteit krabpalen en zeer concurrerende prijzen.

Maar kijk niet alleen naar de prijs daarvan of elke zonder na te denken over hoe lang hij zal meegaan. Voor de meeste mensen gaat een krabpaal minstens een paar jaar mee, zo niet veel langer. Natuurlijk, als je een paar reusachtige Maine Coon katten hebt, moet je misschien kijken naar een zwaardere boom of verwachten dat je kat boom niet zo lang meegaat, maar in de meeste gevallen, ga je een heleboel gebruik van de aankoop krijgen.

Als je de kosten per jaar uitsplitst, lijkt het ineens niet meer zo gek om wat uit te geven voor een fatsoenlijke kattenboom.

Als je handig bent, kun je ook je eigen kattenboom maken. Er zijn tientallen YouTube-video’s die je door DIY-projecten leiden en je hoeft niet per se voor iets groots te gaan bij je eerste project. Ik heb mensen gezien die een paar IKEA tafels aan elkaar zetten, de poten in sisaltouw wikkelen en het een kattenboom noemen.

Werkt het? Absoluut.

Is het mooi? Niet echt.

Maar het is zeker budgetvriendelijk!

Katten Bomen Zijn Lelijk

Naast de prijs, is het grootste bezwaar tegen krabpalen meestal het uiterlijk ervan. Hoewel stijl subjectief is, zouden de meeste mensen niet denken dat een muur van tapijt precies high-style is.

Maar goed nieuws, er zijn een verscheidenheid aan opties die niet lelijk!

Een van mijn favorieten is deze kattenboom gemodelleerd naar echte bomen op Amazon. Deze ongeveer 5-voet kat boom is voorzien van faux bladeren die de klassieke tapijt stijl volledig laten vallen. Het is nog steeds hoog genoeg om te voldoen aan de meeste katten ‘drang om te klimmen en de bladeren geven katten een kans om te verbergen. Dit alles terwijl het toevoegen van wat stijl aan uw huis.

Er zijn ook tientallen boutique en luxe kattenboom fabrikanten over het internet die letterlijke kunstwerken voor u en uw kat te maken. Je kunt ook creatief zijn, als je het budget hebt, en iemand opdracht geven om een kattenboom te maken die perfect bij jouw ruimte en stijl past.

Als u liever de gehele boom concept achter, kat-vriendelijke rekken zou een goede optie te maken. U kunt deze planken plaatsen waar u maar wilt en hun kleine ontwerp zorgt ervoor dat ze opgaan in een leefruimte in plaats van op te vallen. Dit zijn vooral goede opties voor kleinere ruimtes die gemakkelijk kunnen worden overweldigd door een 5-voet boom.

Hoewel je veel opties hebt, is deze set van drie op Amazon een van mijn favorieten. Naast de zeer coole drop-down sectie voor katten om door te kruipen, vind ik het geweldig dat de planken bedekt zijn met het sisal materiaal dat katten graag krabben. Dus met een paar laag profiel planken, heb je krabben en hoogtes bedekt. Hoewel sommige katten meer krabruimte nodig zullen hebben dan de planken, is het toch een goed begin!

Katten Bomen Nemen Te Veel Ruimte In

Krabpalen zijn er in alle soorten en maten, maar als je een zeer beperkte ruimte hebt om mee te werken, kan het gewoon geen zin hebben om er een te plaatsen. In dit soort gevallen is het belangrijk om de behoeften en voorkeuren van je kat in kaart te brengen in plaats van vast te zitten aan het vinden van de perfecte boom.

Voor katten die van hoogte houden in kleine ruimtes, zijn de met sisal beklede planken een geweldige optie. Maar je kunt ook een menselijk meubelstuk “katvriendelijk” maken. Dat kan zo simpel zijn als het leeglaten van een plank op een boekenkast of het plaatsen van een vensterbank. Deze raam zitstok met zuignap is een van mijn favorieten en hoewel het niet krabbaar is, geeft het katten een geweldige uitlaatklep voor hun hoogtevrees terwijl het weinig ruimte inneemt.

Aan het eind van de dag, is er geen vervanger voor creativiteit! Als je je gedachten er op zet, kan je zowat alles katificeren om ruimte te besparen!

Hoe hoog moet een kattenboom zijn?

Als je hebt besloten dat een kattenboom de beste manier is om de natuurlijke instincten van je kat te bevredigen, vraag je je misschien af hoe hoog de boom moet zijn om je katachtige, die van hoogte houdt, tevreden te houden?

In de meeste gevallen raad ik aan dat een kattenboom ten minste 36 centimeter van de grond is en je kunt in dit artikel meer leren over waarom. De korte versie is dat 36 inch hoog genoeg is om de kattenboom aantrekkelijker te maken dan de meeste meubels en aanrechtbladen.

Wat gebeurt er als ik niet Een kattenboom kopen?

Misschien ben je er nog steeds niet van overtuigd dat je kat een boom nodig heeft. Wat gebeurt er dan als je alles overslaat en je kat het zelf maar uit laat zoeken?

Het meeste gedrag waar een kattenboom een uitlaatklep voor is, zal hoe dan ook gebeuren. Het hoort er gewoon bij dat katten katten zijn, maar zonder een geschikte uitlaatklep, kan het zijn dat uw kat gaat krabben, klimmen en dingen opeist die u niet wilt dat hij doet.

Bijvoorbeeld, hoewel katten die graag op het aanrecht surfen verschillende motivaties kunnen hebben (waaronder eten), kan het ook een kwestie zijn van zoeken naar de perfecte zitstok. Dit gedrag koppelen aan de behoefte aan een kattenboom is niet altijd duidelijk, maar als er een kattenboom is die een hele voet over de toonbank staat en het is super-comfortabel waarom zou een hoogte-liefhebbende katachtige gaan voor het harde aanrecht in plaats?

Het is de moeite waard om na te denken over het soort gedrag waar uw kat al aan deelneemt en of een kattenboom al dan niet op een positieve manier kan ombuigen, maar besef dat het niet altijd zo voor de hand ligt.

Hebben ontklauwde katten een kattenboom nodig?

Yep, zelfs ontklauwde katten hebben een kattenboom nodig! Het feit dat een kat geen klauwen meer heeft, verandert niets aan de diepgewortelde instincten die hen aanzetten tot klimmen, opeisen, en ja, zelfs krabben! Omdat katten met klauwen niet hetzelfde klimvermogen hebben als andere katten, kunnen ze baat hebben bij een iets ander soort krabpaal die iets toegankelijker is. Ik heb onlangs geschreven over het vinden van de perfecte krabpaal voor katten met ontklauwde nagels en je kunt die post hier vinden.

Kunnen katten een boom delen?

Oké, je bent verkocht aan het kopen van een kattenboom, maar wat als je meerdere katten in hetzelfde huishouden hebt? Hoeveel krabpalen heb je dan nodig en kunnen meerdere katten met succes een krabpaal delen?

Het is een goede vuistregel om ten minste één krabpaal per kat te hebben om conflicten tussen katten te voorkomen. Natuurlijk, grotere bomen of een groter huis maken het makkelijker voor katten om de plekken te verdelen en te delen. Maar om een zo katvriendelijk mogelijk huis te creëren, is één boom per kat altijd het beste.

Waarom is dit het geval?

Hoewel het misschien niet altijd duidelijk is voor ons mensen, zijn katten eigenlijk zeer territoriale wezens en hun sociale structuur is afhankelijk van het feit dat elke katachtige zijn eigen specifieke territorium heeft. Hoewel katten een kattenboom zeker kunnen opdelen in hun eigen respectievelijke delen, zijn onze katachtige vrienden eigenlijk niet zo goed in delen en te veel daarvan kan snel leiden tot conflicten.

Hoewel het misschien pijnlijk lijkt om meer kattenmeubilair aan je huis toe te voegen, doen katten echt nodig kattenbomen om te voldoen aan een lange lijst van hard aangelegde instincten, waaronder de behoefte aan territorium. Maar je hoeft niet voor elke boom de bank te breken. Een van mijn favoriete budget bomen is deze 33.5″ inch toren op van ZENY die u kunt zien op Amazon. Het heeft echt een beetje van alles (helling, cubby, groot platform, krabpaal) zonder de bank te breken en kan een geweldige manier zijn om de richtlijn van één boom per kat te halen.

Maar het is precies dat…een richtlijn.

Dus laten we eens nader bekijken waarom katten niet zo goed zijn in delen en of we echt in elke situatie een stapel kattenbomen nodig hebben.

Nogmaals, het komt terug op het idee van territorium.

Hoe splitsen katten hun territorium op?

Terwijl het voor anderen gemakkelijk is om te zien welk huis van jou is en voor iedereen in huis om te begrijpen welke kamer van jou is, zien katten hun territorium niet altijd in zulke duidelijke lijnen.

Dat betekent dat de ene kat de bank, de vensterbank en de stoel als zijn territorium kan zien en dat een andere kat zijn eigen tussen dat alles in.

Ja, het kan behoorlijk verwarrend worden, maar als je goed op je katten let dan heb je dit waarschijnlijk al in actie gezien. Het is waarschijnlijk dat je bijna altijd één van je katten kan vinden op één plek die gewoon nooit gedeeld wordt. Dat komt omdat het hun territorium is en uw andere kat dat respecteert.

Maar zelfs dat is niet altijd zo duidelijk!

Waarom je niet moet proberen het territorium van je kat af te bakenen

De complexe sociale structuur en territorium definities voor katten is niet voor mensen om volledig te begrijpen! In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat je katten alle middelen hebben die ze nodig hebben, zonder dat ze hoeven te delen.

Dat betekent een kattenboom, of op zijn minst een comfortabel equivalent, voor elke kat.

Maar daar houdt het niet op.

U zou ook verschillende voedsel- en waterbakjes in huis moeten hebben, zodat katten niet gedwongen worden om essentiële middelen te delen. Hoewel het misschien een beetje lastig lijkt om alles dubbel, driedubbel of vierdubbel te doen, is het een stuk eenvoudiger dan te proberen een volledig begrip te krijgen van de politiek van de katachtige!

Mijn katten lijken hun kattenboom goed te delen!

Er is een groot verschil tussen delen omdat je dat wilt en delen omdat je hebt. moeten. In veel gevallen delen katten uit noodzaak, niet omdat het in hun aard ligt om dat te doen. Hoewel dat in het geval van een kattenboom misschien extreem lijkt, is het een feit dat katten nodig hebben om te krabben en hebben een diepe instinctieve drang om in bomen te klimmen. In feite is de wens om te krabben zo ingebakken in onze katten dat zelfs ontklauwde katten zullen blijven krabben en eigenlijk hun eigen krabpaal zouden moeten hebben!

Zij ook hebben nodig om te eten en te drinken, dus alleen omdat ze hun waterbak delen betekent niet dat ze dat ook echt willen!

Echter, met kattenbomen kan het een beetje complexer zijn, omdat katten eigenlijk geen boom nodig hebben om alle voordelen te krijgen die een kattenboom biedt.

Maar je zou kunnen zeggen, “Hey, mijn katten eigenlijk knuffelen op dezelfde boom. Ze knuffelen duidelijk niet uit noodzaak!”

Goed punt. Vergeet niet, dat katten territorium lijnen complex en genuanceerd zijn. Katten kunnen zeer zeker ruimte delen en zelfs knuffelen, maar als je goed oplet zul je waarschijnlijk merken dat er nog steeds plekken zijn die gewoon niet gedeeld worden. Het doel van het verstrekken van voldoende middelen is om ervoor te zorgen dat de kattenboom niet een van die exclusieve territoria wordt.

Moet het een kattenboom zijn?

Het is belangrijker om aan de behoeften van uw katten te denken dan aan de eigenlijke boom.

Kattenbomen voldoen aan het instinct van je kat voor territorium, maar ook aan hun behoefte om te klimmen, krabben en comfortabel te zijn. Maar natuurlijk is een kattenboom niet het enige meubelstuk dat al deze dingen kan doen. Als uw huis meerdere plekken heeft waar katten kunnen zitten, krabben en waar ze zich thuis voelen, dan heeft u misschien helemaal geen krabpaal nodig.

Nogmaals, dat is waarom de één kat boom per kat is een richtlijn is. U bent in staat om weg te komen met één kattenboom of zelfs helemaal geen kattenboom, zolang katten niet hoeven te vechten om belangrijke middelen. Daarom is het belangrijker om je huis te evalueren vanuit het oogpunt van behoeften en middelen dan alleen maar vanuit een checklist van spullen.

Toch zal in de meeste gevallen een kattenboom de gemakkelijkste, en meest kosteneffectieve, manier zijn om aan de natuurlijke instincten van uw kat te voldoen. Met de hoeveelheid variëteit in de markt, kunt u ook de perfecte boom specifiek voor uw kat of ze zijn een reus Maine Coon, een oudere senior poes, of zelfs ontklauwd is er een kat boom aan hen tegemoet te komen. Dat is een stuk moeilijker te doen als je kijkt naar rekken of doe-het-zelf opties.

Afsluitende gedachten

Uiteindelijk is het niet een kattenboom die katachtigen nodig hebben, maar een uitlaatklep voor hun natuurlijke instincten om te krabben, te klimmen en hun territorium op te eisen. Een kattenboom is meestal de gemakkelijkste manier om dit te doen, maar ze zijn, toegegeven, niet voor iedereen.

Maar met tientallen budgetvriendelijke en soms zeer unieke opties, is de kans groot dat je een kattenboom kunt vinden die daadwerkelijk werkt voor jouw huis. Of in ieder geval eentje die je niet haat. Er zijn ook tal van niet-kattenboom opties, waaronder speciale rekken en vensterbanken, samen met het aanboren van uw creatieve kant en het omzetten van bestaande meubels in kat-vriendelijke toevluchtsoorden.

Katten van elke leeftijd, zelfs senioren, kunnen genieten van een kattenboom en hoewel we misschien niet altijd houden van de manier waarop het eruit ziet in ons huis, kijken hoeveel onze katten houden van een goed dutje of klimmen op de kattenboom maakt het de moeite waard!