Waar moet ik het waterbakje van mijn kat neerzetten?

waar moet ik mijn katten waterbak neerzetten

Ooit afgevraagd waar je het waterbakje van je kat moet zetten?

Het is een goede vraag die eigenlijk een GROTE impact kan hebben op uw kat. Hoewel het meest intuïtieve antwoord zou kunnen zijn om alle kommen van uw kat op één plaats te zetten, is het misschien niet echt het beste.

Het belangrijkste is dat uw kat het leuk vindt waar de waterbak staat. Hoewel dit voor elke kat een beetje anders zal zijn, hebben we een lijst met 7 dingen die u moet overwegen wanneer u beslist waar u de waterbak van uw kat zet.

Als je gewoon op zoek bent naar een snel antwoord, hier is wat je moet weten over het vinden van de perfecte plek voor de waterbak van je kat:

Zoek een rustige locatie die gescheiden is van etensbakjes, kattenbakken en niet gemakkelijk toegankelijk is voor andere huisdieren. In het ideale geval heeft uw kat waterbakjes op verschillende locaties, aangezien katten de voorkeur geven aan wat afwisseling als het gaat om wateropties. Als je eenmaal hebt vastgesteld waar de waterbakjes staan, probeer ze dan niet te vaak te veranderen.

Laten we nu eens wat dieper ingaan op alle details.

1. Zoek een rustige locatie

Zorg ervoor dat het waterbakje van je kat op een rustige plek staat waar je kat zich veilig voelt. Je bent op zoek naar een plek zonder al te veel verkeer of mensen die in en uit lopen. Verkeer kan natuurlijk mensen betekenen, maar als je honden hebt, wil je ook overwegen waar zij zich ophouden.

Een van de meest voorkomende plekken voor water- en voerbakken is in de keuken. De keuken kan een prima plek zijn, maar met een tiener in huis is mijn keuken allesbehalve rustig! Andere ideeën kunnen zijn een gastentoilet of slaapkamer.

Een andere populaire plek is de wasruimte, maar niet alleen kan de was nogal luidruchtig zijn, je wilt ook niet dat wat er in de pluizenvanger zit, in de waterbak van je kat terechtkomt!

Je zou kunnen overwegen om de kom ergens hoog te plaatsen. Katten zoeken graag een hoog plekje om te zitten en een plank waar je kat makkelijk bij kan, kan de perfecte plek zijn voor het waterbakje van je kat – vooral als je honden in huis hebt.

Er zijn eigenlijk heel wat kat bomen op de markt die een water gebouwd in een van de platforms hebben. Wij houden absoluut van deze eigenschap aangezien het een echte “kat slechts” waterplaats creëert en aan de natuurlijke wens van uw kat tegemoet komt om hooggelegen plaatsen te zoeken.

Een van onze favorieten is deze grote 63-inch kattentoren van Feandrea. Het heeft een waterbakje op het één na laatste platform dat in de toren is ingebouwd zodat katten het niet kunnen omstoten.

Want we weten allemaal dat er niets is wat katten leuker vinden dan een bak vol water van vijf meter hoog omver te duwen!

Als u geïnteresseerd bent, kunt u hier klikken om de laatste prijs van deze kattentoren van Amazon te krijgen.

2. Houd Waterbakjes Weg Van De Kattenbak

Oké, dit zou voor de hand moeten liggen, maar zorg ervoor dat de waterbak van je kat niet in de buurt van de kattenbak staat. Het belangrijkste is om het water van uw kat schoon te houden.

We weten allemaal wat er in de kattenbak zit en dat is het laatste wat we willen dat onze katjes drinken.

3. Houd waterbakjes uit de buurt van voedsel

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om water- en etensbakjes vlak naast elkaar te houden. Het is misschien niet de beste optie voor uw kat.

Ten eerste wil je de kans beperken dat er voedsel in het water van je kat komt. Katten kunnen kieskeurig zijn over het drinken van water en je wilt er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het water altijd vers is. Kleine drijvende brokjes zullen daar niet bij helpen!

Daarnaast heeft het Franse dierenvoerbedrijf Royal Canin, ook een studie afgerond in 2018 waar ze de watervoorkeuren van huiskatten onder de loep namen. Een van de dingen waar ze goed naar keken, was of katten hun waterbakjes liever naast etensbakjes hadden of niet.

Ze ontdekten dat “katten over het algemeen de voorkeur geven aan waterpunten die uit de buurt staan van waar ze eten. Het is mogelijk dat dit een afspiegeling is van oorspronkelijk katachtig gedrag, aangezien voederplaatsen en beschikbare waterbronnen in de vrije natuur vaak niet dicht bij elkaar liggen.”

Dus als het mogelijk is, is er een goede reden om de waterbak niet in de buurt van de belangrijkste voederplaats te plaatsen.

4. Bied meerdere locaties aan

Dezelfde studie van Royal Canin merkte op dat als katten de kans kregen, ze meerdere waterbronnen zouden gebruiken. In feite zouden katten met toegang tot de buitenlucht drinken uit plassen, katten water geven, schalen van mensen, en alles wat ze maar konden vinden, zelfs als ze vers water kregen.

Mijn conclusie is dat katten graag meerdere plaatsen hebben om water te drinken, dus het zou een goede gewoonte zijn om meerdere waterplaatsen in huis te hebben.

5. Maak een “Cats Only” Waterbak

Als je andere huisdieren zoals honden in huis hebt, zorg er dan voor dat je kat een waterbak heeft die exclusief voor hen is. Niet alleen zal dit helpen om de waterbak schoon te houden omdat minder huisdieren hem gebruiken, maar het zal er ook voor zorgen dat je kat nooit hoeft te concurreren om water.

6. Aparte plaatsen voor elke kat

Als je meerdere katten in huis hebt, is het het beste om voor elke kat minstens één waterbakje te hebben. Ik zou echt twee waterbakjes aanraden, maar het hangt op een gegeven moment af van de grootte van je leefruimte. Elke kat zal een gevoel krijgen voor welk waterbakje van hem is.

Niet alleen zal dit helpen om eventuele schermutselingen te voorkomen, het zal uw kat ook beter afstemmen op hun natuurlijke neigingen. Denk eraan, katten zijn van nature territoriaal, dus het hebben van belangrijke bronnen (zoals water) die helemaal van hen zijn, is in lijn met hoe hun wilde voorouders zouden handelen.

7. Stel het in en vergeet het…Zoiets

Als je eenmaal de perfecte locatie voor het waterbakje hebt, is het het beste om het niet te veranderen. Uw katten zullen er een gewoonte van maken om te weten waar hun waterbakje staat en u wilt die gewoonte niet in de war sturen.

Alles samenbrengen

Met deze 7 dingen in gedachten, zou u in staat moeten zijn om de perfecte plaats voor de waterbak van uw kat te vinden.

Maar als je nog steeds op zoek bent naar ideeën over waar je de waterbak van je kat moet zetten, zal ik je laten weten waar ik de mijne heb gezet. Ik heb één kat (Debbie genaamd) en twee waterbakjes.

De eerste staat in de gastenbadkamer op het aanrecht. Hoewel niet iedereen het prettig zal vinden dat zijn kat op het aanrecht springt, wordt deze badkamer niet veel gebruikt en ik vind het helemaal niet erg.

Deze plaats voldoet aan alle eisen, want het is rustig, een beetje verhoogd, en een plek waar alleen zij kan komen, wat belangrijk is omdat we een hond hebben. Ik gebruik een zware keramische waterbak die niet kan omvallen, want Debbie houdt wel van een beetje spetteren. Ik heb een artikel geschreven over de beste waterbakken die niet omvallen, als je daar meer over wilt lezen.

De tweede plaats waar de bak staat is in mijn badkamer. Dit komt goed uit omdat Debbie het grootste deel van haar dagen in mijn slaapkamer doorbrengt. De waterbak staat in de hoek en we gebruiken daar een verhoogde snorhaarvriendelijke waterbak. Je kunt hier meer lezen over snorhaarvriendelijke waterbakken.

Laat me weten wat je ervan vindt en of je nog extra slimme locaties voor de waterbakjes van je kat hebt kunnen bedenken!