Waarom staat mijn kat op mijn voet?

Mijn katten houden ervan me te begroeten als ik thuis kom, maar slechts één van hen loopt naar me toe, wrijft zijn gezicht tegen mijn been, en gaat dan gewoon op mijn voet staan en naar me staren.

Ik begrijp dat katten graag onze nieuwsgierigheid opwekken met hun vreemde gedragingen en ik weet ook dat ze kieskeurig kunnen zijn over waar ze verkiezen rond te hangen, dus natuurlijk doet deze plekkeuze me nadenken.

Waarom gaat mijn kat op mijn voet staan? Uw kat kan op uw voet gaan staan om nabijheid te zoeken, hun eigendom over u te laten gelden, affectie te tonen, of uw aandacht te krijgen. Sommige katten wachten tot u beweegt zodat ze uw voeten kunnen aanvallen, en beginnen te spelen.

Als je meer wilt weten over waarom je kat zo’n onhandige plek als je voeten uitkiest om op te gaan staan, dan ben je hier aan het juiste adres!

Waarom gaat mijn kat op mijn voet staan?

Comfort is misschien de nummer één prioriteit van elke kat, maar sommige van hen eindigen nog steeds met slapen en staan op vreemde plaatsen die niets anders dan comfortabel lijken, inclusief onze voeten. Dus, wat gaat er in hun hoofd om wanneer ze dat doen?

Reden 1: om je genegenheid te tonen

Als je een katteneigenaar bent, moet je minstens één keer gehoord hebben dat mensen katten onemotioneel of onaantrekkelijk noemen. Ik weet dat ik dat heb gehoord en hoewel ik weet dat het niet verder dan de waarheid kan gaan kan Dr. Vitale, een gedragstherapeut voor dieren, mij ook wetenschappelijk ondersteunen.

Zij en haar collega’s hebben ontdekt dat de meerderheid van de katten de voorkeur geeft aan interactie met een persoon boven eten of spelen en dat ze gehechtheid kunnen vormen aan hun baasjes. Dus, terwijl sop je voet gaan staan lijkt misschien vreemd gedrag voor jou, maar het kan een deel van hun liefdestaal zijn.

Zie je, als je staat, zijn je voeten het enige deel van je dat fysiek het dichtst bij je kat is. Als uw kat zijn gezicht tegen u wrijft terwijl hij op uw voeten staat, dan is dat zijn manier om u genegenheid te tonen en die in ruil te zoeken.

Als je haast hebt, stel ik voor dat je niet gewoon wegloopt, maar even de tijd neemt om langzaam naar je kat te knipperen en te kijken of ze het gebaar terugsturen. Dit soort oogcontact is een leuke manier om elkaar te erkennen en jullie band te bevestigen. En als je tijd hebt, toon ze dan wat liefde door ze te aaien.

Wanneer je merkt dat je katje dichter tegen je aanplakt dan normaal dan kan dat een goede indicatie zijn dat ze uitingen van genegenheid willen. Sommige katten gaan op je voeten staan als je je schoenen aantrekt, of zelfs als je op het toilet zit!

Reden 2: om je aandacht te krijgen

Je kat wil misschien beleefdheden met je uitwisselen als ze op je voet gaan staan, maar het kan ook zijn dat ze je om iets vragen. Bijvoorbeeld, als je kat gewend is om opgepakt te worden als ze dicht bij je voeten staan, dan zal op ze gaan staan deze interactie in gang zetten.

Mijn katten lopen meestal miauwend om me heen, ze kunnen zelfs stilstaan boven mijn voet en opzettelijk spinnen om traktaties te krijgen of om me eraan te herinneren dat het etenstijd is. Soms rennen ze naar hun lege etensbakjes om hun punt nog duidelijker te maken!

Natuurlijk denken katten niet alleen aan eten, het zijn ook wilde jagers in hart en nieren, dus op je voet gaan staan is een geweldige manier om het spel te beginnen. Als je probeert van ze weg te lopen kan je kat naar je slaan en dan speels miauwend wegrennen. Als u uw sportschoenen draagt, kunnen de veters ook hun roofdierinstincten opwekken.

De manier waarop onze katten ons benaderen om onze aandacht te krijgen verschilt van kat tot kat, sommige zullen gewoon miauwen, anderen zullen je hun speeltjes brengen, en dan zijn er weer die op je voet zullen gaan zitten. Het is niet ongewoon om je kat ook neer te zien ploffen voor de voeten waar ze een seconde geleden nog op stond, vragend om enkele goede oude buik wrijvens.

Elk katje heeft andere behoeften en het enige wat je moet doen is luisteren, en één manier waarop ze je kunnen laten luisteren is door ervoor te kiezen op je voet te gaan staan.

Reden 3: Om je daar te houden

Het lijkt misschien vergezocht, maar op je voet stappen kan de manier van je kat zijn om je te vragen te blijven zitten. Als ze op je voet gaan staan, kunnen ze dat zien als een anker om je te laten weten wat ze willen, vooral als je ze geen aandacht hebt gegeven.

Als je gepreoccupeerd bent met verschillende taken en door het huis rent, wachten ze misschien tot je stopt zodat ze op je voet kunnen gaan zitten en je daar kunnen houden. Het is ook mogelijk dat je katje niet wil dat je weggaat, dus gaan ze op je voeten zitten terwijl jij probeert je schoenveters te strikken.

Ze kunnen zelfs een vorm van spelen initiëren, of ze zullen met hun pootjes naar je reiken om om knuffels te vragen in plaats van je te zien vertrekken naar je werk. Eigenlijk saboteren ze je carrière zodat jij een thuisblijvende kat-ouder kan zijn!

Reden 4: Voor comfort en warmte

Laat anderen geloven wat ze willen geloven, maar kattenouders weten dat hun harige vrienden er wel degelijk van genieten om tijd door te brengen met hun menselijke verzorgers. Een deel van het comfort dat wij hen bieden is het gevoel van veiligheid, onze vertrouwde geur, en onze lichaamswarmte.

Deze dingen geven hen geruststelling en een prettige manier om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. De normale lichaamstemperatuur van een kat is 38,3 tot 39,2°C, terwijl de normale lichaamstemperatuur van de mens 37°C is. Daarom zoeken katten altijd het warmste plekje in huis op.

Als je kat geen toegang heeft tot je schoot omdat je staat, kan hij ervoor kiezen om zijn pootjes warm te houden door op je voeten te gaan staan, vooral als je pluizige slaapzakken draagt. Katten kunnen ook naast je gaan staan of op je voeten als ze zich bang voelen, en ze weten dat je ze beschermt tegen een mogelijke bedreiging, zoals een gast, een vreemd geluid, of een ander huisdier.

Katten zijn ook in staat om veilige en onveilige gehechtheid te vormen met hun mensen. Onderzoek door de OSU toonde aan dat “katten met een onzekere gehechtheid tekenen van stress vertonen, zoals het trillen van hun staart en het likken van hun lippen, en ofwel wegblijven van de persoon (vermijding) of zich aan hen vastklampen door op hun schoot te springen en niet te bewegen (ambivalentie).”

Hoewel de meerderheid van de katten veilige hechtingen vormt, als uw kat constant op uw voeten staat of zit vanaf het moment dat u thuiskomt, dan hebben ze u misschien nodig om hun onzekerheden te valideren.

Reden 5: Het is de geur

Katten vertrouwen op geuren en hun geur om zich comfortabel te voelen in hun omgeving en rond hun mens voor die kwestie. Daarom wrijven ze hun gezicht tegen dat van ons, om geuren uit te wisselen en ons te laten zien dat we deel uitmaken van hun roedel.

Katten hebben geurklieren op hun poten, en zij gebruiken die om de dingen te markeren waarvan zij houden of die zij “bezitten”. Dus, op je voet gaan staan kan een andere manier zijn voor je katachtige metgezel om je te markeren. Ze kunnen ook beginnen met het kneden (ook bekend als muffins maken) van de plek waar ze op staan, en als het je blote voet is dan “au!”

Dit kan een vaker voorkomend gedrag zijn als je thuiskomt. Samen met wat pootjes wrijven kan het op je voet gaan staan en kneden hun manier zijn om je te begroeten. Ze kunnen ook proberen de nieuwe geur die je hebt meegebracht te ruiken, en je terug te winnen, vooral als je in contact bent geweest met een ander huisdier.

Is het normaal voor katten om op mijn voet te zitten?

Tenzij je katje helemaal overstuur of boos op je voet zit, is het volkomen normaal gedrag. Zeker, het lijkt misschien een beetje vreemd dat ze van alle plaatsen besloten hebben om op je voeten te gaan liggen, maar je moet het opvatten als een compliment.

Dicht bij jou zijn betekent dat je kat zich veilig voelt in jouw aanwezigheid. Waarschijnlijk hoef je je niet al te veel zorgen te maken als je kat de gewoonte heeft opgepikt om op je voeten te gaan zitten of liggen, tenzij het iets is dat leidt tot ongewenst gedrag zoals likken of bijten aan je tenen.

Waarom Loopt Mijn Kat Aan Mijn Voeten?

De redenen waarom je katje ervoor zou kunnen kiezen om op je voeten te lopen, kunnen dezelfde zijn als wanneer ze erop zouden gaan staan. Het enige verschil is dat dit gebaar minder aanhankelijk is. Je loopt ze misschien gewoon in de weg, of je loopt vlak voor ze, en als je dan struikelt en valt, zal je katje denken dat het jouw schuld was.

Hoewel je kat misschien over je voeten loopt omdat ze die niet als een groot obstakel zien en gewoon een passeerpunt, kan het een gebaar van erkenning zijn terwijl ze over hun dag gaan. Voor een nieuwe kat kan het hun eerste poging zijn om dicht bij je te komen, en als je katachtige vriend lang genoeg bij je is geweest kan het hun manier zijn om je aandacht te krijgen.

Waarom plaatst mijn kat één poot op mijn voet?

Een kat die aan je voeten staat kan lichtjes zijn pootje op een van je voeten leggen. Je kunt het interpreteren als een teken van nabijheid, en als ze je aaien dan is het een manier om je aandacht van het scherm af te krijgen.

Mijn katten raken meestal mijn voeten aan met hun pootje om me te laten weten dat ze knuffels willen. Dus, ik geef natuurlijk toe en maak ruimte voor hen om op mijn schoot te springen. Soms beweegt hun pootje aan mijn voet op een speelse manier en op het moment dat ik naar beneden kijk rennen ze naar hun speeltjes, vragend om een speelsessie.

In principe, als een kat zijn poot op je voet zet, is het net alsof een vriend je op de schouder tikt. Het enige verschil is dat het daarna jouw taak is uit te zoeken waar die tik voor was.

Waarom gaat mijn kat op mijn voet staan en valt me dan aan?

Hoewel het vreemd kan zijn dat uw kat op uw voeten gaat zitten, is het slaan naar uw voeten zeker een veel voorkomend voorval en een menselijke klacht. Dit kan een andere manier zijn om te zorgen dat je ze opmerkt, of ze kunnen aan het acteren zijn, maar vaker wel dan niet doen ze het omdat ze willen spelen.

Wanneer een kat zulk gedrag vertoont, is het belangrijk om hun algemene lichaamstaal te observeren. Volgens dierenartsen “kunnen katten die angstagressie vertonen hun oren plat tegen hun hoofd leggen, sissen, hun tanden ontbloten, of laag bij de grond hurken met hun staart onder hun lichaam, en hun vacht kan overeind staan.”

Als dat niet klinkt als uw kat, dan kan het zijn dat hij probeert deel te nemen aan wat ook wel bekend staat als spelagressie. Dit soort gedrag komt meestal meer voor bij kittens die de wereld om hen heen proberen te verkennen. Als je een kitten of een jonge kat hebt geadopteerd, kunnen de bewegende pootjes of handjes heel amusant zijn.

Niet dit kitten echter, dit schattige schepsel zou nooit voeten kunnen aanvallen, hij gaat er gewoon op zitten!

De grappen terzijde, de RSPCA legt uit dat “de kat verstopt zich vaak achter meubels en wacht tot er iemand langsloopt, om vervolgens naar buiten te stormen en de enkels van de persoon aan te vallen.” Maar dit betekent niet dat dit niet kan gebeuren als ze op je voet staan.

Misschien zijn ze gewend om je aan te vallen of met je voeten te spelen en het enige waar ze op wachten is dat je begint te lopen en het spel begint! Als dit bekend klinkt, moet je dit gedrag niet negeren, maar er in plaats daarvan aan werken om het om te buigen.

Moet ik mijn voet weghalen?

Dat kan zeker, maar… zorg ervoor dat u controleert wat uw kat nodig heeft. Misschien is hun etensbak leeg, of hun kattenbak moet schoongemaakt worden. Geef uw kat zeker wat liefde als dat is wat ze vragen voordat u weggaat.

Als je vindt dat je harige maatje te aanhankelijk is en je zou willen dat ze een meer onafhankelijke levensstijl omarmen, dan moet je meer quality time met hen doorbrengen. Zorg ervoor dat je speeltijd en knuffels in je schema opneemt. Zorg er ook voor dat ze een kat-vriendelijke omgeving hebben, met een boomhut bij voorkeur uitkijkend naar een raam, een paar kat-veilige speeltjes die rondslingeren, misschien wat huisdiergras, en als je het je kunt veroorloven of er de ruimte voor hebt een kattentent.

Hoewel ik mijn katten op mijn voet laat zitten, hebben ze ook de neiging mijn voet als een speeltje te zien zodra ik hem onder hen vandaan haal, dus ik ga altijd voorzichtig te werk! Als je kat ook een voetaanvaller is, dan is de beste manier om dit gedrag te verminderen, jezelf uit de situatie te verwijderen.

Je kunt ook een speeltje gebruiken om je kat te helpen zich te concentreren op iets anders dan je voeten. Mijn persoonlijke favoriete speeltje is de Rainbow Cat Charmer die je op Amazon kunt vinden. Het is een perfecte afleiding voor mijn beide katten, wanneer ze zich gedragen of gewoon willen spelen.

Het is belangrijk op te merken dat het alleen laten van je kat met een speeltje een deel van de opwinding kan wegnemen en dat er een risico bestaat dat ze zichzelf verwonden. Laat ze daarom in uw aanwezigheid genieten van hun speelgoed, tenzij u absoluut zeker bent dat het groot en veilig genoeg is voor hen om mee te spelen terwijl u weg bent op het werk. Naast speeltjes, vergeet niet te trakteren als ze het speeltje verkiezen boven je voet, en schreeuw of berisp je kat nooit, want je riskeert alleen het tegenovergestelde effect, en het beschadigen van jullie mooie band!

Slotgedachten

Hoewel er veel waarschijnlijke redenen zijn waarom onze kittens zo graag op onze voeten staan, zullen we sommige ervan misschien nooit kunnen doorgronden. Als we hun “miauw” taal spraken of als we hun gedachten konden lezen, zouden we dit mysterie gemakkelijk kunnen oplossen, maar niet alles is verloren.

Ondanks de onzekerheid kunnen we onze eigen katten observeren en ons door hun algemene gedrag laten leiden naar het juiste antwoord, en als we er dan nog niet zeker van zijn, zijn traktaties de manier om te gaan!

Hoe zit het met jou, weet jij waarom je kat je voeten blijft kiezen als rustplek?