Hoeveel katten zijn er in de wereld?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

hoeveel katten zijn er in de wereld

Katten zijn onze metgezellen sinds de oudheid en net als onze beschaving vorderde groeide hun aantal. Maar wat is de exacte populatie van katten en welke landen zijn opgeëist door deze harige opperheren?

Hoeveel katten zijn er precies op de wereld? Het is moeilijk om het precieze aantal katten in de wereld te kennen, maar recente statistieken tonen aan dat het aantal kan variëren van 200 miljoen tot meer dan 600 miljoen, met inbegrip van huiskatten, zwerfkatten en verwilderde katten.

We hebben het onderzoek gedaan; we hebben de gegevens verzameld en nu presenteren we u 7 interessante feiten over de wereldwijde kattenpopulatie. Als je wilt weten hoe het allemaal begon, wie populairder katten of honden zijn, en of katteneilanden echt zijn, lees dan verder.

Kattenpopulatie over de hele wereld

Miljoenen verwilderde en zwerfkatten zwerven door de straten en miljoenen huiskatten krullen zich veilig op onze schoot, allen verspreid over alle continenten, (Antarctica uitgezonderd).

Maar hoeveel katten zijn er nu eigenlijk op de wereld?

Omdat een kat zo groot is en mensen kan ontwijken, is het moeilijk om de exacte populatie te bepalen. Recente studies hebben aangetoond dat in de laatste 4 decennia, de aantallen drastisch zijn toegenomen. Volgens het Ecology Global Network zijn er wereldwijd 600 miljoen kleine katten, in tegenstelling tot hun wilde neven, waarvan de populatie nauwelijks 100 miljoen bereikt en de meeste op de rand van uitsterven staan.

De Verenigde Staten hebben de grootste populatie katten ter wereld, met een duizelingwekkend aantal van 75 miljoen katten, gevolgd door China met 53 miljoen en Rusland met bijna 18 miljoen.

Uit een rapport van 2007 bleek dat ongeveer 37 miljoen Amerikaanse huishoudens trotse eigenaars waren van katten, met een gemiddelde van 2,2 katten per huishouden. Het is indrukwekkend en hartverwarmend om te weten dat in de V.S. 31% van de katten geadopteerd worden uit dierenasielen, terwijl slechts 3% van de katten gekocht worden bij een fokker.

Katten of Honden?

Iedereen is op de hoogte van de voortdurende strijd tussen de verleidelijke en mysterieuze kattenliefhebbers en de uitgaande, energieke hondenliefhebbers. Het is een vaak genoeg voorkomende ruzie, die kan komen tussen de beste van vrienden. Volgens Euromonitor, een marktonderzoeksbureau, is het een populair onderwerp in de meeste landen en blijkt dat de wereld verdeeld is in kattenlanden en hondenlanden.

De American Veterinary Medical Association onthult dat het aantal katten in de VS bijna 4 miljoen groter is dan het aantal honden en dat de VS zelf verdeeld is in katvriendelijke en hondvriendelijke staten. Bijvoorbeeld, terwijl Arkansas voor honden is en het aantal katten met 1,35 tegen 1 overtreft, overtreft Massachusetts het aantal honden met 1,87 katten voor elke hond.

De V.S. lijken misschien vrij evenwichtig als het gaat om hun favoriete huisdieren, maar de rest van de wereld lijkt meer verdeeld. Terwijl de meeste landen in West-Europa een diepe waardering hebben voor katten delen Ierland, Portugal en Spanje niet dezelfde waardering en verkiezen honden boven katten. Het grootste deel van Azië wordt ook gedomineerd door hondenlanden, terwijl het Midden-Oosten en delen van Afrika een lange geschiedenis van voorkeur voor katten hebben.

Sommige sociologen suggereren dat er een correlatie is tussen een evenwichtige voorkeur voor huisdieren en ontwikkelde economieën, terwijl anderen beweren dat cultuur, geschiedenis en klimaat factoren zijn waarmee ook rekening moet worden gehouden.

Dus, wie is het nummer één huisdier vraag je je misschien nog af? Nou volgens de laatste cijfers is het eenvoudige antwoord, Katten. Hoewel 36,5% van de huishoudens in de VS honden heeft en 30,4% katten, is het aantal katten als huisdier nog steeds 5 miljoen hoger dan het aantal honden als huisdier. In de Europese Unie bleek uit de wereldwijde honden- en kattenpopulatie van 2018 dat er 75 miljoen katten in huishoudens zijn, in tegenstelling tot 65 miljoen honden.

All It Took Was One Cat

Wist u dat er maar één nieuwsgierige kat en 10.000 jaar voor nodig waren om miljoenen katten onder ons te hebben? Huiskatten en verwilderde katten over de hele wereld hebben één ding gemeen en dat is één enkele voorouder, de Near Eastern Wildcat. Deze wilde kat besloot op een dag, 10.000 jaar geleden om precies te zijn, zijn oude leven achter zich te laten en zich bij de mensen aan te sluiten in hun strijd om de overstap van jacht naar landbouw te maken. Waarschijnlijk gemotiveerd door de kans om verse vis te eten!

Dus, de volgende keer dat u naar uw kat kijkt, zorgeloos slapend op uw schoot, bedenk dan dat hun ene voorouder het begin markeerde van de culturele adolescentie van de mensheid, simpelweg door de knaagdieren weg te houden.

Katteneigenaren, het is tijd om over jullie te praten!

Je zou kunnen aanvoeren dat katten geen eigenaars hebben en dat we in werkelijkheid slechts dienaren zijn, gekozen door onze katachtige meesters, en ik ben het daar helemaal mee eens! Dus misschien is de vraag: hoeveel katten leven er samen met mensen?

In 1985 woonden er ongeveer 95,6 miljoen katten in Amerikaanse huizen, terwijl dat er in Europa 66,5 miljoen waren, meer dan het aantal honden. Jaren later, in 2007, toonde een studie aan dat meer dan 500 miljoen katten samenleefden met mensen over de hele wereld.

Deze studies houden meestal geen rekening met boerderijkatten, waarvan het aantal per boerderij kan oplopen van 20 tot 50 katten. Ook al leven ze technisch gezien samen met mensen, toch zijn boerderijkatten vooral afhankelijk van het doden van knaagdieren om te overleven en van alle andere prooien die voor hen beschikbaar zijn. In zekere zin worden zij eerder beschouwd als dienstdieren dan als huisdieren.

Een interessant feit over kattenbezitters is dat, hoewel kattenbezit gewoonlijk wordt geassocieerd met vrouwen, uit een enquête in de VS in 2007 bleek dat zowel mannen als vrouwen waarschijnlijk een kat hadden en uit veel statistieken blijkt dat hetzelfde aantal mannen en vrouwen katten bezitten. Het is dan ook geen verrassing dat de term cat-daddy de laatste jaren erg populair is geworden.

Wilde en gedomesticeerde katten

Er zijn vele factoren te overwegen alvorens het exacte aantal katten te bepalen dat in de wereld leeft. Eén daarvan zou zijn, of we verwilderde katten aan de vergelijking toevoegen. Hoewel het verzamelen van gegevens over huiskatten op de meeste plaatsen gemakkelijk en betrouwbaar zou kunnen blijken, zijn er miljoenen katten die hun leven leiden op straat, in velden en zo ver mogelijk verwijderd van menselijke interacties.

Veel onderzoekers suggereren dat het uitsluiten van verwilderde katten in zijn geheel lastig kan worden, omdat veel katten een onzekere status hebben, tussen wilde en huiskatten in.

Verwilderde katten waren ooit gedomesticeerd, maar op een bepaald moment werden ze ofwel achtergelaten, verloren of ze kozen gewoon voor de vrijheid. Verwilderde katten van de eerste generatie worden zwerfkatten genoemd en worden meestal aangetroffen in stedelijke leefomgevingen.

Vanwege hun wilde aard is het erg moeilijk om het werkelijke aantal wilde katten te kennen en de meeste mensen zijn zich niet bewust van het werkelijke aantal wilde katten dat in hun omgeving leeft, vanwege hun teruggetrokken aard. Geboorten van wilde katten zijn niet altijd gereguleerd, en hun levensverwachting is meestal 2 tot 3 jaar. Maar afgezien daarvan lijkt er geen groot verschil te zijn tussen verwilderde katten en wilde katten.

Kattenbakvulling Redde de Katten

Hoeveel we ook houden van onze katachtige metgezellen en we de neiging hebben om ze binnen te houden in onze huizen, het is belangrijk om te begrijpen dat katten in de eerste plaats buiten werden gehouden en op boerderijen waar ze werkten om het huis en het land vrij van knaagdieren te houden. De grootste verandering in deze dynamiek kwam in de jaren 1940, toen kattenbakvulling werd uitgevonden.

In 1985 was het aantal huiskatten groter dan het aantal katten, dankzij de voortdurende ontwikkeling van kattenbakvulling, die de onaangename geur van kattenurine elimineerde. Naast kattenbakvulling zijn katten kleine dieren en kunnen ze in kleinere ruimtes leven, waardoor het voor stadsmensen gemakkelijker werd om katten in hun appartement te houden.

In principe moeten we kattenbakvulling bedanken voor het mogelijk maken van het houden van katten binnen onze huizen en dichter bij ons hart.

Interessante Kattenpopulaties Rond de Wereld: Katten Eilanden

Hoewel de kattenpopulatie toeneemt, is er wereldwijd nog steeds een evenwicht tussen het aantal katten en het aantal honden. Er zijn echter een paar plaatsen, die niet alleen een belachelijk groot aantal katten hebben ten opzichte van honden, maar ook ten opzichte van mensen.

Cyprus Eiland

Volgens het rapport van dierenwelzijnsorganisaties zijn er 1,5 miljoen katten op dit prachtige eiland, terwijl de menselijke bevolking slechts 1,2 miljoen bedraagt. De onderfinanciering van sproei- en sterilisatiediensten is de belangrijkste oorzaak van deze toename, evenals de levenskwaliteit die de plaatselijke bevolking hun straatkatten biedt.

Het eiland Syros in Griekenland

Bekend om zijn prachtige stranden en historische gebouwen, is Syros ook de thuisbasis van een opmerkelijke kattenpopulatie. Ze maken deel uit van het natuurreservaat op Syros en de God’s Little People Cat Rescue ontfermt zich over alle plaatselijke katten.

Af en toe is het opvanghuis op zoek naar een “Cat-whisper”, iemand met kennis van katachtige psychologie, die meer dan 50 katten wil voeden en verzorgen, in ruil voor een leefloon en gratis accommodatie. Deze baan bereikte wereldwijd nieuws toen het meer dan 26.000 keer werd gedeeld op Facebook! (Ik ben niet verbaasd!)

Japanse Kat Eilanden

Ooit een rustig eiland, nu een toeristische attractie, Aoshima is de plek waar je wilt zijn als je van katten houdt. Het wordt letterlijk het “Katteneiland” genoemd! De kattenpopulatie daar is ongeveer 6 keer groter dan de menselijke populatie. Met slechts 15-20 bewoners, is het eiland ook de thuisbasis van 120 katten.

De katten werden oorspronkelijk door de vissers binnengebracht om het knaagdierenprobleem aan te pakken. Vandaag de dag genieten de katten van een zorgeloos leven tussen de oudere bewoners, die ervoor zorgen dat ze als vorsten worden behandeld.

Tashirojima is een ander klein eiland dat beroemd is om zijn groeiende kattenpopulatie. Hier is de verhouding tussen mens en kat in evenwicht. 100 mensen en 100 katten lopen in vriendschappelijke harmonie door de straten. Het eiland stond bekend om het kweken van zijderupsen voor hun zijde en werd daardoor geteisterd door muizen. Natuurlijk brachten de bewoners katten mee om het probleem aan te pakken.

Enoshima is het derde meest populaire katteneiland in Japan. Omdat het zo dicht bij Tokio ligt, reizen veel toeristen naar Enoshima, om de viervoetige bewoners te bekijken.

De kattenpopulatie is vanaf de jaren ’80 toegenomen en staat bekend om hun vriendelijke aard. Natuurlijk, het komt allemaal neer op individuele persoonlijkheden, dus neem het niet te persoonlijk op als de katten die je ontmoet op Enoshima blijven weglopen, tenslotte ben jij het probleem niet zij!

De Russische Kattenmuseum Gemeenschap

Rusland heeft het grootste aantal katten in Europa, oplopend tot 18 miljoen katten. Sommige van deze katten dienen hun land door in een van Ruslands grootste musea te wonen, het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Deze praktijk dateert van 1745, op initiatief van Keizerin Elizabeth, dochter van Peter de Grote.

Het verhaal van elke kat is het klassieke verhaal van vodden naar rijkdom. Allen waren ooit straatkatten die werden gebracht om de grote werken van beroemde kunstenaars te verdedigen tegen ratten en muizen. Momenteel leven er 65 katten in de kelders van de Hermitage en drie mensen zorgen voor hun dagelijkse behoeften. Na een paar jaar in dienst te zijn geweest, is elke kat vrij om geadopteerd te worden door een familie, zodat ze verzekerd zijn van een lang leven in luxe!

Afsluitende gedachten

Wat een prachtige rit, vol bochten en wendingen! Maar kon je iets minder verwachten van onze mysterieuze bekenden? Slechts een enkele vraag “hoeveel katten zijn er in de wereld”, opende een doos gevuld met 7 ingewikkelde antwoorden die ons 10.000 jaar terug in de tijd brachten, toen de eerste kat besloot dat wij als soort wel wat in onze mars hadden.

En kijk nu eens naar ons, ze heersen praktisch over de wereld!

Wat denk jij hiervan? Kom je uit een kattenland of een hondenland? Naar welk katteneiland zou jij reizen?