Hebben katten uvulas?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Hebben Katten Uvulas?

We zijn van nature nieuwsgierig naar onze katten en hoewel de meeste vragen draaien om hun vreemde gedrag, zijn we vaak ook nieuwsgierig naar de interessante anatomie van onze katachtige vrienden.

Misschien weet je al iets over hun krachtige staart, verbazingwekkende snorharen, of unieke botstructuur…

Weet u of uw kat een huig heeft of niet? Je weet wel, dat raar uitziende, druppelvormige stukje roze weefsel dat achter in je mond hangt.

Dus, hebben katten huigjes? Katten hebben geen uvulas. Terwijl sommige bavianensoorten iets hebben dat lijkt op een onderontwikkelde huig, zijn mensen eigenlijk de dierlijke dieren die een volledig ontwikkelde huig hebben. Uvula’s lijken verband te houden met spraak omdat zij helpen onze stembanden te smeren, dus is het niet al te verwonderlijk dat mensen de enige dieren zijn die ze hebben.

Dat is het korte antwoord, maar als je meer wilt weten, lees dan verder! We gaan diep in dit ongewone orgaan duiken.

De huig is een beetje een mysterie

Hoewel je misschien verwacht een concrete en eenvoudige verklaring te krijgen voor alles wat de huig doet, is dat niet zo eenvoudig. De huig is een van de vele dingen die we niet volledig begrijpen van ons lichaam en dat is niet omdat we het niet geprobeerd hebben!

In een studie werd gekeken naar alle verschillende voorgestelde doelen voor de huig, die variëren van het beschermen van onze neusholtes tijdens het eten en drinken tot meer specifiek het helpen bij het drinken terwijl we voorover gebogen zijn of het helpen om de stembanden gesmeerd te houden tijdens het spreken.

Onderzoekers concludeerden dat “Zowel de huig als de spraak dienen om de mens van de dieren te onderscheiden. Onze conclusie is dat de huig mogelijk een hulporgaan van de spraak is, en een andere marker van de menselijke evolutie kan zijn die de mens onderscheidt van andere zoogdieren.”

Toch lijkt het verwijderen van de huig geen gevolgen te hebben op lange termijn en kan het zelfs helpen om snurken of irritatie te verminderen wanneer de huig bijzonder groot of lang is. Dus hoewel de huig gebruikt kan worden bij het spreken, lijkt het geen kritische functie te hebben.

Waarom hebben katten geen huigjes?

Gezien het feit dat we het doel van de huig niet helemaal kennen, is het precies bepalen waarom onze katten er geen hebben kan lastig zijn. Uit mijn onderzoek blijkt dat onze katachtige vrienden er nooit een nodig hebben gehad, omdat de huig verbonden lijkt te zijn met de spraak.

De huig produceert een hoop salvia die helpt voorkomen dat onze stembanden uitdrogen als we praten en dit is gewoon geen probleem waar andere dieren, zoals onze katten, zich zorgen over hoeven te maken. Het verband van de huig met spraak wordt verder ondersteund door de rol van de huig bij het maken van een aantal specifieke geluiden. Deze worden eigenlijk uvulaire medeklinkers genoemd en hoewel ze in het Engels niet zo vaak worden gebruikt, worden ze in veel andere talen wel gebruikt.

Dus hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen waarom onze katten geen huig hebben, is de beste verklaring waarschijnlijk dat ze niet kunnen praten en dit orgaan dus nooit nodig hebben gehad!

Welke Dieren Hebben Uvulas?

Voor zover we weten, zijn het alleen mensen. Hoewel er niet massaal onderzoek is gedaan naar de huig bij verschillende diersoorten, heeft otolaryngoloog Yehuda Finklestein van de Universiteit van Tel Aviv gekeken naar huigjes bij negen verschillende soorten dieren. De meeste dieren hadden niets dat ook maar in de buurt kwam van een huig, maar sommige bavianen bleken een onderontwikkelde huig te hebben.

Hoewel dit de zaken nog verwarrender kan maken, suggereert het wel dat ergens in de loop van de menselijke evolutie, de huig hielp zich af te zetten tegen andere primaten.

Slotgedachten

Uvulas zijn verwarrend.

Ze zijn typisch menselijk en lijken verband te houden met spraak, wat waarschijnlijk de reden is waarom onze katten ze niet hebben, maar hun ware functie is ook een beetje een mysterie. Vooral als je bedenkt dat mensen ze kunnen laten verwijderen met weinig tot geen gevolgen op lange termijn.

Maar één ding is duidelijk: onze katten hebben zeker geen uvula’s, dus het is niet nodig om te proberen in de mond van uw kat te kijken om dubbel te controleren!

Ik weet zeker dat uw kat veel liever heeft dat u dit artikel leest om meer over hen te weten te komen in plaats van de binnenkant van hun mond te onderzoeken!