Is het goed om je kat met water te besproeien?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

is het goed om uw kat met water te besproeien

Ook al houden we van ze, soms kunnen onze katten ronduit ondeugend zijn. Eerlijk gezegd is dat een deel van wat onze katten zo leuk maakt, maar het kan ook echt frustrerend worden wanneer je gewoon niet lijkt te kunnen communiceren met je katachtige vriend dat het niet oké is om op het aanrecht te springen.

Dus wat kun je doen om de boodschap over te brengen? U zult veel verschillende adviezen over het internet horen en een van de meest populaire is om uw kat met water te besproeien om hen te laten weten dat ze moeten stoppen met wat het ook is dat ze aan het doen zijn.

Maar is het echt goed om je kat met water te besproeien? Hoewel het je kat geen pijn zal doen, is je kat besproeien met water niet erg aardig. Maar het is ook geen goede manier om gedrag daadwerkelijk te ontmoedigen. In plaats daarvan moet je de oorzaak van het gedrag begrijpen en van daaruit verder werken.

Dus laten we eens diep duiken in de wereld van spuitpistolen, spuitflessen en spritzers als een vorm van katachtige straf.

Waarom hebben katten er een hekel aan om met water bespoten te worden?

Hoewel het misschien lijkt alsof er een diepgewortelde reden is waarom je kat het niet leuk vindt om met water besproeid te worden, is het eerlijk gezegd niet zo ingewikkeld om te overwegen. Ik bedoel, stel je voor dat je de tijd van je leven hebt, hangend op het aanrecht. Geen zorgen in de wereld en dan opeens komt je beste vriend en kamergenoot opdagen en begint je te besproeien met water!

Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat onze katten het niet leuk vinden om met water besproeid te worden. Maar een klein beetje water is niet universeel gehaat door onze katachtige vrienden.

Ik heb veel katten gezien die het gewoon niet kan schelen. Ze doen liever wat ze ook proberen te doen, zelfs als dat betekent dat ze besproeid moeten worden met water terwijl het gebeurt. Andere katten, (zoals de kat van mijn vader) lijken onmiddellijk te besluiten dat het sproeien met water deel uitmaakt van een menselijk spel waarvoor ze zijn uitgenodigd en op het aanrecht springen is slechts een manier om de pret te beginnen!

En dat is slechts een deel van het probleem met het besproeien van uw kat met water.

Het Grote Probleem Met Het Besproeien Van Je Kat Met Water

Kortom, uw kat besproeien met water is geen consistente strategie om het gedrag van uw kat daadwerkelijk te veranderen. Zeker, het zal werken voor sommige katten een deel van de tijd, maar het is veel waarschijnlijker dat uw kat leert dat ze niet kunnen springen op het aanrecht of krabben aan het meubilair terwijl je in de buurt bent in plaats van het gewoon helemaal op te geven.

Waarom?

Omdat je kat het verband niet kan leggen tussen zijn gedrag en jouw bedoeling om ze te bespuiten. In plaats daarvan, maken ze het verband dat wanneer ze op de toonbank zijn en en je bent in de buurt, worden ze bespoten. Dat betekent dat als je weg bent, de toonbank (of ander gedrag) vrij spel is.

Je zou zelfs kunnen denken dat alles werkt zoals bedoeld wanneer je de kamer binnenloopt en je kat plotseling van het aanrecht springt of stopt met het kauwen op de planten. Je zou kunnen denken dat ze begrijpen dat ze niet op het aanrecht moeten zijn en dat je boodschap glashelder is. Maar dit bewijst alleen maar dat uw kat het gedrag nog steeds zal vertonen als u er niet bent! In plaats van te begrijpen dat ze niet op het aanrecht mogen, begrijpen ze gewoon dat ze jou moeten vermijden!

En dat is helemaal niet wat we willen. We willen een sterke band met onze katten opbouwen en om ze te laten stoppen met wat ze aan het doen zijn.

Laten we deze problemen een voor een bespreken om te zien waarom katten besproeien met water niet effectief is.

Probleem 1: Consistentie is onmogelijk

Wanneer het aankomt op het succesvol veranderen van gedrag, is consistentie uiterst belangrijk. Opdat je kat een sterk verband zou leggen tussen het spuiten van water en het kauwen op planten, het krabben aan meubels, of het surfen op het aanrecht, moet het resultaat consistent zijn. Aangezien een sproeifles afhankelijk is van uw aanwezigheid tijdens de kittypet misdaad is het onmogelijk om consequent een verband te leggen tussen het spuiten en het slechte gedrag.

In plaats daarvan zal uw kat snel de punten verbinden en begrijpen dat u de belangrijkste variabele hier bent. Tuurlijk, op het aanrecht gaan is slecht, maar ALLEEN als jij in de buurt bent. Anders is het een geweldige plek om lekkere kruimels te vinden, en op planten kauwen is gewoon leuk.

Probleem 2: Het lost de oorzaak niet op

Het is belangrijk om ons af te vragen waarom onze kat doet wat we niet willen dat hij doet. In sommige gevallen is het duidelijk en in andere gevallen kan het subtieler zijn. Toch is er meestal een duidelijke reden waarom onze katten de dingen doen die ze doen. Simpelweg een kat besproeien met water maakt ze niet niet willen doen wat ze aan het doen waren. Het laat hen alleen weten dat ze het heimelijker moeten doen.

Laten we eens kijken naar het krabben aan meubels als voorbeeld. Volgens Dr. Conrad in een artikel voor Chewy “Katten krabben voor een verscheidenheid van redenen. Het verlicht angst; het is een vorm van lichaamsbeweging; het scherpt hun nagels; het versterkt en rekt hun spieren; het markeert territorium.” Met andere woorden, krabben is iets dat katten nodig hebben en het is niet gewoon iets wat ze voor de lol doen of omdat ze zich vervelen.

Is het realistisch te geloven dat een spuitfles miljoenen jaren van instinct en evolutie kan corrigeren? Waarschijnlijk niet.

In plaats daarvan moeten we proberen het gedrag om te buigen naar iets meer geschikt zoals een krabpaal en onze katten toestaan hun instinct om te krabben te vervullen.

Probleem 3: Het is stressvol voor je katten

We willen dat onze katten zich veilig, geborgen en comfortabel voelen in ons huis. Maar als de spuitfles om de hoek loert, kan het moeilijk zijn voor uw kat om zich te ontspannen. Natuurlijk zal dit veel afhangen van de individuele kat, maar sommige van onze meer verlegen katachtige vrienden zullen een verhoogde angst en stress hebben als ze constant met water worden besproeid. Nogmaals, realiseer je dat katten niet het verband leggen tussen slecht gedrag en de sproeifles. Er is geen zelfreflectie waarbij ze later aan zichzelf toegeven dat ze echt een goede spuitbeurt hebben verdiend.

In plaats daarvan kan het willekeurig aanvoelen en een beetje zinloos- wat de angst kan verhogen. Stel je voor dat in plaats van een bekeuring voor te hard rijden, een politieagent willekeurig in je week zou opduiken en je een bekeuring van 100 dollar zou geven. Denk eens aan de stress die dat zou veroorzaken, vooral als je niet precies kon achterhalen waarom je steeds die bonnen kreeg!

Probleem 4: De verbinding gaat gewoon niet gebeuren

De enige connectie die je kat waarschijnlijk zal maken is dat ze moeten rennen als jij de spuitfles pakt. Laten we als voorbeeld eens kijken naar het springen op het aanrecht. Terwijl een kat op het aanrecht rondhangt, doen ze veel meer dan alleen “op het aanrecht zijn”. Ze kunnen aandacht van u vragen door te tjilpen of te spinnen, naar vogels kijken door het raam, of snuffelen naar eten.

Hoe kan uw non-verbale kat in hemelsnaam contact maken zijn op de toonbank als de belangrijkste overtreding die resulteerde in een waterspuit en niet kijken naar vogels of spinnen. Nogmaals, het lijkt een behoorlijk hoge opdracht!

Bovendien kunnen we niet verwachten dat onze katten onze sociale signalen voldoende begrijpen om zelfs maar te begrijpen dat ze iets verkeerd doen. In plaats daarvan voelt de spuitfles aan als een willekeurige actie van een wezen dat ze niet volledig begrijpen. Of zoals dierenarts Tony Buffington uitlegt “je kat denkt dat je een grote onvoorspelbare aap bent.”

Een belangrijke reden is dat katten niet in roedels leven zoals honden en in plaats daarvan zijn geëvolueerd als solitaire jagers die niet hoefden te vertrouwen op sociale signalen van hun eigen soort, laat staan die van ons. Dr. Buffington gaat verder met te zeggen: “Hoe moet je kat in godsnaam weten dat je tegen hem schreeuwt omdat je wilt dat hij stopt met aan de bank te krabben? Voor de kat ben jij een gekke primaat die hem zonder reden aanvalt.”

Wat doe je in plaats daarvan?

Nu we een goed begrip hebben van waarom het besproeien van onze katten met water niet de meest effectieve manier is om gedrag te veranderen, is het tijd om uit te zoeken wat wel werkt. Maar zoals zoveel dingen, kan het vaak meer werk kosten om het op de juiste manier te doen!

Begin met het begrijpen van het gedrag

Het eerste wat je moet doen is begrijpen waarom uw kat doet wat het ook is dat hij doet. Net als bij het voorbeeld van het krabben aan meubels, is er meestal een instinctieve basis die verklaart waarom katten doen wat ze doen. Als we eenmaal begrijpen waarom onze katten doen wat we niet willen dat ze doen, kunnen we uitzoeken hoe we hun instinct kunnen bevredigen en het huishouden in harmonie kunnen brengen.

Laten we eens kijken naar een ander veel voorkomend voorbeeld en uiteenzetten hoe het begrijpen van de wortel van het gedrag ons kan helpen het te verhelpen.

Springen op Tellers

Springen op toonbanken kan een van de meer complexe kittengedragingen zijn om te doorbreken, omdat verschillende katten verschillende redenen zullen hebben.

Dus waarom doen katten dit?

De meest fundamentele reden is dat katten van hoge plaatsen houden. Katten zijn uniek gepositioneerd in de dierenwereld als zowel roofdier als prooi. Dus hoewel ze uitstekende jagers zijn, zijn ze nog steeds klein genoeg dat ze gemakkelijk een maaltijd kunnen worden voor een groter roofdier. Daarom suggereren de mensen van Vet Street dat “Het verblijf op hogere plaatsen waarschijnlijk een gedrag was dat, voor kleinere katten, geassocieerd werd met een verhoogde overlevingskans. Een verblijf op een hoge plek gaf een kat een beter uitkijkpunt om zowel prooi als roofdier te zien.”

Dus net als krabben, is het vinden van een mooie hoge zitstok een diepgeworteld instinct in onze katten dat waarschijnlijk niet zal worden gewijzigd door een sprayfles!

Maar wat begint als een zoektocht naar een zitstok kan snel veranderen in iets anders als uw kat in staat is om consequent een smakelijke traktatie op het aanrecht te vinden! Na verloop van tijd leert uw kat dat snuffelen op het aanrecht een geweldige bezigheid kan zijn tussen de dutjes door.

Ten slotte kunnen katten op toonbanken springen voor verhoogde stimulatie. Of dat nu simpelweg het verkennen van een nieuw gebied is of vanwege een uniek geplaatst raam in de buurt van het aanrecht, springen op het aanrecht kan een geweldige manier zijn om de dag te breken (als je een kat bent).

Wat er aan te doen

Uw kat zoekt een plek om hoog te zitten, met een mooi uitzicht en af en toe wat lekkers…

Dus geef ze dat eenvoudig met een kattenboom en wat katachtige-geschikte traktaties!

Voor mijn geld, de mensen van Go Pet Club doen het het beste en je kunt hun winkel op Amazon bekijken door hier te klikken. U kunt een aantal zeer mooie kat bomen te krijgen voor een geweldige prijs en het is gemakkelijk genoeg om gratis verzending met Amazon te krijgen. Je hebt niet iets geks groot nodig, maar je op zijn minst moet overeenkomen met de hoogte van de toonbank of ga een beetje hoger.

Zorg er vervolgens voor dat hij in de buurt van een raam of een andere interessante plek staat. Strooi tot slot af en toe wat lekkers op de kattenboom. Het hoeft niet elke dag, maar net als het aanrecht, willen we de willekeurige beloning nabootsen die het aanrecht met zich meebrengt.

Nu heb je de perfecte vervanging voor het aanrecht en de meeste katten zullen hun kattenboom verkiezen boven het aanrecht – vooral als het hoger is dan het eigenlijke aanrecht.

Als je negatieve bekrachtiging gebruikt, zorg er dan voor dat het consequent en humaan is.

Het klinkt misschien alsof ik helemaal tegen negatieve bekrachtiging ben in elk scenario. Maar dat is zeker niet het geval- het is gewoon veel moeilijker uit te voeren in vergelijking met positieve bekrachtiging. Verknal het met negatieve bekrachtiging en je kat zal je vrezen zonder ooit te begrijpen wat je eigenlijk wilt dat ze doen.

En één van de makkelijkste manieren om negatieve bekrachtiging te verknoeien is door het inconsistent te maken, wat altijd het geval zal zijn als jij degene bent die achter de spuitfles staat.

Laten we eens kijken naar krabben als voorbeeld. We hebben al besproken hoe krabben een diepgeworteld instinct is voor onze katten en ook al zal een spray hier en daar onze katten geen pijn doen, het is niet waarschijnlijk dat het een paar miljoen jaar evolutie terugdraait. We moeten dus een aanvaardbaar kraboppervlak hebben voor onze katten. U kunt er zelf een maken van sisaltouw of een kant en klare krabpaal kopen. Amazon heeft een eigen lijn met palen en de prijs is niet te verslaan.

Maar we kunnen ook ongepaste krabplekken ontmoedigen. De ASPCA suggereert het gebruik van “plastic, dubbelzijdig plakband, schuurpapier of ondersteboven vinyl tapijt loper (bobbelige delen naar boven) op meubels of op de vloer waar uw kat zou staan om uw meubels te krabben. Plaats krabpalen naast deze voorwerpen, als ‘legale’ alternatieven.” Je kunt kattenspecifieke dubbelzijdige tape kopen op Amazon en deze heeft tot nu toe meer dan 200 vijfsterrenrecensies.

Deze vorm van negatieve bekrachtiging ontmoedigt uw kat om 100% consequent te krabben aan de plekken die u niet wilt en u wordt nooit gezien als de bron van de straf. Wat kan er beter zijn?

Als het gaat om aanrechtbladen, kunt u iets als een bewegingsdetecteerde luchtspuit overwegen om katten af te schrikken van het aanrecht met 100% consistentie. De tragisch genaamde Scat Deterrent is het meest populair, maar ik stel voor om eerst met de kattenboom te beginnen, tenzij uw kat compleet voedselgek is.

Veelgestelde Vragen

Ik denk dat we vrij diep zijn gegaan in de wereld van katten en spuitflessen, maar laten we er nog een paar vragen uitbreken, speciaal voor de mensen die dit artikel alleen willen doornemen!

Zal mijn kat me haten als ik haar besproei met water?

Haat is een behoorlijk sterk woord en terwijl je kat waarschijnlijk niet haat zal het jullie relatie niet verbeteren. Dat komt omdat je kat de onaangename spuitfles zal associëren met jou en niet met de activiteit die ze aan het doen waren. Daarom is het belangrijk om te proberen jezelf uit de negatieve bekrachtiging te halen. Niet alleen verhoogt dat de consistentie, maar het zorgt er ook voor dat uw kat niet denkt dat u gewoon een wilde waterspuitende eikel bent.

Is het gebruik van een spuitfles op een kat wreed?

Een kat besproeien met een beetje water is niet pijnlijk, maar het kan sommige katten wel wat angstig maken. Toch zou ik niet zo ver willen gaan om te zeggen dat het wreed is, maar dat zal veel afhangen van de individuele kat. Sommige katten kan het helemaal niets schelen en een handjevol zelfs niet. zoals het! Maar andere katten zullen de ervaring behoorlijk stressvol vinden en als je bedenkt dat het eigenlijk geen erg effectieve methode is om gedrag te corrigeren, is het waarschijnlijk beter om de sprayfles gewoon over te slaan.

Afsluitende gedachten

Uw kat echt met water besproeien doet lijkt effectief als je je kat ziet wegrennen zodra je de fles pakt. Maar als je het echt uitlegt…zijn ze gewoon bang voor jou en de fles! Dus hoewel het goed is om uw kat met water te besproeien vanuit een veiligheidsperspectief, is het grote probleem dat het gewoon niet effectief is. Het is niet alleen onmogelijk om consequent te blijven, maar uw kat zal u waarschijnlijk ook als een soort eikel gaan beschouwen!