Waarom slapen katten in een bal?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom slapen katten in een bal

Onze katten staan erom bekend dat ze de meest creatieve en soms ingewikkelde slaaphoudingen bedenken.

Ik vind mijn kat regelmatig slapend in posities die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Natuurlijk houdt ze nog steeds van de klassieke posities en krult ze zich van tijd tot tijd gewoon op tot een balletje.

De opgekrulde kattenbal is niet voor niets een klassieker en ze is lang niet de enige katachtige die het doet.

Maar waarom krullen katten zich op in een bal om te slapen?

Opkrullen in een bolletje voor een dutje is een uiterst efficiënte manier voor katten om te slapen. Het helpt niet alleen om warmte te bewaren en katten warm te houden, maar het helpt ook om het risico op een aanval te verkleinen doordat katten moeilijker te zien zijn en kwetsbare delen zoals hun buik worden beschermd.

Natuurlijk kan het ook zijn dat katten de opgekrulde houding gewoon heel comfortabel vinden, dus er hoeft niet altijd een diepere evolutionaire reden achter te zitten.

Laten we deze schattige katachtige slaapstrategie eens nader bekijken door 4 redenen door te nemen waarom katten ervoor kiezen om zich op te krullen in een bal voordat ze gaan slapen.

Reden 1: Opkrullen is comfortabel en instinctief

Hoewel het misschien niet het meest wetenschappelijke antwoord is, kiezen veel katten ervoor om zich op te krullen voor het slapen, gewoon omdat het een comfortabele houding is!

Net zoals sommige mensen er de voorkeur aan geven om op hun rug, buik of zij te slapen, kunnen sommige katten een voorkeur hebben voor de opgekrulde positie.

Voor veel katten is het opkrullen in een bolletje de “standaard” slaaphouding als gevolg van duizenden jaren van instincten. Met andere woorden, katten hebben niet echt een reden waarom ze zich opkrullen in een balletje en doen het gewoon zonder na te denken.

Ik weet het, dat is niet een erg diep antwoord, maar de volgende redenen zullen helpen verklaren waarom dit gedrag waarschijnlijk deel is geworden van de harde bedrading van een kat.

Reden 2: Opkrullen in een bal houdt katten warm

Katten hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur tussen 101,0 en 102,5 ° F. Dat is heel wat warmer dan de gemiddelde menselijke temperatuur van 98,6 ° F. Dat betekent dat katten misschien een beetje extra werk moeten doen om een comfortabele temperatuur te behouden en zich opkrullen in een bal voor het dutten kan een geweldige manier zijn om warmteverlies te verminderen en de isolatie te verbeteren.

De zoektocht naar warmte verklaart waarom katten van zoveel interessante slaapplekken houden, zoals schootjes, rugzakken en zelfs in kattenmandjes!

Katten zijn lang niet de enige dieren die dit doen en de meeste mensen hebben wel eens een hond hun uitgebreide en tijdrovende rondcirkelroutine zien uitvoeren voordat hij een dutje doet. Net als katten, zoeken ook honden warmte (samen met bescherming) met een opgekrulde slaaphouding.

Maar onze vertrouwde huisdieren zijn niet de enige dieren die dit doen en het bewaren van warmte beïnvloedt alles, van de eenbenige slaaphouding van een flamingo tot de opgekrulde bal die zowat elk ander zoogdier gebruikt om een dutje te doen.

Reden 3: Om veilig te blijven

Je zult misschien verbaasd zijn om te horen dat de slaaphouding van je kat een manier kan zijn om ze te beschermen tegen potentiële roofdieren.

Immers, waar moet uw kleine huiskat zich zorgen over maken in het comfort van uw gedeelde huis?

Nou, je kat waarschijnlijk in plaats bewust maar de natuurlijke instincten van uw katachtige vriend dwingen hem om zich op te krullen in een bal die zijn vitale organen beschermt tegen een mogelijke hinderlaag.

De meest kwetsbare plek van je kat is hun buik. Net als bij ons, beschermt hun ribbenkast dit gebied niet, ondanks het feit dat er belangrijke vitale organen in zitten. Door zich op te krullen in een bolletje, kunnen katten hun zachte buik beschermen tijdens hun meest blootgestelde (en favoriete activiteit): slapen.

Dit is zo’n beetje het tegenovergestelde van een kat die besluit om op hun rug te slapen, wat een klassiek teken is van een comfortabele katachtige die niet bang is om alles te laten hangen. Dat betekent niet dat katten die zich opkrullen om te slapen zich bedreigd voelen, hoewel dat er deel van zou kunnen uitmaken, het wordt vaker verklaard door duizenden jaren evolutie die katten aanmoedigen om hun kwetsbare buikje zonder nadenken te beschermen.

Reden 4: Het is gewoon praktisch

In sommige gevallen is opkrullen in een bal om te slapen gewoon de beste manier om te slapen waar dan ook een kat wil zijn.

En we weten allemaal, dat als katten een dutje willen doen op een vreemde of rare plaats, ze wel een manier vinden om het te laten lukken.

Als het gaat om kattenbedden en veel kattenbomen, is opkrullen in een bal ook de meest praktische manier om een dutje te doen, aangezien de vorm van veel kattenmeubels rond is.

De opgekrulde houding is niet gerelateerd aan ziekte

Ik heb sommige mensen zien suggereren dat katten zich in een bolletje opkrullen om te slapen omdat ze zich niet goed voelen, maar dit gaat in de praktijk niet echt op.

Het is iets dat misschien voelen waar voor ons omdat het idee van opkrullen in de foetushouding een zeer duidelijk teken van ongemak voor mensen.

Maar dit vertaalt zich niet naar katten.

In de meeste gevallen zal een kat die lijdt aan een ernstige ziekte, rechtop zitten met hangend hoofd en over het algemeen minder alert lijken. Dit wordt bevestigd door de mensen van Vet Street samen met mijn tien jaar ervaring in het veterinaire veld.

Natuurlijk, veel zieke katten zullen opkrullen in een balletje, maar dat is niet specifiek omdat ze ziek zijn en evenveel gezonde katten nemen deze slaaphouding ook aan. Dus het zien van uw katachtige vriend opgerold in een balletje is geen duidelijk teken van ziekte en over het algemeen niets om u zorgen over te maken.

Zoek in plaats daarvan naar meer betrouwbare tekenen van ziekte, zoals het vermijden van voedsel, sociale interacties, of een afname van aanhankelijk gedrag. Als je ooit onzeker bent, raadpleeg dan je dierenarts, maar een opgekrulde kat alleen is geen zeker teken van ziekte.

Afsluitende gedachten

Daar heb je het!

Wat mag lijkt als een eenvoudige slaaphouding is eigenlijk een praktische manier voor katten om niet alleen warm te blijven, maar ook om hun zeer kwetsbare buikje te beschermen. Maar in andere gevallen is dit een gedeeltelijke benadering om in hun favoriete ruimte te passen of nog eenvoudiger het kan een katachtige’s favoriete positie zijn.

Wat denk jij? Welke reden verklaart het best waarom jouw kat zich graag opkrult in een bolletje voor het dutje?