Heb ik een kattenluik nodig voor mijn huisdier en andere FAQs

Moet u telkens uw deur of raam openen als uw kat het huis uit moet of naar binnen wil? Dit kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als uw kat van het buitenleven houdt.

Niet alleen dat, maar uw katachtige vriend zit ook nog eens vast in huis als u niet thuis bent. Het kattenluik zou de perfecte oplossing kunnen zijn voor al uw problemen.

In dit artikel heb ik een aantal veelgestelde vragen over kattenluiken beantwoord, zodat u de bijkomende overwegingen, zoals veiligheid en training, begrijpt en het juiste kattenluik voor uw katachtige vriend aanschaft.

Heb ik een kattenluik nodig?

Veel huisdiereigenaren hebben deze vraag in hun hoofd en kunnen maar niet beslissen of ze echt een kattenluik nodig hebben of dat ze zonder kunnen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van kattenluiken op een rijtje gezet om u te helpen bepalen of u een kattenluik nodig heeft of niet.

Uw kat kan gemakkelijk komen en gaan wanneer hij wil

Wanneer u een kattenluik bij u thuis laat installeren, kan uw kat komen en gaan wanneer hij wil. U kunt uw kat ook gewoon door een laag raam of een deuropening naar buiten laten, maar dat is riskant; uw kat kan buiten opgesloten raken of binnen opgesloten raken als u er niet bent. Kattenluiken zijn dus een goede optie als u uw kat niet in de gaten kunt houden bij het binnenkomen en verlaten van uw huis.

U kunt bepalen wanneer het kattenluik door uw kat wordt gebruikt

Als u niet wilt dat uw kat op bepaalde tijden van de dag – zoals ’s nachts – naar buiten gaat, kunt u het kattenluik gewoon vergrendelen, zodat uw kat niet kan gaan dwalen. Veel kattenluiken die op de markt verkrijgbaar zijn, hebben deze optie, zodat u kunt bepalen wanneer uw kat naar buiten mag.

Meer geavanceerde kattenluiken hebben zelfs de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer het luik wordt ontgrendeld. Dit helpt u om een routine voor uw kat in te stellen. De meeste katten kunnen gestrest raken van een verandering in hun routine. Als u het kattenluik zelf bedient, zal uw kat zich minder gestrest voelen omdat hij een door u ingestelde routine volgt.

Uw kat kan vrij naar buiten om zijn behoefte te doen

Als u een kattenluik bij uw achterdeur laat installeren, kan uw kat naar buiten wanneer hij maar wil. Dit moedigt hem aan om de kleine ruimte buiten regelmatig te gebruiken en bespaart u het gedoe van het regelmatig schoonmaken van de kleine doos van uw kat.

U kunt bepalen wie er door het kattenluikje komt

Oudere elektronische kattenluiken bieden uw kat een zekere mate van exclusiviteit bij de toegang. Ze worden geleverd met een halsbandje of een label met magnetische sleutels, die het kattenluikje ontgrendelen. Om deze kattenluiken goed te laten werken, is het echter noodzakelijk dat uw kat zijn halsband niet verliest en dat er geen andere kat in de buurt is met dezelfde magnetische sleutels voor hun luiken, die ook uw kattenluik zouden kunnen openen.

De modernere kattenluiken met exclusieve toegang werken door het lezen van de microchip onder de huid op de rug van de nek van de kat. Deze microchips zijn nu een wettelijke vereiste in het Verenigd Koninkrijk voor identificatiedoeleinden. Het kattenluik gaat snel open wanneer de kat is geïdentificeerd en sluit zodra uw kat is gepasseerd. Dit zorgt ervoor dat uw kat gemakkelijk naar binnen kan en dat andere katachtigen uw huis niet kunnen binnendringen.

Nadelen van Kattenluiken

Kattenluiken zijn dus een goede zaak, maar wat zijn de nadelen? Is er iets dat u moet doen buiten het installeren ervan?

U moet uw kat trainen om het kattenluik te gebruiken

Een nadeel van het installeren van een kattenluik is dat u uw kat moet trainen om het te gebruiken. In het begin kan uw kat terughoudend zijn om het kattenluik te gebruiken; uw kat kan zelfs bang worden als u het erdoorheen duwt. U kunt het gebruik van het kattenluikje trainen door aan de andere kant van het luikje snoepjes te leggen. Dit zal uw kat aanmoedigen om het luikje te gebruiken om de traktaties te bemachtigen.

Als uw kat graag speelt met voorwerpen aan een touwtje, kunt u een voorwerp door het luikje gooien en het vervolgens met het touwtje terugtrekken. Dit kan de kat aanmoedigen om door het luikje te komen.

Wanneer u uw kat traint om het luikje te gebruiken, zorg er dan voor dat het luikje omhoog blijft staan, zodat het uw kat niet kan raken. Houd het flapje in het begin open met sellotape, zodat uw kat er aan kan wennen. Naarmate uw kat een beetje gewend raakt aan het flapje, moet u hem gaan trainen om het flapje in de normale stand te gebruiken. Uw kat moet in staat zijn het luikje zelf open te duwen. Wees geduldig bij het trainen van het gebruik van het luikje, want het duurt even voordat een kat aan het luikje gewend is.

Hoeveel tijd uw kat ook nodig heeft om aan het luik te wennen, duw hem niet door het luik; dit zou uw kat gemakkelijk kunnen verwonden en hem bang kunnen maken om in en uit het luik te komen. Dit zou het harde werk dat u er tot dan toe in heeft gestoken teniet doen en uw kat zou dan misschien nooit meer kunnen leren om het luik te gebruiken.

Een kat kan dode of levende dieren in uw huis brengen

Een ander nadeel van het installeren van een kattenluikje is dat uw kat dode of levende dieren door het luikje naar binnen kan brengen. Dit is misschien geen groot probleem voor u als uw kat dit slechts een of twee keer doet. Het wordt echter een groot probleem als uw kat er een gewoonte van maakt om dieren door het luikje mee naar binnen te nemen.

Uw kat kan ’s nachts naar buiten

Het installeren van een kattenluikje kan riskant zijn, omdat uw kat er ’s nachts gemakkelijk door naar buiten kan als u vergeet het luikje af te sluiten. Het is uiterst gevaarlijk voor een kat om ’s nachts buiten rond te lopen, omdat de kans op verwondingen groter is. Daarom moet u heel voorzichtig en oplettend zijn met het kattenluik. U moet het op slot houden wanneer u niet wilt dat uw kat naar buiten gaat – zoals ’s nachts of voor het bezoek aan een dierenarts.

Zijn huisdierenluiken veilig?

Huisdierluiken en kattenluiken zijn veilig voor honden en katten en verwondingen bij huisdieren door deze apparaten zijn zeldzaam. Hoe zit het met de veiligheid van uw huis? Sommige mensen hangen hun sleutels dicht bij de deur. Als u een huisdierenluik of kattenluik heeft, kunt u dit beter niet doen, want er zijn meldingen van inbrekers die met gebogen draden of bamboestokken de sleutels van een haakje afhaken en ze door het huisdierenluik trekken. Zo kunnen ze gemakkelijk het deurtje openen en binnen geraken om te stelen. Als u uw sleutels ver van het deurtje houdt, kunnen dieven er nooit bij en zijn uw bezittingen veilig.

Zelfs als u uw sleutels uit de buurt van de deur houdt, raden wij u aan een van de katflappen te nemen die in beide richtingen vergrendelt om te voorkomen dat iemand erachter blijft haken en de deur opentrekt. Onze huidige topkeuze is de Sureflap Dualscan, omdat die deze functie heeft en enorm sterk is.

En denk niet dat een inbreker zich er zomaar doorheen kan slaan, want de nieuwste generatie van deze catflaps zijn ongelooflijk sterk!

Wat is een 2-Weg Vergrendeling Kattenluik?

Met een kattenluik met 2-wegsluiting kunt u de toegang van uw katachtige vriend controleren met een slot dat slechts twee opties biedt – vergrendeld en open.

Wat is een 4-Wegs Kattenluik?

De meeste geavanceerde kattenluiken zijn voorzien van een 4-voudig vergrendelingssysteem. Een kattenluik met 4-voudige vergrendeling kan op vier verschillende manieren worden vergrendeld. Deze zijn onder andere:

  • Ingang maar geen uitgang
  • Wel naar buiten, maar niet naar binnen
  • Zowel in- als uitgang
  • Volledig vergrendelen

Deze instellingen komen van pas in verschillende omstandigheden en geven u volledige controle over het zwerven van uw kat. U kunt bijvoorbeeld het kattenluik op volledig vergrendeld zetten, zodat uw katten het huis niet kunnen verlaten.

Conclussie

Nu dat u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over kattenluiken kent, denkt u dat ze een goede optie voor u zijn? Zo ja, schaf dan een kattenluik van hoge kwaliteit aan en geniet van meer controle over uw katachtige vrienden.