Frontline Plus voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Frontline Plus voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingenFrontline is een merk van actuele, “spot-on” vlooien / teken behandeling en preventie met het ingrediënt fipronil. Het patent op fipronil verliep in 2010, wat leidde tot de release van veel generieke producten. Frontline is sindsdien alleen beschikbaar als de producten Frontline Plus en meer recent, Frontline GOLD.

Frontline Plus Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Fenylpyrazol antiparasitair

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

8 weken of ouder.

Merknamen:

Frontline Plus

Algemene namen:

Fipronil, (s)-Methopreen

Beschikbare doseringen:

Enkele dosisgrootte voor katten en kittens met een gewicht van 1,5 pond of meer.

In dit artikel leert u specifiek over het Frontline Plus-product voor katten, de ingrediënten die het bevat, welke soorten parasitaire plagen het target, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

Als u op zoek bent naar een breder artikel over alle Frontline-producten, raadpleegt u ons artikel Frontline voor katten.

Over Frontline Plus voor katten

Fipronil is het primaire actieve ingrediënt in alle Frontline producten voor zowel honden als katten. Het is geïndiceerd voor de behandeling van vlooien, teken en kauwende luizen. Het kan ook muggen doden. Hoewel het niet ervoor is geëtiketteerd, is het ook succesvol geweest in de behandeling van chiggers en de sarcoptische schurftmijt.

Fipronil is een fenylpyrazol antiparasitair middel, en is technisch geclassificeerd als een pesticide. Bij ongewervelde dieren (inclusief insecten zoals vlooien en spinachtigen zoals teken en mijten) onderbreekt het GABA-gereguleerde zenuwkanalen, waardoor neurologische overprikkeling, verstoring en dood ontstaan.

Frontline “spot-on” vlooien- en tekenbehandelingsproducten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal aan de achterkant van het hoofd of de nek.

Fipronil verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor voortdurende afgifte mogelijk is, waardoor de 30-daagse periode van werkzaamheid voor vlooien- en tekenbescherming wordt uitgeleend. Volgens het productetiket duurt het ongeveer 24 uur om zich over oppervlakteoliën op huid en haar te verspreiden om volledige bescherming te bieden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Frontline door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Frontline-producten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Frontline Plus voor katten?

jeukende kat

Frontline-producten behoren tot de enige actuele “spot-on” -opties voor katten die bescherming bieden tegen zowel vlooien als teken. Andere producten voor katten kunnen alleen beschermen tegen vlooien en sommige teken, of gewoon vlooien.

Frontline Plus omvat specifiek de toevoeging van (S) -methopreen, een insectengroeiregulator die bovendien de levenscyclus van vlooien regelt door zich te richten op vlooieneieren en vlooienlarven, waardoor de levenscyclus wordt onderbroken en wordt voorkomen dat nieuwe volwassenen uitkomen en zich ontwikkelen.

Bijwerkingen van Frontline Plus voor katten

Bijwerkingen van Frontline Plus voor katten

De meeste met vlooien besmette katten ontwikkelen dermatitis, met haaruitval en jeukende huid, vooral over de onderrug, rond het hoofd en elders.

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Frontline-producten soms. Frontline Plus voor katten is alleen gelabeld voor katten ouder dan 8 weken. Actuele producten zoals Frontline mogen nooit worden ingenomen.

Het meest gemelde effect is een tijdelijke irritatie op de toedieningsplaats. Meer rode, geïrriteerde huid is gemeld, maar wordt als zeldzaam beschouwd. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijker dat een kat een overgevoeligheid of allergie heeft voor een van de ingrediënten.

Als dit gebeurt, raadt de fabrikant aan om te baden met een milde zeep (Dawn afwasmiddel bijvoorbeeld) en te spoelen met veel water. Veterinaire zorg moet worden gezocht bij aanhoudende of verergerende tekenen van huidirritatie.

Beide ingrediënten in Frontline Plus (fipronil, (S)-methopreen) lijken over het algemeen een laag potentieel voor toxiciteit te hebben, zowel topisch als zelfs als ze per ongeluk worden ingenomen.

De producten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs aangebrachte Frontline Plus van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Frontline Plus voor zowel honden als katten dezelfde actieve ingrediënten bevat, zijn er verschillen in de dosering van actieve ingrediënten en inactieve ingrediënten, dus de hondenproducten mogen nooit met katten worden gedeeld.

Frontline GOLD is goedgekeurd voor gebruik bij fok-, drachtige of zogende koninginnen, maar moet voorzichtig worden gebruikt bij een oudere kat of een kat die ziek is aan een acute of chronische ziekte. Zorg ervoor dat u met uw dierenarts bespreekt of medicijnen die uw kat gebruikt, kunnen interageren met een Frontline-product.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Frontline Plus of actuele vlooien- / tekenmedicatie, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

Hoewel Frontline Plus for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advtantix II die permethrin bevat, dat extreem giftig is voor katten.

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Frontline van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Frontline Plus huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Frontline Plus voor katten dosering

Frontline Plus voor katten dosering

Het baden van uw kat kort voor het aanbrengen kan de effectiviteit ervan verminderen.

Frontline Plus wordt meestal toegepast elke 30 dagen voor de beste bescherming. Bescherming tegen teken is beperkt tot 30 dagen, hoewel bescherming tegen vlooien naar verluidt tot 6 weken kan zijn volgens de fabrikant.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Frontline Plus-injectieflacons worden geleverd met een geperforeerde punt die moet worden afgebroken of afgeknipt met een schaar. Het kan dan het beste worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Frontline-producten als waterdicht worden beschouwd, moet u ervoor zorgen dat u uw kat 24-48 uur na een toepassing niet baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Frontline-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Frontline Plus wordt al vele jaren beschouwd als een veilig en betrouwbaar vlooien- / tekenproduct. Met de toevoeging van een tweede insectengroeiregulator heeft Frontline GOLD echter een superieure doptijd tegen vlooien in vergelijking met Frontline Plus.

De ingrediënten in Frontline Plus worden grotendeels beschouwd als veilig voor katten, hoewel individuele gevoeligheden altijd kunnen optreden. Het is belangrijk bij elk actueel product om ervoor te zorgen dat het specifiek is voor gebruik bij katten en om alle instructies te volgen czijnful.

Actuele producten zoals Frontline kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die gericht zijn op verschillende parasieten die soms verwarrend kunnen zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Frontline Plus aan katten werkt?

Volgens de fabrikant kan Frontline binnen 4 uur beginnen met het doden van vlooien en kan het binnen 12-18 uur 100% van de vlooien op een huisdier doden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wanneer het voor het eerst wordt toegepast, het tot 24 uur kan duren voordat Frontline volledig effectief is.

Terwijl Frontline Plus teken doodt, kan het tot 48 uur duren voordat ze worden gedood. Volgens het productetiket worden muggen binnen 24 uur gedood gedurende maximaal 14 dagen en binnen 48 uur gedurende maximaal 28 dagen.

Wat is het verschil tussen Frontline en Frontline Plus for Cats?

Het originele Frontline-product bevatte alleen fipronil, dat alleen volwassen vlooien en teken doodt. Frontline Plus bevat de extra insectengroeiregulator (S)-methopreen, die zich ook richt op vlooieneieren en larven.

Rond het jaar 2000 werd Frontline Plus uitgebracht en begon de originele Frontline te worden uitgefaseerd. Frontline GOLD werd slechts een paar jaar geleden uitgebracht. Momenteel zijn alleen Frontline Plus en Frontline GOLD overal verkrijgbaar.

Is Frontline Plus OK voor katten?

Ja, maar alleen het katspecifieke product mag worden gebruikt. Hoewel zowel de katten- als hondenproducten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, zijn de doseringen anders, vooral voor grotere honden, dus de hondenproducten mogen nooit met katten worden gedeeld.

Hoe vaak moet Frontline Plus worden toegepast op katten?

Bescherming tegen vlooien kan volgens de fabrikant tot 6 weken zijn. De fabrikant beveelt echter aan dat als er een hoog risico is op vlooienbesmetting of als bekend is dat een kat vlooienallergiedermatitis ontwikkelt, die toepassing om de 4 weken nodig kan zijn voor de beste vlooienpreventie.

Bescherming tegen teken, luizen en muggen is beperkt tot 30 dagen. Daarom is voor de meest uitgebreide dekking elke 30 dagen het beste om te worden aangebracht.