Furosemide voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Furosemide, waarvoor veel voorkomende merken Lasix, Salix en Disal zijn, is een medicijn dat vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde om tekenen van congestief hartfalen bij katten te behandelen. In dit artikel leert u wat furosemide is, hoe het werkt, indicaties voor het gebruik ervan, veel voorkomende bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Furosemide Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Lisdiuretisch

Formulier:

Orale tablet, drank/siroop, injecteerbaar

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Lasix, Salix, Disal

Beschikbare doseringen:

Tabletten: 12,5 mg en 50 mg; Drank: 10mg/ml in 60ml grootte

Verloopbereik:

Furosemide moet worden beschermd tegen vocht en worden bewaard in een lichtbestendige container. De drank moet bij kamertemperatuur worden bewaard en na 90 dagen worden weggegooid.

Over Furosemide Voor Katten

Furosemide, ook vaak aangeduid met een van zijn merknamen, Lasix, is een medicijn dat een lisdiureticum wordt genoemd.

Een diureticum is in wezen een medicijn dat wordt gebruikt om de vochtproductie te verhogen door de urine-uitscheiding via de nieren te upreguleren.

Hoewel er een paar verschillende soorten diuretica zijn, werken lisdiuretica op een structuur in de nieren die de lus van Henle wordt genoemd, vandaar de naam. De lus van Henle is de structuur in de nier die grotendeels verantwoordelijk is voor reabsorptie en retentie van water en elektrolyten zoals natrium, chloride en kalium.

Om het eenvoudig te houden, blokkeert furosemide de reabsorptie van water en bepaalde elektrolyten, wat leidt tot een verhoogde urineproductie.

In medische aandoeningen waar abnormale vochtophoping is opgetreden, zoals bij longoedeem (vocht in de longen) van congestief hartfalen, helpt het gebruik van furosemide om water uit deze ruimtes te trekken en de nieren eruit te laten plassen.

Lees ook: Hartaanvallen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat doet Furosemide voor katten?

De meest voorkomende aandoening waarbij furosemide wordt gebruikt bij katten is met congestief hartfalen. Dit is waar het juiste pompen van bloed wordt aangetast door een slechte hartfunctie. De back-up van bloed van slechte doorstroming, vaak gekoppeld aan hogere drukken en stress op het hart, leidt tot vochtophoping in de longen, wat longoedeem wordt genoemd.

Bij katten is een veel voorkomende variant dat er vocht rond de longen ontstaat, wat pleurale effusie wordt genoemd.

Of vocht zich nu ophoopt in de longen (longoedeem) of eromheen (pleurale effusie), dit leidt onvermijdelijk tot ademhalingsmoeilijkheden omdat de longen niet in staat zijn om zich goed te vullen met lucht. Onbehandeld kan congestief hartfalen tot de dood leiden.

Wanneer furosemide wordt gegeven, helpt het om water uit deze abnormale ruimtes te trekken, wat een welkome verlichting biedt voor een kat die moeite heeft om lucht op te nemen. Dit is de steunpilaar van de initiële behandeling voor longoedeem. Voor pleurale effusie is handmatige verwijdering van vocht uit de borst ook een veel voorkomend onderdeel van de behandeling.

Er zijn een aantal verschillende hartaandoeningen bij katten die kunnen leiden tot congestief hartfalen, dat hier niet in detail wordt behandeld. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) komt echter het meest voor.

Furosemide kan soms ook worden gebruikt in ernstige gevallen van acuut nierfalen, vooral wanneer de urineproductie in wezen is gestopt, wat olivair nierfalen wordt genoemd. Dit wordt meestal alleen gedaan in een ziekenhuisomgeving als een manier om de nieren te starten om urine te produceren en elektrolyten te dumpen, zodat intraveneuze vloeistoftherapie elektrolyten en zuur / base-onevenwichtigheden in het lichaam kan corrigeren.

Bijwerkingen van Furosemide voor katten

Bijwerkingen van Furosemide voor katten

Katten met een slechte eetlust en tekenen van uitdroging kunnen meer kans hebben om de effecten te ervaren.

Hoewel levensreddend en noodzakelijk, vooral voor congestieve hartfalen aandoeningen, furosemide kan hebben met betrekking tot bijwerkingen om op de hoogte te zijn van.

Elektrolyten- en zuur-base onevenwichtigheden kunnen optreden. Wanneer furosemide in eerste instantie wordt gestart, is het gebruikelijk om de niveaus van elektrolyten zoals natrium, chloride en kalium vaker te controleren.

Furosemide doet dat ook verhoging van de stress op de nieren tot op zekere hoogte omdat het de urinefiltratie en -productie verhoogt. Huisdieren met een normale nierfunctie kunnen het prima doen op initiële en onderhoudsdoses van Lasix, maar katten met een reeds bestaande nierziekte kunnen een verslechtering van de nierziekte zien.

Labwerk wordt om deze reden ook vaker opnieuw gecontroleerd, vooral kijkend naar de afvalproducten bloedureumstikstof (BUN) en creatinine als markers van veranderingen in de nierfunctie.

Katten met normale eetlust en waterinname hebben minder kans om dit soort bijwerkingen te zien. Katten met een slechte eetlust en tekenen van uitdroging kunnen meer kans hebben om deze effecten te ervaren.

Andere effecten die minder vaak worden gemeld, zijn niet-nierfunctiegerelateerde spijsverteringsstoornissen zoals misselijkheid, braken en diarree.

Hoewel furosemide een veel voorkomend menselijk medicijn is, kan het schade veroorzaken bij katten als het ongepast wordt gebruikt. Het mag alleen worden gebruikt wanneer dit medisch verantwoord is en het mag nooit worden gebruikt zonder overleg met een dierenarts.

Overdoses van furosemide kunnen leiden tot acuut nierfalen, elektrolytafwijkingen, resulterende neurologische veranderingen zoals lethargie, coma en epileptische aanvallen, en cardiovasculaire collaps. Zorg ervoor dat elke voorraad furosemide in huis ontoegankelijk is voor huisdieren.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van furosemide, of als uw kat per ongeluk een voorraad furosemidetabletten heeft ingenomen die zijn voorgeschreven voor een menselijk familielid, neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Dierengif controle centrum (1-888-426-4435)of Pet Poison Hulplijn (1-855-764-7661) voor verder advies.

Furosemide voor katten dosering

Furosemide voor katten dosering

Het is erg belangrijk om de furosemide-dosering van uw kat niet te wijzigen of te wijzigen zonder uw dierenarts of veterinaire cardioloog te raadplegen.

Omdat de dosis furosemide varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening waarvoor het wordt gebruikt, evenals de aanwezigheid van complicerende factoren zoals gelijktijdige nierziekte, kan geen specifieke dosering worden gegeven.

Initiële doses worden meestal laag gestart en stapsgewijs verhoogd op basis van het succes van de behandeling. Dit omvat alle persistente vloeistof in / rond de longen en eventuele veranderingen in de nierfunctie.

Doseringsfrequentie kan ook veel variëren. Aanvankelijk kan het slechts één keer per dag of twee keer per dag worden gegeven, maar drie keer per dag gebruiken is niet ongewoon in ernstigere of refractaire gevallen van hartfalen.

Het is heel belangrijk de furosemidedosering van uw kat niet te wijzigen of te wijzigen zonder uw dierenarts te raadplegen of veterinair cardioloog. In veel gevallen van congestief hartfalen worden instructies gegeven om de dosering tijdelijk te verhogen of een extra dosis toe te voegen als dit gepast is bij het zien van zorgwekkende veranderingen in de hartfalentoestand van een kat, zoals een verhoogde ademhalingsfrequentie of moeilijkheidsgraad.

Als u denkt dat uw kat ademhalingsproblemen ervaart als een complicatie van congestief hartfalen, is het erg belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen, omdat spoedeisende hulp nodig kan zijn.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

De orale tabletvorm van furosemide kan tot een uur duren om effectief te zijn. In situaties van acuut hartfalen wordt meestal een injecteerbare vorm van furosemide gegeven die sneller begint, samen met nauwlettende monitoring in de kliniek of het ziekenhuis.

Conclusie

Als uw kat een abnormale hartslag ervaart, zal uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek doen, inclusief luisteren naar het hart van uw kat.

Furosemide is een veel voorkomende steunpilaar medicatie, vooral als onderdeel van een behandelingsregime voor katten met congestief hartfalen.

In deze rol is het erg belangrijk om deze huisdieren een betere kwaliteit van leven en overlevingstijd te bieden. Furosemide kan echter veranderingen in de elektrolytenbalans en de nierfunctie veroorzaken die frequente monitoring met laboratoriumwerk vereisen, zodat indien nodig de juiste doseringsaanpassingen kunnen worden aangebracht.

Zorg er altijd voor dat u de meegeleverde doseringsinstructies volgt bij het gebruik van furosemide en maak zelf geen aanpassingen zonder eerst uw dierenarts te raadplegen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt furosemide om te werken bij katten?

Dit hangt ervan af of we het hebben over de tabletten of injecteerbare vormen. De injecteerbare vorm die intraveneus wordt toegediend, heeft een begin van actie van slechts ongeveer 5 minuten, daarom wordt het vaak gebruikt in een ziekenhuisomgeving voor spoedeisende hulp.

Wanneer het oraal wordt toegediend, kan het 30-60 minuten duren voordat het effect heeft. Daarom is het minder ideaal om de orale vorm in noodsituaties te gebruiken en altijd het beste om uw kat zo snel mogelijk door een dierenarts te laten zien als zich tekenen zoals snelle ademhaling of ademnood ontwikkelen.

Is Furosemide veilig voor katten?

De veiligheid van furosemidegebruik bij elke kat moet worden geëvalueerd op basis van de ernst van de hartaandoening die wordt behandeld en alle andere tekenen van ziekte, zoals reeds bestaande nierziekte, slechte eetlust en uitdroging.

Gebruik van dit medicijn zal altijd een hoger risico zijn voor sommige katten versus anderen, afhankelijk van de situatie. Dit is de reden waarom furosemidegebruik alleen mag worden gestart met een juiste diagnose, in combinatie met passende monitoring van nierwaarden en elektrolyten door middel van laboratoriumwerk.

Hoeveel furosemide kan ik mijn kat geven?

Kortom, alleen de dosering die het laatst met u is besproken door uw dierenarts of veterinaire cardioloog.

De dosering van furosemide kan zeer variabel zijn, afhankelijk van welk stadium van hartaandoeningen aanwezig is, de ernst ervan en andere complicerende factoren zoals gelijktijdige nierziekte.

Wat doet een diureticum voor katten?

De taak van een diureticum is om in wezen vocht uit het lichaam te verwijderen. Het is het meest gebruikelijk om diureticumgebruik te zien in situaties waarin vocht zich op de verkeerde plaatsen heeft opgehoopt secundair aan een ziekteproces, zoals congestief hartfalen.

Furosemide is een lisdiureticum en is slechts één soort diureticum medicatie. Het is echter het meest effectieve diureticum dat bij katten kan worden gebruikt voor het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam en is meestal de eerstelijnskeuze.