Hebben katten geurklieren in hun poten? Het fascinerende antwoord!

Katten gebruiken geur op verschillende manieren om te communiceren met andere katten en, indirect, met mensen. Katten hebben geurklieren in hun hele lichaam die op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder in hun poten. Deze interdigitale klieren kunnen frustrerend zijn voor sommige ouders van huisdieren wanneer het instinct van hun kat om te krabben en hun geur te markeren destructief wordt.

Katten zijn unieke en complexe huisdieren die veel van dezelfde instincten hebben als hun grote kattenneefjes die in het wild leven. Blijf lezen om meer te weten te komen over geurmarkering, natuurlijk krabgedrag en wat u kunt doen om dit indien nodig te voorkomen.

kattenpootverdeler

Waar zijn de geurklieren van een kat?

Inclusief die in de poten hebben katten negen sets geurklieren. Wrijft uw kat de zijkant van zijn gezicht over voorwerpen in huis? Dit komt door de wangklieren. Geven ze je van tijd tot tijd liefdevolle kopstoten? Ze markeren jullie als hun mens vanwege de temporale en pinna klieren aan de bovenkant van het hoofd en de oren. Zelfs wanneer een kat tegen je benen wrijft bij het begroeten, laat je hun geur achter.

Katachtige geurklieren:


  • Interdigitale klieren: alle vier de poten

  • Submandibulaire klier: onder de kin

  • Periorale klieren: beide zijden van de neus

  • Wangklieren: zijkanten van het gezicht

  • Temporale klieren: boven de ogen

  • Pinna Klieren: bovenkant van het hoofd tussen de oren

  • Super-caudale klier: basis van de staart

  • Caudale klieren: langs de lengte van de staart

  • Anaalklieren: elke zijde van de anus

Hoe gebruiken katten geur?

Elke geurklier wordt gebruikt voor een ander type communicatie. De geuren zijn niet detecteerbaar voor mensen en honden, dus ze zijn alleen bedoeld voor andere katten of om hun instinctieve behoeften te bevredigen.

De klieren in het hoofd en de oren worden bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt om territorium, objecten en mensen te markeren. Een kat omringd door zijn eigen geur zal zich veel meer op zijn gemak voelen en zich echt thuis voelen. Headbutting lijkt misschien een vriendelijk gebaar, maar het betekent veel meer. Je kat heeft je opgeëist!

kattenpoot op kindergezicht
Afbeelding Credit: antibydni, Shutterstock

Geur is een oerinstinct dat is doorgegeven van voorouders en dat nog steeds een essentieel onderdeel is van overleving voor katachtige roofdieren die in het wild leven, zoals leeuwen en tijgers. Omdat katten zo gevoelig zijn voor hun eigen geuren, zijn ze ontvankelijk voor de meeste anderen. In 2013 kregen grote katten in de Taronga Zoo in Australië een verscheidenheid aan verrijkingsspellen aangeboden. Een van hun favoriete activiteiten betrof een specifiek merk parfum.

garen ball divider

Maar waarom krabben?

Als uw kat enige tijd buiten doorbrengt, is krabben waarschijnlijk een groot deel van zijn dagelijkse activiteiten. Ze zullen grenzen moeten stellen om andere katten te laten weten dat het onveilig is om binnen te komen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de koning of koningin. Binnenkatten kunnen dit instinct om grenzen te stellen niet uitschakelen en ze zullen daarvoor voorwerpen in huis krabben, zelfs als ze de enigen zijn die daar wonen.

Kattenpoot bovenop de hand van een vrouw
Afbeelding Credit: Alexandra Holbea, Pexels

Krabben helpt ook om gezonde poten en klauwen te behouden en moedigt stretching aan die ze flexibel en leniger houdt.

3 katten gezichtsverdeler4 manieren om dit gedrag te voorkomen

Het declameren van een kat wordt om verschillende redenen sterk afgeraden, waaronder de kans op chronische pijn, infectie en kreupelheid. Gelukkig zijn er meer positieve en praktische oplossingen als het krabben van je kat destructief is geworden.

1. Andere opties bieden

Ze kunnen hun aandacht afleiden van uw meubels door tal van andere oppervlakken aan te bieden om te krabben die ze verkiezen, zoals krabpalen, kattenbomen, planken en matten. Als ze er niet in geïnteresseerd zijn, moet je ze misschien verleiden met kattenkruid of een speeltje. Dwing ze niet om de krabvlakken te gebruiken, anders proberen ze het misschien nooit alleen.

thematische pauze

2. Ontmoedig destructief krabben

Nadat je ze tal van andere opties hebt gegeven, verwijder je de items die ze hebben bekrast die ze niet zouden moeten doen. Als je ze niet kunt verwijderen, probeer ze dan een korte tijd te bedekken met een meubelhoes of krasbestendig materiaal om het gedrag te ontmoedigen, tenminste totdat ze de nieuwe krabpalen of planken hebben ontdekt.

Kat krabben post sisal touw
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

3. Clip of Cover Their Nails

Als lange klauwen of een verzorgingsgewoonte het krabgedrag van uw kat veroorzaken, kan het helpen van hen het gedrag verminderen. Als je je niet op je gemak voelt om hun nagels te knippen, kun je een vriend vragen om je te helpen of naar de dierenarts of trimmer te brengen. Klauwhoezen zijn een andere optie.

thematische pauze

4. Gebruik kunstmatige feromonen

Kunstmatige feromonen bootsen de geur na die je kat zou achterlaten als ze de locatie al hebben gemarkeerd. Het aanbrengen op hun favoriete kraboppervlakken zou kunnen helpen omdat ze niet de drang zouden voelen om het opnieuw te krabben.

gelukkige kat
Afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

Katten hebben veel geurklieren en gebruiken ze vaak en op verschillende manieren. Degenen in hun poten kunnen echter de meeste problemen veroorzaken voor ouders van huisdieren. Je kunt hun gedrag alleen beheren als je begrijpt hoe katten denken. Als je kat de verkeerde items in je huis krabt, probeer dan een positiever gebruik van zijn instincten aan te moedigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kevin Bidwell, Pexels