Kun je roze oog vangen van een kat? Dit is wat u moet weten!

Als je ooit roze ogen hebt opgelopen, weet je dat het een ongemakkelijke en besmettelijke aandoening is. Wat je misschien niet weet, is dat katten ook roze ogen kunnen ontwikkelen. Mocht je kat zo ongelukkig zijn, u moet zich ervan bewust zijn dat er een kleine kans is dat u de infectie van uw kat kunt oplopen.

In dit artikel leer je meer over roze ogen bij katten, inclusief de omstandigheden waaronder ze een mens kunnen infecteren. We zullen ook praten over wat u moet doen als u vermoedt dat uw kat roze ogen heeft en hoe u kunt voorkomen dat u het oploopt.

3 katten gezichtsverdeler

Roze oog bij katten

Roze oog is de algemene term voor de medische aandoening conjunctivitis of ontsteking van het slijmvlies van het oog. Het meest voorkomende symptoom van deze ziekte is roodheid, waar de bijnaam “roze oog” vandaan komt. Conjunctivitis is een van de meest voorkomende oogaandoeningen bij katten.

Naast roodheid zijn enkele andere symptomen van conjunctivitis bij katten:

  • Pijn en loensen
  • Heldere of gekleurde afscheiding
  • Jeuk en haaruitval rond het oog
  • Symptomen van de bovenste luchtwegen zoals niezen

Een virus, zoals herpes of calicivirus, veroorzaakt de meeste gevallen van conjunctivitis bij katten. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn bacteriën en parasieten. Het kan ook optreden als onderdeel van een immuungemedieerde aandoening of als gevolg van een irritatie van de omgeving.

Oranje kat met gewond oog
Afbeelding Credit: DariuszSankowski, Pixabay

Hoe je roze ogen van een kat kunt vangen

Virale, immuungemedieerde en parasitaire conjunctivitis is niet besmettelijk voor mensen. Sommige specifieke bacteriën die roze ogen bij katten veroorzaken, kunnen echter tussen soorten springen. Het zijn deze infecties die het potentieel hebben om u te infecteren.

Zelfs als uw kat een bacteriële ooginfectie heeft, is de kans klein dat u deze oploopt. Over het algemeen lopen immuungecompromitteerde mensen het meeste risico. Het beoefenen van een goede hygiëne is de beste manier om te voorkomen dat je roze ogen krijgt.

Was uw handen na het aaien van uw kat of het toedienen van medicijnen en vermijd het aanraken van uw ogen na die van uw kat.

reinigen van perzische chinchilla kattenogen met wattenschijfje
Afbeelding Credit: catinsyrup, Shutterstock

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat roze ogen heeft

Als u een van de eerder beschreven symptomen opmerkt, moet uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts. Elke oogaandoening kan snel erger worden en de meeste, inclusief roze ogen, zijn behoorlijk pijnlijk.

Uw dierenarts zal uw kat onderzoeken en waarschijnlijk verschillende tests voorstellen om de oorzaak van de symptomen van uw kat te bepalen. Als roze oog wordt gediagnosticeerd, zal de behandeling afhangen van de onderliggende oorzaak. Uw dierenarts kan oogdruppels of zalf voorschrijven.

Als het roze oog van uw kat te wijten is aan een systemische ziekte zoals een virus of een immuungemedieerde aandoening, moet u deze onderliggende oorzaak behandelen om de symptomen van roze ogen te elimineren. Niet alle gevallen van roze ogen kunnen volledig worden genezen, vooral die van een virus.

Voor katten met bekende virale infecties zoals herpes, zal het zo laag mogelijk houden van hun stressniveaus helpen een opflakkering te voorkomen die ook roze ogen kan veroorzaken. Uw dierenarts kan manieren voorstellen om dit te bereiken, zoals het gebruik van een feromoonverspreider.

dierenarts die kattenogen controleert
Afbeelding Credit: santypan, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel de kans klein is dat je roze oog van een kat krijgt, is het niet onmogelijk, vooral als je een twijfelachtig immuunsysteem hebt. Vraag indien mogelijk iemand anders om de medicijnen van uw kat toe te dienen en was uw handen regelmatig. Overdracht van roze ogen tussen soorten kan onwaarschijnlijk zijn, maar conjunctivitis, vooral de virale soort, is uiterst besmettelijk bij katten. Het is niet ongewoon dat het een heel asiel of cattery vol katten infecteert. Houd je besmette kat gescheiden van andere huisgenoten totdat je dierenarts zegt dat het goed is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock