Frontline Gold voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

frontline goud voor katten

Frontline is een merk van actuele, “spot-on” vlooien / teken behandeling en preventie met het hoofdingrediënt fipronil. Het patent op fipronil verliep in 2010, wat leidde tot de release van veel generieke producten. Frontline is sindsdien voornamelijk verkrijgbaar als de producten Frontline Plus en meer recent, Frontline GOLD.

Frontline Gold For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Fenylpyrazol antiparasitair

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

8 weken of ouder.

Merknamen:

Fronline Goud

Algemene namen:

Fipronil, (s)-Methopreen, Pyriproxifen

Beschikbare doseringen:

Enkele dosisgrootte voor katten en kittens met een gewicht van 1,5 pond of meer.

In dit artikel leert u meer specifiek over Frontline GOLD voor katten, de ingrediënten die het bevat, op welke soorten parasitaire plagen het zich richt, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

Als u op zoek bent naar een breder artikel over alle Frontline-producten, raadpleegt u ons artikel Frontline voor katten.

Over Frontline Gold voor katten

Getikte Tabby Cat

Fipronil is het primaire actieve ingrediënt in alle Frontline producten voor zowel honden als katten. Het is geïndiceerd voor de behandeling van vlooien, teken en kauwende luizenplagen. Het kan ook muggen doden. Hoewel het niet ervoor is geëtiketteerd, is het ook succesvol geweest in de behandeling van chiggers en de sarcoptische schurftmijt die schurft veroorzaakt.

Fipronil is een fenylpyrazol antiparasitair middel, en is technisch geclassificeerd als een pesticide. Bij ongewervelde dieren (inclusief insecten zoals vlooien en spinachtigen zoals teken en mijten) onderbreekt het GABA-gereguleerde zenuwkanalen, waardoor neurologische overprikkeling, verstoring en dood ontstaan.

Frontline “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal aan de achterkant van het hoofd of de nek.

Fipronil verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor continue afgifte mogelijk is, wat bijdraagt aan de 30-daagse periode van werkzaamheid. Volgens het productetiket duurt het ongeveer 24 uur om zich over oppervlakteoliën op huid en haar te verspreiden om volledige bescherming te bieden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Frontline door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Frontline-producten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Frontline Gold voor katten?

Frontline-producten behoren tot de enige actuele “spot-on” -opties voor katten die bescherming bieden tegen zowel vlooien als teken. Andere producten voor katten kunnen alleen beschermen tegen vlooien en sommige teken, of gewoon vlooien.

Frontline GOLD omvat specifiek twee insectengroeiregulatoren genaamd (S) -methopreen en pyriproxyfen, waardoor het product efficiënter is in het onderbreken van de levenscyclus van vlooien door zich te richten op vlooieneieren en vlooienlarven, waardoor vlooienbesmettingen sneller worden geëlimineerd dan andere eerdere Frontline-producten.

Bijwerkingen van Frontline Gold voor katten

Bijwerkingen van Frontline Gold voor katten

In de meeste gevallen, bij correct gebruik, zijn bijwerkingen van Frontline-producten ongewoon en het meest gemelde effect is een tijdelijke irritatie op de toedieningsplaats.

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Frontline-producten soms. Frontline GOLD voor katten is alleen gelabeld voor katten ouder dan 8 weken en met een gewicht van ten minste 1,5 pond. Actuele producten zoals Frontline mogen nooit worden ingenomen.

Het meest gemelde effect is een tijdelijke irritatie op de toedieningsplaats. Meer rode, geïrriteerde huid is gemeld, maar wordt als zeldzaam beschouwd. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijker dat een kat een overgevoeligheid of allergie heeft voor een van de ingrediënten.

Als dit gebeurt, raadt de fabrikant aan om te baden met een milde zeep (Dawn afwasmiddel bijvoorbeeld) en te spoelen met veel water. Veterinaire zorg moet worden gezocht bij aanhoudende of verergerende tekenen van huidirritatie.

Alle drie de ingrediënten in Frontline GOLD (fipronil, (S)-methopreen, pyriproxyfen) lijken over het algemeen een laag potentieel voor toxiciteit te hebben, zowel topisch als zelfs als ze per ongeluk worden ingenomen.

De producten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs aangebracht Frontline GOLD van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Frontline GOLD voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, zijn er verschillen in de dosering van actieve ingrediënten en inactieve ingrediënten, dus de hondenproducten mogen nooit met katten worden gedeeld.

Frontline GOLD is goedgekeurd voor gebruik bij fok-, drachtige of zogende koninginnen, maar moet voorzichtig worden gebruikt bij een oudere kat of een kat die ziek is aan een acute of chronische ziekte. Zorg ervoor dat u met uw dierenarts bespreekt of medicijnen die uw kat gebruikt, kunnen interageren met een Frontline-product.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Frontline GOLD of actuele vlooien- / tekenmedicatie, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

Hoewel Frontline GOLD for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advtantix II die permethrin bevat, dat extreem giftig is voor katten.

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat net wat Frontline GOLD van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Frontline GOLD voor katten huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Frontline Gold voor Katten Dosering

Frontline Gold voor Katten Dosering

Bescherming tegen teken is beperkt tot 30 dagen, hoewel het meer langdurige bescherming tegen vlooien biedt, naar verluidt tot 6 weken volgens de fabrikant.

Frontline GOLD voor katten is alleen geïndiceerd voor katten of kittens ouder dan 8 weken en met een gewicht van meer dan 1,5 pond.

Frontline GOLD wordt meestal elke 30 dagen aangebracht voor de beste vlooien- en tekenbescherming. Bescherming tegen teken is beperkt tot 30 dagen, hoewel het meer langdurige bescherming tegen vlooien biedt, naar verluidt tot 6 weken volgens de fabrikant.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Frontline GOLD-injectieflacons hebben een lange punt aan het uiteinde. In tegenstelling tot eerdere Frontline-producten hoeft de punt niet te worden afgesneden of afgebroken. Terwijl de punt van het gezicht wordt weggepunt gericht, wordt de punt met de klok mee 1/2 draai gedraaid terwijl hij naar beneden duwt om de verzegeling te verbreken.  Het kan dan het beste worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Frontline GOLD als waterdicht wordt beschouwd, raadt de fabrikant aan om uw kat 48 uur na een toepassing niet te wassen. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Frontline-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Frontline GOLD is de nieuwste incarnatie van Frontline met een volledige maand vlooien- en tekenbestrijding. Gezien het feit dat het sneller werkt in vergelijking met zijn voorgangers, heeft het de snelste doodtijd tegen vlooien en teken.

De ingrediënten in Frontline GOLD worden grotendeels beschouwd als veilig voor katten, hoewel individuele gevoeligheden altijd kunnen optreden. Het is belangrijk bij elk actueel product om ervoor te zorgen dat het specifiek is voor gebruik bij katten en om alle instructies zorgvuldig op te volgen.

Actuele producten zoals Frontline kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die gericht zijn op verschillende parasieten die soms verwarrend kunnen zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Kan Frontline GOLD worden gebruikt op katten?

Ja, maar alleen het katspecifieke product mag worden gebruikt. Hoewel zowel de katten- als hondenproducten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, zijn de doseringen anders, vooral voor grotere honden, dus de hondenproducten mogen nooit met katten worden gedeeld.

Heeft Frontline GOLD bijwerkingen?

Frontline GOLD wordt meestal beschouwd als goed verdragen, maar bijwerkingen kunnen optreden bij elk actueel product. Meestal kunnen bijwerkingen tekenen van huidirritatie omvatten, zoals roodheid, jeuk of andere tekenen van ongemak op de toedieningsplaats.

Het is belangrijk om te onthouden dat als uw kat momenteel vlooien heeft, dat sommige van deze symptomen al kunnen voorkomen.

Spijsverteringsklachten, waaronder braken en diarree, zijn ook gemeld.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Frontline GOLD of een andere actuele vlooien- / tekenmedicatie, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Hoe lang duurt het voordat Frontline GOLD werkt?

Volgens de fabrikant kan Frontline GOLD binnen 30 minuten beginnen met het doden van vlooien en kan het binnen 12-18 uur 100% van de vlooien op een huisdier doden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wanneer het voor het eerst wordt toegepast, het tot 24 uur kan duren voordat Frontline volledig effectief is.

Als het gaat om teken, kan het tot 48 uur duren voordat ze worden gedood. Volgens het productetiket worden muggen binnen 24 uur gedood gedurende maximaal 14 dagen en binnen 48 uur gedurende maximaal 28 dagen.

Omdat het werkingsmechanisme van Frontline-producten neurologische overprikkeling van de vlo veroorzaakt voordat deze sterft, is het niet ongewoon om “meer” vlooien aanwezig te zien binnen de eerste paar uur na het aanbrengen van het product. Dit kan de verkeerde indruk wekken dat de vlooien actiever zijn en het product niet werkt. Alle vlooien op een huisdier moeten echter nog steeds binnen 24 uur na toediening worden gedood.

Wat is het verschil tussen Frontline Plus en Frontline GOLD?

Alle Frontline-producten bevatten fipronil, dat zich richt op volwassen vlooien, teken en luizen. Frontline Plus bevat bovendien de insectengroeiregulator (S)-methopreen, die zich richt op vlooieneieren en larven. Frontline GOLD bevat ook (S)-methopreen, maar heeft een tweede insectengroeiregulator genaamd pyriproxyfen die de tijd verkort die nodig is om vlooien te doden.

Rond het jaar 2000 werd Frontline Plus uitgebracht en begon de originele Frontline te worden uitgefaseerd. Frontline GOLD werd slechts een paar jaar geleden uitgebracht. Momenteel zijn alleen Frontline Plus en Frontline GOLD overal verkrijgbaar.