Frontline voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

kat die een vlooienbehandeling krijgt

Frontline is een merk van actuele, “spot-on” vlooien / teken behandeling en preventie met het ingrediënt fipronil. Het patent op fipronil verliep in 2010, wat leidde tot de release van veel generieke producten. Frontline is sindsdien alleen beschikbaar als de producten Frontline Plus en meer recent, Frontline GOLD.

Frontline For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Fenylpyrazol antiparasitair

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor katten.

Levensfase:

Katten van 8 weken en ouder

Merknamen:

Frontline Top Spot voor katten en kittens, Frontline Plus voor katten en kittens, Frontline Gold voor katten; er zijn veel generieke OTC-merken voor fipronil. Generieke merken voor Frontline Plus zijn PetArmor Plus voor Katten en EctoADvance Plus voor Katten.

Algemene namen:

Fipronil (Frontline Top Spot), Fipronil + (s)-Methopreen (Frontline Plus, Fipronil + (s)-Methopreen + Pyriproxyfen (Frontline Gold)

Beschikbare doseringen:

Een enkele dosisgrootte is beschikbaar voor katten en kittens met een gewicht van 1,5 pond of meer

In dit artikel leert u over de verschillende Frontline-producten die beschikbaar zijn voor katten, de ingrediënten die ze bevatten, welke soorten parasitaire plagen ze targeten, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

Over Frontline For Cats

Fipronil is het primaire actieve ingrediënt in alle Frontline producten voor zowel honden als katten. Volgens de indicatie, het doodt vlooien, doodt teken en richt zich op kauwende luizen. Het kan dood ook muggen. Hoewel het er niet voor is gelabeld, is het ook succesvol in de behandeling van chiggers en de sarcoptische schurftmijt die schurft veroorzaakt.

Fipronil is een fenylpyrazol antiparasitair middel, en is technisch geclassificeerd als een pesticide. Bij ongewervelde dieren (inclusief insecten zoals vlooien en spinachtigen zoals teken en mijten) onderbreekt het GABA-gereguleerde zenuwkanalen, waardoor neurologische overprikkeling, verstoring en dood ontstaan.

Frontline “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal aan de achterkant van het hoofd of de nek.

Fipronil verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor continue afgifte mogelijk is, wat bijdraagt aan de 30-daagse periode van werkzaamheid. Volgens het productetiket, het duurt ongeveer 24 uur om zich te verspreiden over oppervlakteoliën op huid en haar om volledige bescherming te bieden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Frontline door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Frontline-producten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Frontline voor katten?

Bekijk op Chewy

Frontline producten behoren tot de enige actuele “spot-on” opties voor katten die bescherming bieden tegen zowel vlooien als teken. Andere producten voor katten kunnen alleen beschermen tegen vlooien en sommige teken, of gewoon vlooien.

Terwijl de oorspronkelijke Frontline alleen volwassen vlooien kon doden en niet alle levensfasen van de vlo behandelde, bevat Frontline Plus de toevoeging van (S) -methopreen, een insectengroeiregulator die zich bovendien richt op vlooieneieren en vlooienlarven, waardoor de levenscyclus wordt onderbroken en wordt voorkomen dat nieuwe volwassenen uitkomen en zich ontwikkelen.

Frontline GOLD bevat bovendien een andere insectengroeiregulator genaamd pyriproxyfen die efficiënter is in het richten op vlooieneieren en larven, waardoor vlooien sneller worden geëlimineerd dan zijn voorganger.

Bijwerkingen van frontline voor katten

Bij correct gebruik zijn de bijwerkingen van Frontline-producten ongewoon. Frontline producten zijn alleen gelabeld voor katten ouder dan 8 weken. Actuele producten zoals Frontline mogen nooit worden ingenomen.

Het meest gemelde effect is een tijdelijke irritatie op de toedieningsplaats. Meer rode, geïrriteerde huid is gemeld, maar wordt als zeldzaam beschouwd. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijker dat een kat een overgevoeligheid of allergie heeft voor een van de ingrediënten.

Alle drie de ingrediënten die momenteel in Frontline-producten worden aangetroffen (fipronil, (S)-methopreen, pyriproxyfen) lijken over het algemeen een laag potentieel voor toxiciteit te hebben, zowel topisch als zelfs als ze per ongeluk worden ingenomen.

De producten zijn echter Very bittere smaak. Als een kat onlangs aangebrachte Frontline van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om breng een actueel vlooien- / tekenproduct aan op de huid voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Frontline-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, zijn er kleine verschillen in de percentages actieve ingrediënten en inactieve ingrediënten, dus de hondenproducten mogen nooit met katten worden gedeeld.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

kat krabt zichzelf

Sommige hondenvlooien/tekenproducten die vroeger bij katten werden gebruikt, bevatten permethrine, dat extreem giftig is voor katten. Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten.

Hoewel Frontline for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advtantix II die permethrin bevat, dat extreem giftig is voor katten.

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Frontline van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Frontline huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Frontline voor katten dosering

Frontline producten worden meestal toegepast elke 30 dagen voor de beste bescherming. Bescherming tegen teken is beperkt tot 30 dagen die een maandelijkse toepassing vereisen, hoewel bescherming tegen vlooien naar verluidt tot 6 weken kan zijn volgens de fabrikant.

Altijd volg alle instructies op de verpakking voor elk actueel product die je gebruikt voor je poesje. Injectieflacons in de frontlinie worden geleverd met een geperforeerde applicatorpunt die moet worden afgebroken of afgeknipt met een schaar. Het kan dan het beste worden aangebracht door de vacht te scheiden en de volledige inhoud van de injectieflacon aan te brengen op de huid van een kat langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Frontline-producten als waterdicht worden beschouwd, zorg ervoor dat je je kat 24-48 uur na een toepassing niet baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Frontline-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Frontline-producten bestaan al meer dan 20 jaar en worden door dierenartsen beschouwd als over het algemeen veilig om te gebruiken zolang het katachtige product wordt toegediend. De actieve ingrediënten worden nog steeds grotendeels beschouwd als effectief tegen vlooien en teken.

Actuele producten zoals Frontline kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die gericht zijn op verschillende parasieten die soms verwarrend kunnen zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe effectief is Frontline voor Katten?

Frontline-producten worden nog steeds beschouwd als effectief tegen vlooien en teken. De nieuwere Frontline GOLD is ook efficiënter in het doden van vlooien door zich sneller op eieren en larven te richten.

De kwestie van vlooien- of tekenresistentie tegen deze producten en het idee dat ze niet werken, komt echter vaak voor. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel dat datzelfde jaar in American Veterinarian is gepubliceerd, behandelt dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbehandelings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt nog niet is aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen.

  • Onjuiste toepassing. (d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het volledige volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt).
  • Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.
  • Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Hoewel ze waterdicht zijn, hebben Frontline-producten 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.
  • Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel 3 maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product als Frontline elke maand gedurende ten minste 3 maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Frontline heeft gekregen, een paar weken later opnieuw besmet kan raken als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.
  • Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.
  • Het niet behandelen van het milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.
  • Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Frontline geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.
  • Frontline maakt vlooien hyper. De actie van Frontline tegen de neurologische paden van vlooien zorgt ervoor dat ze hyperopwindend worden voordat ze sterven. Dit betekent dat je in eerste instantie meer van hen kunt bekijken na het aanbrengen terwijl ze naar het oppervlak van de harige vacht van een kat springen.

Als u nog steeds denkt dat er een echt productprobleem is

Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Hoe snel werkt Frontline voor katten?

Volgens de fabrikant kan Frontline binnen 4 uur beginnen met het doden van vlooien en kan het binnen 12-18 uur 100% van de vlooien op een huisdier doden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wanneer het voor het eerst wordt toegepast, het tot 24 uur kan duren voordat Frontline volledig effectief is.

Frontline GOLD werkt een beetje sneller, met de mogelijkheid om binnen 30 minuten vlooien te doden.

Als het gaat om teken, kan het tot 48 uur duren voordat ze worden gedood. Volgens het productetiket worden muggen binnen 24 uur gedood gedurende maximaal 14 dagen en binnen 48 uur gedurende maximaal 28 dagen.

Wat is het verschil tussen Frontline en Frontline Plus for Cats?

Het originele Frontline-product bevatte alleen fipronil, dat alleen volwassen vlooien en teken doodt. Frontline Plus bevat dee extra insectengroeiregulator (S)-methopreen, die zich richt op vlooieneieren en larven. Frontline GOLD heeft een tweede insectengroeiregulator die de tijd verkort die nodig is om vlooien te doden.

Rond het jaar 2000 werd Frontline Plus uitgebracht en begon de originele Frontline te worden uitgefaseerd. Frontline GOLD werd slechts een paar jaar geleden uitgebracht. Momenteel zijn alleen Frontline Plus en Frontline GOLD beschikbaar.

Wat is beter voor katten: Frontline of Advantage?

Advantage-producten die beschikbaar zijn voor katten zijn Advantage II en Advantage Multi en ze hebben enkele verschillen met Frontline-producten. Advantage bevat imidacloprid, dat zich net als fipronil ook richt op het zenuwstelsel van de vlo. In plaats van exciterend neurologisch gedrag vóór de dood te veroorzaken, veroorzaakt imidacloprid echter meer een neurologische verlamming. Vanwege dit verschil kunnen sommige huisdierouders Advantage II als effectiever beschouwen, hoewel beide producten uiteindelijk hetzelfde doen.

Advantage II heeft ook pyriproxyfen, net als Frontline GOLD, dat zich richt op vlooieneieren en larven. Volgens de fabrikant kan Advantage II alle vlooien binnen 12 uur na het aanbrengen doden. Dit is misschien sneller werkend dan Frontline Plus, maar waarschijnlijk vergelijkbaar met Frontline GOLD.

Zowel Frontline-producten als Advantage II vereisen alleen contact met de huid om vlooien en teken te laten sterven. Beide worden ook als waterdicht beschouwd binnen ongeveer 24-48 uur na het aanbrengen.

Het grootste verschil tussen Frontline en Advantage II is dat de laatste alleen effectief is tegen vlooien. Het heeft geen bescherming tegen teken of luizen. Hoewel teken minder vaak worden aangetroffen bij katten in vergelijking met honden (mogelijk omdat katten veel kieskeurigere trimmers zijn), vormen ze nog steeds een risico op ziekte, vooral voor buitenkatten die door zwaar door teken geteisterde gebieden kunnen dwalen. Dit zou de belangrijkste overweging zijn bij het kiezen tussen de twee producten.

Advantage Multi bevat imidacloprid plus het ingrediënt moxidectine. Moxidectine voegt een spectrum toe dat zich richt op oormijt, de darmparasieten haakwormen en rondwormen en door muggen overgedragen hartwormen. Advantage Multi bevat geen pyriproxyfen, dus het vlooienspectrum is beperkt tot volwassen vlooien.

Hartworm is een moeilijk onderwerp bij katten. Testen op hartwormen is niet zo routinematig bij katten als bij honden, omdat testen bij katten slechts in ongeveer 50% van de gevallen hartworm kan detecteren. Recentere gegevens hebben echter aangetoond dat meer katten kunnen worden getroffen door hartwormziekte dan eerder werd gedacht.

Sommige katten kunnen zelf een hartworminfectie verwijderen, terwijl anderen plotseling en zonder waarschuwing kunnen sterven. Omdat er ook geen veilige en effectieve behandeling is voor katten met hartworm, kan het gebruik van een product dat hartworminfecties bij katten kan voorkomen raadzaam zijn, vooral voor buitenkatten en katten die in regio’s wonen die endemisch zijn voor hartworm. Dit zou het belangrijkste voordeel zijn, als u wilt, om Advantage Multi te kiezen boven Advantage II- of Frontline-producten.

Omdat Advantage Multi een hartwormpreventief middel is, is het niet vrij verkrijgbaar zoals alle andere producten die in dit artikel worden besproken en moet het worden verkregen via een recept van uw dierenarts.