Feline virale rhinotracheïtis (AKA FHV): oorzaken, symptomen, &behandeling

Katten krijgen niet bepaald verkoudheid, maar ze hebben zeker hun deel van de ademhalingsziekten, die kunnen worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels. Feline virale rhinotracheitis (FVR), ook bekend als feline herpesvirus, is een veel voorkomende katachtige ademhalingsziekte.

We gaan alles uitleggen wat je moet weten over FVR.

Snel overzicht: Feline virale rhinotracheïtis (AKA FHV)

Hoe vaak komt feline virale rhinotracheïtis voor?

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten.

FVR wordt veroorzaakt door het virus feline herpesvirus type-1. Bijna alle huiskatten zullen op een bepaald moment in hun leven aan dit virus worden blootgesteld. En ongeveer 80% van de blootgestelde katten zal een levenslange infectie ontwikkelen (later meer over het ‘levenslange’ deel).

Hoe wordt FVR overgedragen?

Feline herpesvirus wordt gevonden in speeksel en afscheiding uit de ogen en neus. De meeste katten raken besmet door direct contact met deze afscheidingen.

Feline herpesvirus wordt gevonden in speeksel en afscheiding uit de ogen en neus. De meest voorkomende overdrachtsroute voor het virus is direct contact met deze afscheidingen van een geïnfecteerde kat. Een kat kan bijvoorbeeld besmet raken als hij in direct contact komt met het speeksel van een besmette kat.

Minder vaak wordt het virus overgedragen door direct contact met een levenloos voorwerp (bijv. Voedselbak, speelgoed) dat besmet is met het virus.

Het virus kan overleven in de omgeving, maar alleen zolang het oppervlak waarop het landt vochtig is. Wanneer dat oppervlak opdroogt, wat 30 minuten tot enkele uren kan duren, sterft het virus.

Welke katten lopen risico op FVR?

Jonge katten, met name kittens, zijn bijzonder gevoelig voor katachtige virale rhinotracheïtis. Hun immuunsysteem is niet sterk genoeg om hen te beschermen tegen de infectie.

Bijna alle katten, ongeacht hun leeftijd, lopen risico op FVR. Sommige categorieën katten hebben echter een bijzonder hoog risico om erg ziek te worden van de ziekte.

Jonge katten, met name kittens, zijn erg gevoelig voor FVR omdat hun immuunsysteem niet volledig operationeel is. In hun eerste paar weken van hun leven krijgen kittens beschermende antilichamen via de melk van hun moeder. Zodra deze beschermende antilichamen echter verdwenen zijn, kunnen kittens erg ziek worden als ze worden blootgesteld aan het herpesvirus.

Als de moeder het katachtige herpesvirus in haar systeem heeft, kan ze het virus doorgeven aan haar kittens.

Oudere katten met een chronische ziekte en niet-gevaccineerde katten zijn ook zeer gevoelig voor FVR.

Katten die in nauwe ruimtes leven, zoals in pension- of fokfaciliteiten, lopen het risico op FVR.

Wat zijn de symptomen van FVR?

Katten die besmet zijn met FVR vertonen symptomen die verband houden met het bovenste ademhalingssysteem, waaronder oog- en neusafscheiding, niezen, hoesten en meer.

FVR beïnvloedt het bovenste ademhalingssysteem, dat de neus, sinussen en mondholte omvat. Symptomen van een FVR-infectie worden hieronder vermeld:

 • Niezend
 • Hoesten
 • Afscheiding uit de ogen en neus die evolueert van helder en waterig naar dik en pusachtig
 • Hoornvlieszweren
 • Overmatig knipperen
 • Scheel
 • Keratitis (ontsteking van het hoornvlies)
 • Conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies, die de binnenste oogleden bekleedt en de voorkant van het oog bedekt)

De symptomen beginnen ongeveer 2 tot 5 dagen na blootstelling aan het virus. In milde gevallen van FVR duren de symptomen ongeveer 5 tot 20 dagen. In ernstige gevallen kunnen de symptomen bijna 6 weken aanhouden.

Katten die ernstig ziek zijn van FVR hebben systemische tekenen van ziekte, zoals koorts, depressie, eetlust en gewichtsverlies, en gezwollen lymfeklieren. Deze katten hebben een ziekenhuisopname nodig om beter te worden.

Vergeet niet dat katten die worden blootgesteld aan het herpesvirus bij katten een levenslange infectie ontwikkelen. Nadat de symptomen beginnen af te nemen na de eerste blootstelling aan het virus, wordt het virus latent, wat betekent dat het stil blijft in het lichaam.

Met stress wordt het virus echter wakker en reactiveert het, waardoor de symptomen oplaaien.

Hoe wordt feline virale rhinotracheïtis gediagnosticeerd?

Een dierenarts kan uw kat diagnosticeren met FVR door hun medische geschiedenis te bekijken en een lichamelijk onderzoek uit te voeren om eventuele symptomen te identificeren.

Aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij katten hebben vergelijkbare symptomen, dus het is misschien niet meteen duidelijk dat een kat FVR heeft.

Een dierenarts zal eerst vertrouwen op de medische geschiedenis, symptomen en bevindingen van lichamelijk onderzoek van een kat. Hoornvlieslaesies, zoals maïseal ulcers, verhogen het vermoeden van FVR, vooral bij jonge of niet-gevaccineerde katten die andere symptomen van de bovenste luchtwegen hebben.

Bij oudere katten wijzen terugkerende hoornvlieslaesies of conjunctivitis in de richting van FVR.

Om de diagnose te bevestigen, verzamelt de dierenarts een monster, zoals speeksel, en voert een moleculaire test uit om het virus in het monster te identificeren.

De dierenarts zal ook enkele oogtests uitvoeren. Een van die tests is de Schirmer-scheurtest, die de traanproductie meet. Katten met FVR hebben soms een verminderde traanproductie, wat kan worden veroorzaakt door conjunctivitis. Een andere test is de fluoresceïnetest, waarbij een groene kleurstof op het hoornvlies wordt geplaatst om zweren te zoeken.

Hoe wordt FVR behandeld?

Nadat uw kat is gediagnosticeerd met FVR, zal uw dierenarts een behandelplan aanbevelen dat de symptomen van uw kat aanpakt en ondersteunende zorg biedt.

Over het algemeen wordt FVR behandeld door de symptomen te behandelen en ondersteunende zorg te bieden. Als uw kat FVR heeft, zal uw dierenarts een behandelplan opstellen op basis van de symptomen van uw kat en de algehele gezondheid.

Hoornvlieszweren worden agressief behandeld met antivirale actuele oogmedicijnen. Dit komt omdat onbehandelde hoornvlieszweren zich diep in het oog kunnen uitstrekken en permanente schade kunnen veroorzaken.

Ontstekingsremmende middelen, zoals corticosteroïden, verminderen keratitis en conjunctivitis.

Systemische antibiotica behandelen secundaire bacteriële infecties veroorzaakt door het herpesvirus.

Voorbeelden van ondersteunende zorgmaatregelen staan hieronder vermeld:

 • Afscheiding uit de ogen en neus vegen
 • Bevochtiging (een stomende badkamer) om verstopte neus te verlichten
 • Stress minimaliseren
 • Het toedienen van eetlustopwekkende middelen

Katten die een ziekenhuisopname nodig hebben, hebben aanvullende intensieve behandelingen nodig, zoals intraveneuze vloeistoftherapie.

Hoe wordt feline virale rhinotracheïtis voorkomen?

Het vaccineren van uw kat is de beste manier om zich te verdedigen tegen FVR.

Vaccinatie is de beste verdedigingslinie tegen FVR. Het feline herpesvirus-1 (FHV-1) vaccin, dat beschermt tegen FVR, is een kern (verplichte) vaccinatie voor katten. Hoewel het geen 100% bescherming tegen de ziekte biedt, vermindert het de ernst van de ziekte en virale uitscheiding aanzienlijk.

Lees meer: RVRCP-vaccin voor katten: wat u moet weten

Het FHV-1-vaccin moet worden versterkt om optimale bescherming te bieden. Het wordt gegeven als een reeks opnamen vroeg in het leven, beginnend bij ongeveer 6 weken. Katten hebben dan een regelmatige booster nodig volgens een schema dat door een dierenarts is bepaald.

Op het thuisfront kan een geïnfecteerde kat die actief het virus afwerpt, andere katten in het huishouden infecteren. Daarom moet die geïnfecteerde kat geïsoleerd blijven. Nadat u de geïnfecteerde kat hebt geaaid of aan zijn behoeften hebt voldaan (bijvoorbeeld het bijvullen van de waterbak), wast u uw handen grondig met water en zeep voordat u uw andere katten aanraakt of verzorgt.

Als u van plan bent om voor een reis aan boord van uw kat te gaan, praat dan met uw dierenarts over uw kat die een booster FHV-1-injectie krijgt voordat hij aan boord gaat.

Samenbrengen

Regelmatige controles en vaccinaties kunnen helpen om uw kat gezond te houden en aandoeningen van de bovenste luchtwegen te voorkomen.

Dit is veel informatie om in te nemen over FVR. Geen nood! Uw dierenarts is beschikbaar om eventuele vragen of zorgen over deze ziekte en hoe deze uw kat kan beïnvloeden, te beantwoorden.

Controleer uw kat op tekenen van de bovenste luchtwegen en blijf op de hoogte van zijn kernvaccinaties.

Als uw kat FVR heeft, zorg dan goed voor hem, minimaliseer zijn stress en zorg ervoor dat hij geen andere katten in uw huis infecteert.

Veelgestelde vragen

Hoe behandel je virale rhinotracheïtis bij katten?

Katachtige virale rhinotracheïtis katten worden behandeld door de symptomen van de ziekte te behandelen en ondersteunende zorg te bieden. Symptomatische behandeling omvat actuele antivirale medicatie voor de ogen om hoornvlieszweren te behandelen. Ondersteunende zorg omvat het afvegen van afscheiding uit de ogen en neus en het plaatsen van de kat in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld een stomende badkamer) om verstopte neus te verlichten.

Hoe lang duurt rhinotracheïtis bij katten?

Feline virale rhinotracheïtis is een levenslange infectie bij katten. Wanneer de infectie actief is, kan een kat symptomen vertonen gedurende 5 tot 20 dagen in milde gevallen en tot 6 weken in ernstige gevallen.

De symptomen nemen toe en nemen af. Ze zullen verdwijnen wanneer de actieve infectie voorbij is en het virus latent (inactief) in het lichaam wordt. De symptomen komen terug wanneer een kat gestrest is en het virus opnieuw wordt geactiveerd.

Hoe wordt feline virale rhinotracheitis overgedragen?

Feline herpesvirus-type 1, dat fel veroorzaaktine virale rhinotracheïtis, wordt voornamelijk overgedragen via het speeksel en de afscheiding uit de ogen en neus van een geïnfecteerde kat. Direct contact met deze geïnfecteerde afscheidingen zal een niet-geïnfecteerde kat blootstellen aan het virus.

Minder vaak wordt het virus overgedragen via direct contact met een levenloos voorwerp (bijvoorbeeld voedselbak) dat besmet is met het virus.

Geïnfecteerde vrouwelijke katten kunnen het virus doorgeven aan hun kittens.

Hoe lang duren virussen bij katten?

Het katachtige herpesvirus blijft in het lichaam van een kat voor de duur van het leven van de kat.