Roze oog bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Roze oog bij katten functie

Roze oog is een ander woord voor conjunctivitis, of ontsteking van het dunne, vochtige weefsel dat de ogen en binnenste oogleden bekleedt.

Veel verschillende dingen kunnen roze ogen veroorzaken bij katten, maar infecties zijn de meest voorkomende boosdoener. Behandeling en prognose zijn afhankelijk van wat het roze oog veroorzaakt, en veterinaire zorg wordt aanbevolen, ongeacht de oorzaak om het oog te beschermen tegen schade.

Hier bespreken we waar u op moet letten, mogelijke oorzaken, diagnostische tests en veelvoorkomende behandelingen.

Snel overzicht: Roze ogen bij katten

tekstgrootte
Andere namen:Conjunctivitis
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Oogafscheiding uit een of beide ogen (helder, geel, wit, groen); zwelling onder de bovenste en / of onderste deksels; korstvorming rond de oogleden, loensen, wrijven/poten aan de ogen, verhoging van het derde ooglid, gevoeligheid voor licht.
medische dossiers
Diagnose: Meestal gediagnosticeerd tijdens lichamelijk onderzoek; andere tests op het oog die vaak worden uitgevoerd, kunnen intraoculaire druk, Schirmer-traantest voor traanproductie, fluoresceïnevlek om krassen of zweren op het oogoppervlak te detecteren, conjunctivale swab voor evaluatie onder de microscoop (cytologie) omvatten.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie: Over het algemeen niet. Als feline herpesvirus (FHV) een onderliggende oorzaak is, kan het aanvullen van L-lysine helpen om herhaling en ernst van de symptomen te verminderen als het regelmatig wordt gegeven.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Een oorzaak van conjunctivitis is feline herpesvirus (FHV) waarvoor een vaccin is dat vaak wordt uitgevoerd als onderdeel van een combinatievaccin voor kittens en volwassen katten.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibiotica druppels worden zeer vaak gebruikt. Andere behandelingen kunnen worden gebruikt, afhankelijk van onderliggende oorzaken anders dan bacteriële infectie, waaronder ontstekingsremmers, pijnstillers en antivirale medicatie. Een Elizabethaanse kraag (kegel) kan nodig zijn om te voorkomen dat een kat krabt of in het oog wrijft.
thuis
Huismiddeltjes: Een warm kompres met behulp van een vochtig washandje op een oog dat gezwollen is, korstig of veel afscheiding heeft, kan helpen bij een zekere mate van ongemak, zwelling en afscheiding. Een natuurlijke tranenoplossing kan worden gebruikt om de afvoer voorzichtig te spoelen.

Wat is roze oog bij katten?

Close-up van conjunctivitis bij kattenoog

“Roze oog” verwijst niet naar slechts één aandoening. Het is een symptoom in plaats van een diagnose en het beschrijft de roodheid, irritatie en zwelling die optreden rond de ogen met conjunctivitis.

Dus, wat is conjunctivitis?

Het “bindvlies” is een dunne, heldere tot roze weefselvoering die de ogen en de binnenoppervlakken van de oogleden bedekt. Het produceert slijm, waardoor de oogleden zonder wrijving over de ogen glijden.

Conjunctivitis betekent ontsteking van dit bindvlies, die kan gebeuren in slechts één oog of beide ogen tegelijk als gevolg van een verscheidenheid aan oorzaken. Deze ontsteking kan pijn of ongemak in de ogen veroorzaken, evenals symptomen zoals roodheid, zwelling en oogafscheiding.

Roze ogen of conjunctivitis is de meest voorkomende oogaandoening bij katten, dus veel katten zullen deze aandoening minstens één keer in hun leven hebben.

Symptomen van roze ogen

Symptomen van roze ogen bij katten

Roze oog bij katten wordt gekenmerkt door ontsteking van het bindvlies. De oogleden zien er rood, gezwollen en misschien gezwollen uit.

Wanneer het bindvlies ontstoken is, zien de oogleden er rood, gezwollen of zelfs gezwollen uit.

Dit kan gepaard gaan met overmatig scheuren (epiphora), goopy of mucoid afscheiding uit het oog, loensen, verhoging van het derde ooglid (een membraan in de binnenste hoek van elk oog), of gevoeligheid voor licht.

Sommige of al deze symptomen kunnen optreden in een of beide ogen. En deze symptomen zijn niet beperkt tot conjunctivitis – ze kunnen ook optreden bij andere oogproblemen zoals een hoornvlieszweer (een kras of slijtage aan het oppervlak van het oog).

Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om veterinaire zorg te zoeken, zodat het oogprobleem niet erger wordt.

Als een infectie heeft geleid tot roze ogen, is het mogelijk dat andere symptomen worden opgemerkt, zoals koorts, verlies van eetlust, piepende ademhaling, niezen, nasale afscheiding of mondzweren en kwijlen.

Oorzaken van roze ogen

Oorzaken van conjunctivitis bij katten

Infecties zoals calicivirus, herpesvirus en anderen zijn de meest voorkomende oorzaak van roze ogen of conjunctivitis.

Bij katten zijn infecties het meest veel voorkomende oorzaak van conjunctivitis.

Hier zijn enkele infecties die kunnen leiden tot roze ogen bij katten:

 • Feline virale rhinotracheitis (FVR), ook bekend als feline herpesvirus – Deze infectie van de bovenste luchtwegen kan ook oogzweren veroorzaken. Het komt heel vaak voor bij katten – de meeste katachtigen worden blootgesteld tijdens de kittentijd en veel katten dragen het virus hun hele leven in een slapende toestand zonder symptomen. Als de kat vervolgens stress ervaart (bijvoorbeeld door een verandering thuis of ziek worden), flakkert het virus op en veroorzaakt het symptomen.
 • Andere virussen, zoals het feline calicivirus.
 • Bacteriële infecties zoals Chlamydophila felis | of Mycoplasma kan conjunctivitis bij katten veroorzaken.
 • Secundaire infecties met bacteriën kan ook optreden secundair aan elke oorzaak van conjunctivitis, waardoor de symptomen erger worden.

Roze ogen of conjunctivitis kunnen ook optreden als gevolg van niet-infectieuze oorzaken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Irriterende stoffen, zoals vreemd materiaal zoals stof of zand dat vast komt te zitten onder het ooglid, of blootstelling aan chemische stoffen.
 • Seizoensgebonden of ecologisch Allergieën.
 • Tumoren of oogkanker.
 • Chronisch droge ogen.
 • Een verstopte traanbuis.

Is roze oog bij katten besmettelijk?

Besmettelijk roze oog is zeer besmettelijk tussen katten!

Getroffen katten moeten indien mogelijk in een kleine kamer worden geïsoleerd om te voorkomen dat de infectie naar andere katten in huis wordt verspreid.

Draag een sok of coverup terwijl je je kat met conjunctivitis verzorgt en was vervolgens je handen voordat je andere katten in je huis aait of voedt.

Gelukkig zijn virussen meestal soortspecifiek, wat betekent dat u (en uw hond) het herpesvirus bij katten niet kunnen oplopen. Maar bepaalde soorten bacteriën kunnen worden opgepikt door andere soorten, waaronder mensen.

Hoewel de verspreiding van bacteriële conjunctivitis van katten naar mensen zeldzaam is, is het altijd het beste om aan de veilige kant te zijn en je handen te wassen na het aaien of behandelen van een kat met roze ogen.

Hoe wordt roze ogen gediagnosticeerd bij katten?

Diagnose van roze ogen bij katten

Omdat roze ogen een symptoom zijn van een gezondheidsprobleem en geen aandoening op zich, zal een diagnose zich richten op het identificeren van de onderliggende oorzaak van conjunctivitis.

Omdat roze ogen een symptoom zijn en geen specifieke ziekte, kan een dierenarts verklaren dat een kat roze ogen heeft door gewoon een lichamelijk onderzoek te doen.

Het is echter belangrijk om te bepalen wat het roze oog veroorzaakt en om gelijktijdige problemen uit te sluiten, zoals een oogzweer die permanente littekens van het hoornvlies (oppervlak van het centrale ooggebied) of zelfs blindheid of verlies van een oog kan veroorzaken als het ernstig is.

Naast een lichamelijk onderzoek kan een dierenarts tests uitvoeren voor traanproductie en intraoculaire druk (druk in het oog) en een speciale vlek gebruiken om te zoeken naar zweren of afwijkingen op het oppervlak van de ogen.

Als verdere evaluatie geïndiceerd is, vooral als de oogaandoening ernstig is of vaak terugkeert, kan aanvullende diagnostiek zoals bloedonderzoek, biopsieën of testen van infectieziekten de volgende stap zijn.

Roze Oogbehandeling

Roze oogbehandeling

Oogproblemen kunnen snel erger worden, dus volg de instructies van uw dierenarts precies op – en sla de hercontroleafspraak niet over!

De behandeling varieert afhankelijk van de behoeften van uw kat, maar veel voorkomende behandelingen voor roze ogen zijn:

 • Antibiotica in de vorm van oogdruppels of zalven en / of orale medicijnen. Zelfs bij virale infecties kunnen antibiotica worden voorgeschreven om complicaties van secundaire bacteriële infecties te voorkomen.
 • Ontstekingsremmers of pijnstillers voorgeschreven als oogdruppels / zalven en / of orale medicijnen.
 • Antiviraal medicijnen indien geïndiceerd (meestal is dit gereserveerd voor ernstigere infecties).
 • Een Elizabethaanse kraag om krassen van het oog te voorkomen dat anders tot een oogletsel zou kunnen leiden.
 • L-lysine supplement om te helpen met de werking van het immuunsysteem tegen virale infecties. Als een kat terugkerende infecties met feline herpesvirus heeft, kan een dierenarts dit supplement aanbevelen voor levenslang gebruik.
 • Isoleren een kat met conjunctivitis van andere katten in huis, om verspreiding van de infectie te voorkomen.
 • Verwijzing aan een specialist (veterinair oogarts) voor ernstige, gecompliceerde of niet-verbeterende aandoeningen.

Tip: Als u niet zeker weet hoe u uw kattenoogzalven of -druppels moet geven, vraag dan uw dierenartsteam om een demonstratie.

Een woord van waarschuwing: het geven van de verkeerde oogmedicatie kan oogproblemen verergeren. Geef dus nooit vrij verkrijgbare medicijnen of eerder voorgeschreven oogmedicijnen zonder eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

Conclusie

Roze ogen of conjunctivitis is een veel voorkomende aandoening bij katten die ontsteking, roodheid en irritatie van de weefsels rond de ogen en het binnenoppervlak van de oogleden met zich meebrengt. Infecties zijn de meest voorkomende oorzaak, maar er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk.

Gelukkig verdwijnen de meeste gevallen van roze ogen snel met medicijnen. Maar het is belangrijk om zo snel mogelijk veterinaire zorg te zoeken en op te volgen zoals aanbevolen, om te voorkomen dat de aandoening erger wordt of resulteert in oogbeschadiging.

Veelgestelde vragen

Hoe behandel je roze ogen bij katten?

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, maar omvat vaak medicijnen (oogdruppels / zalven, met of zonder orale medicijnen) om infecties te behandelen of ontstekingen en pijn te verlichten. Nauwlettend toezicht is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat genezing plaatsvindt.

Hoe lang gaat roze oog mee bij katten?

Meestal wordt in de eerste paar dagen een significante verbetering opgemerkt. Maar behandeling kan nodig zijn voor maximaal drie weken. Het is belangrijk om de volledige kuur van alle medicijnen te geven – zelfs als het oog van uw kat er beter uitziet – om herhaling te voorkomen.

Kun je roze ogen krijgen van katten?

Gelukkig zijn de meeste infectieuze oorzaken van roze ogen bij katten niet overdraagbaar op mensen. In zeldzame gevallen kunnen mensen echter bacteriële conjunctivitis van een kat oppikken, dus het is een goede gewoonte om je handen te wassen na het aaien of behandelen van een kat met roze ogen.

Hoe weet je of je kat roze ogen heeft?

Als uw kat roze ogen heeft, kunnen zijn oogleden er rood, ontstoken, gezwollen of gezwollen uitzien. U kunt ook loensen, scheuren, goopy oogafscheiding of andere symptomen opmerken.

Deze symptomen kunnen ook optreden bij andere oogproblemen zoals oogzweren of verwondingen. Dus als u oogsymptomen opmerkt, is een dierenartsbezoek nodig.