Felimazole voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Felimazole is een veel voorkomende merknaam voor de generieke medicatie methimazool. Felimazole voor katten wordt vaak gebruikt in de diergeneeskunde door dierenartsen om katten met hyperthyreoïdie te behandelen. In dit artikel leert u wat Felimazole is, hoe het werkt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Felimazole voor katten

Medicatie Type:

Antithyroid medicatie

Recept vereist?:

Ja

Algemene namen:

Methimazool

Beschikbare doseringen:

Felimazole tabletten: 2,5 en 5 milligram

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en worden beschermd tegen vocht.

Over Felimazole voor katten

Klassieke oranje tabby

Felimazole wordt gebruikt om hypothyreoïdie bij katten te beheren.

Felimazole is geclassificeerd als een antithyroid medicatie. In wezen remt het de synthese of productie van schildklierhormoon dat door de schildklier wordt uitgescheiden.

Methimazool is een veel voorkomende en waardevolle medicatie voor gebruik bij de behandeling van katten met hyperthyreoïdie waarbij de schildklieren te veel schildklierhormoon (T4) produceren, wat leidt tot chronisch slopende effecten op het lichaam.

Felimazole wordt geproduceerd door Dechra Pharmaceuticals en is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. Een menselijk merk genaamd Tapazole wordt vaak off-label gebruikt bij katten. Er zijn ook veel generieke vormen van methimazool beschikbaar.

In tegenstelling tot andere vormen van methimazool, felimazole is uniek ontwikkeld voor katten in omhulde tabletten in zowel 2,5 milligram als 5 milligram tabletgrootte, wat de meest voorkomende doseringsverhogingen zijn die voor katten worden gebruikt. Een lichte suikerlaag op de tabletten is ook ontworpen om de smakelijkheid te verbeteren.

Lees ook: Hyperthyreoïdie bij katten: symptomen, behandeling & Oorzaken

Wat doet Felimazole voor katten?

Hyperthyreoïdie treedt op dan de klieren van een kat produceren te veel T4 en T3 schildklierhormonen.

Feline hyperthyreoïdie is een veel voorkomende ziekte bij oudere katten. Het wordt beschouwd als de meest voorkomende endocriene ziekte die oudere katten treft.

Een endocriene ziekte is er een die betrekking heeft op klieren in het lichaam die hormonen produceren. In het geval van hyperthyreoïdie bij katten produceren de klieren te veel T4- en T3-schildklierhormonen.

Het effect dat te veel schildklierhormoon op het lichaam plaatst, kan variëren van kat tot kat, maar is over het algemeen wijdverspreid in het hele lichaam. Hoge schildklierniveaus verhogen het metabolisme, waardoor het lichaam van een kat in overdrive gaat.

Klassiek hyperthyroïde katten zijn meestal minstens 10 jaar of ouder en ontwikkelen een vraatzuchtige eetlust in combinatie met gewichtsverlies.

Hyperthyreoïdie bij katten wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige tumor van de schildklieren die een adenoom wordt genoemd. Echt kankerachtige kwaadaardige tumoren van de schildklier worden gelukkig als zeer zeldzaam beschouwd bij katten, waardoor medisch beheer zeer haalbaar is.

Felimazole voor katten blokkeert de synthese en afgifte van schildklierhormoon uit de schildklier, waardoor de overproductie en effecten van de ziekte worden gecontroleerd. Op deze manier is methimazool echter een medicijn dat alleen hyperthyreoïdie kan beheersen, maar niet genezen. Een goede manier om erover na te denken is dat Felimazole hyperthyreoïdie aanzienlijk vertraagt, waardoor het tot stilstand komt, maar het niet stopt.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

Bijwerkingen van Felimazole voor katten

De meest voorkomende bijwerkingen van Felimazole zijn braken, een slechte eetlust, en lethargie.

Veel katten verdragen Felimazole goed, maar er zijn enkele meer voorkomende en ongewone bijwerkingen om rekening mee te houden, die meestal optreden binnen de eerste drie maanden van het gebruik van methimazool. De meest voorkomende zijn braken, een slechte eetlust en overmatige vermoeidheid / lethargie. Volgens de fabrikant werden deze symptomen plus abnormale vocalisatie en huidlaesies het meest gezien in een onderzoek onder meer dan 100 katten.

In een andere langetermijn veldstudie werden de bovenstaande tekenen gezien naast bijwerkingen zoals depressie, gewichtsverlies, haarvachtafwijkingen, zwakte en agitatie. De meeste van deze bijwerkingen werden door de fabrikant gemeld als mild en van voorbijgaande aard.

Hoewel de fabrikant ook enkele milde veranderingen in laboratoriumwerk beschrijft, waaronder milde afnames in het aantal rode en witte cellen, bleken deze nog steeds binnen of in de buurt van het normale bereik te liggen. Andere, meer ernstige bloedaandoeningen komen over het algemeen voor bij slechts ongeveer 4% van de katten.

Lees ook: Bloedarmoede bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Intense jeuk in het gezicht, termed pruritus, kan voorkomen bij 2 tot 3% van de katten en wordt vaak sneller gezien, binnen de eerste drie weken van de behandeling.

Andere zeldzame maar ernstige effecten kunnen een leveraandoening en een immuungemedieerde aandoening zijn, die beide in minder dan 2% van de gevallen voorkomen. Nog zeldzamer is een neuromusculaire aandoening genaamd myasthenia gravis gezien.

Omdat oudere katten vaker worden getroffen door hyperthyreoïdie, kunnen er soms al andere ziekten aanwezig zijn die de behandeling kunnen bemoeilijken. De meest voorkomende is nier-/nierziekte.

Wanneer hyperthyreoïdie aanwezig is, verhoogt het drastisch de filtratiesnelheid in de nieren, wat onderliggende nierdisfunctie kan maskeren. Dit bewijs van bezorgdheid over de nierfunctie kan alleen worden opgemerkt na het starten van de medicatie, omdat de filtratiesnelheid is vertraagd. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom hercontroles van laboratoriumwerk vaak nodig zijn om de orgaanfunctie te controleren.

Methimazool kan complicaties veroorzaken bij katten met andere aandoeningen die aanwezig kunnen zijn, waaronder diabetes mellitus, leverziekte of reeds bestaande bloedgerelateerde aandoeningen of aandoeningen van het immuunsysteem.

Verschillende soorten medicijnen kunnen interageren met methimazool. Het is erg belangrijk om uw dierenarts op de hoogte te stellen van andere medicijnen of supplementen die uw kat momenteel gebruikt bij het bespreken van het gebruik van methimazool.

De maximale aanbevolen dagelijkse dosering voor Felimazole volgens de fabrikant is 20 milligram per dag, met die dosis verdeeld. Overdoses van methimazool zijn het meest waarschijnlijk om tijdelijk de meest voorkomende bijwerkingen te induceren, zoals GI-overstuur en lethargie. Volgens de fabrikant kunnen doses van 20 milligram per dag leiden tot bijwerkingen zoals gezichtsexcoriatie, jeuk en zwelling van de lymfeklieren. De afwijkingen in het aantal rode en witte bloedcellen waren ook ernstiger.

Bij 30 milligram per dag, wat de aanbevolen maximale dosering overschrijdt, ervoeren katten meer diepgaande bijwerkingen, waaronder significante veranderingen in het bloedwerk, zwelling van de lymfeklieren, tekenen van ontsteking door het hele lichaam en anorexia.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van methimazool, of als u denkt dat er een overdosis is opgetreden, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Bij mensen wordt methimazool beschouwd als een teratogeen, wat betekent dat het geboorteafwijkingen kan veroorzaken bij een zich ontwikkelende foetus. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger kunnen worden, moeten handschoenen dragen bij het hanteren van methimazool, evenals het kattenbakvulling of lichaamsvloeistoffen (d.w.z. urine of braaksel) van behandelde katten, of contact helemaal vermijden. Elke persoon die methimazooltabletten gebruikt, moet uit voorzorg de handen wassen na toediening.

Bij katten die spijsverteringsstoornissen ontwikkelen door methimazool, kan het overschakelen naar de actuele transdermale vorm een optie zijn, omdat maagirritatie door de tablet wordt omzeild. Bij katten die een van de meer ernstige bijwerkingen ontwikkelen waarbij methimazool moet worden gestaakt, zouden andere behandelingsmodaliteiten voor hyperthyreoïdie, zoals jodium-131, chirurgie of een receptdieet, nodig zijn om de ziekte te beheersen.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Methimazool voor katten dosering

Uw dierenarts zal het bloed van uw kat controleren om de juiste dosis Felimazole te bepalen.

Volgens het etiket voor Felimazole voor katten, dat door de FDA is goedgekeurd, is de startdosis voor methimazool elke 12 uur 2,5 milligram. De dosis wordt vervolgens getitreerd/aangepast, afhankelijk van het hercontrole van het laboratoriumwerk na drie weken. De dosis mag alleen worden aangepast in stappen van 2,5 milligram. Felimazole tabletten mogen niet worden gesplitst of geplet.

De maximale totale dosis Felimazole is 20 milligram per dag verdeeld in twee doses van 12 uur van niet meer dan 10 milligram elk.

Volgens de fabrikant had een meerderheid van de katten hun ziekte onder controle met 2,5 milligram elke 12 uur. Sommige katten werden echter slechts één keer per dag gecontroleerd op 2,5 milligram, terwijl anderen doses tot 15 milligram per dag nodig hadden, wat het belang van hercontroles van bloedonderzoek benadrukte.

Bij katten die het gebruik van Felimazole’s tabletvorm niet tolereren, hetzij vanwege spijsverteringsstoornissen, of een eigenaar die thuis moeite heeft met het geven van een tablet aan zijn kat, kunnen orale vloeistof en actuele transdermale preparaten worden geformuleerd via bereidingsapotheken. De fabrikant Dechra heeft een brochure voor eigenaren van huisdieren op hun website met nuttige toedieningstips.

Voor huisdierouders die een van de meer curatieve methoden voor hyperthyreoïdie overwegen, zoals chirurgische verwijdering van de overactieve klier of jodium-131 treatment, een korte kuur methimazool wordt nog steeds vaak voorgeschreven om zowel de symptomen onder controle te krijgen tot de procedure, als om ervoor te zorgen dat controle mogelijk is en dat secundaire nierziekte zich niet ontwikkelt nadat de schildklierfunctie weer normaal is geworden.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Felimazole voor katten: samengevat

Methimazool is de meest voorkomende medicatie voor het beheer van hyperthyreoïdie bij katten.

Felimazole is het enige merk van methimazool FDA-goedgekeurd voor katten. De voordelen zijn dat het binnen slechts een paar weken werkt om tekenen van hyperthyreoïdie onder controle te houden, en het is relatief goedkoop. De met suiker omhulde Felimazole-tabletten kunnen smakelijker zijn dan generieke vormen.

Bijwerkingen komen over het algemeen minder vaak voor bij veel voorkomende doses, maar zijn goed gedocumenteerd en mogelijk, vooral bij hogere doses. Omdat andere behandelingsmethoden echter minder betrouwbaar (receptdieet) of onbetaalbaar (chirurgie en jodium-131-behandeling) kunnen zijn, blijft methimazool nog steeds de go-to-medicatie voor het beheer van deze veel voorkomende aandoening.

Lees ook: De beste zelfgemaakte kattenvoerrecepten voor nierziekte

Veelgestelde vragen

Wat doet Felimazole voor katten?

Felimazole is een merknaam voor methimazool, een medicijn dat wordt gebruikt om hyperthyreoïdie bij katten te beheersen. Methimazool is geen remedie voor hyperthyreoïdie, maar vertraagt de ziekte aanzienlijk. In de meeste gevallen kan methimazool effectief zijn bij het beheersen van hyperthyreoïdie gedurende ten minste een paar jaar.

Hoe lang kan een kat Felimazole meenemen?

Dit zal per kat verschillen. Er is een klein percentage katten dat er zelfs bij aanvangsdoses bijwerkingen op zal hebben, waardoor ze er niet lang op kunnen zitten.

Bij katten die Felimazole goed verdragen bij vroege therapeutische doses, kan het mogelijk zijn om bijwerkingen te zien als er uiteindelijk veel hogere doses nodig zijn om de ziekte onder controle te houden.

Zelfs wanneer het met Felimazole wordt behandeld, zal hyperthyreoïdie nog steeds langzaam vorderen, soms moet de medicatiedosis periodiek worden verhoogd.

Felimazole kan worden gebruikt voor het hele leven van een kat met hyperthyreoïdie zolang er geen significante bijwerkingen optreden die de kwaliteit van leven beïnvloeden. Als dit soort problemen zich voordoen, moet een alternatieve methode om hyperthyreoïdie aan te pakken, namelijk I-131-behandeling of chirurgische verwijdering van de overactieve schildklier, worden overwogen.

Wat is de levensverwachting van een kat met hyperthyreoïdie?

Ten eerste kan dit sterk afhangen van de leeftijd van de kat op het moment van diagnose. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose is gemeld op een leeftijd van 12 tot 14 jaar. De meeste katten zijn minstens 10, maar de auteur heeft een kat zo jong als 9 de ziekte zien ontwikkelen.

Het tweede ding dat de levensverwachting beïnvloedt, zijn gelijktijdige ziekten, vooral ziekten zoals nierziekten, primaire hartaandoeningen of diabetes. De aanwezigheid van secundaire ziekten zoals deze heeft de levensverwachtingsstudies bij veel katten verstoord, die niet sterven aan hyperthyreoïdie, maar bezwijken aan een ander proces na hun hyperthyreoïdiediagnose.

Met die details in gedachten, zijn er enkele gegevens beschikbaar over de levensverwachting. Een studie gepubliceerd in 2022 in Macedonian Veterinary Review die katten volgde met de diagnose hyperthyreoïdie in een ziekenhuis in Londen, ontdekte dat de mediane overlevingstijd voor katten die methimazool kregen ongeveer 24 maanden was (mediane overlevingstijd is niet het gemiddelde, maar betekent dat de helft van de katten een jaar minder leefde en de helft een jaar langer leefde).

Andere studies hebben aangetoond dat wanneer I-131-behandeling wordt nagestreefd, de overlevingskansen meestal langer zijn, waardoor drie tot vier jaar wordt geduwd. Alle studies hebben aangetoond dat katten met gelijktijdige nierziekte een aanzienlijk kortere levensverwachting hebben, waarbij velen een mediane overleving van slechts ongeveer zes maanden zien.

Er zijn ook aanwijzingen dat algemene korthaarkatten na de diagnose een langere levensverwachting kunnen hebben dan sommige raszuivere kattenrassen.

Kun je Felimazole verpletteren voor katten?

Volgens de fabrikant moet u geen tabletten Felimazole verpletteren. De tabletten mogen ook niet worden gesplitst. Omdat Felimazole-merktabletten omhuld zijn en geen gescoorde tabletten zijn, garandeert het splitsen of verpletteren ervan niet de juiste dosering en absorptie van het medicijn. Specifiek voor Felimazole moet elke dosiswijziging worden aangepast met behulp van de tabletgrootte van 2,5 milligram, tot het punt dat tabletgroottes van 5 milligram nodig zijn.

Generieke methimazooltabletten die zijn gescoord en niet zijn gecoat, kunnen worden gesplitst met een gelijke dosering die aan weerszijden van het scoremerk wordt verwacht.