Epsom-zoutbad voor vlooien op katten: is het effectief? Vet Approved Facts & FAQ

Een vlooienplaag kan uw kat ellendig maken en het risico op ziekten en inwendige parasieten brengen. Sommige katteneigenaren geven er de voorkeur aan om het gebruik van pesticiden en chemische methoden om vlooien te behandelen te vermijden ten gunste van huis- of natuurlijke remedies. Een van die thuisbehandelingen, een Epsom-zoutbad, kan effectief zijn bij het verwijderen van vlooien bij een kat, maar zal geen herbesmetting voorkomen en is geen goede manier om vlooien op uw kat te behandelen!

Blijf lezen om meer te weten te komen over de beste vlooienbehandelingen voor katten, waarom Epsom-zoutbaden geen geweldige optie zijn en andere tips voor de behandeling van parasieten bij katten. We zullen ook bespreken hoe je een vlooienplaag kunt voorkomen, wat altijd gemakkelijker is dan er een te behandelen!

cat + lijnverdeler

Epsom-zoutbaden voor katten: hoe ze werken tegen vlooien

Epsom-zouten, of magnesiumsulfaat, worden af en toe gebruikt om wonden en zwelling bij huisdieren te helpen behandelen. Net zoals je je kat epsom zout badwater niet moet laten eten of drinken, moet je het niet echt gebruiken om vlooien op je kat te behandelen.

Andere baden zijn echter in zeldzame gevallen een van de weinige veilige methoden voor het verwijderen van vlooien van kittens die te jong zijn voor commerciële vlooienbestrijdingsproducten. Milde afwasmiddel is een van de meest effectieve niet-vlooienshampoos om te gebruiken tegen vlooien omdat het ervoor zorgt dat ze verdrinken in het badwater. Misschien vindt u dat zeep beter werkt dan een Epsom-zoutbad om vlooien van uw kat te krijgen.

Voordat u uw kat of kitten een bad geeft, moet u uw dierenarts raadplegen om ervoor te zorgen dat dit geen negatieve invloed heeft op de gezondheid van uw kat.

epsom zouten in een bladvormige keramische kom
Image Credit: marekuliasz, Shutterstock

Epsom-zoutbaden voor vlooien: de beperkingen

De vlooien die u op uw kat ziet, zijn slechts een klein deel van de insecten die in uw huis of tuin aanwezig zijn. Vlooieneieren en onvolgroeide vlooien zijn er ook in overvloed, en als u deze fasen van de levenscyclus niet behandelt, biedt het baden van uw kat slechts tijdelijke verlichting. Dit geldt voor elk type vlooienbad dat aan uw kat wordt gegeven. Vraag daarom altijd advies aan uw dierenarts over de beste vlooienbehandelingsopties voor uw kat.

3 kat face dividerTips voor de behandeling van vlooien op uw kat

Vlooienbestrijdingsproducten aanbevolen door uw dierenarts zijn de meest effectieve manier om vlooien op uw kat snel en effectief te doden. Spot-on behandelingen en tabletten die via de mond worden ingenomen, zijn beide beschikbaar.

Om vlooien in uw huis te behandelen, stofzuigt u regelmatig, met bijzondere aandacht voor scheuren in de vloer, plinten of de basis van kasten. Vlooieneieren zijn vaker te vinden in deze gebieden. Leeg de vacuümbus of gooi de zak elke keer buiten je huis weg om te voorkomen dat vlooien weer naar binnen ontsnappen.

Was het bed van uw kat en uw beddengoed in warm water en gebruik de hoogste drogerstand. De hitte en het water zullen de vlooien en vlooieneieren doden. Vraag uw dierenarts of ongediertebestrijdingsspecialist welke insecticiden veilig zijn voor huisdieren (of kinderen) in uw huis.

Als uw kat naar buiten gaat, moet u ook uw tuin behandelen voor vlooien. Hoewel commerciële producten beschikbaar zijn om uw tuin te behandelen, zijn ze minder effectief dan professionele behandelingen. Het volledig elimineren van een vlooienplaag kan weken of langer duren terwijl u de levenscyclus van het insect bestrijdt.

groot kitten of kat krijgt teken- of vlooienbehandeling
Afbeelding credit: Anastasiya Tsaiasemnikava, Shutterstock

Het voorkomen van vlooien op uw kat

Dezelfde vlooienbestrijdingsproducten die worden gebruikt om vlooien op uw kat te doden, kunnen ze ook helpen voorkomen. Maandelijkse preventie van vlooienbestrijding wordt aanbevolen voor binnenkatten, omdat mensen of andere huisdieren gemakkelijk vlooieneieren in huis kunnen volgen. Praat met uw dierenarts over de voor- en nadelen van vlooienbestrijdingsproducten om er een te vinden die u comfortabel vindt bij het gebruik van uw kat.

Waarom het behandelen van vlooien bij uw kat belangrijk is

Naast het ellendig maken van uw kat, vormen vlooien andere gezondheidsrisico’s voor uw huisdier en kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor mensen. Sommige katten zijn allergisch voor vlooienbeten, wat leidt tot ernstig krabben, huidbeschadiging, haaruitval en infectie. Vlooien kunnen ook lintwormen dragen, een interne parasiet die uw kat kan infecteren. Kitten, oudere katten of zieke katten lopen het risico op vlooienbloedarmoede of verliezen te veel bloed van de insecten die zich voeden.

Vlooien kunnen ook ziekten dragen die katten en mensen infecteren. Pest en Bartonella (of kattenkrabkoorts) zijn twee van de ernstigste. Hoewel vlooien niet van mensen leven, zullen ze niet aarzelen om ze te bijten en zich te voeden als ze de kans krijgen.

dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

3 kattenverdelers

Conclusie

Hoewel Epsom-zoutbaden vlooien van uw kat kunnen verwijderen, zullen ze dat niet doen voorkomen van herbesmetting en zijn minder effectief dan door de dierenarts goedgekeurde behandelingen. Voordat u zelfgemaakte brouwsels probeert of commerciële producten gebruikt, moet u met uw dierenarts praten over vlooienbehandelingen. Als de besmetting in uw huis ernstig is, moet u contact opnemen met een gerenommeerde ongediertebestrijdingsdienst om uw eigendom te behandelen. Hoewel doe-het-zelfrecepten en merkgeneesmiddelen sommige vlooien kunnen doden, kunnen ze de populatie niet elimineren en kunnen ze uw kat schaden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: inewsfoto, Shutterstock