Doodt lavendelolie vlooien op katten? Vet Approved Facts & FAQ

Wanneer uw kat een vlooienplaag heeft, kan het verleidelijk zijn om op zoek te gaan naar een volledig natuurlijke remedie zoals lavendelolie. Lavendelolie is echter veel bedrevener in het afweren van vlooien dan ze te doden, dus elk nut van essentiële olie zal beperkt zijn. Lavendelolie is niet alleen een ineffectief insecticide, maar het is ook gevaarlijk voor uw kat. Wanneer u vlooien op uw kat ziet, moet uw eerste stap zijn om een afspraak te maken met uw dierenarts voor behandeling.

Niets is het waard om de gezondheid van uw kat op het spel te zetten, laat staan een zwak insecticide. In dit artikel zullen we kijken naar hoe lavendelolie uw kat negatief beïnvloedt en andere manieren om van vlooien af te komen.

cat + lijnverdeler

Waarom u nooit lavendelolie op uw kat moet gebruiken

Veel mensen geloven ten onrechte dat natuurlijke producten veiliger en gezonder zijn voor hun huisdieren, en sommige fabrikanten pushen het idee dat essentiële oliën een veilige en effectieve vlooienbehandeling voor uw kat zijn. Etherische oliën kunnen echter gevaarlijke effecten hebben op de gezondheid van uw kat. In het geval van lavendelolie kunnen de gevolgen giftig zijn.

Effecten van etherische oliën

De meeste gifstoffen en andere chemicaliën worden verwerkt via de lever van uw kat. Bij het verwerken van essentiële oliën missen kattenlevers de nodige enzymen om de oliën adequaat te beheren. Dit geldt vooral voor jonge katten, kittens en katten met leveraandoeningen. Het onvermogen om essentiële oliën te verwerken betekent dat blootstelling aan deze oliën snel giftig kan worden.

Er is niet veel blootstelling nodig om uw kat te ontwikkelen met betrekking tot gezondheidseffecten. Een paar likjes olie of zelfs een klodder die door de huid wordt opgenomen, is voldoende om problemen te veroorzaken. Omdat essentiële oliën sterke geuren hebben, kan uw kat worden verleid om het gebied te likken waar de olie is aangebracht. Zelfs als uw kat niet geïnteresseerd is in de essentiële olie op hun huid, zijn katten kieskeurige trimmers, dus de kans op inname blijft hoog genoeg om zorgwekkend te zijn.

De effecten van vergiftiging met essentiële oliën zijn onthutsend. Tekenen dat uw kat lijdt aan het innemen of absorberen van een essentiële olie zijn braken, kwijlen en zwakte. De olie kan de mond van uw kat verbranden als deze wordt ingenomen, wat leidt tot roodheid en poten in de mond. In ernstigere gevallen kunt u merken dat uw kat moeite heeft om te lopen, spiertrillingen ervaart of een gebrek aan coördinatie heeft.

dierenarts die het gezicht van een witte kat controleert
Afbeelding credit: MakeStory Studio, Shutterstock

Zijn essentiële oliën FDA goedgekeurd voor katten?

Noch pure noch verdunde essentiële oliën zijn door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. Er zijn ook zeer beperkte studies gedaan om de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van essentiële olie vlooienbehandelingen op katten te controleren; De efficiëntie van lavendelolie als insecticide is dus op zijn best twijfelachtig. Als een commercieel vlooienuitroeiingsproduct lavendel of andere essentiële oliën bevat, is het het beste om het helemaal te vermijden.

kattenpootverdelerWelke essentiële oliën zijn gevaarlijk voor katten?

Alle essentiële oliën kunnen katten schaden, maar sommige houden een hoger risico in.

Als het gaat om essentiële oliën die worden geadverteerd als vlooiendoders, laat je zien dat je deze vermijdt:

 • Tijm olie
 • Wintergroen
 • Citrus
 • Pijnboom
 • Eucalyptus
 • Ylang Ylang
 • Pennyroyal
 • Zoete berk
 • Kruidnagel
 • Theeboom
 • Oregano

Blootstelling aan deze essentiële oliën kan ernstige problemen voor uw kat veroorzaken, dus als u ze in uw huishouden heeft, houd ze dan veilig en buiten bereik. Pas ze niet toe als vlooienbehandeling.

Andere gevaarlijke natuurlijke vlooienbehandelingen

Andere natuurlijke vlooienbehandelingen naast essentiële oliën vormen aanzienlijke risico’s voor uw kat. Hoewel sommige katteneigenaren je misschien anders hebben verteld, is het het beste om de volgende natuurlijke vlooienremedies te vermijden.

 • Knoflook: De Allium Soorten zijn ongelooflijk giftig voor katten en honden en kunnen leiden tot bloedarmoede en andere belangrijke gezondheidscomplicaties.
 • Appelazijn: Appelazijn is een ineffectieve vlooienmoordenaar en te veel inname kan schade veroorzaken.
 • Zuiveringszout: Hoewel zuiveringszout nuttige toepassingen kan hebben voor eigenaren van gezelschapsdieren, is vlooienuitroeiing er niet bij. Bovendien, als uw kat te veel consumeert, kan dit zorgwekkende gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Kokosolie: Er zijn voordelen aan kokosolie, maar er zijn ook risico’s, zoals alvleesklierontsteking als er te veel wordt ingenomen. Het is geen effectieve vlooienbehandeling.
 • Mondwater: Sommige zelfgemaakte remedies beweren dat Listerine en andere mondspoelingen vlooien kunnen uitroeien, maar Dat is niet het geval. Bovendien maakt het boorzuur in de meeste mondspoelingen het een gevaarlijke keuze voor katten.

kattenpootverdeler

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat essentiële oliën heeft opgenomen

Als u denkt dat uw kat essentiële oliën heeft ingenomen of geabsorbeerd, is het van vitaal belang dat u snel handelt. Bel direct uw dierenarts of de Pet Poison Helpline. Hoe eerder uw kat behandeld wordt, hoe beter de prognose.

Er zijn een paar dingen om te onthouden als u denkt dat uw kat een vergiftiging met essentiële oliën heeft ontwikkeld. Ten eerste, probeer geen braken bij uw kat op te wekken, omdat dit de situatie alleen maar erger zal maken. Geef uw kat ook geen actieve kool. Als er essentiële olie op de huid of vacht zit, moet je deze afwassen. Pak het essentiële olieproduct waarvan u denkt dat uw kat het heeft opgenomen, sluit het af en neem het mee naar de dierenarts.

Dierenarts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Hoe wordt vergiftiging met essentiële oliën behandeld?

Uw dierenarts zal waarschijnlijk bloedonderzoek uitvoeren om te bepalen of de nieren of lever van uw kat zijn aangetast. Uw kat kan IV-vloeistoffen en zacht voedsel met een voedingssonde nodig hebben als hij moet rehydrateren of herstellen van brandwonden. Uw dierenarts kan ook antibiotica, pijnstillers en medicijnen voorschrijven om de lever te beschermen.

3 kat face dividerHoe zich te ontdoen van vlooien

Vanwege de hoge risico’s die gepaard gaan met essentiële oliën, is het het beste om lavendelolie of andere essentiële oliën niet te gebruiken als vlooienbehandeling. Uw kat naar de dierenarts brengen wanneer u vlooien ontdekt, is de meest effectieve en veiligste methode om uw kat te behandelen. Uw dierenarts kan het meest effectieve behandelplan aanbevelen om ongedierte zo snel en veilig mogelijk uit te roeien.

U kunt ook deze methoden implementeren om vlooien van uw huisdier te verwijderen:

 • Borstelen/verzorgen: Dagelijks kammen kan helpen om vlooien, larven en eieren sneller te verwijderen. Een gespecialiseerde vlooienkam kan nog effectiever zijn.
 • Stofzuigen: Door uw huis een of twee keer per dag grondig te stofzuigen, vermindert u de populatie in uw huis, maar wordt het ongedierte niet uitgeroeid.
 • Shampoo: Feline vlooienshampoos zijn een uitstekend supplement voor de meeste vlooienbehandelingen. Lees de instructies zorgvuldig door en gebruik ze op de juiste manier om de effectiviteit en veiligheid te garanderen.
katten- en vlooienkam
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

kat face divider 2

Laatste gedachten

Hoewel essentiële oliën voor veel dingen nuttig kunnen zijn, zijn het geen efficiënte vlooienverdelgers en worden ze ook niet geadviseerd voor gebruik met katten. De beste manier om van vlooien af te komen, is door uw dierenarts te raadplegen en de aanbevolen behandelingen te volgen. Nadat je je kat hebt behandeld, moet je de vlooien in je huis en tuin doden. Hoewel u online verschillende zelfgemaakte formules kunt vinden, kunt u het beste contact opnemen met een ongediertebestrijdingsdienst om vlooien te elimineren en toekomstige uitbraken te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: ha11ok, Pixabay