Een zilveren Bengaalse kat bezitten: alles wat je moet weten

Zilveren Bengalen zijn een van de zeldzame versies van dit exotische en unieke ras en zijn geliefd om hun grimmige en ongewone uiterlijk van markeringen. Hoewel ze gemengd kunnen worden met andere Bengaalse kleuren, kan de Silver versie ook melanistisch of massief zilver zijn. Hier komt u meer te weten over de Silver Bengaalse kat en alles wat u erover moet weten.

Zilveren Bengalen zijn ontstaan in het hybride ras tijdens de jaren 1990. Ze zijn het resultaat van de kruising van een Bengaal met een kruising van een Amerikaanse korthaar katachtige. Terwijl de meeste mensen denken aan Silver als een aparte kleur, wordt het door professionals beschouwd als een gebrek aan kleur. Dit wordt veroorzaakt door een remmend gen.

Dingen om te overwegen voordat je een Bengaalse kat krijgt

Het bezitten van een Bengaalse kat is niet voor iedereen weggelegd. Ze zijn een interessant maar enigszins gecompliceerd ras dat aandacht en training nodig heeft. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over Bengaalse katten voordat je er een koopt.

Bengaalse katten worden niet graag achtergelaten.

Sommige kattenrassen zijn geweldig voor eigenaren die de hele dag werken. Dat soort katten is afstandelijk en kan zich de hele dag vermaken. Bengalen behoren niet tot die rassen. Bengaalse katten hebben gezelschap nodig, hetzij van mensen, hetzij van andere dieren.

Dit is een hardnekkig ras.

Een Bengaalse kat laat je weten wat hij wil en wanneer hij het wil. Ze zijn het meest communicatieve kattenras en zijn zeer vocaal. Ze zijn ook hardnekkig in hun eisen.

Dit type kat zal je blijven lastigvallen tot hij krijgt wat hij wil, of dat nu voedsel, water, speelgoed of aandacht is.

Een Bengaalse kat houdt van routine.

De meeste dieren houden van een vaste routine, maar de Bengaal wordt gedreven door routine, deels vanwege zijn jungle aard. Voedingen, wandelingen, speeltijd en andere vaste activiteiten moeten dagelijks rond dezelfde tijd plaatsvinden.

Ze zullen jagen.

Alle katten jagen tot op zekere hoogte. Dat is hun natuur. Echter, sommigen zijn betere jagers dan anderen en sommigen zijn meer gedreven om te jagen dan anderen. De Bengaal is door zijn voortplanting gedreven om te jagen.

Je zult ze niet kunnen “africhten” om niet te jagen.

Een Bengaal kan beschouwd worden als agressief

Dit is een beetje een misverstand over de Bengaal, maar anderen kunnen door deze kat geïntimideerd worden door zijn uiterlijk, grootte en manier van doen.

Bengalen zijn in hun aard niet agressiever dan elke andere kat. Maar degenen die niet goed gesocialiseerd zijn, hebben meer een wilde kant in zich. Ze zijn territoriaal, dus zullen ze hun gebied verdedigen tegen wat ze als bedreiging zien.

Wat je moet weten over Bengaalse fokkers

Bengaalse fokkers bestaan zowel in de Verenigde Staten en Canada als wereldwijd. Ze zijn echter niet zo talrijk als andere kattensoorten. Bengaalse katten zijn immers een van de meer zeldzame kattenrassen ter wereld.

Fokkers van Bengaalse katten hebben strikte regels te volgen om in goede status te blijven bij belangrijke verenigingen zoals The International Cat Association (TICA) en de Cat Fanciers’ Association (CFA).

Hier is een lijst van dingen die je moet weten en vragen bij het onderzoeken en interviewen van kwalitatieve Bengaalse fokkers:

  • Goede fokkers zullen u de faciliteiten vertellen of laten zien. Catteries moeten goede gebouwen zijn met verwarming en koeling en moeten katten en kittens de meeste tijd laten rondlopen in niet-kooi gebieden.
  • Sommige fokkers zijn gespecialiseerd in bepaalde versies van het Bengaalse ras, zoals Silver of Snow versies. Anderen hebben een verscheidenheid aan kleuren en aftekeningen.
  • Vraag hoe poezen en kittens worden gehuisvest en hun verzorging na de geboorte. Sommige fokkers plaatsen ze in speciale ruimtes of zelfs in hun eigen huis voor extra veiligheid.
  • Een goede fokker laat een kitten niet los voor 11 weken…hoewel de meeste ze niet vrijlaten als ze tussen de 12 en 14 weken oud zijn.
  • Kijk of ze in goede conditie blijven bij tenminste TIPA en andere kattenverenigingen. Controleer ook of ze kampioen katten hebben in hun programma en of ze prijzen hebben verdiend.
  • Wees er zeker van de cattery eigenaar bereid is om eventuele vragen te beantwoorden zelfs nadat u uw kitten heeft opgehaald. Als een nieuwe kat ouder, kunt u een aantal hebben als het kitten groeit.

Ook adviseren de meesten om niet in zee te gaan met degenen die adverteren op plaatsen als Craigslist of soortgelijke platforms.. Hoewel goede fokkers websites hebben, adverteren kwaliteitsfokkers niet op sociale mediaplatforms of advertentiesites.

Gerenommeerde fokkers hoeven niet te adverteren. Ze hebben een wachtlijst voor kittens die nog niet geboren zijn.

Vraag naar wat er allemaal bij de betaling komt. Gerenommeerde fokkers betalen alle inentingen, sterilisatie, castratie, ontworming en sommige zelfs genetische tests. Sommige zijn gechipt. Een kitten moet worden geleverd met een stamboom en een gezondheidsgarantie.

De genetica van Bengalen

Bengalen zijn meer door de mens dan door de natuur geschapen, hoewel zowel de wetenschap als de natuur er de hand in hadden. Alle Bengalen komen voort uit de mix van een kleinere wilde kat, de Aziatische luipaard, met een gedomesticeerde huiskat.

Kattenverenigingen erkennen echter alleen Bengalen die minstens vier generaties verwijderd zijn van hun wilde voorouder.

De wetenschappelijke oorsprong van de Bengaal is gemakkelijk te verklaren. Wetenschappers in New Orleans aan de Loyola Universiteit probeerden in de jaren 1960 een kattenras te ontwikkelen dat resistent was tegen kattenleukemie. Hun inspanningen waren gericht op het Aziatische luipaard, waarvan bekend was dat het resistent was. De wetenschappers geloofden dat het mengen met een gewone huiskat het ras zou opleveren dat ze zochten.

Dat lukte niet, maar de nakomelingen, die een mix van vlekken en lijnen hadden, werden geadopteerd en de katteneigenaren besloten de mix te blijven fokken om een zekere afstamming vast te stellen.

Aan de andere kant van het land kreeg een kattenfokker genaamd Jean Mill in Californië een vrouwelijk Aziatisch luipaard.

Hoewel het exotische dieren zijn die vandaag de dag niet meer verkrijgbaar zouden zijn, was de Aziatische luipaard een populair ras dat in de jaren 1950 en 1960 in veel dierenwinkels werd verkocht.

De Aziatische luipaard is een stuk kleiner dan de jungle luipaard die de meesten herkennen. Ze zijn een andere soort dan een huiskat, maar het zijn nog steeds katachtigen. Mill had nooit gedacht dat haar vrouwtje zou paren met een zwarte kater die bij haar rondhing omdat het twee verschillende soorten zijn.

Het nest intrigeerde haar, dus nam ze er een gevlekt vrouwtje uit en fokte ermee. Vervolgens verkreeg Mill enkele hybride vrouwtjes uit het experiment van de Loyola Universiteit om het ras te verbeteren.

De lengte van een Bengaal kan tussen de 17 en 22 centimeter zijn, dus ze zijn groter dan de gemiddelde huiskat. Ze zijn gespierd en kunnen tot 17 pond wegen. Sommige van de kleinere wegen slechts acht pond.

Hoewel men een tijger kan vinden met de naam Bengaal, zijn deze katten niet verwant aan tijgers. De enige wilde kat die ze in hun afstamming hebben is de Aziatische luipaard. De naam komt van de wetenschappelijke naam van de soort.

Bengaalse katten kregen een tijdelijke TICA erkenning in de jaren 1980 en werden volledig erkend in 1991.

De kleur van Bengalen

Bengalen zijn er in verschillende kleuren en tinten met verschillende soorten aftekeningen. De verschillen zitten in de levendigheid, het contrast en de details. De standaardkleuren zijn bruin, grijs, wit en zwart.

Binnen die categorieën zijn er ofwel verschillende variëteiten en er zijn meer keuzes binnen de variëteiten afhankelijk van schaduw, vermenging en markeringen. Het hangt echt af van de paringen van koningen met koninginnen

Een potentiële Bengaalse eigenaar moet enkele termen kennen als het gaat om het uiterlijk.

Rozetten

Dit is een naam voor plekken waar de merktekens niet perfect rond zijn. Ze beginnen met een kleur aan de ene kant van het merkteken en een andere contrasterende kleur aan de andere kant van het merkteken.

Marmering

Marmering is anders dan vlekken. Er zijn meer lijnen dan vlekken en sommige lijnen lopen in elkaar over, zoals marmer.

Patina

Patina is wanneer uw kat zwarte of donker getipte oren heeft en deze op natuurlijke wijze in het markeringspatroon van de kat passen. U zult deze vervaging kunnen zien bij de schouders van de kat en langs zijn rug.

Tikkend

Ticking is wanneer er een gebrek aan contrast is in de vacht, waardoor de patronen er “wazig” uitzien. Het bont lijkt een beetje vervaagd. Sommige soorten Bengalen hebben meer contrast dan andere. Typisch, hoger contrast is wat mensen willen zien.

Glinsterend

Een ander element om op te letten voor het uiterlijk van een Bengaal is glitter. Glitter verwijst naar een sprankelend effect dat voortkomt uit de vacht van de kat. Het glinstert zelfs bij weinig licht. Bengalen waren de eerste huiskatten die deze eigenschap hadden, maar het komt niet bij alle Bengalen voor.

Glittering kan op elke vachtkleur voorkomen. Bruine Bengalen kunnen gouden glitters hebben, terwijl een Zilveren Bengaal witte of zilveren glitters heeft.

De zilveren Bengaal

De Silver Bengal werd in 2004 een TICA kampioensras, dus het is een goede versie om mee te gaan als je op zoek bent naar een kampioen, afhankelijk van zijn stamboom.

Zilveren Bengalen hebben een koele kleur met weinig tot geen warme kleuren in de vacht. Er kunnen soms kleine beetjes geel of bruin voorkomen, vooral rond het gezicht of de poten, maar de beste versies hebben daar weinig van.

Ze hebben een lichtgrijze of bijna witte achtergrondkleur met opvallende grijze en zwarte aftekeningen die contrasteren.

Deze versie van de Bengaal heeft altijd een zwartgestreepte staart en een rode neus. Hij heeft gouden of groene ogen.

Een van de nieuwste en meer interessante rassen van Silver Bengal is de melanistische versie. Genaamd de Smoke Bengal, heeft deze zilveren kat een zilveren achtergrond met zilveren aftekeningen. Het is één kleur met variaties van zilver binnen de markeringen.

De markeringen zijn zichtbaar, maar vaag. Ze zijn te zien in goed licht, maar niet goed zichtbaar. Dit is de zilveren versie van de Black Bengal, met zwarte markeringen op een zwarte achtergrond.

Kleurvergelijkingen

Andere variëteiten zoals de Blue Bengal, de Charcoal, en zelfs sommige Snow Bengal mixen kunnen in de Silver categorie vallen, afhankelijk van de ouders.

De Blauwe Bengaal is een poederblauwe of grijze achtergrondkleur met wat lichte crème erin gemengd. Ze kunnen vlekken, marmering of zelfs rozetten hebben die ofwel donkerblauw ofwel metaalgrijs zijn.

Houtskool Bengalen hebben een rokerige grijze achtergrond die iets donkerder is in hun markeringen. Ze hebben weinig tot geen rode of bruine kleuren.

De zwarte Bengaal is zwarte aftekeningen op een zwarte achtergrond en zijn aftekeningen zijn alleen zichtbaar in goed licht, vandaar de term “ghost markings”. Deze Bengalen zijn één van de zeldzaamste.

Dan zijn er nog de Snow Bengals. Er zijn drie variaties van deze en ze zijn gecategoriseerd volgens hun tonen en contrast.

Degenen die houden van lichte crème achtergronden met lichte of donkere markeringen zouden de Sneeuwzegel Lynx terwijl de Snow Seal Mink kan een lichtbruine, roomkleurige of ivoorkleurige grondkleur hebben, samen met variaties van aftekeningen van licht naar donker. Hij heeft een donkerbruin getipte staart.

Sneeuwzegel Lynx
Snow Seal Mink

De Sneeuw zeehond Sepia heeft een soortgelijke grondkleur als de Mink, maar zijn aftekeningen vervagen meer in de contrasterende delen en hebben een donkerbruine staart.De meeste mensen zien de Bengaal als de bruine versie, want dat is de rasstandaard. Kampioenen hebben een oranjebruine achtergrond, maar de grondkleur kan variëren van helder goudoranje tot lichtgrijs.

Markeringen op een Bruine Bengaal hebben een kleurbereik van roodbruin tot zwart. Degenen die gitzwart in hun rozet hebben zijn favoriet omdat ze meer een wilde, jungle uitstraling hebben. Een andere voorkeur is een witte buik, hoewel ze die niet allemaal hebben.

Wat zijn de oogkleuren van Bengalen?

Bengaalse katten kunnen groene, hazelnootkleurige, gouden, bruine of blauwe ogen hebben. Sommige oogkleuren worden echter eerder geassocieerd met bepaalde vachtkleuren. Bijvoorbeeld, een bruine Bengaal zal zelden of nooit blauwe ogen hebben, maar hazelnootkleurige, groene, gouden, koperen of bruine ogen zijn standaard bij de kleur.

Slechts één kat heeft gegarandeerd blauwe ogen. Dat is de Snow Seal Lynx vanwege het recessieve gen dat betrokken is bij de mix. Wie een versie van blauw wil, kan terecht bij de Snow Seal Mink, want die heeft een soort blauwe of aqua ogen.

Hoeveel kost een zilveren Bengaal?

Zilveren Bengalen kunnen, omdat ze zeldzamer zijn, duurder zijn dan andere versies van het ras. De meeste Bengalen beginnen bij 1.400 dollar en gaan tot 3.000 dollar. Sommige fokkers beginnen echter hoger bij $3.000 en gaan tot $5.000 of meer.

Wie de katten wil fokken heeft fokkersrechten nodig, die duizenden euro’s meer kunnen kosten.

Waarom kosten Bengaalse katten zoveel ?

Bengalen zijn een oefening in genetica. Fokkers moeten genetische tests uitvoeren op paren en kittens om uit te zoeken hoe ze de juiste kleuren, aftekeningen en een goede genetische gezondheid kunnen krijgen.

Fokkers gebruiken alleen bepaalde Bengalen voor de fok om bepaalde resultaten te bereiken. Katten krijgen speciale biologische en rauwe voeding en moeten in specifieke soorten cattery’s worden gehuisvest. Dit alles is duur, wat de kosten verklaart.

Bengaalse Catteries Canada en de V.S.

Fokkers van hoge kwaliteit in Noord-Amerika. Hieronder staan er vijf.

Naam Locatie Specialiteit Prijs
Traipse Blue Bengals Seattle WA Sneeuw, Bruin, Houtskool, Blauw, Geen prijzen vermeld
Koninklijke Bengaalse Cattery Westminster MD Alle kleuren $1700 tot $3000
Alexander Bengaalse Katten en Kittens Charlotte, NC Alle kleuren Geen prijzen vermeld
Bengalen Laurentides Quebec, Canada Zilver, Sneeuw, Zwart, Bruin Geen prijzen vermeld
Mandy’s Bengalen Vaughan, Canada Sneeuw Geen prijzen vermeld

Bengaalse kattenfokkers in de VS

Traipse Blauwe Bengalen

Seattle, WA

bluebengals.com

Traipse Blue Bengals is een bekroonde cattery in de Cat Fanciers Association. Het heeft katten die in tijdschriften zijn verschenen. De eigenares fokt kampioenen in Snow, Brown, Charcoal, Blue en Clouded. Ze heeft ook Melanistische Bengalen. Er zijn geen prijzen vermeld.

Koninklijke Bengaalse Cattery

Westminster, MD

royalbengalcattery.com

Royal Bengal Cattery is TICA geregistreerd, ingeschreven bij TIBCS en WCE. Een kenmerk van haar katten is grote rozetten.

Prijzen voor kittens beginnen bij $1700 en kunnen oplopen tot meer dan $3000. Royal Bengals biedt uitstekende gezondheidsgaranties.

Alexander Bengaalse Katten en Kittens

Charlotte, North Carolina

alexandersbengals.com

Deze kleine fokker heeft niet constant nestjes dus er is een wachtlijst. Hun kittens hebben echter kampioenslijnen en hebben een stamboom via de TICA-registratie van de fokker. Ze zijn allemaal getest op veel voorkomende kattenziektes, gevaccineerd en ontwormd. Ze zijn goed gesocialiseerd.

Bengaalse kattenfokkers in Canada

Bengaalse Laurentides

Quebec Canada

bengallaurentides.com

Bengal Laurentides cattery is TICA, TBCS geregistreerd. Het is ook geregistreerd bij de Canadian Cat Association en de Bengal Cat Club.

Haar katten worden gesocialiseerd met grote faciliteiten die deel uitmaken van het familiehuis, zodat de katten altijd het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de familie. Ze zijn gespecialiseerd in meer unieke variaties van Silvers en Snows evenals Browns en Black Bengals.

Mandy’s Bengalen

Vaughan, Canada

mandysbengals.com

Een TICA geregistreerde fokker, Mandy’s Bengalen zijn raszuivere dieren. Haar specialiteit is Snows hoewel de fokker ook andere kleuren kan leveren. De kittens zijn zeer gesocialiseerd. Er staan geen prijzen op de website en kittens worden voor de geboorte gereserveerd.