Een gids voor kattenpersoonlijkheden op kleur van hun vacht


Katten zijn er in veel verschillende vachtkleuren, patronen en kleurencombinaties. Dit kan voor sommige eigenaren een belangrijke factor zijn, terwijl anderen er niet te veel aandacht aan besteden.

Een factor die zeker belangrijk is voor alle toekomstige katteneigenaren zijn de persoonlijkheidskenmerken van hun toekomstige huisdier.

Er zijn enkele aanwijzingen voor een verband tussen de vachtkleur van een kat en zijn persoonlijkheid. Er is echter geen wetenschappelijke bevestiging dat de kleuring van een kat zijn temperament en gedrag volledig zal bepalen.

Toch is het interessant om uit te kijken naar de mogelijke identiteit van je katachtige vriend op basis van zijn vachtkleuring.

Laten we dus eens kijken naar deze gids voor kattenpersoonlijkheden op basis van de kleur van hun vacht.

Cat Personalities By Color Overzicht

Vachtkleur Persoonlijkheidskenmerken
Oranje Vriendelijk, aanhankelijk, kalm, trainbaar
Zwart Onvoorspelbaar, mysterieus, onafhankelijk
Calico Eigenwijs, gedurfd, aanhankelijk
Vos Wilskrachtig, pittig, energiek
Tabby Actief, gedurfd, speels
Wit Aanhankelijk, kalm, verlegen

Oranje katten

Er zijn veel kattenrassen met oranje jassen. Enkele van de meest populaire zijn de volgende:

• Brits Korthaar

Cornish Rex

• Devon Rex

• Exotisch korthaar

Maine Coon

•Perzisch

•Somalisch

Mónica Teresa González-Ramírez en René Landero-Hernández [1] onderzocht de houding van de eigenaren over het verband tussen kattenkleur en hun persoonlijkheden.

Volgens de resultaten karakteriseerden respondenten oranje katten als de Vriendelijkste, rustigste en meest trainbare.

Van deze katten is bekend dat ze zich gemakkelijk aanpassen aan elk type omgeving. Ze houden er gewoon van om in de buurt van hun mensen te zijn en aandacht van hen te krijgen.

Een ander interessant feit over oranje katachtigen is dat De meesten van hen zijn mannen. BBC Science Focus legt uit dat dit gebeurt als gevolg van het “gembergen” dat de oranje kleur op het X-chromosoom produceert.

Omdat vrouwen twee X-chromosomen hebben, hebben ze twee kopieën van dit gen nodig om oranje te worden, terwijl mannen er maar één nodig hebben.

In eenvoudige bewoordingen zijn er ongeveer drie mannelijke oranje katten voor elke vrouwelijke oranje kat.

Zwarte katten

Katten met een zwarte vacht worden meestal gekenmerkt als mysterieus.

Rassen die zwart kunnen zijn zijn de Bombay, American Curl, Egyptian Mau, Japanese Bobtail, enzovoort.

Mensen in vele delen van de wereld zullen de zwarte kat verbinden met een spirituele betekenis.

Spaanse en Italiaanse culturen zien bijvoorbeeld de aanblik van een zwarte kat die je pad kruist als een teken van pech. Aan de andere kant bieden zwarte katachtigen in China geluk en rijkdom.

Er wordt ook algemeen aangenomen dat katten met een zwarte vacht zeer onafhankelijk en onvoorspelbaar.

Ondanks alle controverse achter deze vachtkleur, Zwarte katten zijn erg tolerant voor mensen en andere huisdieren.

Calico Katten

Het calico vachtpatroon is te zien bij een paar kattenrassen. Sommigen van hen zijn Maine Coon, Noorse Boskat, Perzische en Britse korthaar.

Deze katten hebben witte vachten met grote vlekken van, meestal, oranje en zwarte kleuren. In de meeste gevallen zijn calico-katten vrouwtjes.

Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals is dit voorkomen gerelateerd aan het X-chromosoom.

Om een kat een driekleurige vacht te geven, moet hij twee X-chromosomen hebben. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, terwijl mannen een XY-chromosomenpaar hebben.

Toch zijn er enkele uitzonderingen mogelijk. In zeldzame gevallen kan een kater een extra X-chromosoom hebben, waardoor hij een calico-vacht heeft. Mannelijke calico-katten zijn steriel en kunnen daarom niet worden gefokt om andere calico-katten te produceren.

De persoonlijkheid van een calico-kat kan worden omschreven als aanhankelijk, maar ook gedurfd en eigenwijs.

Deze kat is wilskrachtig en sassy. Ze weet wat ze wil en zal meestal niet stoppen totdat ze het krijgt!

Aan de andere kant zijn calico-katten ook erg liefdevol en vinden ze het leuk om met hun mensen te spelen.

Schildpad Katten

Schildpadkatten, in de volksmond genoemd Torties, hebben een unieke vachtkleuring. Het lijkt op het schild van een schildpad en bestaat uit gemberrode en zwarte vlekken.

Enkele van de rassen die dit vachtpatroon kunnen hebben zijn de American Shorthair, Cornish Rex, Persian en Maine Coon.

Deze katachtigen zijn pittig en wilskrachtig. Ze zijn ook zeer actief en energiek. Een schildpadkat zal het gelukkigst zijn met een gezin dat altijd klaar staat voor leuke activiteiten.

Daarom is deze kat niet geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een rustig huisdier.

Omdat ze onafhankelijk zijn, kan het trainen ervan een uitdaging zijn. Torties zijn nogal vocaal en zullen luid miauwen om je te laten zien hoe ze zich voelen.

Uiteindelijk, ook al zijn ze sassy en onafhankelijk, Torties zijn erg liefdevol met hun eigenaren. Ze spelen graag met hun mensen en brengen veel tijd met hen door.

Tabby Katten

Tabby-katten staan bekend om hun opvallende uiterlijk, dat vaak lijkt op miniatuurtijgers. Dit onderscheidende vachtpatroon kan de vorm aannemen van wervelingen, vlekken, vlekken of strepen.

Tabby-jassen zijn te zien bij bijna alle huiskatten, ongeacht hun ras. Omdat zoveel katten dit vachtpatroon kunnen hebben, is het niet eenvoudig om enkele van hun belangrijkste kenmerken uit te leggen.

Als u bijvoorbeeld wilt weten of tabbykatten hypoallergeen zijn, moet u het ras van uw tabby-kitten opzoeken.

Toch zijn enkele van de algemene kenmerken van tabby-katten Durf en speelsheid.

Ze zijn ook erg vriendelijk en actief. Tabbies houden ervan om te verkennen en vertonen soms vasthoudend gedrag.

Witte katten

Ten slotte denk ik dat alle liefhebbers van zeldzame vachtkleuren bij katachtigen blij zullen zijn met katten met een puur witte vacht.

Verschillende rassen kunnen deze vachtkleuring hebben, zoals Devon Rex, Perzische, Siamese en Turkse Angora.

Volgens Spruce Pets kan een kat het dominante W-gen hebben, dat bekend staat als het maskergen. Dit gen verbergt effectief alle andere vachtkleuren in de genetische samenstelling van de kat, wat resulteert in een ongerepte sneeuwwitte vacht.

Witte katten worden meestal gezien als kalm en zelfs verlegen. Toch kan elke kat met voldoende socialisatie extraverter worden met zijn menselijke familie.

Ook staan katten met witte jassen bekend als loyale en liefhebbende huisdieren, ondanks hun verlegen aard.

Hoe betrouwbaar is het om de persoonlijkheid van een kat te baseren op zijn vachtkleur?

Ik vind het heel interessant om de vachtkleur van een kat te relateren aan zijn toekomstige gedrag en persoonlijkheid. Het is erg leuk om af te wachten of een oranje kat supervriendelijk zal zijn, of dat een calico inderdaad een eigenwijze persoonlijkheid zal tonen.

Mikel Delgado en zijn medewerkers [2] ontdekte hoe de perceptie van mensen van de persoonlijkheid van een kat in relatie tot de vachtkleur erg belangrijk is. Dit kan zelfs beslissen of sommige katten worden geadopteerd of worden afgestaan aan asielen.

Ik geloof dat er iets zit in al deze overtuigingen en mythes over katten met een bepaalde vachtkleur. Maar ik zou niet zeggen dat ze honderd procent betrouwbaar zijn.

Ik zou je ook niet adviseren om bijvoorbeeld op te geven met het hebben van een tortie cat omdat deze waarschijnlijk een pittige persoonlijkheid heeft.

Ook enkele andere factoren zijn hierbij van cruciaal belang. Een daarvan is socialisatie. Als uw kat van jongs af aan is gesocialiseerd, is de kans groot dat hij zich ontwikkelt tot een goed opgevoed huisdier.

Ook kan de persoonlijkheid van je kat veel te maken hebben met de manier waarop je hem behandelt. Het is belangrijk om de behoefte van uw kat aan interactie en aandacht te herkennen en ernaar te handelen.

Vergeet niet dat alle katten soms ongewenst gedrag kunnen vertonen. Dit is niet gerelateerd aan hun vachtkleur en hun verwachte persoonlijkheidskenmerken.

Ten slotte worden oranje katten gezien als de vriendelijkste en de meest aanhankelijke van allemaal. Slechte ervaringen en gebrek aan socialisatie kunnen er echter voor zorgen dat een oranje kat deze eigenschappen mist.

Daarom denk ik dat het het verstandigst zou zijn om deze aanleg met een korreltje zout te nemen. Het is veel belangrijker wat voor soort leefomstandigheden je kat heeft.

Laatste gedachten

Ik hoop dat deze gids voor kattenpersoonlijkheden op kleur je een eerlijk perspectief op het probleem heeft gegeven.

Het kan moeilijk zijn om één vachtkleur te kiezen uit zoveel beschikbare opties. Dit is de reden waarom sommigen van jullie ervoor kunnen kiezen om de bestaande mythen over de verwachte eigenschappen van katten te volgen op basis van hun vachtkleur.

Er kan een kern van waarheid in zitten, maar er zijn nog enkele andere factoren die een rol spelen. Katten van elke vachtkleuring kunnen destructief gedrag vertonen als er iets niet klopt in hun omgeving.

Ook kunnen katten van elke vachtkleur geweldige huisdieren zijn, met de juiste behandeling.

Heb je je favoriete vachtkleur gevonden op basis van waargenomen personality eigenschappen? Welke zou je kiezen?

Verwijzingen:

[1] González-Ramírez MT, Landero-Hernández R. Kattenvachtkleur, persoonlijkheidskenmerken en de kat-eigenaar relatieschaal: een studie met katteneigenaren in Mexico. Dieren (Basel). 2022 apr 15; 12(8):1030. DOI, geraadpleegd op 26 september 2023.

[2] Mikel M. Delgado, Jacqueline D. Munera & Gretchen M. Reevy (2012) Human Perceptions of Coat Color as an Indicator of Domestic Cat Personality, Anthrozoös, 25:4, 427-440, DOI, Geraadpleegd op 26 september 2023.