Kunnen katten bagels eten? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Bagels zijn heerlijke ontbijt nietjes genoten door mensen over de hele wereld. Om deze wonderbaarlijke heerlijkheid te creëren, maken bakkers deeg, laten het rijzen en vormen het vervolgens tot bagels. De rondes worden vervolgens gekookt en gebakken. Maar kunnen katten bagels eten? Gewone bagels zonder boter of ander beleg zijn prima voor katten om te eten, maar slechts af en toey, omdat ze niet de voedingsstoffen hebben die ze nodig hebben en veel calorieën bevatten.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Hoe zit het met gearomatiseerde bagels?

Eenvoudige gewone bagels hebben over het algemeen water, gist, bloem, zout en een beetje suiker, maar het is ook gebruikelijk om andere ingrediënten toe te voegen aan deegmengsels, en dat is waar je problemen kunt krijgen met katten.

Veel populaire gearomatiseerde bagels, waaronder kaneel rozijnen, ui, knoflook, alles en chocolate chip, hebben ingrediënten die giftig zijn voor katten. Ui en knoflook kunnen in verrassend kleine hoeveelheden problemen veroorzaken en mogen nooit aan katten worden gegeven.

De enige manier om erachter te komen of een bepaalde bagel goed is voor uw huisdier om te eten, is door elk ingrediënt op veiligheid te evalueren, maar bij het kopen van een verse bagel bij een bakkerij kan het een uitdaging zijn om precies te bepalen wat het bevat, waardoor het moeilijk kan zijn om te bepalen of het veilig is voor uw kat om te eten.

Alles bagels, bijvoorbeeld, hebben vaak knoflook en gedroogde uien, waardoor ze verboden terrein zijn voor katten. De eenvoudigste manier om katten veilig te houden, is door ze geen menselijk voedsel te geven om van te snoepen.

Bagels
Afbeelding credit: Romario99, Shutterstock

Hoe zit het met toppings zoals roomkaas?

Een kleine hap van een bagel met gewone roomkaas of boter zal de meeste gezonde katten waarschijnlijk geen pijn doen, maar bagels bevatten veel vet en calorieën en horen niet thuis in hun dieet.

Katten die moeite hebben met het verteren van lactose kunnen na het eten van bagels met roomkaas overstuur raken. Sommige katachtigen kunnen gastro-intestinale problemen ervaren als ze te veel vet consumeren, dus matiging is cruciaal.

kattenpootverdeler

Het handhaven van een gezond kattendieet

Katten krijgen alle mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben via hun normale voedsel, en traktaties zouden slechts ongeveer 10% van hun totale dieet moeten uitmaken. Om ervoor te zorgen dat katten de juiste hoeveelheid gezond voedsel en traktaties eten, is het essentieel om erachter te komen hoeveel ze echt zouden moeten consumeren om hun gezondheidsdoelen te bereiken.

Calorieën die nodig zijn voor gezonde katten

Een gezonde gecastreerde volwassen kat van 10 pond moet dagelijks ongeveer 260 calorieën eten 1. Actieve huisdieren en katten die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, hebben vaak meer voedsel nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen, terwijl huisdieren met overgewicht kunnen profiteren van minder calorieën en een beetje meer fysieke activiteit.

Uw dierenarts kan u een idee geven of het gewicht van uw kat binnen het juiste bereik ligt en op maat gemaakte informatie over hoeveel calorieën uw buddy zou moeten eten. Er zijn ook online rekenmachines beschikbaar die alle wiskunde voor u kunnen doen.

kat die voedsel uit voerbak eet
Afbeelding credit: TarasBeletskiy, Shutterstock

Eiwitrijke voeding

Katten verwerken het meest efficiënt voedingsstoffen uit vlees, wat betekent dat bagels katten niet geven wat ze nodig hebben om te gedijen. Huiskatten doen het over het algemeen het beste bij het eten van eiwitrijk commercieel huisdiervoer dat ervoor zorgt dat aan al hun voedingsbehoeften wordt voldaan.

Snacks en traktaties beperken

Katachtigen die kattenvoer eten, naast menselijke voedselsnacks en traktaties, krijgen al hun basisvoedingsbehoeften vervuld, maar consumeren vaak te veel calorieën, wat gemakkelijk kan leiden tot gewichtstoename. Aandoeningen zoals artrose, hoge bloeddruk en andere problemen die hun kwaliteit van leven ernstig kunnen beïnvloeden, worden vaak gezien bij katten die te veel wegen.

3 kattenverdelers

Welk voer kan ik delen met mijn kat?

Gewoon vlees en vis zijn bijna altijd hits met de katachtige set. Vermijd het toevoegen van zout, knoflook, uien, suiker of kruiden en kook het vlees of de vis grondig en verwijder alle botten voordat je de traktatie van je kat platlegt.

Gekookte eieren en gestoomde broccoli zijn ook oké, maar veel katten genieten gewoon niet van de smaak van groenten. Katten die geen moeite hebben met het verteren van melk genieten vaak van een hapje of twee harde kaas.

Man geeft zijn kat vleessnack
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Hoe zit het met commerciële traktaties?

Commerciële traktaties hebben vaak gezonde ingrediënten, maar het zijn nog steeds traktaties en mogen alleen met mate worden genoten. Je kunt traktaties kopen met alles van eend tot rundvlees, en bedrijven maken traktaties in zowat elke denkbare textuur, van knapperig tot super smooe en romig. Tandheelkundige traktaties kunnen helpen de opbouw van tandsteen op de tanden van katten te beperken.

Het bijhouden van hoeveel calorieën uw kat heeft verbruikt, is redelijk eenvoudig met commerciële traktaties. De voedingsanalyse staat op de verpakking en ze hebben ook het extra voordeel dat ze al in porties ter grootte van een kat komen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn obligate carnivoren en moeten hun voedingsstoffen uit vlees halen. Een beet of twee van een gewone bagel zal de meeste gezonde volwassen katten echter geen pijn doen. Bagels bieden katten niet de vitamines en mineralen die ze nodig hebben om gezond te zijn, en ze hebben veel meer calorieën dan ze nodig hebben, wat kan leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartaandoeningen.

Veel bagels worden gemaakt met chocoladeschilfers, knoflook, uien, rozijnen en bieslook die giftig zijn voor katten. Het evalueren van elk ingrediënt in de bagels en toppings afzonderlijk is de enige manier om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn om met uw huisdier te delen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Pixabay