Wanneer moet je het opgeven van katten die met elkaar opschieten?


Omdat het hebben van één kat in huis zo leuk is, overwegen veel mensen om een extra katachtige vriend te hebben.

Dit is super spannend, want twee katten betekenen twee keer zoveel goede tijden! Maar dit kan ook een uitdaging zijn, gezien de grote kans dat twee katten elkaar afkeuren.

Met de juiste introductie en met het verstrijken van de tijd konden de twee katten elkaar gaan tolereren. Sommige eigenaren zullen zelfs het geluk hebben om te zien dat hun twee huisdieren elkaar leuk vinden.

Dit is echter niet altijd het geval. Soms hebben twee katten gewoon geen zin om samen te leven. Wat je ook doet, het lijkt erop dat het gewoon niet de bedoeling is.

Wanneer moet je stoppen met katten die met elkaar overweg kunnen? Er zijn vijf duidelijke aanwijzingen dat je niet moet verwachten dat deze twee vrienden worden.

Laten we ze eens bekijken en ook onderzoeken wat we in deze situatie kunnen doen.

1. Vechten

twee katten die vechten

Het is niet onwaarschijnlijk dat katten vechten aan het begin van hun co-existentie. Ze hebben tijd nodig om te wennen aan elkaars aanwezigheid.

Dit zal vooral moeilijk zijn voor de inwonende kat die gewend is om het hele huis voor zichzelf te hebben. Vechtgedrag is een van de waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten.

Natuurlijk is dit een zeer ongewenst gedrag bij katten. Maar het zou moeten stoppen met optreden zodra uw twee huisdieren aan elkaar beginnen te wennen.

Het is zorgwekkend als je na weken of zelfs maanden samenwonen nog steeds getuige bent van wonden en bloedvergieten tussen je twee katten. Dit betekent dat ze duidelijk niet met elkaar overweg kunnen.

Vechten kan een vorm van spelen tussen katachtigen zijn. Maar het moet zachtaardig zijn en mag geen katten omvatten die elkaar pijn doen.

Daarom geeft constant vechten over een langere periode aan dat je twee huisdieren elkaar nog steeds niet goedkeuren.

2. Verander hun eet- en kattenbakgewoonten

Het duurt meestal even voordat twee katten vrienden worden. Dit is niet de gemakkelijkste taak ter wereld, dus je moet hier geduld hebben.

Senior Cat Wellness legt uit hoe het een kat 8 tot 12 maanden kan kosten om vrienden te worden met een andere kat. Van mannelijke katten is bekend dat ze een nieuwe katachtige vriend langzamer accepteren, vooral als ze intact zijn.

In deze periode kunt u merken dat de eetgewoonten van uw katten veranderen. Ook kan een van uw katten, of beide, uit de kattenbak poepen.

Als dit zelfs maanden na de eerste introductie niet stopt, is dit zeker een teken dat je katten niet met elkaar overweg kunnen.

Een verandering in de eet- en kattenbakgewoonten van een kat kan het gevolg zijn van angst en stress bij hen. In deze situatie is de aanwezigheid van de andere kat de bron van stress.

Normaal eetgedrag is cruciaal voor de gezondheid van een kat. Ook moeten uw katten een normale stoelgang hebben en op de juiste plaats poepen.

In het geval dat u deze gedragsveranderingen bij uw katten blijft opmerken, is het tijd dat u opgeeft dat ze met elkaar kunnen opschieten.

3. Verborgen gedrag

kat verstopt zich achter geel gordijn

Katten kunnen zich om verschillende redenen verstoppen. Soms willen ze gewoon een eigen, rustige plek vinden om te slapen. Katachtigen genieten en gedijen op het hebben van wat tijd alleen.

Ze kunnen zich ook verstoppen terwijl ze zich veilig en beschermd proberen te voelen. Verstoppen kan er echter op wijzen dat er iets mis is met een kat.

Katten die pijn doen, zullen bijvoorbeeld hun pijn niet gemakkelijk laten zien. In plaats daarvan zullen ze zich verstoppen, om er niet kwetsbaar uit te zien.

Een andere mogelijkheid is dat katten zich verstoppen als ze angstig zijn. Nog een keer– De aanwezigheid van een andere kat kan ervoor zorgen dat de andere kat zich angstig voelt.

Als het verbergen van gedrag doorgaat, zelfs maanden nadat je twee katten in dezelfde ruimte zijn gaan wonen, is één ding duidelijk: hun relatie vordert niet zoals je zou hopen.

4. Lichaamstaal

Katten kunnen geen woorden gebruiken om te communiceren, maar we kunnen veel leren van hun lichaamstaal.

Het observeren van de lichaamstaal van je katten kan je helpen erachter te komen of ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Volgens de PetMD zijn er enkele duidelijke aanwijzingen dat een kat zich bedreigd of angstig voelt door een andere kat. Dit zijn wegkijkend, zijn lippen likkend en zijn oren opzij trekkend.

Wanneer een kat zich bedreigd voelt, Het zal waarschijnlijk agressief gedrag vertonen.

Als dit gedrag te lang aanhoudt bij je twee katten, is het waarschijnlijk de tijd dat je opgeeft dat ze vrienden worden.

5. Langdurig oogcontact

Foto van twee katten die naar elkaar kijken

SometimJe zou kunnen merken dat je kat naar je staart zonder met je ogen te knipperen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat je iets doet dat nogal interessant lijkt voor je katachtige vriend.

Dit zou echter ook de manier kunnen zijn om dominantie te claimen. Dit is niet de meest waarschijnlijke reden waarom je kat naar je staart, maar het kan een verklaring zijn voor het staren naar de andere kat.

Het langdurige oogcontact wordt meestal gezien bij katachtigen die net aan elkaar zijn voorgesteld. Uw inwonende kat kan proberen dominantie over de nieuwe kat in het huishouden te vestigen.

Dit kan lang blijven duren en is een van de tekenen dat je niet meer moet verwachten dat je twee katten met elkaar kunnen opschieten.

Waarom kunnen jullie twee katten niet met elkaar opschieten?

Er zijn een paar verklaringen voor het feit dat je twee katten geen vrienden kunnen worden.

Laten we ze allemaal bekijken.

Territoriaal gedrag

Dit is de meest waarschijnlijke reden voor uw inwonende kat om het accepteren van een ander huisdier in uw huishouden te weigeren.

Alle katten zijn territoriaal en een situatie als deze lokt dit gedrag bij hen uit.

Je kat heeft het gevoel dat het nieuwe huisdier in zijn huis zijn persoonlijke ruimte binnendringt. Het hield ervan om het hele huis voor zichzelf te hebben en houdt er niet van dat de komst van de nieuwe kat zijn eenzaamheid onderbreekt.

Uw huis en uw tuin zijn het territorium dat uw kat als zijn eigen territorium claimt. Enkele van de meest voorkomende tekenen van territoriaal gedrag bij katachtigen zijn urine sproeien, stalken en sissen en grommen naar de andere kat.

Een verandering in hun routine

Katten hebben een hekel aan veranderingen.

Lone Tree Veterinary Medical Center legt uit hoe zelfs kleine veranderingen in de omgeving en routine van een kat behoorlijk verontrustend kunnen zijn.

En laten we eerlijk zijn, een nieuwe kat die de hele dag in hun ruimte aanwezig is, is niet bepaald een kleine verandering.

De omgeving en routine van uw kat moeten zo voorspelbaar mogelijk zijn. Het nieuwe dierenbedrijf kan gewoon te veel zijn voor uw kat om aan te kunnen.

Gebrek aan socialisatie

oranje kat die in kattenmand staat

Je twee katten die niet met elkaar overweg kunnen, kunnen worden veroorzaakt door een gebrek aan socialisatie.

Dit kan als een verrassing komen, omdat je hebt gemerkt dat je inwonende kat perfect gesocialiseerd is rond jou en je gezinsleden.

Nou, er is een kans dat hij gewoon niet langer met een andere kat in de buurt had doorgebracht.

Jonge kittens leren hoe ze moeten socialiseren van hun moeder en nestgenoten. Vroege scheiding van hen kan een kat minder in staat stellen om in de toekomst sociale banden met andere katachtigen te vormen.

Sommigen leren uiteindelijk hoe ze zich moeten gedragen met andere katten, terwijl sommigen er nooit succesvol in zullen worden.

Jaloezie

Vijandigheid tussen je twee katten kan iets met je te maken hebben.

Je huiskat was gewend om je helemaal alleen te hebben. Je hebt het lang voorzien van alle huisdieren, je tijd en aandacht.

Ineens moet het leren om je aandacht te delen met een andere kat. Dit is geen gemakkelijke taak, vooral voor territoriale wezens zoals katten.

Je kunt verwachten dat het een aantal andere gedragingen vertoont om je als zijn eigen gedrag te claimen, zoals plotseling op je liggen.

Gebrek aan middelen

Katten hebben een hekel aan het delen van hun ruimte, maar ook aan hun middelen.

Uw kat die het nieuwe huisdier afkeurt, kan in verband worden gebracht met het delen van sommige van hun items.

Je twee katten vinden het zeker niet leuk om de ander uit zijn waterbak te zien drinken of zijn kattenbak te gebruiken.

Wat moet je doen in deze situatie?

Twee grijze katten vechten

Het kan nuttig zijn om uw twee katten te voorzien van voldoende middelen en voldoende ruimte voor beiden. Het is ook wenselijk om ze dezelfde aandacht en tijd te geven.

Hen traktaties aanbieden als ze zich niet vijandig tegenover elkaar gedragen, kan een manier voor hen zijn om met elkaar om te gaan.

In sommige gevallen lijkt echter niets te werken. Het is mogelijk dat twee katten gewoon een hekel aan elkaar hebben.

Je wilt zeker niet de hele tijd je twee huisdieren zien vechten. Zo leven kan een nachtmerrie worden voor zowel jou als hen.

Een ding dat u kunt doen, is contact opnemen met een dierenarts of een specialist in huisdiergedrag voor advies.

Helaas, als zelfs professionele hulp het probleem niet oplost, moet u misschien overwegen om een van uw twee katten opnieuw te plaatsen.

Dit is moeilijk, maar het is ook moeilijk om dagelijkse agressie tussen je twee huisdieren te zien. Het hebben van twee katten zou moeten betekenen dat ze leuk gezelschap hebben als je weg bent.

Het zou niet zo moeten zijnenging, vooral niet voor zo’n lange tijd. Als ze zich al maanden niet aan elkaar hebben aangepast, is het het beste om ze te laten scheiden.

Samenvatting

Wanneer moet je stoppen met katten die met elkaar overweg kunnen?

Ondanks je geduld en goede bedoelingen, is er een kans dat je twee katten elkaar nooit zullen goedkeuren. Continu vecht- en verstopgedrag zou hierop kunnen wijzen.

Ook kunnen uw twee katten veranderingen in hun eet- en kattenbakgewoonten vertonen.

Er zijn verschillende redenen voor vijandigheid onder katachtigen. Enkele van de meest voorkomende zijn territoriaal gedrag, gebrek aan socialisatie, een verandering in hun routine en jaloezie.

Hulp van een dierenarts of gedragsspecialist voor huisdieren kan conflicten voor sommige katten oplossen. Toch kunnen er katten zijn die nooit met elkaar overweg kunnen, hoe hard je ook je best doet.

In een situatie als deze kan het nodig zijn om een van de katten opnieuw te huisvesten.

Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar je moet hier realistisch zijn. Constante conflicten en angst zijn niet de manier waarop twee katten samen zouden moeten leven.

Soms is het gewoon een beter idee dat één kat het enige huisdier in huis is.