Een gids voor de kleurenkaart van de kattentong


De tong van een kat is een belangrijk onderdeel van haar anatomie: het helpt haar niet alleen om te drinken en te eten, maar het is ook het essentiële hulpmiddel dat haar helpt zichzelf de hele dag door te verzorgen.

Je hebt waarschijnlijk niet goed nagedacht over de tong van je kat, maar het kan eigenlijk een belangrijke indicator zijn van de gezondheid van je harige vriend.

De kleur van de tong van uw huisdier kan u helpen te zien of uw kat gezond is, of dat er misschien iets met haar aan de hand is.

Laten we eens kijken naar de kleurenkaart van de kattentong en wat verschillende kleuren kunnen aangeven.

Cat Tongue Kleurenkaart Overzicht

Kleur Betekenis
Knalroze Gezonde kat
Witte vlekken Bloedarmoede, schimmelstomatitis, tongkanker
Blauw Cyanose
Zwarte vlekken Lentigo

Wat is een normale kattentongkleur?

Als alles in orde is met je kat, Haar tong moet felroze zijn.

Onderstaande video laat zien hoe een normale kattentong eruit ziet.

De tong van uw kat is bedekt met talloze kleine witte keratine-eiwitstekels, die hem een ruwe, schuurpapierachtige textuur geven.

Dankzij deze stekels kunnen wilde katten hun prooi opeten en de botten ervan reinigen. Bovendien helpen deze spikes katten hun vacht te verzorgen en schoon te maken van los haar, vuil en puin.

Naast dat het roze van kleur moet zijn, moet de tong van een gezonde kat ook droog zijn, zonder overtollig speeksel.

Wat kunnen witte vlekken op de tong van een kat aangeven?

grijswitte kat met tong uit

Je merkt misschien dat de tong van je kat niet helemaal roze is, maar wel wat witte vlekken heeft.

Dit zou kunnen wijzen op een aantal gezondheidsproblemen bij haar.

1. Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderd aantal circulerende rode bloedcellen en / of hemoglobine en is een gevolg van specifieke ziekten in het lichaam van een kat, volgens VCA Animal Hospitals.

Naast de tong kan het tandvlees van een kat ook bleek worden en bloedarme katten vertonen meestal een verlaagd energieniveau en worden snel moe.

Sommige aandoeningen die kattenanemie kunnen veroorzaken, zijn trauma of verwondingen aan bloedvaten, parasietbesmettingen, tumoren, chronische nierziekte of leverziekte.

Als u symptomen van bloedarmoede bij uw kat opmerkt, moet u haar zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

De behandeling van bloedarmoede kan corticosteroïden of ontwormingsmedicijnen omvatten, en zelfs bloedtransfusie, als een kat ernstig bloedarmoede heeft.

2. Schimmel stomatitis

Een andere aandoening die witte vlekken op de tong van uw kat kan veroorzaken, is schimmelstomatitis, die wordt veroorzaakt door overgroei van de schimmel Candida albicans, zoals MSD Veterinary Manual suggereert.

Samen met een witte tong zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening een slechte adem, verlies van eetlust en overmatig kwijlen.

Stomatitis veroorzaakt ernstige ontsteking van de hele mond van de kat en kan optreden als gevolg van een onderdrukt immuunsysteem of langdurig gebruik van antibiotica.

Nogmaals, als uw kat symptomen van stomatitis heeft, moet u haar laten controleren.

3. Tongkanker

Helaas kan witte tong bij katten zelfs een teken van kanker zijn.

Dit type kanker bij katten, ook bekend als het linguale plaveiselcelcarcinoom, komt meestal voor onder de tong van een kat waar het zich hecht aan de onderkant van haar mond, volgens PetMD.

Meest voorkomende symptomen van tongkanker bij katten zijn kwijlen, een kleine witte groei vlak onder de tong, gebrek aan eetlust, moeite met kauwen en eten, en mogelijk bloed dat uit de mond komt.

Indien mogelijk voert een dierenarts een operatie uit om een deel van de tong van de kat te verwijderen, samen met de tumor.

Bovendien kan bestralingstherapie of chemotherapie worden aanbevolen als behandelingsopties.

Waarom kan een kat een blauwe tong hebben?

gele kat met een blauwe tong

De tong van je kat, normaal roze van kleur, is ineens blauw geworden?

Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan cyanose, een aandoening waarbij er een ernstig gebrek aan zuurstof is in het bloed van de kat.

Verschillende aandoeningen, zoals trauma, brachycefale luchtwegproblemen, vergiftiging, longontsteking of hartafwijkingen, kunnen kattencyanose veroorzaken.

Om cyanose te diagnosticeren, moet een dierenarts een meting van het zuurstofgehalte van de kat, een echografie van het hart, een röntgenfoto van de borst en mogelijk een andere diagnostische test uitvoerens.

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, dus een kat kan antibiotica, diuretica of steroïden voorgeschreven krijgen.

Waarom zijn er zwarte vlekken op de tong van een kat?

Het is duidelijk dat elke andere kleur dan roze op de tong van uw kat in eerste instantie zorgen kan wekken over haar gezondheid.

Dit doet je waarschijnlijk denken dat zwarte vlekken op de tong van je kat het slechtst mogelijke nieuws kunnen brengen.

Dit is niet waar, eigenlijk. Zwarte vlekken op de tong van een kat duiden meestal op lentigo, wat gewoon een hyperpigmentatie is die wordt gezien op de huid, tong, neus of ogen van een kat.

Er is geen duidelijke oorzaak van katachtige lentigo, maar deze aandoening wordt meestal gezien bij oranje kattenrassen. Hoewel dit een erfelijke aandoening is, zie je het misschien niet bij een pasgeboren kitten, maar later in zijn jonge volwassenheid.

Als u zwarte vlekken op de tong van een kat opmerkt, hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat lentigo slechts een cosmetisch ding is en geen aandoening die veterinaire zorg vereist.

Samenvatting

Zoals we hadden kunnen zien met deze kleurenkaart van de kattentong, kan dit deel van de anatomie van uw kat u veel vertellen over haar gezondheid.

Als je kat gezond is, moet ze een mooie roze tong hebben die droog is, zonder overtollig speeksel.

Andere kleuren, zoals blauw of wit, kunnen wijzen op een aantal gezondheidsproblemen bij uw kat. Zwarte vlekken daarentegen geven meestal aan dat een kat lentigo heeft, wat een goedaardige aandoening is.

Het is een goed idee om af en toe aandacht te besteden aan de mond, tong en het tandvlees van je kat om een beeld te krijgen van haar gezondheid.

Als u iets verdachts opmerkt, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen, niet alleen in het geval van veranderingen in de mond van uw kat, maar ook voor eventuele andere mogelijke symptomen.

Onze kauwgom kleurenkaart biedt ook nuttige informatie. Ik hoop je daar te zien!