Vechten vrouwelijke katten met mannelijke katten?


Soms zie je je harige vriend vechten met andere katten.

Dit is niet zo’n ongewoon gedrag, vooral bij mannelijke katten. Intacte mannetjes zijn degenen van wie het meest wordt verwacht dat ze met andere mannetjes vechten om hun partner te krijgen.

Maar hoe zit het met vrouwen? Vechten vrouwelijke katten met mannelijke katten?

Dit is iets belangrijks om te leren, in het geval dat je een vrouwtje wilt adopteren en je hebt al een mannetje in huis, of misschien in het geval dat je poes naar buiten mag.

Laten we dus meer te weten komen over de neiging van vrouwelijke katten om agressie te vertonen tegenover mannetjes.

Kun je verwachten dat een vrouwelijke kat met een mannetje vecht?

Je kunt verwachten dat een mannelijke kat van huis wegloopt, op zoek gaat naar vrouwtjes om mee te paren en bijgevolg ruzie krijgt met andere mannetjes.

Kun je hetzelfde verwachten van een poes?

Nou, het is zeker mogelijk voor een vrouwelijke kat om met mannetjes te vechten, en daar zijn 5 veel voorkomende redenen voor. Laten we ze eens bekijken.

1. Een moederkat die haar nest beschermt

Twee katten vechten in de tuin

Moederkatten en hun bescherming zijn cruciaal voor jonge kittens, vooral in hun eerste weken. De overlevingskans van een pasgeboren kitten is aanzienlijk lager zonder moeder.

Na de bevalling sturen maternale hormonen de acties van een moederkat, waardoor ze zeer beschermend is en zelfs bereid is om agressie te vertonen als dat nodig is.

Dit is een situatie waarin een vrouwelijke kat ruzie kan krijgen met een kater als ze hem als een bedreiging voor haar nest voelt.

De komst van een nieuwe kat naar haar territorium zal worden gezien als een gevaar voor een moederkat, omdat ze een veilige zone voor haar kittens moet instellen. Je merkt misschien zelfs dat je kat vijandig staat tegenover een kater die ze vroeger leuk vond.

Dit soort beschermende agressiviteit van de moeder duurt meestal acht tot tien weken nadat kittens zijn geboren.

In deze periode moet u uw vrouwelijke kat geïsoleerd houden en haar interactie met andere katten zoveel mogelijk verminderen. Zorg ervoor dat ze haar eten, drinken en kattenbak in een aparte kamer heeft waar ze alle privacy heeft die ze nodig heeft.

2. Paringsgerelateerde agressie

Uw vrouwelijke kat kan een mannelijke kat aanvallen na de paring, en dit gebeurt om de volgende redenen:

• Mannelijke katten hebben kleine verhoornde stekels op hun penis, waardoor paring pijnlijk is voor vrouwtjes, daarom, Vrouwtjes kunnen een mannetje aanvallen na de paring vanwege ongemak en pijn die ze hebben geleden

• Loopse vrouwtjes kunnen paren met meerdere mannetjes, dus ze kunnen hun partner aanvallen omdat ze willen dat hij gaat en zich voorbereidt op een andere

• Een kat kan gewoon een hekel hebben aan het mannetje en zal hem aanvallen om dat te laten zien Ze is niet geïnteresseerd in het paren met hem

De enige manier om er zeker van te zijn dat je poes geen paringsgerelateerde agressie zal vertonen, is door haar te steriliseren.

Hoewel standaard sterilisatie- en castratieprocedures meestal worden uitgevoerd wanneer een kat ongeveer vijf tot zes maanden oud is, is het nooit te laat om een kat te steriliseren, zoals Kay Animal Hospitals uitlegt, zolang ze in goede gezondheid verkeert.

3. Omgeleide agressie

Een kat ligt op de bank en valt een andere kat aan

Een vrouwtje dat een kater aanvalt, kan een vorm van omgeleide agressie zijn.

Dit betekent dat uw kat gestrest kan zijn over iets in haar omgeving, en dat kan ze ook Leid haar stress en angst om naar een kater in haar omgeving.

Tony Buffington en Melissa Bain [1] Leg uit hoe er veel stresstriggers zijn voor katachtigen, zoals dierenartsbezoeken, nieuwe omgevingen, gebrek aan stimulatie, ziekte of letsel, enzovoort.

Om uw vrouwelijke kat te helpen dit probleem te overwinnen en om te voorkomen dat ze haar negatieve emoties naar mannelijke katten leidt, moet u de exacte oorzaak van stress bij haar achterhalen.

Indien mogelijk moet je het uit haar omgeving verwijderen. Als u dit niet alleen kunt doen, moet u een dierenarts raadplegen.

4. Speel agressie

Af en toe kan het lijken alsof een vrouwelijke kat verwikkeld is in een gevecht met een mannelijke kat, maar het kan eigenlijk hun manier van spelen zijn.

Spelen is raadzaam en wenselijk voor katten, omdat dit een geweldige manier is voor hen om moe te worden en lichaamsbeweging te hebben. Bovendien dient het als een waardevol hulpmiddel voor hen om te leren over sociale interacties.

Als je merkt dat je poes met zo’n kater speelt, moet je er niet mee stoppen, maar je moet het zeker observeren, want het gaat niet te ver.

Volgens de San Francisco Society for the Prevention of Cruelty to Animals zijn enkele waarschuwingssignalen dat spelen is uitgegroeid tot echte agressie de verwijde pupillen van een kat, gehurkt en zich verstoppen in hoeken.

Als je dit opmerkt, moet je in je handen klappen om katten te laten stoppen met vechten en hun aandacht te richten op speelgoed.

Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat een kat elke dag voldoende fysieke en mentale stimulatie heeft. Dit betekent dat je veel tijd met haar moet doorbrengen en haar moet voorzien van interactief speelgoed, kattenbomen en krabpalen.

5. Territoriale agressie

de kat vertoont agressief gedrag tegenover een andere kat

Hoewel mannelijke katten meer bekend staan als territoriaal, kunnen vrouwtjes deze eigenschap ook vertonen. Terwijl mannen grotere territoria kunnen verdedigen en ze als hun eigen territorium kunnen claimen, Wees niet verbaasd als je poes ook territoriale agressie vertoont.

Daarom kan uw vrouwelijke kat naar mannetjes spuiten en sissen en zelfs met hen in gevecht raken om het gebied te beschermen dat ze als haar territorium ziet.

Als je zowel vrouwelijke als mannelijke katten in huis hebt, moet je ervoor zorgen dat ze geen kattenbak of voer- en waterbakken delen, om de kans te verkleinen dat ze hierover vechten.

Het laten steriliseren van uw poes kan ook haar territoriale agressie aanzienlijk verminderen.

Conclusie

Dus, vechten vrouwelijke katten met mannelijke katten?

Ja, dit kan gebeuren. Ondanks dat veel mensen geloven dat mannetjes agressief zijn, kunnen vrouwelijke katten ook om verschillende redenen ruzie krijgen met mannetjes, zoals territoriale agressie, het beschermen van hun kittens of vanwege stress.

Soms kan dit een vorm van spel zijn voor een vrouwelijke en mannelijke kat. Katten die naar buiten mogen, hebben ook meer kans om ruzie te krijgen, ongeacht hun geslacht.

In ieder geval zou agressief gedrag niet moeten worden toegestaan, daarom moet u de exacte oorzaak van dit gedrag bij uw vrouwelijke kat vinden.

Als u het probleem niet alleen kunt oplossen, kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Verwijzingen:
[1] Buffington CAT, Bain M. Stress en Feline Health. Dierenarts Clin Noord Am Kleine Anim Oefenen. 2020 jul;50(4):653-662. DOI, geraadpleegd op 30 augustus 2023.