5 dingen die ik wou dat ik wist voordat ik een tweede kat kreeg


Omdat het hebben van een kat zo’n genot is, is het geen wonder dat veel mensen besluiten hun gezin uit te breiden met een extra harige metgezel. Hoe meer hoe vrolijker, toch?

Nou, in theorie zou het zo moeten zijn, maar in de praktijk is deze ervaring misschien iets uitdagender dan gewoon leuk.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, maar ook door verschillende verhalen van mijn kennissen te horen, het hebben van twee katten kan een geweldige beslissing zijn, maar is ook iets waar je goed over na moet denken voordat je handelt.

Het lezen van deze 5 dingen die ik wou dat ik wist voordat ik een tweede kat kreeg, kan erg nuttig zijn voor iedereen die momenteel probeert te achterhalen of je een andere kat in je huishouden verwelkomt.

1. Het zal tijd kosten voor katten om aan elkaar te wennen

twee katten die elkaar in de boeien slaan

Ik hoop dat je niet verwacht dat je inwonende kat blij zal zijn met het krijgen van een harige vriend in haar huishouden, vooral als ze al jaren alleen is. Het leven is niet idyllisch, weet je!

De meeste katten zullen het nieuwe huisdier afkeuren en je nieuwe kitten is misschien ook niet gek om vrienden te maken met de kat die zich gedraagt als de meester van haar nieuwe huis.

Hier is het essentieel om je twee katten wat tijd te geven om elkaar te leren kennen en te wennen aan elkaars aanwezigheid.

Enkele van de waarschuwingssignalen bij het introduceren van twee katten, degenen die erop kunnen wijzen dat dingen niet soepel zullen verlopen, is het zien van een van de katten die zich de hele tijd verbergt, hun oogcontact dat te lang duurt, flatterende oren, krijsen en joggen en territoriummarkeringsgedrag.

Hoe de twee katten op de juiste manier te introduceren?

Zelfs als je getuige bent geweest van een slechte start tussen de twee katten, moet je nog niet opgeven. Wat je moet doen is ze goed introduceren en ze de ruimte en tijd geven om aan elkaar te wennen.

De British Columbia Society for the Prevention of Cruelty to Animals stelt de volgende stappen voor om dit proces succesvol te maken:

Geleidelijke invoering is hier de belangrijkste stap, dus je moet langzaam gaan met je katten

• Houd uw nieuwe kat in eerste instantie in een aparte kamer, bij voorkeur een kamer die uit de buurt is van de favoriete plek van uw inwonende kat in huis

• Dwing de nieuwe kat in het begin niet om uit haar veilige ruimte te komen

• Geur is erg belangrijk voor katten, Geef elke kat dus een kledingstuk dat de geur van de andere kat draagt

Beloon ze met traktaties nadat ze enige tijd dicht bij elkaar hebben doorgebracht

• Als uw twee katten zich op hun gemak voelen bij elkaar, zou u moeten zien dat ze aan hun neus snuffelen

• Er mag geen gegrom of gesis tussen hen zijn

Dit proces kan enige tijd duren, maar vergeet niet om je twee katten aan te moedigen om met elkaar om te gaan en nooit te straffen of tegen ze te schreeuwen.

2. De inwonende kat kan jaloers zijn

Je kat is gewend om de baas over haar huis te zijn. Stel je haar verrassing voor wanneer je besluit om haar wat dierengezelschap te brengen!

Je hebt waarschijnlijk gedacht dat het een goed idee zou zijn voor je kat om wat gezelschap te hebben terwijl je weg bent.

Nou, je moet weten dat je inwonende kat waarschijnlijk jaloers zal zijn op jou die nu je tijd en aandacht verdeelt over twee katten.

Hoe onafhankelijk en afstandelijk katten ook lijken te zijn, ze moeten nog steeds genoeg liefde en zorg van hun eigenaren ontvangen.

En als je deze liefde plotseling met een andere kat moet delen, kan je kat wild jaloers worden.

Wat te doen hier?

Hoewel er nu een extra kat in uw huishouden is, moet uw inwonende kat nog steeds weten hoeveel u van haar houdt.

Jij bent degene die haar het beste kent, dus je moet tijd met haar doorbrengen op de manier die ze het leukst vindt. Dit betekent met haar spelen, of haar wat huisdieren geven, haar voorzien van een mooie nieuwe krabpaal, etc.

Zorg er wel voor dat ze zich niet verwaarloosd voelt, of dat de dingen tussen jullie twee zijn veranderd toen het nieuwe lid arriveerde.

3. Hun spullen moeten gescheiden worden

Twee katten in houten kattenhuis

Katten zijn zeer territoriaal, En dit gedrag is iets dat je zeker zult zien in het begin van twee katten die hun leefruimte delen.

Als je van plan bent dat ze hun voorraden delen, kan dit de dingen erger maken en de vijandigheid tussen hen vergroten.

In deze situatie zie je misschien dat je twee katten ruzie krijgen en hun eigen territorium opeisen.

Wat moet je doen?

Je twee katten mogen geen kattenbakken of voer- en waterbakken delen. Dit kan ervoor zorgen dat ze een afkeer ontwikkelen van het gebruik van de kattenbak of hun voedsel.

Het zien poepen van een van je katten op de grond is zeker iets dat je wilt vermijden, dus het is een goed idee om ze zelfs drie kattenbakken op verschillende plaatsen in je huis te geven, om ervoor te zorgen dat er minder gelegenheid is voor hen om te vechten om territorium.

4. Twee katten betekent het dubbele van de kosten

Het hebben van een kat gaat niet alleen over plezier, maar is ook een grote verantwoordelijkheid. Dit betekent dat jij degene bent die haar voorziet van de items die ze nodig heeft.

Ook als de kat ziek of gewond raakt, heeft ze mogelijk veterinaire zorg nodig die duur kan worden. Nu betekent het hebben van twee katten een verdubbeling van al deze kosten!

Het verzorgen van een kat is niet zo goedkoop, vooral als je kat een aantal specifieke eisen heeft.

Wat moet je doen?

U moet de beslissing nemen in overeenstemming met uw financiën.

Als het hebben van een extra kat betekent dat je jezelf achterhoudt voor sommige activiteiten of dingen waar je normaal gesproken geld aan uitgeeft, wil je misschien heroverwegen.

Je wilt hier niet ellendig over worden als het te laat is. Ook verdient elke kat adequate zorg, dus uw financiële omstandigheden moeten een beslissende factor zijn bij het overwegen om een ander huisdier aan uw gezin toe te voegen.

5. De twee katten kunnen gewoon een hekel aan elkaar hebben

Boze kat sist naar een andere kat

Een van de belangrijkste dingen die ik wou dat ik wist voordat ik een tweede kat kreeg, is het accepteren van het feit dat sommige katten het gewoon nooit leuk zullen vinden om harige metgezellen te hebben.

In de meeste gevallen zullen twee katten in één huishouden uiteindelijk met elkaar leren leven. Velen van hen zullen de andere kat gewoon tolereren, maar hun eigenaren zullen in ieder geval geen agressie of vijandigheid tussen hen zien.

Sommige katten accepteren het nieuwe lid echter misschien nooit in hun huis.

Het kan gebeuren dat uw inwonende kat de nieuwe kat helemaal niet leuk vindt en geen interesse toont om haar houding te veranderen.

Dit lijkt in het begin misschien onschuldig, maar als de tijd verstrijkt en er niets verandert, is het niet goed of veilig om twee katten die elkaar niet kunnen uitstaan in dezelfde leefruimte te houden.

Hoe hier te handelen?

Het conflict tussen twee katten kan zo erg worden dat ouders van huisdieren zullen moeten overwegen om ze permanent te scheiden.

Lauren Finka en Rachel Foreman-Worsley [1] Leg uit hoe katten die voortdurend communicatieve strategieën gebruiken, zoals urinemarkering en krabben in huis, vaak resulteren in het opgeven van katten.

Daarom, als je twee katten gewoon niet met elkaar kunnen opschieten, is de enige uitweg misschien het opgeven van een van hen.

Laatste gedachten

Het hebben van een extra kat betekent het dubbele van het avontuur en plezier, maar kan ook enkele problemen met zich meebrengen.

Je inwonende kat zal waarschijnlijk jaloers worden en je moet deze twee voorzien van afzonderlijke dingen en plaatsen in het huis, en goed nadenken over de financiële kant van deze onderneming.

Tot slot, als je geluk hebt, zullen je twee katten elkaar uiteindelijk accepteren en zelfs geweldig gezelschap voor elkaar zijn als hun mensen weg zijn.

Toch zijn er katten die er nooit aan zullen wennen om hun huis en de aandacht van hun eigenaren te delen met andere huisdieren.

Ik hoop dat jij de gelukkige bent en dat je met succes een ander kitten in je huis kunt verwelkomen!

Misschien interesseert ons artikel over de vraag of drie katten te veel zijn je ook. Vang je daar!

Verwijzingen:[1] Finka LR, Voorman-Worsley R. Zijn huizen met meerdere katten stressvoller? Een kritische beoordeling van het bewijsmateriaal dat verband houdt met de groepsgrootte en het welzijn van katten. J Feline Med Surg. 2022 Feb;24(2):65-76. DOI, geraadpleegd op 29 augustus 2023.