5 redenen waarom uw stervende kat veel water drinkt


Je kat zien sterven is iets dat je je kunt voorstellen, maar helaas moet je vrede krijgen met dit feit.

Als je vele prachtige jaren hebt doorgebracht in het gezelschap van je katachtige vriend, moet je jezelf gelukkig prijzen. Veel katten kunnen niet leven tot hun oudere jaren.

Wanneer uw kat een hoge leeftijd bereikt, of wanneer ze worstelt met een ongeneeslijke aandoening, zult u bepaalde symptomen bij haar opmerken. Een van hen is misschien op zoek naar meer water om te drinken.

Waarom drinkt mijn stervende kat veel water? Hier zijn een aantal redenen voor, dus laten we ze allemaal bekijken.

1. Omgevingsfactoren

grijze kat die water drinkt uit een witte kom

Het eerste waar je rekening mee moet houden zijn de gewoonten van je kat en je leefruimte.

Natuurlijk is het niet typisch voor katten van elke leeftijd om meer water te zoeken, omdat ze niet echt geïnteresseerd zijn in het drinken van water.

Als uw stervende kat op zoek is naar meer water, kan dit te wijten zijn aan omgevingsfactoren, zoals de zomer, of uw huis dat erg warm is.

U moet aandacht besteden aan de temperatuur in uw huis en het comfortabeler maken voor uw kat om haar laatste dagen rustig door te brengen – als u vaststelt dat dit de oorzaak kan zijn van het verhoogde waterverbruik bij uw huisdier.

2. Chronische nierziekte

Je hebt misschien wat moeite gehad om je kat überhaupt water te laten drinken tijdens haar vroege jaren, en nu lijkt het alsof ze er geen genoeg van kan krijgen.

Een van de aandoeningen die dit kan veroorzaken is chronische nierziekte (CKD). Volgens Cornell Feline Health Center betekent deze aandoening het aanhoudende verlies van nierfunctie in de loop van de tijd bij katachtigen.

Katten met nierproblemen kunnen hun urine niet goed concentreren, dus drinken ze meer water om dit te compenseren.

Samen met het drinken van veel water, kunt u ook merken dat uw kat gewicht verliest en erg lusteloos is.

CKD bij katten kan leiden tot extra problemen, zoals verhoogde bloeddruk, die de andere essentiële systemen van het lichaam van een kat kunnen beïnvloeden, waaronder haar hersenen en hart.

Deze aandoening is een belangrijke doodsoorzaak bij meer dan de helft van de katten ouder dan 15 jaar, zoals uitgelegd door Heaven At Home Pet Hospice.

3. Diabetes mellitus

grijs en wit kitten drinkwater

Een andere gezondheidstoestand waar uw kat mogelijk mee worstelt, is Diabetes Mellitus.

Dit is een ziekte van de alvleesklier van een kat en betekent een aandoening waarbij de alvleesklier van een kat niet in staat is om haar bloedsuikerspiegel te reguleren.

Een kat met diabetes heeft een verhoogde concentratie bloedglucose en haar lichaam is niet in staat om glucose als energiebron te gebruiken, volgens de VCA Animal Hospitals.

Naast een verhoogd waterverbruik zal een kat met diabetes ook meer plassen, wat ertoe kan leiden dat ze overal plast, ook op je kleding.

Wanneer diabetes op tijd wordt ontdekt, kan een jonge kat er normaal mee leven, op voorwaarde dat ze wordt voorgeschreven met een uitgebalanceerd dieet en geschikte medicijnen.

Helaas, als een oudere kat lijdt aan ernstige of ongecontroleerde diabetes, kan dit leiden tot extra gezondheidscomplicaties en een fatale afloop.

4. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is ook een mogelijke oorzaak voor uw stervende kat om veel water te drinken.

Het College of Veterinary Medicine aan de Illinois University suggereert dat 95% van de katten met hyperthyreoïdie 10 jaar of ouder is.

Deze ziekte ontwikkelt zich wanneer er een overproductie van het schildklierhormoon in het lichaam van een kat is, wat levensbedreigende symptomen kan veroorzaken.

De meest voorkomende klinische symptomen van hyperthyreoïdie zijn verhoogde dorst, gewichtsverlies en snelle hartslag.

Dit is een andere gezondheidstoestand van katten die geen concrete remedie heeft. Dierenartsen hier doen hun best om de ziekte onder controle te houden en toch een kat een kwaliteitsvol leven te bieden.

Helaas, als hyperthyreoïdie onbehandeld is, of ontdekt in de oudere jaren van een kat, kan dit leiden tot ongecontroleerd gewichtsverlies, ernstige hartaandoeningen en bijgevolg de dood.

5. Leverziekte

kat drinkwater buiten

Verhoogde dorst kan ook een teken zijn uw stervende kat worstelt met een leveraandoening. Enkele andere symptomen die kunnen optreden zijn braken, diarree, koorts en zwelling van de buik.

Volgens de kleurenkaart van kattengom kan geel tandvlees ook wijzen op leverproblemen bij katten.

De lever is een essentieel orgaan in het lichaam van een kat, omdat het vetten, eiwitten en koolhydraten metaboliseert en ook mineralen en glycogeen opslaat.

Een andere cruciale functie van de lever van een kat is de productie van galzuren die nodig zijn voor de spijsvertering.

Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden bij leverziekte, vooral bij oudere katten, zoals gesuggereerd door MSD Veterinary Manual.

Een daarvan is een neurologisch syndroom genaamd hepatische encefalopathie, dat kan worden herkend aan ernstige symptomen zoals toevallen, hoofddrukken, slechte coördinatie en zelfs blindheid.

Hoewel katten die in de vroege stadia van leverproblemen worden behandeld een goed herstelpercentage hebben, kan dit tot de dood leiden als deze ziekte onbehandeld blijft of te laat wordt gediagnosticeerd.

Wat zijn andere tekenen dat uw kat sterft?

Naast een verhoogd waterverbruik, kunt u merken dat uw zieke kat sterft als gevolg van enkele andere symptomen.

Dit is het moeilijkste deel van het ouderschap van een kat, maar het is ook het meest cruciale moment waarop je je stervende kat niet alleen moet laten, maar eerder je best moet doen om moed te vinden om er voor haar te zijn.

Enkele van de meest voorkomende tekenen dat u zult herkennen dat het leven van uw kat tot een einde is gekomen, zijn de volgende:

• Verberggedrag: De meeste katten zullen eenzaamheid zoeken en hun menselijke metgezellen vermijden, wat waarschijnlijk precies het tegenovergestelde is dat je gewend bent te zien in je harige vriend

Verminderde activiteitsniveaus: Je kat zal waarschijnlijk gewoon willen slapen en zal geen interesse tonen in elke vorm van activiteit

• Gedragsveranderingen: Dit zal niet voor alle katten hetzelfde zijn, dus sommigen kunnen bijvoorbeeld meer vocaal worden, terwijl anderen agressief worden als gevolg van hun pijn en desoriëntatie

• Slecht uitziende vacht: Je kat zal zichzelf niet kunnen verzorgen zoals vroeger, waardoor haar vacht er dof uitziet

• Slechte geur: Veel katten zullen ook vlak voor hun dood een slechte lichaamsgeur ontwikkelen, vanwege gezondheidsproblemen waarmee ze worstelen

In deze situatie moet u uw huisdier troost bieden en er voor haar zijn. Het is ook raadzaam om uw dierenarts te raadplegen over de beste manier van handelen.

Conclusie

kat drinkwater uit de kraan in de keuken

Wat kunnen we concluderen over de kwesties: Een stervende kat die veel water drinkt?

Er zijn een aantal medische redenen voor dit symptoom, zoals nierziekte, diabetes, leverziekte of hypothyreoïdie.

Deze gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld en katten kunnen zelfs hun normale leven leiden, maar alleen als ze op tijd worden ontdekt en gediagnosticeerd.

Helaas kan een oudere kat met een van deze gezondheidsproblemen binnenkort sterven, en het drinken van veel water kan een van de symptomen zijn dat haar einde nabij is.

Dit zijn de moeilijkste momenten, maar je moet dapper zijn en het advies van je dierenarts opvolgen. Soms is euthanasie de enige optie, maar ook de manier om je harige metgezel op een waardige manier te laten vertrekken.

Vergeet niet dat het verlengen van het leven van een kat niet betekent dat je meer quality time met haar hebt, als ze worstelt met ernstige gezondheidsproblemen.

Dit betekent alleen maar meer pijn en verdriet voor haar. In situaties als deze is de enige manier om je kat te bevrijden van pijn haar loslaten.