Hoe weet je wanneer je een kat moet neerleggen met FIV?


Feline Immunodeficiency Virus (FIV) valt het immuunsysteem van de kat aan en maakt haar kwetsbaarder voor andere gezondheidsproblemen.

Er is geen concrete remedie voor deze infectieziekte, maar veel katten met FIV kunnen nog steeds een gemiddelde levensduur hebben.

Helaas zullen niet alle katten zo gelukkig zijn. FIV leidt meestal niet tot een fatale afloop, maar het maakt katten wel vatbaarder voor bepaalde ziekten die levensbedreigend voor hen kunnen zijn.

Daarom zal in sommige gevallen het advies van de dierenarts zijn om een kat te euthanaseren met FIV.

Als je hier momenteel mee worstelt, weet ik zeker dat dit een van de moeilijkste beslissingen is die je ooit hebt moeten nemen. Toch is het essentieel om te begrijpen dat, in sommige situaties, het euthanaseren van een huisdier betekent dat het wordt bevrijd van pijn.

Laten we eens kijken hoe we kunnen weten wanneer we een kat met FIV moeten neerleggen.

In welke situaties is euthanasie de enige optie?

een kat met open wonden rond zijn nek

Als uw kat de diagnose Feline Immunodeficiency Virus krijgt, betekent dit niet dat ze de doodstraf heeft gekregen.

Maar haar toestand kan zo slecht worden dat uw dierenarts kan uitleggen hoe euthanasie de enige optie is.

Dit gebeurt in de volgende situaties:

• Als uw kat ernstig gewichtsverlies heeft geleden en geen behoefte heeft aan eten of drinken

• Als ze zich heeft ontwikkeld ernstige gevaarlijke gezondheidsproblemen samen met FIV

• Als ze moeite heeft met ademhalen en bewegen

• Als ze ernstige agressie vertoont

• Als ze zweren en open wonden op haar lichaam heeft die niet lijken te genezen

Misschien merk je deze ernstige symptomen op bij je kat, maar hoop je nog steeds dat ze beter wordt. Helaas is dit geen realistische verwachting.

Dit is het moment waarop u met uw dierenarts moet praten over de beste aanpak. Hij zal alleen euthanasie voorstellen als er niets anders te doen is.

Dit betekent dat volledig herstel niet mogelijk is en dat het verlengen van het leven van uw kat alleen maar zou betekenen dat ze meer zou lijden.

Wat is de prognose voor katten met FIV?

FIV bij katten is niet te genezen, maar veel katten met dit virus kunnen nog steeds een normaal, gezond leven leiden, zoals uitgelegd door Cornell Feline Health Center.

Het meest cruciale aspect van de zorg voor een kat met FIV is om minimaliseer het risico dat ze secundaire infecties oplopen en om te voorkomen dat ze het virus verspreiden naar andere katten.

Wanneer uw kat geïnfecteerd raakt, moet u haar voeden met een uitgebalanceerd dieet, vooral voorkomen dat u haar rauw voedsel en ongepasteuriseerde zuivelproducten geeft, omdat ze een bron van parasiet- en bacteriële infecties kunnen zijn.

Zelfs een voorheen perfect gezonde kat kan echter ernstige gevolgen ondervinden nadat hij besmet is geraakt met FIV.

Bendinelli en zijn medewerkers [1] leg uit hoe FIV wordt geassocieerd met een grote verscheidenheid aan neurologische manifestaties, superinfecties en tumoren.

Hoe wordt FIV overgedragen tussen katten?

kat met verloren gewicht zit op tegels

De meeste katten raken besmet met het Feline Immunodeficiency Virus door een beet van een geïnfecteerde kat te krijgen.

Dit betekent dat intacte mannetjes een hoger risico lopen op het ontwikkelen van deze infectie. Ze zullen waarschijnlijk van huis weglopen en in gevechten raken met andere mannetjes om te strijden om partners en om territorium.

Soms kan een moeder die besmet is met FIV het doorgeven aan haar kittens, maar dit gebeurt niet al te vaak.

Wat zijn typische FIV-symptomen?

Een kat met FIV-infectie doorloopt drie fasen die verschillen in symptomen.

Dit zijn de acute fase, de asymptomatische fase en de progressieve fase.

De eerste fase vindt plaats 1-3 maanden nadat de kat is blootgesteld aan het virus. Enkele symptomen die in deze periode kunnen optreden, zijn lethargie, koorts en gebrek aan eetlust.

Na de acute fase volgt de asymptomatische fase, die maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Omdat er tijdens deze fase geen klinische symptomen zullen zijn, zullen veel katteneigenaren niet eens merken dat hun katten besmet zijn.

De progressieve fase komt niet bij alle katten voor. Sommigen van hen kunnen in de asymptomatische fase blijven en zullen geen ernstige ziekten ontwikkelen.

Sommigen kunnen echter lijden aan meerdere secundaire infecties in deze laatste fase van de ziekte.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die kunnen optreden zijn gewichtsverlies, toevallen, neurologische aandoeningen, tandheelkundige aandoeningene, en infecties van de huid en urinewegen van de kat.

Helaas, als een kat een van deze problemen ontwikkelt als gevolg van FIV, is hun levensverwachting meestal beperkt tot slechts een paar maanden.

Is er een manier om te voorkomen dat een kat besmet raakt?

Hoewel de diagnose FIV niet noodzakelijkerwijs betekent dat het leven van uw kat wordt bedreigd, wetende dat hier een kans voor is, vraagt u zich natuurlijk allemaal af of er een manier is om dit te voorkomen.

Het enige wat je kunt doen is de kans verkleinen dat je kat besmet raakt, door te voorkomen dat het buiten rondloopt en in contact komt met andere katten, omdat beten de meest voorkomende manier van FIV-overdracht zijn.

Als uw kat echter nog steeds besmet raakt, moet u verantwoordelijk gedrag vertonen en haar isoleren van andere katten om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt.

Hoe om te gaan met het neerleggen van uw kat met FIV?

kat wordt geëuthanaseerd bij de dierenarts

Als je de uiteindelijke beslissing hoort dat het het beste zou zijn om je kat te euthanaseren, vraag je je zeker af of je kat je zal vergeven dat je haar hebt laten inslapen.

Het is een emotioneel uitdagende situatie, maar het is essentieel om in het reine te komen met het feit dat uw kat in dit stadium geen goede kwaliteit van leven ervaart. Ze heeft pijn, is in nood en in angst. Dit zijn de momenten waarop ze je nodig heeft om de onvermijdelijke beslissing te nemen.

Hoe moeilijk het ook is, Je moet je ervan bewust zijn dat er geen behandeling is voor je geliefde huisdier en dat euthanasie de enige manier is om haar lijden te beëindigen.

Je moet ook weten dat je kat niet in staat is om succesvol te herstellen, wat betekent dat je haar niet zult zien genieten van haar normale activiteiten zoals ze vroeger deed.

Alleen wanneer er geen adequate medische behandeling is om de gezondheid van de kat en haar kwaliteit van leven te verbeteren, is wanneer een dierenarts adviseert haar neer te leggen.

In ernstige gevallen van FIV en bijbehorende secundaire infecties is euthanasie het laatste redmiddel en een waardige manier om uw lieve huisdier te laten gaan.

Als je je dapper genoeg voelt, moet je je stervende kat niet alleen laten, maar er voor haar zijn en haar aaien in haar laatste momenten.

Laatste woorden

Het neerleggen van een kat met FIV wordt alleen aanbevolen wanneer er geen mogelijkheid is tot een succesvol herstel en wanneer haar gezondheid is verslechterd tot het punt waarop ze niet langer een normaal leven kan leiden.

Hoewel sommige katten jarenlang met FIV kunnen leven zonder complicaties te ontwikkelen, hebben sommigen gewoon minder geluk en eindigen ze met ernstige secundaire infecties.

Een groot deel van het ouderschap van huisdieren is weten wanneer je moet loslaten.

Daarom, hoe moeilijk het ook is, als uw dierenarts u dit heeft geadviseerd, dan is euthanasie de enige menselijke optie en de enige manier om uw kat te bevrijden van alle pijn die ze de laatste tijd heeft ervaren.

Verwijzingen:
[1] Bendinelli M, et.al. Feline immunodeficiëntievirus: een interessant model voor AIDS-studies en een belangrijke kattenpathogeen. Clin Microbiol Rev. 1995 Jan;8( 1):87-112. DOI, geraadpleegd op 28 augustus 2023.