Een gedetailleerde gids voor Bambino, de Munchkin Sphynx Cat Mix


De Munchkin is een van die rassen die iedereen zal opmerken – deze katten zijn erg klein en hebben extreem korte poten, wat wordt veroorzaakt door een genetische mutatie.

De Sphynx is een ander buitengewoon ras, bekend om zijn extraverte en vermakelijke aard, maar vooral omdat het haarloos is.

Hoe ziet de hybride van deze twee katten eruit? Wat te verwachten van zijn temperament en gedrag? Is het moeilijk om een Munchkin Sphynx-kat te vinden?

De Munchkin Sphynx kat is ook bekend onder de naam Bambino. Laten we wat meer leren over deze gemengde kat.

Munchkin Sphynx Cat Overzicht

Gewicht 6-12 pond
Hoogte 5-10 inch
Type vacht Haarloos of kort
Vachtkleuren Verschillende kleuren en patronen
Temperament Vriendelijk, onderhoudend, actief
Gezondheidsproblemen Artrose, spinale problemen, huidproblemen, Hypertrofische cardiomyopathie
Levensduur 10-15 jaar

Munchkin Sphynx Cat Uiterlijk

Het Sphynx-ras weegt gemiddeld tussen de 6 en 12 pond en staat op een hoogte van 8 tot 10 inch. Daarentegen is de Munchkin-kat kleiner, met een gemiddeld gewicht variërend van 6 tot 9 pond en een hoogte tussen 5 en 7 inch.

Hun hybride kan dus wegen overal van 6 tot 12 pond, en het zal 5 tot centimeter lang zijn.

De Sphynx is een haarloos kattenras dat een stevige vacht kan hebben in kleuren zoals zwart, bruin, wit of rood, bijvoorbeeld, of het kan een vachtpatroon hebben, zoals calico, bicolor, tabby of schildpad.

Aan de andere kant kan de Munchkin-kat ook haarloos zijn, of een korte of zelfs lange vacht hebben. Een kortharige Munchkin heeft een pluche vacht, terwijl een langharige een gladde, zijdeachtige vacht heeft.

Zal een Bambino kat ook haarloos zijn? Het kan zijn, of het kan een vrij korte vacht hebben. Het kan ook in verschillende kleuren komen, terwijl veel van hen tinten zwart of crème hebben.

De onderstaande video toont een van deze geweldige kittens.

Een eigenschap die al deze kittens erven van hun Munchkin-ouder is extra korte benen. De Universities Federation for Animal Welfare legt uit dat dit gebeurt als gevolg van een genetische mutatie die voorkomt dat de beenderen van deze katten normaal groeien.

Munchkin Sphynx Cat Temperament en gedrag

Een Munchkin is misschien een kleine katachtige, maar heeft een uitstekende persoonlijkheid, net als haar grotere tegenhangers!

Deze kat is actief, extravert, grappig en intelligent. Het houdt ervan om met zijn mensen te spelen en zal je de hele dag vermaken. Een Munchkin kan goed overweg met andere huisdieren, dus het is een goed idee om deze kat wat gezelschap te geven om zijn immense energie te helpen verbranden!

Munchkin-katten zijn ook erg intelligent, sociaal en aanhankelijk. Ze houden ervan om hun eigenaren te volgen.

Het Sphynx-ras staat bekend om zijn onderhoudende, speelse en vriendelijke persoonlijkheid.

Ze zijn ook erg intelligent en sociaal en hebben de neiging om goed overweg te kunnen met andere huisdieren. Hoewel deze katten het meestal leuk vinden om knuffels van hun eigenaren te krijgen, zullen ze het misschien niet op prijs stellen dat je ze plukt en ronddraagt.

Een Spyhnx vraagt veel aandacht. Als deze kat niet alle stimulatie krijgt die hij nodig heeft, kan hij ondeugend worden en zelfs destructief gedrag vertonen.

Net als zijn beide ouders zal de Bambino-kat ook vriendelijk, slim en vermakelijk zijn.

Als u op zoek bent naar een speels kitten dat een geweldig huisdier voor het gezin is, kunt u niet fout gaan met deze gemengde kat!

Munchkin Sphynx Gezondheid en levensduur van katten

Bambino zit op een bank

Helaas is de Bambino-kat vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, net als zijn beide ouderrassen.

Vanwege de genetische mutatie waardoor hun poten kort zijn, zijn Munchkin-katten vatbaar voor gezondheidsproblemen, zoals Artrose, spinale problemen en Pectus excavatum.

Volgens Hun-Young Yoon en zijn medewerkers [1], Pectus excavatum is een ongewone aangeboren afwijking van de borstwand van een kat, gekenmerkt door de dorsale afwijking van het caudale borstbeen en het bijbehorende costale kraakbeen.

Vanwege hun specifieke vacht, Sphynx-katten zijn gevoelig voor huidproblemen en zonnebrand. Daarom is het het beste om deze katten (en hun mixen ook!) binnen te houden.

Verderre, enkele andere erkende gezondheidsproblemen in dit ras zijn oorinfecties, parodontitis en hypertrofische cardiomyopathie, die het Cornell Feline Health Center beschrijft als een aandoening die ervoor zorgt dat de spierwanden van het hart van een kat dikker worden.

Sphynx leeft meestal 8 tot 14 jaar, terwijl Munchkins een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar hebben.

Een Bambino-kat kan dus elk van de eerder genoemde aandoeningen van zijn ouders erven. Daarom is het erg belangrijk dat u dit kitten regelmatig meeneemt voor controle.

Dit is een relatief nieuwe hybride, waardoor het een uitdaging is om hun levensduur precies te voorspellen. Gezien de levensverwachting van zijn ouderrassen, kunnen we echter schatten dat een Munchkin Sphynx-kat zou kunnen leven 10 tot 15 jaar.

Wat zijn de kosten voor een Munchkin Sphynx Cat?

De Sphynx is geen goedkope kat – hun gemiddelde prijs gaat van $ 1.500 tot $ 4.500. Als de fokker een Sphynx van kampioensbloedlijnen aanbiedt, kunnen ze hem maar liefst $ 10.000 kosten!

Munchkin-katten zijn goedkoper, met een gemiddelde prijs van ongeveer $ 500 tot $ 1.500. Wat kun je verwachten van de kosten van een Munchkin Sphynx?

Deze designerkatten kunnen tussen de $ 1.800 en $ 3.000 kosten.

Een belangrijk ding om hier te begrijpen is dat deze katten nog steeds vrij zeldzaam zijn. Het is dus misschien niet zo gemakkelijk om een fokker te vinden die Bambino-katten heeft, of je moet een wachtlijst aanvragen.

Zorg ervoor dat je je onderzoek goed doet, omdat veel fokkers in de achtertuin misschien willen profiteren van mensen die op zoek zijn naar ongewone designerrassen.

Een gerenommeerde fokker zal u voorzien van de gezondheidsdossiers van het kitten, evenals die van zijn ouders.

Laatste woorden

Munchkin Sphynx Cat Mix staat en kijkt vooruit

Is de Munchkin Sphynx kat de juiste kat voor jou?

Zonder enige twijfel is dit een speciale hybride die elke kattenliefhebber zeker zal opmerken voor hun kenmerkende vachten en korte benen.

Bambino katten zijn ook intelligent, grappig en vriendelijk, net als hun beide ouders. Ze zijn slim en je zou ze veel trucjes kunnen leren.

Ze hebben ook de neiging om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren, wat betekent dat ze echt een geweldige metgezel zijn.

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit zeer actieve en energieke katten zijn die constante aandacht en veel mentale en fysieke stimulatie vereisen.

Deze mix is dus waarschijnlijk niet de beste keuze voor mensen die veel tijd van huis doorbrengen.

Natuurlijk moet u zich ook bewust zijn van alle mogelijke gezondheidsproblemen die deze hybriden kunnen erven van hun ouderrassen.

We hopen dat deze beschreven kenmerken voldoende zijn voor u om te beoordelen of een Bambino kat een goede keuze voor u is. Als dat zo is, hopen we ook dat je niet lang hoeft te wachten om er een te vinden!

Verwijzingen:
[1] Yoon HY, Mann FA, Jeong SW. Chirurgische correctie van pectus excavatum bij twee katten. J Vet Sci. 2008 Sep;9(3):335-7. DOI, Geraadpleegd op 20 juli 2023.