5 verklaringen voor waarom je kat slaapt met open mond

Je hebt je kat waarschijnlijk in verschillende posities zien slapen, zoals opgerold in een bal, op haar rug, in een broodvorm, enz.

Misschien vind je je harige vriend ook op allerlei plaatsen slapen – van je eigen bed tot het bad.

Maar het lijkt misschien bijzonder vreemd om je kat met zijn mond open te zien slapen. Je hebt zeker wel eens mensen zo zien slapen, maar je kat niet.

Wat gebeurt er? Wat zou dit kunnen betekenen?

Er zijn een paar verklaringen voor je kat om zo te slapen. Laten we ze eens bekijken!

1. Een volledig ontspannen kat

de kat slaapt met zijn mond open

Slapen met zijn mond open kan simpelweg betekenen dat uw kitten helemaal ontspannen is, zonder zorg in de wereld.

Er is niets mis met haar – Ze geniet gewoon van een goede nachtrust na een lange dag spelen en rondrennen!

Daarom, als u geen extra symptomen heeft opgemerkt, is uw kitten waarschijnlijk gewoon helemaal moe en krijgt hij zijn kracht terug voor de volgende dag.

Soms kan je kat zo ontspannen zijn dat je luide snurken van haar hoort komen. Bekijk de video hieronder die een harige snurker laat zien met een behoorlijk volume!

2. Katachtige kou

Katten kunnen het ook koud krijgen, net als mensen, en slapen met hun mond open kan een van de symptomen zijn.

Je kat slaapt waarschijnlijk zo omdat ze overbelast is en ze moeite heeft om normaal te ademen tijdens het rusten.

Enkele van de andere symptomen die kunnen optreden als uw kat verkouden is, zijn niezen en tranende ogen, hoesten, lethargie en zelfs koorts.

PetMD legt uit hoe deze symptomen meestal verdwijnen in ongeveer 7-10 jaar bij de meeste katten. In sommige gevallen kan een verkoudheid echter leiden tot complicaties, zoals longontsteking of secundaire bacteriële infectie.

Virale infecties – het Feline Herpesvirus en Feline calicivirus – zijn de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid bij katten.

Als u vermoedt dat uw kat verkouden is, moet u haar naar de dierenarts brengen zodat hij een grondig onderzoek kan uitvoeren.

Een eenvoudige verkoudheid vereist meestal geen enkele vorm van behandeling, maar u kunt een aantal dingen doen om uw kitten te helpen snel beter te worden.

Het gebruik van een luchtbevochtiger als de lucht in uw huis droog is, zou bijvoorbeeld gunstig zijn. Ook moet je je best doen voor je kat om alle rust en privacy te krijgen in deze periode. Dus misschien wil je haar isoleren in een rustige kamer waar ze alle dingen heeft die ze nodig heeft.

Als uw dierenarts inschat dat uw kat een ernstige vorm van verkoudheid heeft, kan hij antibiotica voorschrijven.

3. Allergieën

Grijze kat slaapt met verhoogde poten en open mond

Katten met een soort allergie kunnen ook met hun mond open slapen.

Katachtigen kunnen allergisch zijn voor verschillende dingen die ze kunnen inademen, aanraken of eten, volgens WebMD.

Als je merkt dat je kat met haar mond open slaapt, kan ze een soort van milieuallergie, zoals schimmels, stof of schimmels.

Ook als u of een van uw gasten in huis rookte, kan sigarettenrook allergische symptomen bij uw kat veroorzaken. Parfum en schoonmaakmiddelen zijn ook potentiële allergenen.

Enkele andere tekenen die kunnen worden gezien bij een kat met allergische reacties zijn: loopogen, niezen, hoesten, gezwollen poten en overmatig likken.

Voor een dierenarts om een allergie bij uw kat te bevestigen, moet hij een huid- of bloedtest uitvoeren.

Als uw kat een omgevingsallergie heeft, zou dit de gemakkelijkste moeten zijn om te behandelen – u moet er gewoon voor zorgen dat uw kat alle allergenen vermijdt die een allergische reactie bij haar kunnen veroorzaken, zoals schoonmaakproducten, sigarettenrook of sterke parfums.

Indien nodig zal de dierenarts een soort medicatie voor uw kat voorschrijven, zoals zalven, cortisonepillen of antihistaminica.

4. Gebitsproblemen

Elke vorm van gebitsprobleem kan er ook voor zorgen dat uw kat met haar mond open slaapt.

Volgens de leeftijdstabel met kattentanden zullen veel katten van 5 tot 10 jaar een soort tandziekte ervaren. Katten ouder dan 10 jaar kunnen ook een of meer tanden missen.

Naast het slapen met haar mond open, kan een kat met gebitsproblemen ook slechte adem en kon weigeren te eten of zelfs bloedingen uit haar mondholte ervaren.

Als u deze symptomen opmerkt, moet u uw kat naar een dierenarts voor hem om in te schatten wat het exacte gebitsprobleem bij uw kat is en wat de beste manier is om haar te helpen.

5. Kattenastma

rode kat slaapt lief

Kattenastma is ook een mogelijke oorzaak voor een kat om met haar mond open te slapen. Julie Trzil [1] wijst erop hoe deze ziekte van de lagere luchtwegen ongeveer 1% tot 5% van de kattenpopulatie treft.

Deze aandoening beperkt het vermogen van lucht om door de luchtwegen van de kat te bewegen en zorgt ervoor dat ze moeite heeft met ademhalen, zoals uitgelegd door het Cornell Feline Health Center.

Ademhalingsmoeilijkheden kunnen ervoor zorgen dat uw kat slaapt met haar mond open. Enkele andere tekenen die kunnen optreden zijn snelle ademhaling, piepende ademhaling, hoesten en zelfs braken.

Een dierenarts moet de medische geschiedenis van uw kat bekijken en bloed- en allergietests uitvoeren om kattenastma te diagnosticeren. Bovendien zal hij een röntgenfoto of CT moeten gebruiken om de toestand van uw kat volledig te evalueren.

De behandeling van kattenastma omvat corticosteroïden en luchtwegverwijders die aan een kat kunnen worden gegeven in geïnhaleerde, injecteerbare of orale vorm.

Astma is geen volledig te genezen aandoening, maar zieke katten kunnen nog steeds een lang en gelukkig leven leiden, op voorwaarde dat hun eigenaren hen regelmatig hun medicijnen geven en hen controleren op klinische symptomen.

Laatste gedachten

Dus, waarom slaapt mijn kat met open mond?

Zoals we hadden kunnen zien, zijn er verschillende redenen voor dit voorval. Je harige metgezel is misschien gewoon super ontspannen en geniet van haar verdiende slaap!

Dit kan echter ook een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals allergieën, gebitsproblemen, kattenverkoudheid of zelfs astma.

U moet in ieder geval uw dierenarts raadplegen, vooral als u extra symptomen opmerkt, zoals niezen, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden.

Het kan niets zijn en uw kitten kan heel snel teruggaan naar haar oude slaaphouding. Maar het kan een bepaald gezondheidsprobleem zijn en je zult blij zijn als je weet dat je op het juiste moment hulp hebt gezocht.

Verwijzingen:

[1] Trzil JE. Feline astma: diagnostische en behandelingsupdate. Dierenarts Clin Noord Am Kleine Anim Oefenen. 2020 Mar;50(2):375-391. DOI, geraadpleegd op 19 juli 2023.