10 belangrijke dingen die alle katten nodig hebben

kat die heerlijk zacht voer eet

Het aannemen van een nieuw huisdier is een grote verplichting en een die veel onderzoek en voorbereiding vereist. Als je een nieuwe katteneigenaar bent, voel je je misschien een beetje overweldigd! Wat hebben katten nodig?

Gelukkig zullen we ons in dit artikel concentreren op hoe je je kunt voorbereiden op een nieuwe kat – van voedsel en water tot kattenbakken en speelgoed.  Voordat je naar de dierenwinkel gaat, laten we eens kijken wat er op je boodschappenlijstje moet staan!

Snel overzicht

01

Katten hebben behoefte aan uitgebalanceerd kattenvoer van goede kwaliteit, gratis toegang tot water en een kattenbak en kattenbakvulling naar keuze.

02

U moet uw kat voorzien van een krabpaal, krabpaal of krabmat, evenals speelgoed voor fysieke en mentale stimulatie.

03

Katten hebben vaccinaties, parasietbehandelingen en routinematige gezondheidscontroles van de dierenarts nodig, dus zorg ervoor dat u zich registreert bij een kliniek zodra u uw kat thuisbrengt.

Wat hebben katten nodig?

Katten hebben niet alleen materiële dingen nodig, maar het is belangrijk dat uw huis alles heeft wat uw kat nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn. Hier is een lijst met tien van de belangrijkste dingen die elke kat nodig heeft:

1. Een nutritioneel compleet kattenvoer

Het voeren van het juiste kattenvoer aan uw kat is cruciaal voor zijn gezondheid. Natvoer is het beste om uw kat te helpen zijn hydratatie bij te houden en urinewegproblemen te voorkomen, terwijl droogvoer vaak beter is voor de tanden van een kat. Of het nu gaat om droog kattenvoer of nat kattenvoer, het belangrijkste is dat het qua voedingswaarde compleet, uitgebalanceerd en specifiek geformuleerd voor katten is.

Je zou kunnen aannemen dat het oké is om hondenvoer aan je kat te geven, hoe anders kan het immers zijn? Katten hebben echter vrij specifieke voedingsbehoeften! Kattenvoer bevat bijvoorbeeld taurine, een essentieel aminozuur dat het lichaam van een kat niet zelf kan maken, dus het is echt belangrijk om vast te houden aan kattenvoer.

2. Vrije toegang tot water

Katten hebben vrije toegang tot vers water nodig, of het nu in een waterbak of een waterfontein is. De kans is echter groot dat zelfs als je veel katvriendelijke waterbronnen hebt, je je kat nog steeds uit de druipende kraan in de badkamer zult zien kabbelen of uit de vijver in de tuin probeert te drinken!

3. Een kattenbak en kattenbakvulling

Katten zijn zeer schone dieren en zijn gemakkelijk te trainen in de kattenbak op zeer jonge leeftijd. Dit betekent dat je thuis een kattenbak nodig hebt. Het zijn ook niet alleen binnenkatten die een kattenbak nodig hebben, zelfs als je kat zich soms buiten waagt, zullen ze er waarschijnlijk nog steeds voor kiezen om urine of uitwerpselen binnen door te geven, althans een deel van de tijd. Als het gaat om het kiezen van een kattenbak en het type kattenbakvulling, heeft elke kat zijn eigen voorkeuren.

Sommigen doen liever hun behoefte terwijl ze zijn opgesloten in een overdekte kattenbak, terwijl anderen misschien de vrijheid van alleen een bak leuk vinden. Evenzo, als je een kitten of een kat met artritis hebt, kunnen ze moeite hebben om in een kattenbak met hoge zijkanten te stappen, dus het zou beter zijn om een ondiepere bak te kiezen.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

4. Een kraspaal (of iets dergelijks)

Gemberkat met een kattenstok

Katten zijn zeer gemotiveerd om te krabben, dus het is belangrijk om een geschikt oppervlak voor hen te bieden.

Katten gebruiken krabpalen, kattenbomen en krabmatten om hun klauwen te onderhouden, hun spieren uit te rekken en hun geur achter te laten. Als u dergelijke items niet verstrekt die geschikt zijn om te krabben, zult u merken dat uw kat uw houten meubels of dure tapijt een glans geeft. U kunt uw kat naar de aangewezen krabgebieden leiden door feromoonsprays of kattenkruid te gebruiken.

5. Kattenspeelgoed

Je denkt misschien niet dat kattenspeeltjes essentieel zijn, maar ze zijn echt belangrijk om je kat actief te houden en verveling of angst te verlichten. Kies een verscheidenheid aan speelgoed dat probleemoplossing, achtervolging, coördinatie en jachtoefeningen aanmoedigt. Je kat zal waarschijnlijk soms alleen spelen, maar hij zal veel meer plezier krijgen als je meedoet met speeltijd – en interactief spelen is een geweldige hechtingsoefening.

6. Ergens om te slapen

Katten houden ervan om een veilige plek te hebben om uit te rusten. Dit kan een kattenmand of kattenmand zijn gevuld met dekens, geplaatst in een rustig en gezellig deel van het huis, of het kan zijn dat uw kat de voorkeur geeft aan de linnenkast, het logeerbed of een baars bovenop de kledingkast! Katten houden ervan om hoog te zijn, dus een bed dat ergens verhoogd wordt geplaatst, kan op prijs worden gesteld.

Ongeacht waar je kat ervoor kiest om te rusten, zorg ervoor dat hij een aangewezen plek heeft waar hij zich kan terugtrekken als hij bang is of wat rust nodig heeft.

7. Vaccinaties

De vaccinaties van uw kat zijn essentieel en zullen hen helpen beschermen tegen ziekten zoals kattengriep (veroorzaakt door herpesvirus en calicivirus), panleukopenie en kattenleukemievirus (FeLV). Afhankelijk van waar u woont, kan uw kat ook aanvullende vaccinaties nodig hebben, waaronder een tegen hondsdolheid. U kunt meer te weten komen over de gecombineerde kattenvaccinatie door ons artikel over het FVRCP-vaccin voor katten te lezen.

8. Parasiet behandelingen

Het zijn niet alleen vaccinaties die katten nodig hebben, ze hebben ook een regelmatige behandeling nodig tegen parasieten zoals rondwormen, lintwormen, vlooien en teken. Afhankelijk van waar je woont, hebben ze mogelijk ook bescherming nodig tegen bepaalde soorten vliegen, die zelfs ziekten kunnen dragen.

Natuurlijk, als je een binnenkat hebt, lopen ze minder risico, maar vergeet niet dat vlooien nog steeds hun weg naar je huis kunnen vinden. Uw dierenarts kan de meest geschikte parasietbehandelingen voor uw kat aanbevelen.

9. Een dierenarts

Dierenarts arts maakt een controle van een schattige mooie kat

Alle katten hebben regelmatige controles bij een dierenarts nodig en hebben mogelijk een routinebehandeling nodig, zoals vaccinaties en parasietbestrijding.

Zodra u uw katachtige familielid mee naar huis neemt, is het belangrijk om u aan te melden bij een dierenkliniek. Immers, hoe graag we ook willen dat onze katten gezond zijn, je weet nooit wanneer ze dringend ziek of gewond kunnen raken.

Wanneer u zich registreert bij de dierenkliniek, is het een goed idee om de openingstijden, de installatie buiten kantooruren en enkele van de routinekosten te achterhalen. Dit is ook een goed moment om een verzekering af te sluiten of uw financiën te plannen om ervoor te zorgen dat u voorbereid bent op onverwachte kosten.

10. Een microchip

Een microchip is een klein apparaatje dat onder de huid tussen de schouderbladen zit. Het is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wanneer het wordt gescand met een microchiplezer, geeft het een uniek nummer weer dat correleert met hun gegevens in een database.

Dit betekent dat als, de hemel verhoede, uw kat vermist raakte, ze snel konden worden geïdentificeerd met behulp van hun microchip wanneer ze werden gevonden. Dit verslaat een traditionele ID-tag omdat deze er niet af kan vallen! Om deze gemoedsrust te krijgen, moet u natuurlijk onthouden om uw contactgegevens en adres up-to-date te houden in de database van het microchipbedrijf.

Samenvatting

De bovenstaande lijst bevat enkele van de belangrijkste dingen die katten nodig hebben, en voordat u een kat of kitten adopteert of koopt, is het een goed idee om door de lijst te bladeren en ervoor te zorgen dat u alles hebt gedekt. Vergeet echter niet dat, naast deze dingen, een van de belangrijkste dingen die je voor je nieuwe kat doet, is om hem een huis vol liefde te bieden.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Veelgestelde vragen

Wat heeft een kat elke maand nodig?

Afhankelijk van waar u woont en de parasietbehandelingen die uw dierenarts aanbeveelt, heeft uw kat waarschijnlijk elke maand parasietbestrijding nodig. Dit zal helpen om vlooien, teken, wormen en andere vervelende dingen op afstand te houden.

Hoe bereid ik me voor op een kat?

Het aannemen van een kat kan ontmoedigend zijn en er is veel om over na te denken. Zorg ervoor dat aan hun basisbehoeften wordt voldaan, zoals voedsel, water, kattenbak, speelgoed en bedden, evenals veterinaire zorg. Zolang je alles uit bovenstaande lijst hebt overwogen, ga je niet te ver de mist in!

Hoe aai je een kat voor beginners?

Niet elke kat vindt het leuk om geaaid te worden; Als je etiquette voor het aaien van katten echter niet op orde is, kunnen zelfs de meest volgzame katten uithalen! Katten houden er vaak niet van om aangeraakt te worden in bepaalde gebieden, waaronder hun buik, poten. of staart. Totdat je te weten komt wat je kat lekker vindt, moet je deze gebieden vermijden!