Diatomeeënaarde voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Diatomeeënaarde is een poedervormig materiaal dat kan worden gebruikt als een natuurlijk mechanisch insecticide en ontwormer, en als een gezondheidssupplement. In dit artikel leert u wat diatomeeënaarde voor katten is, de meest voorkomende toepassingen, voorzorgsmaatregelen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Diatomeeënaarde voor katten

Medicatie Type:

Organische verbinding gebruikt als een mechanisch insecticide en voedingssupplement

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Nee (en geen producten beschikbaar dragen labels voor gebruik bij katten)

Merknamen:

Er bestaan meerdere merknamen voor de 100% food-grade compound

Algemene namen:

Diatomeeënaarde (amorfe diatomeeënaarde, diatomeeënaarde van voedselkwaliteit)

Beschikbare doseringen:

Meest voorkomende aanbevelingen als ontwormer en voedingssupplement: voor kleine katten en kittens met een gewicht van minder dan 7 pond (3 kg): 1/2 theelepel food-grade DE; voor katten met een gewicht van 7 tot 13 pond (3 kilogram tot 6 kilogram): 1 theelepel food-grade DE; voor katten met een gewicht van meer dan 13 pond (>6 kilogram): 11/2 theelepels food-grade DE. Er zijn geen specifieke hoeveelheden beschikbaar voor lokaal of milieugebruik.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Diatomeeënaarde voor katten

jeukende kat

Als het onder een microscoop wordt onderzocht, lijkt diatomeeënaardepoeder op kleine glasscherven.

Diatomeeënaarde is een kleurloze tot grijze, fijn poedervormige substantie. Het is afkomstig van microscopisch klein gefossiliseerd zeeleven dat diatomeeën wordt genoemd.

Diatomeeën zijn kleine waterorganismen die lijken op fytoplankton of algen. Ze zijn uniek van andere vergelijkbare organismen omdat ze een klein “skelet” hebben gemaakt van silica. Silica, of siliciumdioxide, is een veel voorkomend mineraal, ook te vinden in zand en steen, en is een belangrijk onderdeel van glas.

Als het onder een microscoop wordt onderzocht, lijkt diatomeeënaardepoeder op kleine glasscherven, wat belangrijk is omdat dit aanzienlijk bijdraagt aan hoe het werkt wanneer het wordt gebruikt voor ongediertebestrijding.

Hoewel diatomeeën vandaag de dag nog steeds bestaan, bestaat diatomeeënaarde uit gefossiliseerde overblijfselen van oude diatomeeën, die worden afgebroken en afgezet in het sediment op de bodem van oceanen, meren, rivieren en andere waterlichamen. Terwijl deze wateren veranderen en zich terugtrekken, blijven de diatomeeënfossielen bestaan in het sedimentaire gesteente dat overblijft en vervolgens worden gedolven om de resulterende poedervorm te verkrijgen.

Soorten diatomeeënaarde

Alleen diatomeeënaarde van voedselkwaliteit mag worden gebruikt rond huisdieren en mensen.

Er zijn twee hoofdvormen van diatomeeënaarde. De eerste wordt amorf genoemd, wat ook wel “food grade” diatomeeënaarde wordt genoemd. Dit is de meest natuurlijke vorm en is de vorm waar we het over hebben bij het overwegen van het gebruik van dit materiaal voor huisdieren en mensen.

De tweede vorm wordt kristallijne, of “filter grade” of “pool grade” diatomeeënaarde genoemd. Dit formulier kan niet worden gebruikt bij huisdieren of mensen. Dit is een vorm die meestal wordt gebruikt in zwembaden of voor andere filtratiedoeleinden.

Het ondergaat een intense warmteverwerking om de amorfe vorm om te zetten in de meer kristallijne vorm die een aanzienlijk hogere hoeveelheid kristallijn silica bevat. Hoewel deze vorm ook van nature kan voorkomen als het in de buurt komt van geologische bronnen van intense hitte, wordt het veel minder vaak in de natuur aangetroffen.

Food-grade diatomeeënaarde bevat meestal minder dan 1% kristallijn silica. Diatomeeënaarde van filterkwaliteit kan daarentegen elk percentage kristallijn silica bevatten, vaak zeer hoge hoeveelheden van meer dan 50% tot 70%.

Het gebruik van de juiste vorm van diatomeeënaarde voor katten is uiterst belangrijk, omdat we verder zullen ingaan op de bijwerkingen van diatomeeënaarde voor katten.

Lees ook: De 6 beste vlooienshampoos voor katten

Wat doet Diatomeeënaarde voor katten?

Food-grade diatomeeënaarde wordt gebruikt als een niet-chemische methode om vlooien, teken en andere parasieten te bestrijden.

Het principe achter diatomeeënaarde dat wordt gebruikt voor vlooien- en parasietbestrijding heeft betrekking op de microscopische scherpte van de glasscherfachtige poedervormige componenten en hun absorberend vermogen.

Wanneer diatomeeënaarde in contact komt met een vlo (of een teek, vele andere geleedpotigen en wormen), krabben en schuren de scherfachtige componenten het exoskelet en beschadigen het. De absorberende eigenschappen van het materiaal absorberen vervolgens oliën en vetten uit de huid van het insect, wat leidt tot uitdroging of uitdroging en uiteindelijk de dood van de plaag.

Naar verluidt kan dit proces neem slechts vier uur als het gaat om vlooien. Dit proces wordt beschouwd als een mechanische (versus een chemische) methode om insecten en parasieten te doden.

Voorstanders van diatomeeënaarde wijzen erop dat, aangezien dit een mechanisch proces is dat niet kan worden gestopt, er geen risico is op parasietresistentie tegen diatomeeënaarde zoals kan worden gezien met chemische / medicamenteuze middelen in orale en actuele vlooienbestrijdingsproducten.

Diatomeeënaarde kan dit uitdrogingseffect alleen hebben op volwassen parasieten zoals vlooien, teken en wormen. De eieren van deze parasieten worden niet aangetast, dus het product moet ofwel lang genoeg worden gebruikt om de eieren uit te laten komen en de resulterende volwassenen ook te doden, of een ander effectief (chemisch / medicijn) product moet worden gebruikt.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Hoe diatomeeënaarde voor katten te gebruiken

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit kan in uw huis of tuin worden gestrooid of in kleine hoeveelheden oraal aan katten worden gevoerd.

Veel voorkomende suggesties voor het gebruik van diatomeeënaarden bij katten zijn het verspreiden van het voedselkwaliteitspoeder in huis op meubels, vloerbedekking en beddengoed om vlooien in de thuisomgeving te doden, evenals het poeder rechtstreeks op de vacht van de kat aanbrengen, om vlooien rechtstreeks op het huisdier te doden.

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit wordt ook gebruikt als een product waarvan wordt beweerd dat het darmparasieten doodt wanneer het oraal in kleine hoeveelheden wordt toegediend. De diatomeeënaarde van voedselkwaliteit werkt op dezelfde manier als voor externe parasieten.

Het passeert over het algemeen het spijsverteringskanaal met zeer weinig dat wordt geabsorbeerd, maar schuurt de cuticula van parasieten die aanwezig zijn in het spijsverteringskanaal, wat leidt tot hun uitdroging en gevoeligheid voor afbraak door het spijsverteringskanaal.

Lees ook: Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Andere voordelen van diatomeeënaarde

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren gebruiken kleine hoeveelheden diatomeeënaarde in de kattenbak om geuren te beheersen.

Diatomeeënaarde voor katten zou andere gezondheidsvoordelen hebben. Naast de belangrijkste samenstelling als silicium en zuurstof, kan het poeder ook variabele hoeveelheden calcium, magnesium en andere sporenmineralen bevatten. Voorstanders van diatomeeënaarde voor zowel huisdieren als mensen melden voordelen voor huid, haar / vacht en nagels. De voordelen voor de spijsvertering zijn ook beschreven.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel diatomeeënaarde van voedselkwaliteit een materiaal is dat algemeen als veilig (GRAS) wordt erkend door de FDA, er weinig formele peer-reviewed wetenschappelijke literatuur is om het gebruik ervan bij huisdieren als een gezondheidssupplement te ondersteunen, waarbij de meeste reden voor gebruik gebaseerd is op anekdotisch bewijs en persoonlijke ervaring.

Andere milieutoepassingen voor diatomeeënaarde die zijn beschreven, zijn onder meer het gebruik ervan in de kattenbak als geurbestrijdingsmiddel en in het gazon / de tuin als een algemeen bestrijdingsmiddel om vlooien, teken en andere insecten te bestrijden, wat kan helpen het risico te verminderen voor binnen- / buitenkatten die binnen het behandelde pand verblijven.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Bijwerkingen van diatomeeënaarde voor katten

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit is niet giftig en veilig om door huisdieren te worden ingenomen, hoewel het niet mag worden ingeademd.

De amorfe of voedselveilige vorm van diatomeeënaarde wordt algemeen erkend als een veilige stof die moet worden ingenomen of in contact moet komen met de huid en vacht. Het is geen giftige stof en heeft geen belangrijke chemische eigenschappen, omdat de werkingsmethode allemaal mechanisch is en heel weinig van het poeder daadwerkelijk door het lichaam in het spijsverteringskanaal wordt opgenomen.

Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die in gedachten moeten worden gehouden bij het gebruik van diatomeeënaarde voor katten. Het grootste risico dat wordt beschreven voor diatomeeënaarde is dat het inademen van het poedervormige materiaal kan leiden tot ademhalingsproblemen.

De filterwaardige of kristallijne vorm van diatomeeënaarde kan ongelooflijk gevaarlijk zijn bij inademing. Volgens het National Pesticide Information Center (NPIC) kan het inademen van diatomeeënaarde leiden tot irritatie van de neus en neusholtes, hoesten en kortademigheid.

Longkanker is ook beschreven bij muizen en uit sommige van deze gegevens wordt diatomeeënaarde in de kristallijne vorm als carcinogeen beschouwd.

Dit is de belangrijkste reden om nooit diatomeeënaarde van filter- of zwembadkwaliteit te gebruiken en om altijd het etiket en de inhoud van een diatomeeënaardeproduct te onderzoeken.

Hoewel diatomeeënaarde van kristallijne/filterkwaliteit het grootste risico met zich meebrengt, heeft amorfe of voedselwaardige diatomeeënaarde ook zeer kleine hoeveelheden kristallijn silica aanwezig. Zorg er altijd voor dat een huisdier het poeder niet inademt.

Diatomeeënaarde, gezien haar naturale eigenschappen als een droogmiddel (een stof die vocht absorbeert of uitdroogt bij contact), het kan ook irritatie aan de ogen veroorzaken als directe blootstelling optreedt.

In wezen, met uitzondering van het geven met voedsel als een oraal product, moet het gebruik van diatomeeënaarde overal in de buurt van het hoofd of gezicht worden vermeden.

Katten met bestaande ademhalingsproblemen, zoals kattenastma, zijn misschien geen goede kandidaten voor diatomeeënaardegebruik, zelfs niet alleen in de thuisomgeving. Elk deeltjesmateriaal dat kan worden ingeademd, kan een verder inflammatoir luchtwegrisico vormen.

De droogmiddeleigenschappen van diatomeeënaarde kunnen leiden tot huidirritatie, vooral bij regelmatig gebruik. Dit komt misschien niet bij alle katten voor, maar katten die al een droge huid, gevoelige, ontstoken of jeukende huid hebben, verdragen diatomeeënaarde mogelijk niet voor katten die op de huid en vacht worden aangebracht.

Topisch gebruik van diatomeeënaarde

Hoewel diatomeeënaarde topisch op het lichaam van uw kat kan worden gebruikt om vlooien te doden, kan dit ertoe leiden dat de kat meer binnenkrijgt dan wordt aanbevolen wanneer ze hun vacht verzorgen.

Vanwege de kieskeurige verzorgingsaard die alle katten hebben, raden veel dierenartsen het gebruik van diatomeeënaarde direct op het lichaam van een kat niet aan. Bij gebruik voor een actieve vlooienplaag moet het materiaal enkele uren worden laten zitten.

Mensen die het routinematig gebruiken, passen het soms een paar keer per week toe. Er is enige bezorgdheid dat zelfs als het poeder niet in de buurt van het gezicht zelf wordt aangebracht, de kat waarschijnlijk kleine hoeveelheden ervan inademt tijdens het verzorgen.

De andere zorg met betrekking tot het verzorgingsgedrag van katten is dat een kat constant diatomeeënaarde kan innemen. Hoewel op geen enkele manier als oraal giftig wordt beschouwd, zou een kat een grotere hoeveelheid van het poeder consumeren dan wordt gesuggereerd voor oraal gebruik, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

Hoewel de voorgestelde orale hoeveelheden redelijk consistent zijn, zijn er geen consistente, gemeten hoeveelheden voor lokaal of milieugebruik. Dit kan leiden tot onderbenutting, wat mogelijk minder effectief is, of tot overmatig gebruik dat het risico op inhalatiemiddelen of huidirritatie kan verhogen.

Hoewel diatomeeënaarde ook wordt gebruikt als een supplement / gezondheidsproduct bij mensen, moet elke persoon met een voorgeschiedenis van huidgevoeligheid of ademhalingsproblemen passende bescherming gebruiken (gezichtsmasker, handschoenen, enz.) bij gebruik van het product in huis, of het gebruik ervan helemaal vermijden.

Als oraal supplement kan diatomeeënaarde verschillende sporenmineralen bevatten, waaronder calcium. Het overmatig aanvullen van mineralen die verder gaan dan de behoefte van het lichaam kan extra voedingsproblemen en ziekten veroorzaken. Zorg er altijd voor dat u met uw dierenarts bespreekt of een voedingssupplement uw kat ten goede zou komen voordat u ermee begint.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van diatomeeënaarde, oraal of topisch, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Diatomeeënaarde voor katten Dosering

Net als voedings- of voedingssupplementen zijn huisdierproducten die diatomeeënaarde bevatten niet door de FDA gereguleerd.

De enige voorgestelde gekwantificeerde hoeveelheden voor diatomeeënaarde die kunnen worden gevonden, zijn voor oraal gebruik als ontwormingsmiddel. Houd er rekening mee dat deze voorgestelde doses niet zijn bevestigd, omdat er zeer weinig tot geen wetenschappelijke literatuur is om het gebruik van diatomeeënaarde voor katten voor dit doel te ondersteunen.

Diatomeeënaarde is geen door de FDA goedgekeurde stof voor het behandelen, verzachten of voorkomen van ziekten bij huisdieren, en geen enkel diatomeeënaardeproduct mag legaal een etiket voor die doeleinden dragen.

Er zijn veel producten voor huisdieren die diatomeeënaarde bevatten en er is geen regelgeving over wat ze kunnen bevatten, vergelijkbaar met voedings- of voedingssupplementen. Zorg er altijd voor dat een product dat u gebruikt alleen 100% diatomeeënaarde van voedselkwaliteit bevat en dat het bedrijf kwaliteitscontrolesystemen heeft om de inhoud van het product te helpen garanderen.

Het wordt altijd aanbevolen om de beste preventiemethoden voor vlooien en andere parasieten met uw dierenarts te bespreken. Als uw dierenarts het gebruik van diatomeeënaarde als algemeen parasitair voorkomt, zorg er dan voor dat u erachter komt wat hun aanbevelingen zijn voor hoeveelheden en hoe u het kunt gebruiken op basis van hun ervaring.

Oraal gebruik van diatomeeënaarde

Oraal toegediend in kleine hoeveelheden, wordt gezegd dat diatomeeënaarde darmparasieten doodt en onder controle houdt.

Voor gebruik als ontwormer voor darmparasieten wordt algemeen aanbevolen om te gebruiken de volgende richtlijnen voor dagelijkse hoeveelheden diatomeeënaarde van voedselkwaliteit:

  • Kleine katten en kittens met een gewicht van minder dan 7 pond (3 kilogram): 1/2 theelepel
  • Katten met een gewicht van 7 tot 13 pond (3 tot 6 kilogram): 1 theelepel
  • Katten met een gewicht van meer dan 13 pond (meer dan 6 kilogram): 11/2 theelepels

Sommige bronnen suggereren dat dezelfde hoeveelheden zouden worden gebruikt als diatomeeënaarde als voedingssupplement wordt gevoerd.

Wanneer het wordt gebruikt voor ontwormingsdoeleinden, stellen de meeste bronnen voor om het minstens zeven dagen te gebruiken om volwassen wormen te doden. Omdat de levenscyclus van darmparasieten echter niet alleen volwassen wormen omvat, maar ook andere levensfasen die voortdurend terugkeren naarmate ze zich voortplanten en volwassen worden, wordt vaak voorgesteld om gedurende 30 dagen te blijven gebruiken om zich ontwikkelende volwassenen te vangen.

Diatomeeënaarde gebruiken om vlooien te doden

Sommige dierenartsen raden aan om diatomeeënaarde in de omgeving van de kat te strooien in plaats van het rechtstreeks op het lichaam van een kat te plaatsen.

Bij gebruik van diatomeeënaarde voor katten voor het beheer van een actieve vlooienplaag, kan het poeder rechtstreeks op de kat worden aangebracht, waarbij grote zorg wordt besteed aan het vermijden van de neus, mond en ogen. Slechts een kleine hoeveelheid die een gelijkmatige dekking biedt in de hele vacht hoeft te worden gebruikt. Zorg ervoor dat u het niet te veel toepast.

Bij gebruik voor een actieve plaag stellen velen voor om het minstens 24 uur op de kat te houden, maar dan om de kat een bad te geven om dode vlooien, vlooienvuil, vlooieneieren en larven en eventuele resterende diatomeeënaarde te verwijderen voordat u indien nodig meer aanbrengt. Het hoeft misschien niet direct op de kat te worden aangebracht na een goed bad, zolang diatomeeënaarde ook op de juiste manier op de thuisomgeving is aangebracht.

Er zijn enkele dierenartsen die voorstanders zijn van het gebruik van diatomeeënaarde bij katten voor vlooien die niet aanbevelen om het rechtstreeks op de kat aan te brengen om redenen die eerder zijn genoemd, zoals het risico op inademing en huidirritatie.

In plaats daarvan stellen sommige dierenartsen voor om het poeder alleen in de omgeving te gebruiken, inclusief vloerbedekking, meubels en beddengoed. Wanneer de kat in contact komt met de milieuvriendelijke hoeveelheden, zal dit ook helpen om vlooien op het lichaam van de kat direct te doden. Dit kan een veiligere aanpak zijn bij constant gebruik voor vlooienpreventiedoeleinden, maar kan minder effectief zijn of langer duren als uw kat een hoge last van levende vlooien heeft.

Bij gebruik in de thuisomgeving is het het beste om te zorgen voor een consistente coating van het poeder. Het vullen van een zoutvaatje-achtige container om te gebruiken om het poeder gelijkmatig te zeven / strooien, is de beste manier om het aan te brengen.

Bij het aanbrengen op materialen met lange of diepe vezels, zoals tapijt, stellen velen voor om de diatomeeënaarde minstens twee tot drie weken op zijn plaats te houden tijdens een actieve besmetting voordat je gaat stofzuigen. Vanwege de levenscyclus van vlooien die weken kan aanhouden, kan een continue behandeling van de omgeving nodig zijn gedurende ten minste één tot drie maanden.

Als vlooien na een maand gebruik nog steeds als een probleem worden gezien, kan een verdelger nodig zijn om de thuisomgeving te behandelen en moet uw dierenarts worden geraadpleegd over andere veilige vlooienbestrijdingsproducten om te gebruiken.

Houd er rekening mee dat omdat een deel van hoe diatomeeën werken om vlooien te doden de absorberende eigenschappen zijn, het niet goed zal werken als het al vochtig of nat is. Dit is belangrijk om te onthouden bij het baden van uw kat, vooral om van vlooien af te komen, omdat u wilt wachten tot de kat volledig droog is voordat u meer aanbrengt.

Dit is ook belangrijk om in gedachten te houden in zeer warme vochtige omgevingen. Als het warm en vochtig is in huis, kan het gebruik ervan in de thuisomgeving minder effectief zijn.

Bij gebruik buitenshuis moet het meestal veel vaker op het gazon en de tuin worden aangebracht in vochtige / gematigde zones dan in regio’s waar de lucht droog en droger is.

Lees ook: 5 Beste Kattenontwormers

In het kort

Veel van wat we weten over diatomeeënaarde is anekdotisch; er is zeer weinig wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik ervan voor parasietbestrijding.

Diatomeeënaarde is een natuurlijk poedervormig materiaal met mechanische eigenschappen dat effectief kan zijn bij het doden van vlooien, teken en andere insecten en parasieten. Direct topisch gebruik bij een kat moet indien mogelijk worden vermeden vanwege de risico’s van inademing en contact met de huid. Het kan zowel in huis als buitenshuis worden gebruikt als een natuurlijk of niet-chemisch alternatief voor ongediertebestrijding.

Het gebruik van diatomeeënaarde als parasiticide is gebaseerd op anekdotisch bewijs, of persoonlijke ervaring, met het gebruik ervan in tegenstelling tot wetenschappelijk onderzoek gebaseerd bewijs voor het gebruik ervan. Het kan worden gebruikt als een niet-chemisch alternatief voor enige parasietbestrijding als het vermijden van het gebruik van chemische of farmaceutische producten gewenst is. Altijd makzorg ervoor dat u uw vlooien-, teken- en interne parasietpreventiedoelen en -plannen met uw dierenarts bespreekt.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Is diatomeeënaarde veilig voor katten om in te nemen?

Ja, diatomeeënaarde wordt over het algemeen erkend als veilig voor katten om in te nemen, zolang het de voedselkwaliteit (amorfe) vorm is. De filterkwaliteit/zwembadkwaliteit (kristallijne) vorm is chemisch en warmtebehandeld en is niet veilig om bij of op huisdieren te gebruiken.

Bij oraal gebruik van de food-grade vorm konden geen meldingen van toxiciteit of significante bijwerkingen worden gevonden. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de voorgestelde doses voor katten over het algemeen niet veel meer dan 1 theelepel per dag zijn. Als diatomeeënaarde topisch op een kat is aangebracht, wat over het algemeen niet wordt aanbevolen, kan de kat veel meer van het poeder verzorgen en binnenkrijgen dan bedoeld.

Hoeveel diatomeeënaarde kan ik mijn kat geven?

Bij het gebruik van oraal als ontwormer voor darmparasieten, is het op grote schaal voorgesteld vanuit meerdere bronnen om de volgende richtlijnen te gebruiken voor hoeveelheden per dag.

Voor kleine katten en kittens met een gewicht van minder dan 3 kg (7 lb): 1/2 theelepel food-grade DE

Voor katten met een gewicht van 7-13 pond (3 kg-6 kg): 1 theelepel food-grade DE

Voor katten met een gewicht van meer dan 13 pond (>6 kg): 1 1/2 theelepel food-grade DE

Sommige bronnen suggereren dat dezelfde hoeveelheden zouden worden gebruikt als diatomeeënaarde als voedingssupplement wordt gevoerd.

Het oraal gebruik van diatomeeënaarde is beschreven om gevoelige darmwormen binnen 7 dagen te doden. Omdat het materiaal echter alleen op volwassen wormen werkt, pleiten velen ervoor om het gedurende 30 dagen te blijven gebruiken om andere delen van de levenscyclus (eieren, larven, enz.) te vangen die zich nog steeds ontwikkelen tot volwassenen.

Bij het gebruik van diatomeeënaarde de thuisomgeving, wordt over het algemeen voorgesteld om het aan te brengen met behulp van een grote zoutvaatje-achtige container, zodat het in een dunne, gelijkmatige hoeveelheid kan worden verspreid. Voor actieve plagen moet het minstens twee tot drie weken op zijn plaats worden gelaten voordat het wordt gestofzuigd, zodat nieuw opkomende volwassen vlooien kunnen blijven worden gedood.

Kan ik diatomeeënaarde in de kattenbak van mijn kat doen?

Diatomeeënaarde heeft over het algemeen het vermogen om geuren te absorberen, dus sommige mensen gebruiken sommige in vuilnisbakken, de koelkast of ergens anders waar geurbeheersing nodig is, inclusief de kattenbak. Hoewel u diatomeeënaarde aan de nest van uw kat kunt toevoegen als een manier om enige geurbeheersing en vochtopname te bieden, is het belangrijk om u ervan bewust te zijn dat er een risico op inademing kan zijn wanneer een kat rondschopt en krabt. Het gebruik van een kleine hoeveelheid gemengd met een stofvrij nest kan het potentiële risico verminderen.

Kan ik diatomeeënaarde op mijn kat leggen om vlooien te doden?

Over het algemeen raden veel dierenartsen af om diatomeeënaarde rechtstreeks op een kat aan te brengen. De reden is dat inhalatie van diatomeeënaarde moet worden vermeden en als kieskeurige trimmers zullen katten zeer waarschijnlijk het poeder inhaleren dat op hun vacht wordt aangebracht tijdens het verzorgen, zelfs als poeder niet in de buurt van de mond, neus of ogen is aangebracht.

Als droogmiddel of uitdrogend middel kan diatomeeënaarde ook de huid uitdrogen of irritatie veroorzaken, vooral bij katten die al huidaandoeningen hebben.

Voorstanders van diatomeeënaardegebruik voor het beheer van vlooien bij katten stellen vaak voor om het meer in de huiselijke omgeving te gebruiken, omdat een kat zal worden blootgesteld aan minder hoeveelheden die nog steeds kunnen helpen om vlooien die in contact komen te doden terwijl het inhalatierisico wordt verminderd.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er niet zoiets bestaat als geen risico met een product, dus als u of uw kat een voorgeschiedenis heeft van ademhalings- of huidaandoeningen, is diatomeeënaarde mogelijk geen geschikte keuze.