Wat is een nieuw kattenras?

Toyger kattenras- Credit: Brittney Gobble

Verschillende soorten nieuwe katten

1. Natuurlijk nieuw ras: Er zijn veel kattenrassen die gebaseerd zijn op een genetische afwijking van de huiskat. De meer recente voorbeelden zijn de Sphynx, Rex kat (zoals Devon en Selkirk), Scottish fold, Highlander en de Lykoi, om er maar een paar te noemen.

Katten in deze groepen werden gestart met een enkele kat, of een klein aantal katten, die werden geboren met een genetische variatie die een uniek uiterlijk aan de kat geeft. De genetische variatie moet worden geërfd aan de nakomelingen van de kat en het unieke uiterlijk moet tot uiting komen in de volgende twee generaties van de kat.

In de meeste gevallen is het uiterlijk van de katten gemakkelijk te herkennen door mensen die naar de kat kijken. Een zorgvuldige planning voor fokprogramma’s is een noodzaak, omdat er in het begin normaal gesproken een zeer klein aantal fokkatten is.

2. Gemengde bestaande rassen voor een nieuw ras: Deze groep kattenrassen wordt meer recent designerrassen genoemd. Deze groep is het meest bekend in de hondenwereld met de Labradoodle hond. In de kattenwereld zijn onlangs nieuwe rassen in deze groep het Menuet (ook bekend als Napoleon) en de Bambino.

Menuet werd onlangs geaccepteerd als een volledig kampioenschapsras in TICA, maar Bambinos zijn dat niet. Het idee van dit nieuwe ras is om een kat te hebben die de beste eigenschappen van de twee ouderrassen heeft.

Vaak is het succesvol, maar af en toe zullen de nieuwe kittens niet de beste eigenschappen hebben. Veel registers voor rasdieren keuren deze rassen niet goed. De registers hebben onlangs regels opgesteld om te voorkomen dat deze nieuwe “gemengde” rassen worden geregistreerd, zodat ze niet als een bestaand ras kunnen worden geteld.

Menuet kat- Credit: Brittney Gobble

3. Lijn gefokte eigenschap rassen: De groep lijngefokte rassen is het resultaat van het zorgvuldig selecteren op een bepaalde look van voorouders. Ze lijngefokt noemen betekent niet dat de katten inteelt zijn, het betekent alleen dat bepaalde lijnen met een bepaald uiterlijk worden gebruikt om het ras te creëren.

Twee voorbeelden of de Blauwe Rus (geen nieuw ras) en de Toyger. De Russisch blauwe katten zijn speciaal gefokt voor de beste blauwe kleur en de beste oogkleur. De Toygers zijn gefokt voor een kleurenpatroon dat zo dicht mogelijk bij een tijger lijkt.

Deze rassen kunnen verschillende rassen in de afstamming hebben, of ze kunnen allemaal afkomstig zijn van een paar katten. Hoe dan ook, fokkers werken voortdurend aan het verbeteren van het uiterlijk van het ras.

Serval- Credit: Brittney Gobble

4. Hybride rassen: Deze katten zijn het resultaat van een normale kat die wordt gefokt met een exotische kat. De Savannah is het resultaat van een Several en een huiskat. Fokkers hopen de kenmerken van de exotische kat te krijgen met iets minder van het “wilde” gedrag door gedomesticeerde katten te gebruiken.

Vaak zal de hybride kenmerken hebben van beide katten in de afstamming. Het probleem is dat de nakomelingen niet zoals huiskatten zijn en vaak niet precies de kat zijn die de nieuwe eigenaar verwachtte.

Hybride katten worden in de kattenwereld besproken of ze moeten worden gefokt of niet. Het is een verhit onderwerp met sterke meningen aan beide kanten.

Lykoi kat- Credit: Brittney Gobble

Lykoi kat- Credit: Brittney Gobble

Bron: Brittney Gobble

Bron: Brittney Gobble

Wat zit er in een naam?

Scottish Fold- Credit: Brittney Gobble

Een nieuw ras een naam geven is voor sommige fokkers een dilemma. Het is een ander onderwerp waar veel mensen over zullen debatteren. Een nieuw ras wordt vaak genoemd door wat de fokker wil.

De nieuwe naam blijft misschien niet altijd plakken of een andere fokker kan dezelfde of vergelijkbare kat hebben en het iets anders willen noemen. Soms zullen de fokkers het eens worden over een naam, maar dan wordt deze om een andere reden veranderd tijdens het oprichtingsproces.

De waarheid voor alle namen is eenvoudig: totdat een grote stamboomregistergroep die internationaal gerenommeerd is, het nieuwe ras als kattenras accepteert, betekent de naam niets. Ik zal proberen het uit te leggen aan de hand van voorbeelden.

1. De Sphynx had een heel andere naam bij de fokkers, maar de fokkers wisten niet precies hoe ze het ras moesten noemen. Toen de katten voor het bestuur gingen om geaccepteerd te worden, ontstond er een discussie over het benoemen van de kat en een Sphynx was de gekozen naam.

2. De Napoleon werd geaccepteerd als een nieuw ras. Tijdens het acceptatieproces was er een probleem. De naam veranderde toen in Menuet en dat is de geaccepteerde naam in TICA.

Het probleem hier is dat sommige fokkers de naam niet wilden veranderen en zich aanmelden bij een ander kattenregister onder de oorspronkelijke naam. Dit ras wordt momenteel door sommige fokkers de Napoleon genoemd en door anderen het Menuet.

3. Er verschijnt een nieuw gen waardoor effen gekleurde katten blauwe ogen hebben. Dit is uniek omdat alle effen gekleurde katten gele, gouden of bruine ogen hebben gehad. Het is een dominant gen dat een fokker heeft ingediend als een ras dat de Ojo Azule.

De oorspronkelijke katten die dit ras begonnen, hadden enkele gezondheidsproblemen, dus alle katten werden veranderd en niet in een programma gebruikt. Gedurende deze tijd en na deze tijd werden drie andere blauwogige katten met een stevig haarvachtpatroon ontdekt in de verwilderde kattenpopulatie – een in de Verenigde Staten, in Rusland en verder in Azië.

Twee van de katten zijn gebruikt in fokprogramma’s die op dezelfde manier leken te werken als de oorspronkelijke kat. De andere is net begonnen met het gebruik in een programma. Het korte is dat alle drie de fokkers katten hebben die erg op elkaar lijken en hetzelfde fokken als de katten van de eerste fokker.

Niemand kan op dit moment bewijzen of het hetzelfde gen is of niet. Maar de ene fokker noemt ze Topaas, een andere noemt ze Xenote en de derde noemt ze Altai. De naam zal door fokkers worden besproken, maar totdat een internationaal kattenregister ze accepteert, zal de naam zijn hoe de fokkers ze noemen.

Zorgen over een nieuw ras

Lykoi kat- Credit: Brittney Gobble

De grootste zorg die fokkers en eigenaren hebben met een nieuw ras is of er gezondheidsproblemen zullen zijn. Het maakt niet uit hoe een kat eruit ziet, als hij niet gezond is, moet hij niet doorgaan als ras.

De tweede zorg is temperament. Als een kattenras geen metgezel kan zijn voor mensen als huisdieren of fokkers, moet het niet doorgaan als een nieuw ras. Ten slotte blijft de perfecte look over voor het ras. Veel fokkers streven er al jaren naar om de perfecte look te krijgen, maar zullen het misschien nooit bereiken.

Veel nieuwe rassen zullen beginnen, maar gaan niet door omdat ze de zorgen van eigenaren en fokkers van gezelschapsdieren niet nakomen. Vaak zal een nieuw ras jarenlang worden geëvalueerd voordat ze kunnen bewijzen dat de zorgen in rust zijn.

De trieste situatie is wanneer een nieuw ras wordt gefokt zonder de eerste twee zorgen in gedachten. Het resultaat is een ras dat gedrags- en gezondheidsproblemen kan hebben. Gelukkig zijn veel fokkers meer verantwoordelijk en zich bewust van de zorgen dan in het verleden, en veel nieuwe rassen hebben een geweldige start.

Wat moet je weten?

Bron: Brittney Gobble

  1. Veel fokkers proberen een nieuw uiterlijk of een nieuwe eigenschap te creëren en noemen het een nieuw ras, maar de katten zijn misschien niet meer dan een kat van een gemengd ras.
  2. Veel mensen zullen praten over een nieuw ras en feiten vermelden, maar tenzij je iemand bent die sterk betrokken is bij het nieuwe ras, kunnen de verklaringen van deze mensen volledig onjuist zijn.
  3. Met nieuwe rassen kunnen er meningsverschillen zijn tussen alle betrokken mensen, waardoor verkeerde informatie wordt verspreid en daarom valse overtuigingen ontstaan over een nieuw ras.
  4. Een nieuw kattenras kan in het begin een paar onbekenden hebben en kan niet precies worden beschreven wat het ras in de toekomst zal zijn.

Toyger kattenras- Credit: Brittney Gobble

Over de auteur:

Johnny Gobble is een praktiserend dierenarts in Vonore, TN USA voor de afgelopen 21 jaar. Hij
woont met zijn vrouw, Brittney, en er drie kinderen (Ali, Brooklynn en Obadiah) in
Sweetwater, TN Verenigde Staten.

Ze zijn betrokken geweest bij het fokken van katten en TICA bijna tien
jaar en hebben meer dan 20 jaar gecombineerde fokervaring. Johnny is de co
oprichter, eerste fokker en belangrijke bijdrager aan het Lykoi-ras.

Hij is de Breed-voorzitter bij TICA en communiceert met de onderzoekers voor de Lykoi. Meer dan 70% van de Lykoi in de wereld zijn een direct resultaat van het werk dat Johnny en
Brittney heeft dat gedaan.
Officiële website: