Is wierook veilig voor katten? Wat u moet weten!

Wierook kan helpen de focus en ontspanning te verbeteren en tegelijkertijd spanning, angst en slapeloosheid te verminderen. Het wordt vaak gebruikt in meditatie en yoga vanwege het gevoel van rust dat het produceert. Maar welk effect heeft het op onze katten? Is het wel veilig voor hen?

Helaas is wierook niet veilig voor katten vanwege de rook die het produceert. Rookinhalatie is extreem slecht voor katten en te veel blootstelling kan leiden tot desastreuze gevolgen voor de gezondheid. Katten hebben een veel beter reukvermogen dan mensen, en elke geur van wierook kan hun zintuigen overweldigen.

Om meer te weten te komen over welke geuren en diffusers moeten worden vermeden en hoe u uw kat veilig kunt houden, bekijkt u onze onderstaande gids.

garen ball divider

Wat u nog meer moet vermijden

Wierook is niet de enige geur die problematisch is voor katten. Tal van andere stoffen kunnen bijwerkingen bij uw kat veroorzaken.

1. Geurkaarsen

Net als wierook kan de rook en geur van een geurkaars overweldigend zijn voor je kat. Dit geldt vooral als uw kat al last heeft van ademhalingsproblemen zoals astma. Als uw kat longproblemen heeft en u merkt dat hij meer opflakkeringen ervaart wanneer kaarsen worden aangestoken, moeten ze in huis worden vermeden.

Andere tekenen dat uw huisdier gevoelig kan zijn voor kaarsen zijn hoesten, niezen, geïrriteerde huid en loopogen en neuzen. Als je de geur en rook negeert, kunnen kaarsen ook gevaarlijk zijn als je kat ze kan bereiken. Als je kat de kaars van zijn baars kan kloppen, kan hij brand stichten.

thematische pauze

2. Etherische oliën

citrus etherische olie
Afbeelding Credit: DariaHurst34, Pixabay

Essentiële oliën moeten worden vermeden. Niet alleen kunnen de etherische olieverspreiders ademhalingsproblemen verergeren die uw kat al heeft, maar de oliën kunnen ook de gezondheid en veiligheid van uw kat bedreigen.

Veel essentiële oliën zijn giftig voor katten en bevatten chemicaliën die alleen kunnen worden verwerkt met enzymen die katten missen. Deze chemicaliën worden verwerkt via de lever, maar omdat uw kat ze niet adequaat kan verwerken, kan dit leiden tot vergiftiging. Zelfs een enkele lik of een kleine druppel op de huid kan voldoende zijn om problemen voor uw kat te veroorzaken.

Als u denkt dat uw kat mogelijk in contact is gekomen met essentiële oliën, neem dan onmiddellijk contact op met uw lokale hulplijn voor huisdiervergiftiging.

Let op tekenen van vergiftiging met etherische olie

 • Overmatig kwijlen
 • Braken
 • Verlaagde hartslag
 • Verlaagde lichaamstemperatuur
 • Gebrek aan coördinatie
 • Tremoren
 • Lethargie
 • Moeite met ademhalen
 • Roodheid van de mond
 • Poten aan de mond
 • Geur op vacht, huid of adem
thematische pauze

3. Luchtverfrissers

divider-catclaw1

Hoe veilig te genieten van wierook

Als wierook een integraal onderdeel is van het beheersen van uw angst of slapeloosheid, zijn er manieren waarop u het veilig kunt gebruiken zonder het welzijn van uw kat in gevaar te brengen.

Open bij het branden van wierook de ramen in de kamer. Ventilatie is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw kat geen rook inademt. Houd je kat ook uit de kamer waar de wierook brandt.  Als je klaar bent met het branden van wierook, bewaar je het op een veilige locatie waar je kat er niet bij kan.

Overweeg een alternatief

Een potentieel alternatief dat relatief weinig monitoring vereist, is een luchtreiniger. Luchtreinigers kunnen zelfs gunstig zijn voor uw huisdier, omdat ze werken om de lucht veiliger en beter ademend te maken voor zowel u als uw kat.

De grootste zorg met luchtreinigers is hoe ze worden vervaardigd. Als ze een snoer hebben om in de muur te steken, kan uw huisdier in de knoop raken en de luchtreiniger op hen laten vallen. Het geluid dat de luchtreiniger maakt, kan ook verontrustend zijn voor uw kat. Er zijn echter oplossingen hiervoor, zoals het plaatsen van de luchtreiniger op een plek waar uw kat niet bij kan of het houden in een kamer waar uw kat geen toegang toe heeft.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel wierook niet veilig is voor katten, zijn er manieren om ervan te genieten zonder je katachtige vriend in gevaar te brengen. Essentiële oliën en luchtverfrissers moeten ook voorzichtig worden gebruikt, terwijl luchtreinigers het perfecte alternatief kunnen zijn. Met alles wat u in de omgeving van uw kat introduceert, controleert u hem op eventuele negatieve bijwerkingen en neemt u contact op met uw dierenarts voor eventuele zorgen die u heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Denis Oliveira, Unsplash