Tennessee Rex – De geboorte van een nieuw ras

Credit: Gegeven aan Brittney Gobble op ykoikitten.com

Achtergrond

De Tennessee Rex is een nieuw natuurlijk mutatieras van katten dat begon in 2004.  Franklin Whittenburg ontdekte het ras toen een normale zwerfkat in zijn leven kwam.  Hij noemde zijn nieuwe huisdier Satin Surprise en zij gaf hem een echte verrassing.

Ze leverde al snel een nestje prachtige kittens op, maar twee zagen er heel anders uit.  Twee rode jongens werden geboren met krullend haar en ze leken een glinstering op hun jassen te hebben.  De glans kon niet van de kittens worden gewassen en de kittens shimmer gaven ze een satijnen blik op de vacht.

Franklin had nog nooit katten gefokt, maar hij was nieuw dat er iets unieks was aan de kittens.  Hij nam contact op met een kattenfokker, een kattengeneticus, TICA en enkele knaagdierfokkers over zijn kittens.  Na veel werk en onderzoek werd geconcludeerd dat deze kittens een uniek recessief gen hadden dat niet alleen een krullende vacht veroorzaakte, maar ook het satijneffect op het haar.

Het Tennessee Rex ras was begonnen en er werd een prachtige nieuwe kat aan de fantasie toegevoegd.

Uiterlijk, markering en kleuren

Credit: Gegeven aan Brittney Gobble op ykoikitten.com

De Tennessee Rex kregen hun naam van Franklin omdat ze werden gevonden in zijn geboortestad in Chattanooga, Tennessee.  Omdat ze de krullen in de jas hadden, dacht hij dat Tennessee Rex een geweldige naam zou zijn.

De Tennessee Rex kat staat in de beginfase bij TICA om een geregistreerde kampioenskas te worden.  Er zijn op dit moment heel weinig fokkers en het ras krijgt gewoon meer energie van nieuwe mensen die deze katten willen fokken en laten zien.

De Tennessee Rex kan elke kleur hebben, maar de meeste zijn rood (oranje) of rood en wit.  Het satijneffect is duidelijker te zien op de lichtere kleuren, maar het is tot op zekere hoogte te zien op de donkere kleuren.  De katten zijn middelgroot met het uiterlijk van een typisch “landelijk” (landelijk gebied) kattenuiterlijk.

De rasstandaard is geschreven om te proberen de oorspronkelijke look te behouden van de zoete zwerfhond die voor het eerst het begin van dit ras baarde.  Als mensen de Tennessee Rex zien, zijn ze enthousiast over de satijnen glans die ze hebben.

Sommige mensen hebben zelfs gedacht dat een haarproduct dat de glans produceert aan de vacht werd toegevoegd en ze probeerden het af te vegen.  Maar de glans maakt deel uit van het haar en verbetert de algehele kleur van de vacht van de katten.

Persoonlijkheid en temperament

Credit: Gegeven aan Brittney Gobble op ykoikitten.com

Nadat de vreugde van het zien van de jas afneemt, leren mensen de persoonlijkheid van de Tennessee Rex kennen.  Het zijn dolende katten die echt bij je op schoot willen zitten.  De Tennessee Rex wil deel uitmaken van het gezin en ernaar streven om op het bed, op de bank of in huis te zijn.

Ze houden van andere huisdieren, maar hebben wat tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en dieren (maar de meeste katten zijn zo).  Over het algemeen zijn ze een rustige kat, maar ze zullen lawaai maken wanneer ze hun eten of uw aandacht willen.  Natuurlijk reageren we altijd met liefde op het lawaai.

Zorg

Credit: Gegeven aan Brittney Gobble op ykoikitten.com

Er is een beetje zorg betrokken bij Tennessee Rexes als huisdieren.  Hun oren moeten in de meeste gevallen maandelijks worden schoongemaakt.  Sommigen hebben geen wasopbouw, maar velen van hen wel.  Het gebruik van een schone q-tip in de oren ongeveer één keer per maand zal de oren schoon houden.

Ze eten zoals elke andere normale kat, dus er is geen speciaal dieet nodig.  Ze gaan heel snel naar de kattenbak en houden van zoveel mogelijk bedden als er kunnen worden verstrekt.  Kattenspeelgoed, kattenbomen en krabpalen worden zeer gewaardeerd door de Tennessee Rex en zullen ze dagelijks gebruiken.

Het zijn twee jassen voor de Tennessee Rex – sommige hebben kort haar en sommige hebben lang haar.  Beiden houden ervan om geborsteld te worden, maar het lange haar zal vaker geborsteld moeten worden om het haar pluizig te houden.

Ze hebben meestal geen bad nodig, maar het baden van het lange haar zal ervoor zorgen dat de krullen prominenter zijn.  De langharige katten laten het satijn en de krullen ook beter zien dan het korthaar.

Laatste gedachten

Credit: Gegeven aan Brittney Gobble op ykoikitten.com

Over het algemeen zal de Tennessee Rex voor veel mensen een nieuw huisdier zijn.  Ze zijn spannend omdat ze de enige kat zijn die zowel krullen in het haar als satijn in het haar heeft.

Als je de Tennessee Rex ziet, denk je misschien eerst dat het een andere kat is.  Maar als je opnieuw kijkt, zie je de uniciteit die ervoor heeft gezorgd dat zoveel mensen verliefd op hen zijn geworden.

Over de auteur:

Johnny Gobble is een praktiserend dierenarts in Vonore, TN USA voor de afgelopen 21 jaar. Hij
woont met zijn vrouw, Brittney, en er drie kinderen (Ali, Brooklynn, en Obadja) in
Sweetwater, TN Verenigde Staten.

Ze zijn betrokken geweest bij het fokken van katten en TICA bijna tien
jaar en hebben meer dan 20 jaar gecombineerde fokervaring. Johnny is de co
oprichter, eerste fokker en belangrijke bijdrager aan het Lykoi-ras.

Hij is de Breed-voorzitter bij TICA en communiceert met de onderzoekers voor de Lykoi. Meer dan 70% van de Lykoi in de wereld zijn een direct resultaat van het werk dat Johnny en
Brittney heeft dat gedaan.
Officiële website: