Denkt mijn kat dat ik zijn moeder ben?

Onze katten zijn een integraal onderdeel van ons gezin en als katteneigenaren vragen we ons vaak af of onze huisdieren ons als hun moeder zien. Het is iets waar we allemaal nieuwsgierig naar zijn, en het is onwaarschijnlijk dat katten ons op dezelfde manier zien als hun katachtige moeder. Maar het is mogelijk dat ze ons als surrogaten zien, en veel van hun gedrag en genegenheid jegens ons geeft aan dat ze ons zien als onderdeel van hun sociale groep.

Wat vinden katten van mensen?

We zullen nooit echt weten wat onze katachtige familieleden van ons denken, maar wetenschap en onderzoek kunnen ons helpen onze relatie met onze huisdieren een beetje beter te begrijpen.

We zullen nooit echt weten wat onze katachtige familieleden van ons denken, maar wetenschap en onderzoek kunnen ons helpen onze relatie met onze huisdieren een beetje beter te begrijpen.

Kattengedragsexpert John Bradshaw heeft vaak gesproken over zijn onderzoek naar wat katten over ons denken. Katten vertonen exact dezelfde lichaamstaal en gedrag ten opzichte van ons mensen als tegenover hun mede katachtigen. Terwijl honden heel anders met mensen omgaan dan met andere honden.

Wanneer een kat zich veilig en comfortabel voelt bij een andere kat, wrijven ze over hun gezicht en lichaam, net zoals ze doen met ons die zichzelf rond onze benen wrijven.  En dit is een gedrag dat zich ontwikkelt vanuit hun interacties binnen sociale groepen in het wild. In hun eigen familiegroepen zal een kitten op zijn moeder wrijven, terwijl vrouwtjes op mannetjes wrijven.

Kleinere katten zullen zich op grotere katten wrijven. Er is hier dus enig bewijs van machtsdynamiek, die hetzelfde zou kunnen zijn in de manier waarop ze met ons omgaan. We zijn groter dan onze katten en een vrouwtje zal dit soort gedrag eerder naar ons toe vertonen dan een kater.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

Zien katten ons als een moederfiguur?

Katten weten dat ze van ons afhankelijk zijn voor voedsel en genegenheid, en ze reageren op het liefdevolle gedrag dat we tegenover hen vertonen.

Het onderzoek en de ideeën van John Bradshaw zijn misschien het eerste bewijs dat suggereert dat katten aan ons moeders denken, omdat ze de mensen om hen heen net als andere katten behandelen en niet veel verschil zien tussen zichzelf en ons.

Katten weten dat ze van ons afhankelijk zijn voor voedsel en genegenheid, en ze reageren op het liefdevolle gedrag dat we tegenover hen vertonen. Als hun verzorgers bieden we voedsel en onderdak, evenals liefde en genegenheid. Katten herkennen dit, en als er één persoon in het gezin is die meer tijd thuis doorbrengt met de katachtige familieleden, dan kan uw kat een bijzonder sterke band met hen vormen.

Dit staat bekend als inprenting en als het eenmaal is gebeurd, zal uw kat een voorkeur voor u tonen in tegenstelling tot andere mensen in huis. Die persoon kan degene zijn die de kat voedt, ermee speelt en voedt, dus ze zullen ons belonen door ons hetzelfde aan te bieden.

1. Vocalisaties

Elke katteneigenaar weet hoe intelligent deze dieren zijn en ze kunnen net als een menselijke baby op onze emoties jagen.

Elke katteneigenaar weet hoe intelligent deze dieren zijn en ze kunnen net als een menselijke baby op onze emoties jagen. Veel van hun vocalisaties zijn gereserveerd voor hun menselijke familieleden en worden niet echt gebruikt bij interactie met andere katten. Katten miauwen niet echt naar andere katten, maar ze miauwen naar ons, en het triggert onze emoties omdat het klinkt als een baby die huilt.

We geven dus meteen onze aandacht, daarom kunnen onze katten vaak hun zin krijgen! Vocalisaties zijn een belangrijke manier voor onze katten om ons te laten weten dat ze iets van ons nodig hebben, maar het is ook een slimme manier om onze natuurlijke moederinstincten en emoties aan te boren! Maar het betekent niet dat ze ons als moeders zien, alleen dat ze onze moederinstincten gebruiken om ons aan te moedigen om aan hun behoeften te voldoen.

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

2. Lichaamstaal en gewoonten

Verschillende gedragingen die katten ten opzichte van ons vertonen, zijn ontwikkeld vanuit hun interacties met hun katachtige moeder als kittens.

Verschillende gedragingen die katten ten opzichte van ons vertonen, zijn ontwikkeld vanuit hun interacties met hun katachtige moeder als kittens. Katten kneden ons vaak met hun poten of likken en knabbelen ons. Dit is een gedrag dat wordt gebruikt om melk van hun moeder te verkrijgen en heeft geen nut voor hen als volwassen katten, maar wetenschappers denken dat ze mensen kunnen kneden omdat het hen herinnert aan het comfort dat ze hadden als kitten dat van hun moeder werd gevoed.

Dus katten behandelen ons soms als hun moeder en krijgen troost uit de band die we met hen hebben. Onze katachtige familieleden zijn afhankelijk van ons voor voedsel, geluk, gezelschap en veiligheid, en omdat ze niet kunnen praten, gebruiken ze hun lichaamstaal om met ons te communiceren.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Hoe zit het met kittens

Katten onderhouden geen hechte band met hun moeder in het wild, omdat ze over het algemeen solitaire en territoriale wezens zijn.

Zodra kittens zijn gespeend, zal de moederkat ze op natuurlijke wijze op afstand houden. Katten onderhouden geen hechte band met hun moeder in het wild, omdat ze over het algemeen solitaire en territoriale wezens zijn.

Maar als een kitten te vroeg van zijn moeder wordt gespeend, kan het ons als een surrogaat zien. Kittens zullen vaak dicht bij ons willen zijn om zich veilig, warm en geborgen te voelen. Ze kneden ons ook en zuigen soms op onze huid als ze niet volledig gespeend zijn. Dit is niet noodzakelijkerwijs dat ze ons als hun moeder zien, maar meer dat ze ons herkennen als hun verzorger en hunkeren naar onze zorg en veiligheid.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Zien katten ons als hun familie?

We weten dat het gedrag dat katten tegenover ons vertonen, betekent dat ze ons waarschijnlijk als hetzelfde als hen zullen zien in plaats van ons anders te behandelen dan andere katten.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat katten ons als hun moeder zullen zien en ons eerder als draagmoeders zullen behandelen, behandelen ze ons wel als onderdeel van hun sociale groep of familie. We weten dat het gedrag dat katten tegenover ons vertonen, betekent dat ze ons waarschijnlijk als hetzelfde als hen zullen zien in plaats van ons anders te behandelen dan andere katten.

Tekenen dat uw kat u herkent als zijn familie kan zijn –

Lees ook: Waarom laten katten hun buiken zien?

Laatste gedachten

houden katten van knuffels?

Als huisdierouders zien we onszelf allemaal als de moeder van onze kat, maar het is onwaarschijnlijk dat ze mensen op dezelfde manier zien als hun biologische moeder.

Kattengedrag is een fascinerend onderwerp en waar we nog steeds veel over leren. Als huisdierouders zien we onszelf allemaal als de moeder van onze kat, maar het is onwaarschijnlijk dat ze mensen op dezelfde manier zien als hun biologische moeder. Onderzoek suggereert echter dat katten op dezelfde manier met mensen omgaan als met andere katten, wat suggereert dat ze ons zien als hetzelfde of op zijn minst onderdeel van hun sociale groep.

Katten herkennen ons als hun verzorgers en zullen ons veel liefde en genegenheid tonen in ruil voor het bieden van gezelschap, voedsel en veiligheid. Veel tekenen van genegenheid van onze katachtige familieleden zijn gedrag dat ze leren en ontwikkelen als kittens terwijl ze een band hebben met hun eigen moeder en zijn gewoonten die ze voortzetten in de volwassenheid als een middel om zich te binden aan hun menselijke familie.

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat denkt dat ik haar moeder ben?

Er is geen specifiek teken dat je kat denkt dat je haar moeder bent. Maar je kat zal genegenheid voor je tonen door om je heen te wrijven, zijn staart op te tillen en te spinnen om te laten zien dat hij een band met je heeft en om je aandacht te trekken.

Zien katten hun baasjes als hun moeder?

Katten zien ons niet op dezelfde manier als hun biologische moeders. Maar we weten wel dat katten mensen op dezelfde manier behandelen als andere katten. Dus herkennen ze ons als hun verzorgers op een vergelijkbare manier als hun katachtige moeder.

Hoe kun je zien of een kat op je heeft ingeprent?

Katten kunnen een sterke band ontwikkelen met een favoriet persoon, bekend als imprinting. Je kat kan een voorkeur voor je tonen, of meer genegenheid tonen door te vocaliseren, spinnen en wrijven om je aandacht meer op te eisen dan voor andere familieleden.

Is mijn kat op mij ingeprent?

Katten drukken je in als ze een sterke band met je ontwikkelen en je als hun favoriete persoon beschouwen. Ze zullen meer aanhankelijk gedrag naar je toe vertonen en meer van je liefde en aandacht eisen.