De ultieme gids voor kattenplas

Houd je de plas van je kat in de gaten? Een vreemde vraag misschien, maar als het gaat om onze huisdieren, kunnen zelfs subtiele aanwijzingen in hun biologische gewoonten ons hints geven over hun gezondheid en welzijn.

Het controleren van de plasgewoonten van uw kat – het volume, de kleur, geur en frequentie – kan vroege tekenen van problemen onthullen, zoals nierziekte, infecties of zelfs diabetes.

Lees verder voor onze volledige gids over alles wat je moet weten over kattenplas!

Waarom we het over kattenplas moeten hebben

Kat plassen in kattenbak

Kattenplas kan een belangrijk teken zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw kat.

Katten zijn experts in het verbergen van tekenen van stress, ziekte, pijn en ziekte. Ze kunnen heel subtiel zijn met tekenen en symptomen, en daarom is het als katteneigenaren nuttig om proactief te zijn in het monitoren van de gezondheid van onze katten. Kijken naar plas kan een verrassend goede manier zijn om te vertellen hoe onze katachtigen zijn.

Hoe is de kleur en geur? Plassen ze veel of weinig, en waar? Heb je kattenplas op het kussen gevonden of een vlek op je houten vloer? Al deze vragen kunnen ons nuttige informatie geven over de gezondheid van ons huisdier.

Iedereen plast

Iedereen plast, maar wat betekent urine eigenlijk? Katten hebben eigenlijk twee hoofdfuncties voor urine, met heel verschillende betekenissen.

1. Plassen

Kat plassen in een kattenbak

De belangrijkste functie van plas is het uitscheiden van water en afvalstoffen uit het lichaam via de nieren. Afvalproducten zoals ureum, creatinine, zouten en ammoniak worden via de nieren uit het bloed gefilterd, naar de blaas van de kat getransporteerd en vervolgens via de urine verdreven.

Lees ook: Bloed in kattenurine (hematurie): oorzaken, symptomen, &behandeling

2. Urine markering

Kattenspuiten

Wanneer katten sproeien, zijn ze op zoek naar een partner of markeren ze hun territorium.

Katten spuiten urine om te communiceren – meestal het markeren van territorium, of om beschikbaarheid aan potentiële partners te signaleren. Sproeien verschilt van normaal urineren doordat meestal slechts kleine hoeveelheden worden doorgegeven en katten zeer voor de hand liggende plaatsen kiezen om te markeren, zoals een deuropening, nieuwe objecten in het huis of drukke verkeersaders in hun omgeving.

Indien gereinigd met normaal wasmiddel, zal de urinegeur van de kat aanhouden en zal de kat de urine ‘bijvullen’ zodat de geur weer fris is.

Lees ook: Top 11 Beste Kattenurineverwijderaars

Hoe vaak katten plassen

De frequentie van de plasgewoonten van uw kat kan een subtiel teken zijn dat uw kat zich niet goed voelt.

Normale, gezonde katten plassen meestal 2 – 4 keer per dag. Dit wordt beïnvloed door hun waterinname, voedseltype (nat voedsel versus droog voedsel), omgevingstemperatuur en vochtigheid en hun activiteitsniveau. De urinefrequentie kan ook worden beïnvloed door verschillende gezondheidsproblemen zoals nierziekte, cystitis en diabetes.

Als een kat probeert te plassen maar niet slaagt, moeten ze dringend door een dierenarts worden gezien, vooral mannelijke katten. Stenen kunnen de doorgang van urine door de urethra blokkeren, wat leidt tot een noodsituatie.

Hoeveel katten plassen

waarom plast mijn kat veel?

Het controleren van de toiletgewoonten van uw kat kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijk aspect van kattenbezit.

De gemiddelde kat produceert elke keer dat ze gaan een handvol urine – hoewel we je niet aanraden dit met je echte hand te testen! Kleine hoeveelheden urine kunnen worden doorgegeven met verschillende urinewegaandoeningen, terwijl grote volumes kunnen verschijnen met gezondheidsproblemen die ervoor zorgen dat uw kat overmatig drinkt, zoals hyperthyreoïdie of diabetes.

Het exacte aantal en volume kattenplas varieert tussen individuele katten. Het belangrijkste is om de urine van uw kat in de gaten te houden, zodat u onmiddellijk kunt zien of er iets verandert. Als uw kat meestal twee keer per dag plast, maar plotseling vijf keer per dag gaat, zou dit een probleem moeten zijn.

Als je kat altijd vier of vijf keer per dag is gegaan, dan is een dag met vijf plassen niets om je zorgen over te maken.  Klonterend nest kan het vrij gemakkelijk maken om te vertellen hoe vaak ze zijn gegaan en de algemene grootte van de klomp kan je ook vertellen hoeveel urine ze hebben verdreven. Na deze basisobservatie zou het vrij eenvoudig moeten zijn om de plasgewoonten van uw kat te volgen.

Lees ook: Hoe vaak plassen katten?

Hoe gezonde kattenplas eruit ziet

Kattenplas op vloer

Kleur, consistentie en volume van kattenplas kunnen nogal wat vertellen over de gezondheid van katten.

Het kan moeilijk zijn om te beoordelen hoe de plas van uw kat eruit ziet, omdat katten meestal van wat privacy houden wanneer ze de kattenbak gebruiken. Er zijn echter enkele tale-tell-tekenen wanneer er iets mis is.

Normale kat urine is een heldere, bleke goudgele kleur. Het mag niet troebel zijn, of er mogen kleine deeltjes in rondzweven. Zelfs wanneer het wordt gemengd met de nest van uw kat, kunnen veranderingen in kleur zoals troebelheid of een roze / rode tint vaak merkbaar zijn.

Troebele urine kan wijzen op een urineweginfectie en een roze of rode kleur geeft aan dat er bloed aanwezig is. Dit is vaak te wijten aan een ontsteking van de blaas, of een vorm van katachtige lagere urinewegaandoening. Beide situaties vereisen een afspraak met een dierenarts.

Lees ook: Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

Hoe normale kattenplas ruikt

Kat plassen

Hoewel bekend is dat kattenplas een sterke geur heeft, is de geur zelf een indicator van gezondheid.

Kattenurine ruikt licht zuur, met een penetrante maar niet overweldigende geur. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren raken behoorlijk gewend aan de geur van de kattenbak en merken de geur alleen op als er een significante verandering is.

De belangrijkste oorzaak van de zure geur is de ammoniakverbinding, die wordt gevormd wanneer een bacterie ureum afbreekt, een afvalproduct van de spijsvertering dat in de urine uit het lichaam wordt gespoeld.  De kattenplasgeur varieert tussen individuen, maar is over het algemeen onschadelijk bij gezonde katten.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van kattenplasgeur

Waarom sommige katten stinkende plas hebben

Kattenbak in kattenbak.

Er zijn meerdere factoren die in de geur van kattenplas gaan.

De geur van de urine van een kat kan variëren. Er zijn enkele redenen waarom de plas van uw kat stinkender kan zijn dan andere.

  • Kattenvoer– Alle kattendiëten bevatten veel eiwitten, maar sommige produceren meer ureum in de spijsvertering dan andere. Dit zal leiden tot een meer geconcentreerde ammoniakgeur.
  • Hydratatie– Katten zijn goed in het besparen van water en kunnen zeer geconcentreerde urine produceren, die penetranter zal ruiken.
  • Bespuiting– Als uw kat urine markeert in plaats van de gebruikelijke toiletten, kan de urine sterk ruiken en op zeer voor de hand liggende plaatsen in het huis in plaats van verborgen in de kattenbak van uw kat.
  • Infecties– Urinewegproblemen zoals blaasontstekingen kunnen de geur van kattenplas veranderen.
  • Hormonen– Vooral mannelijke katten kunnen veranderingen in de geur van hun urine hebben als gevolg van hormonale onevenwichtigheden.
  • Tumoren– Kankers van de urinewegen kunnen veranderingen in kattenurine veroorzaken.

Als u een verandering in de urinegeur van uw kat hebt opgemerkt, vraag dan advies aan een dierenarts.

Hoe de plas van uw kat u kan vertellen of ze ziek zijn

De kleur, geur, volume en locatie van de plas van uw kat vertellen u misschien niet alles over de gezondheid van uw kat, maar het kunnen goede vroege indicatoren zijn dat er iets mis kan zijn.

1. Bloed in kattenplas

Bloederige urine kan zich presenteren langs een spectrum van ernst, van plas die licht roze getint van kleur is tot grote en duidelijke bloedstolsels die worden doorgegeven. De aanwezigheid van bloed in de urine geeft meestal aan dat sommige of alle urinewegen ontstoken of beschadigd zijn.

Dit kan te wijten zijn aan infectie, blaasstenen of kristallen, stress of andere oorzaken. Bloed kan ook aanwezig zijn als gevolg van een stollingsprobleem of een bloedaandoening.

2. Zoet ruikende urine

Kattenurine kan zoet ruiken als gevolg van een verhoogd suikergehalte, meestal als gevolg van diabetes. Er zijn ook bepaalde bacteriële infecties die een zoete, ziekelijke geur aan de urine kunnen veroorzaken.

Lees ook: 7 beste kattenvoer voor diabetische katten

3. Overmatig urineren of plotselinge toename van het urinevolume

Als uw kat plotseling meer plas produceert – normale hoeveelheden maar vaker, of nog steeds 2-4 keer per dag maar enorme volumes, dan zijn er verschillende oorzaken. Er is vaak een verhoogde dorst naast het overmatig urineren, dus je hebt je kat misschien vaker bij zijn waterbak opgemerkt.

Nierziekte, diabetes, leverziekte en hyperthyreoïdie komen allemaal vrij vaak voor, vooral bij oudere katten. Minder vaak kunnen eiwitarme diëten, infecties, bepaalde tumoren en sommige toxines (vergiften) ook het urinevolume verhogen.

4. Heel weinig of helemaal niet plassen

Kattenbak in een kattenbak

Als uw kat moeite heeft met plassen, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Een plotselinge afname van het urineren kan een ernstige zorg zijn bij katten. Kristallen en stenen kunnen de smalle buizen van het lagere urinewegstelsel blokkeren, de urinestroom belemmeren en druk veroorzaken in de blaas en nieren. Mannelijke katten zijn bijzonder gevoelig voor dit probleem en een gebrek aan urineren moet worden behandeld als een veterinair noodgeval.

Katten kunnen minder vaak plassen als gevolg van urinewegontsteking of infectie, vooral als ze gepaard gaan met veel overbelasting en vocaliseren wanneer ze toilaten. Minder plas die wordt geproduceerd, kan ook een symptoom zijn van uitdroging, nierziekte, bepaalde toxines en andere ziekten.

5. Dringend plassen of frequente kattenbaktrips

Kattenbak in de kattenbak

Als uw kat meerdere uitstapjes naar de kattenbak maakt, is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Een kat die constant in en uit de kattenbak is en regelmatig en dringend kleine hoeveelheden urine doorgeeft, misschien met wat persing en vocalisatie, kan heel goed een urinewegaandoening zoals cystitis ervaren. Stress kan ook leiden tot veranderd toiletgedrag, waaronder frequentere uitstapjes naar de kattenbak.

6. Ongepaste eliminatie

Kattenplas op het tapijt

Als uw kat buiten zijn kattenbak naar de badkamer gaat, kan dit meer dan vervelend zijn – het kan een teken zijn dat er iets mis is.

Een veel voorkomend symptoom van zowel stress als urinewegaandoeningen is urineren buiten de kattenbak. Dit is een enorm signaal van je kat dat er iets mis is. Het kan zo simpel zijn als je kat kieskeurig is en je de kattenbak niet zo sprankelend schoon houdt als hij zou willen. Aan de andere kant kan het ook een medisch of gedragsprobleem zijn.

Dit gedrag is ook cumulatief. De urinegeur zal blijven hangen op de bank/tapijt/hardhouten vloeren of waar uw kat ook heeft gekozen, en uw kat zal dan door de geur worden getriggerd om weer op dezelfde plaats te plassen.

Als uw kat toiletproblemen heeft en u urinevlekken bij katten hebt gevonden, gebruik dan enzymatische reinigingsmiddelen om alle sporen van de kattenplas te verwijderen. Je moet ook de oorzaak van het gedrag onderzoeken.

7. Urine spuiten

Urinemarkeergedrag kan voorkomen bij katten die op zoek zijn naar seksuele partners of die hun territorium uitzetten. Het kan worden onderscheiden van normaal urineren, omdat het meestal in kleine hoeveelheden, op een verticaal oppervlak en in drukke gebieden is. Onderliggende stressoren moeten worden aangepakt, zoals conflicten tussen katten, en de site moet worden gereinigd met een enzymatische reiniger.

8. Al het andere

Als u veranderingen in de urine van uw kat opmerkt, zoals volume, frequentie, geur, geur, kleur of de locatie waar ze zichzelf ontlasten, is het de moeite waard om te onderzoeken, zelfs als het een klein ding lijkt. Katten vertonen vaak slechts subtiele tekenen dat er iets niet helemaal goed met hen is.

Wanneer u een dierenarts moet zien

Kat bij de dierenarts

Wanneer u twijfelt over wat de plas van uw kat u vertelt, is een reis naar de dierenarts een goed idee.

Als u zich zorgen maakt over eventuele veranderingen in de gezondheid of het gedrag van uw kat, wordt altijd aanbevolen contact op te nemen met uw dierenarts. Een dierenarts kan advies geven en een gezondheidscheck uitvoeren.

Katten die er goed uitzien, maar af en toe op plaatsen in huis plassen, kunnen last hebben van milde stress. Ervoor zorgen dat ze een veilige plek hebben om zich te verstoppen en toegang hebben tot belangrijke bronnen zoals voedsel, water en een kattenbak op een toegankelijke plaats, zijn goede stappen om hen te helpen. U kunt ook een feromoonverspreider overwegen.

Bloederige of troebele urine, overmatige dorst en urineren, en frequente kattenbaktrips moeten allemaal een reis naar de dierenarts rechtvaardigen. Elke kat die helemaal niet in staat lijkt om te plassen, moet worden gezien als een noodgeval.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Hoe u de urine van uw kat met succes kunt controleren

Let bij het schoonmaken van de kattenbak van uw kat op de grootte en het aantal klonten om te begrijpen hoeveel en hoe vaak uw kat de kattenbak gebruikt.

Het lijkt misschien een onmogelijke taak om veel te weten over de plas van uw kat door in de kattenbak te turen en te proberen kleur, volume en geur te bepalen. Er zijn niet-absorbeerbare kattenbakvullingen op de markt en ze zijn handig als u denkt dat er iets mis is met de plas van uw kat. Er zijn ook soorten kattenbakken met twee lagen die u kunnen helpen de urine van uw kat te controleren.

De echt belangrijke parameter om te controleren is elke vorm van veranderen. Het verkrijgen van een goed begrip van de gebruikelijke gewoonten van uw kat is van onschatbare waarde voor u om snel en nauwkeurig te kunnen beoordelen of er iets verandert. Zelfs subtiele veranderingen in de gebruikelijke toiletgewoonten van uw kat kunnen aanzienlijk zijn in termen van gezondheid, gedrag en welzijn.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

Conclusie

Het goed in de gaten houden van de plas- en toiletgewoonten van uw kat kan nuttige indicatoren zijn voor hun gezondheid en welzijn. Monitoring op veranderingen in urinevolume, frequentie, kleur, geur en consistentie kan allemaal enorm de moeite waard zijn om snel tekenen van veel voorkomende ziekten zoals cystitis, diabetes en nierziekte op te pikken. Het monitoren van veranderingen in de urine is misschien niet bijzonder glamoureus, maar het is een belangrijk aspect van responsible cate eigendom.

Lees ook: Top 5 Beste doorspoelbare kattenbakvullingen

Veelgestelde vragen

Hoeveel uur uit elkaar moet een kat plassen?

Katten plassen meestal 2-4 keer per dag, dus elke 6-12 uur. Dit kan echter variëren met factoren zoals hun voedsel (nat of droog), de omgevingstemperatuur en hun activiteitsniveau.

Zal de geur van kattenurine ooit verdwijnen?

Kattenurine is erg zuur en de geur kan blijven hangen. Als het incident vers is, neem dan overtollige urine op met een handdoek of papieren handdoeken en spoel vervolgens grondig. Breng azijn of zuiveringszout aan om de geur te neutraliseren. Een enzymreiniger is nodig om de geur volledig te verwijderen.

Hoe voorkom je dat een kat overal in huis plast?

Een kat die zindelijk is maar consequent buiten de kattenbak urineert, lijdt aan gezondheidsproblemen of aan stress. Breng uw zorgen naar een dierenarts, ruim oude urinevlekken op met op enzymen gebaseerde reinigingsmiddelen en zorg voor meerdere kattenbakken op verschillende locaties in huis.

Hoe weet ik of mijn kat markeert of plast?

Normaal urineren heeft de neiging om op een horizontaal oppervlak plaats te vinden, ergens rustig of verborgen. en is een groter volume. Urine spuiten is een kleine hoeveelheid, vaak op een verticaal oppervlak (zoals een muur) en ergens druk en duidelijk.