Hoe een puppy aan katten te introduceren (10 geweldige tips)

Als je al een kat thuis hebt, maar erover denkt om een puppy te adopteren, vraag je je misschien af of er stappen zijn die je kunt nemen om stress voor alle betrokken partijen te minimaliseren. Katten reageren vaak niet goed op veranderingen in hun routines of omgeving, en de introductie van een nieuw huisdier kan bij sommige katten stress veroorzaken.

U kunt echter dingen doen om het proces te vergemakkelijken, van ervoor zorgen dat uw kat een plek heeft om naartoe te gaan wanneer hij zich overweldigd voelt door uw nieuwe puppy tot uw huisdieren veel tijd geven om aan elkaar te wennen voordat ze samen zonder toezicht kunnen rondhangen. Lees verder voor 10 tips over hoe je een puppy aan katten kunt introduceren.

cat + lijnverdeler

Hoe een puppy aan katten te introduceren

1. Verplaats de kattenbak en voer-/waterbakken van uw kat

Als de kattenbak en het voedsel van uw kat zich momenteel ergens bevinden waar uw hond gemakkelijk toegang toe heeft, overweeg dan om deze kattenbenodigdheden naar een andere locatie te verplaatsen om het risico op conflicten tussen uw huisdieren te verlagen. Katten hebben vaak tijd nodig om zich aan te passen aan veranderingen, met name die met kattenbakken en eetroutines.

Probeer de overstap te maken voorafgaand aan de dag dat u van plan bent om uw nieuwe puppy mee naar huis te nemen, omdat het soms een tijdje kan duren om hun badkamer- en eetroutines aan te passen. Het verplaatsen van de kattenbak slechts een paar centimeter per dag zal het proces voor uw kat gemakkelijker te verdragen maken.

Kattenbak met kristallen strooisel en schep op vloer bij lichtblauwe muur
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

2. Bereid een katvriendelijke schuilplaats voor

Maak een hondenvrije ruimte voor je kat, zodat ze ergens naartoe kunnen gaan wanneer je nieuwe hondenmaatje arriveert. Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot alle benodigdheden in zijn veilige ruimte, inclusief een kattenbak, voedsel en water.

U kunt een krabpaal of plank toevoegen om uw huisdier wat verticale ruimte te geven om van te genieten. Kattenbomen en planken bieden manieren voor katten om ver van de grond te loungen, wat katten een gevoel van comfort en veiligheid geeft. Ook kunt u een paar speeltjes toevoegen, zodat uw kat zichzelf kan vermaken zonder zijn kamer te hoeven verlaten.

thematische pauze

3. Ga van tevoren naar de Store

Als u een nieuwe puppy adopteert, moet u waarschijnlijk naar de dierenwinkel gaan voor essentiële zaken zoals voedsel- en waterbakken, een halsband, speelgoed en een riem! Overweeg dus om een box en traktaties aan je lijst toe te voegen. Nadat u uw puppy naar huis hebt gebracht, moet u een manier hebben om de hond gescheiden te houden van uw kat tijdens het introductieproces.

Een box biedt u een comfortabele manier om te voorkomen dat uw puppy uw kat achtervolgt tijdens die eerste introducties. Bij elke stap tijdens het introductieproces wilt u veel positieve bekrachtiging bieden wanneer uw twee huisdieren vreedzaam met elkaar omgaan.

boston terrier puppy in een grote kooi speelhok met de deur open
Afbeelding Credit: Christine Bird, Shutterstock
thematische pauze

4. Aan de slag met de gehoorzaamheidstraining

Begin uw puppy basiscommando’s te leren, zoals zitten, komen, blijven, nee en uit zo snel mogelijk nadat uw nieuwe metgezel thuiskomt en zich vestigt. Zelfs aangelijnde puppy’s die te opgewonden raken, kunnen een toch al angstige kat bang maken, wat uw huisdieren zeker niet zal helpen om zich op hun gemak te voelen bij elkaar.

Door uw puppy basiscommando’s te leren, kunt u tijdens die eerste interacties een omgeving creëren en onderhouden die comfortabel is voor beide huisdieren. Het kan sommige honden een paar weken kosten om basiscommando’s onder de knie te krijgen.

thematische pauze

5. Begin met beperkt contact

Overweeg om uw puppy te beperken tot een box voor die eerste ontmoetingen met uw kat. Door uw nieuwe pup in bedwang te houden, kan uw kat onder gecontroleerde omstandigheden een kijkje nemen bij uw nieuwe hondenmaatje en krijgt uw pup een goede zweem van uw kat.

Voeg een zachte deken toe om ervoor te zorgen dat uw puppy een comfortabele plek heeft om te knuffelen terwijl de kat onderweg is, en voeg een paar speelgoed en leeftijdsgeschikte traktaties toe, zodat uw puppy smakelijke lekkernijen met uw kat begint te associëren. Houd het kort en geef beide dieren veel liefde en lekkere beloningen om rustige interacties te vieren. Beëindig de sessie als een van beide huisdieren tekenen van agitatie of agressie begint te vertonen.

puppy in speelhok
Afbeelding Credit: Amber Aquart, Shutterstock
thematische pauze

6. Aangelijnd contact toestaan

Zodra uw huisdieren zonder incidenten met elkaar omgaan, kunt u doorgaan met het toestaan van meer persoonlijk contact. Leid je hond aan en laat je kat op ontdekkingstocht gaan. Blijf dicht bij je puppy en wees bereid om te vertrekken als je nieuwe aanwinst te opgewonden raakt of te veel enthousiasme begint te tonen naar je kat.

Houd de vergadering kort en laat je kat altijd het naderende doen! Het is ook het beste om positieve bekrachtiging en traktaties te bieden aan beide huisdieren wanneer ze zich gepast gedragen.

thematische pauze

7. Krijg hulp tijdens de eerste lease-introducties

Het is vaak handig om een tweede persoon in de buurt te hebben wanneer je je kat voor het eerst aan je aangelijnde hond voorstelt. Het hebben van iemand anders die beide huisdieren vertrouwen, kan een enorm verschil maken om de dingen kalm te houden. Niet alleen zullen twee sets ogen in staat zijn om tekenen van stress, agitatie of opwinding gemakkelijker op te pikken, maar een tweede persoon kan ook traktaties geven aan het huisdier waar je niet mee bent, zodat je andere metgezel ook het voordeel krijgt van onmiddellijke positieve bekrachtiging.

Een tweede persoon kan ook behulpzaam zijn als de dingen verhit raken en je moet ingrijpen en ingrijpen om de vrede te bewaren. Het kan vaak een paar weken duren voordat uw huisdieren zich comfortabel genoeg voelen bij elkaar om over te gaan naar vergaderingen onder toezicht van de lijn.

Schotse vouwkat en een kaukasische herderspuppy
Afbeelding Credit: Jarodka, Shutterstock
thematische pauze

8. Ga verder met Unleashed Supervised Contact

Wanneer het tijd is om uw hond bezoek te laten brengen aan uw kat, volgt u dezelfde procedure als u bent geweest en verwijdert u de riem van uw hond wanneer hij kalm en ontspannen is. Blijf in de kamer om toezicht te houden en stap onmiddellijk in als het uit de hand loopt.

Zorg ervoor dat uw kat snel naar zijn veilige kamer kan gaan vanwaar u de introducties doet. Sommige honden en katten ritsen dwars door deze fase heen en andere paren nemen wat tijd in beslag. Honden met sterke kudde- en jachtinstincten hebben soms tijd nodig om gepast gedrag rond katten onder de knie te krijgen.

thematische pauze

9. Sta indien nodig contact zonder toezicht toe

Bepaal of uw huisdieren klaar zijn voor contact zonder toezicht. Sommige katten en honden worden beste vrienden en vertrouwen intens op elkaar voor gezelschap. Anderen bestaan gewoon naast elkaar in dezelfde ruimte, maar negeren elkaar grotendeels. Laat uw huisdieren alleen samen achter zonder toezicht als u zich op uw gemak voelt dat alle feesten veilig zijn terwijl u weg bent.

Als de interacties van uw huisdieren te verhit zijn voor comfort en de dingen niet in de goede richting lijken te gaan, overweeg dan om een veterinaire gedragsspecialist in te schakelen om u een handje te helpen. Een paar aanpassingen kunnen vaak de situatie verbeteren en het stressniveau van uw huisdieren verlagen.

puppy en kat slapen
Afbeelding Credit: JacLou, Pixabay
thematische pauze

10. Sissen, grommen en thwacken van de staart

Het is normaal dat huisdieren angstig zijn wanneer ze aan een ander dier worden voorgesteld, en je kunt uitkijken naar tekenen van angst of agressie bij je kat, zoals sissen of staarten. Er is over het algemeen niets om je zorgen over te maken zolang je kat niet naar je puppy toe beweegt of agressie vertoont. Maar forceer geen dingen! Als je kat één blik op je hond werpt, een gesis laat horen en wegloopt, beschouw het dan als een overwinning en maak je klaar om het een andere dag opnieuw te proberen!

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het hebben van een hond en een kat werkt voor veel gezinnen goed. Sommige katten raken diep gehecht aan oude hondenfamilieleden, maar katten kunnen bijzonder zijn over hun ruimte en routines, en velen reageren niet goed op veranderingen, zoals de introductie van een nieuwe puppy. Maar het is mogelijk dat uw kat en puppy prima met elkaar overweg kunnen, vooral als u uw kat een veilige plek geeft om zich te verstoppen wanneer hij zich overweldigd voelt en het paar langzaam introduceert!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rohitink, Pixabay