De 7 beste kattenvoer met granen

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

De koolhydraatcontroverse is wijdverspreid met experts die zowel voor als tegen koolhydraten in kattenvoer wegen. De waarheid is dat we nog veel te leren hebben over de spijsvertering en voedingsbehoeften van katten.

Terwijl je door het gangpad voor kattenvoer in je plaatselijke dierenwinkel wandelt, vraag je je misschien af: “Kunnen katten granen eten?” In deze gids gaan we nog een stap verder om te bepalen of katten niet alleen granen kunnen eten, maar ook of ze dat moeten doen.

In één oogopslag: beste graaninclusief kattenvoer Kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Beste voor gevoelige magen

Waarom zou u ons vertrouwen?

Na het beoordelen van meer dan 190 van ’s werelds populairste kattenvoermerken en honderden formules. We hebben uren besteed aan onderzoek, contact opgenomen met dierenvoedingsbedrijven en etiketten geanalyseerd. Met de hulp van onze katten hebben we ook uren na uren praktijkervaring opgedaan met verschillende kattenvoer.

Op basis van dat onderzoek brengen we u een bijgewerkte lijst met de beste kattenvoermerken en -producten die granen bevatten. We hebben de merken zelf onderzocht en individuele recepten geëvalueerd om u onze topkeuzes te bieden.

De beste graaninclusieve kattenvoeding op de markt

Bovenaan de lijst staat een single-protein ingeblikte voedselformule van Natural Balance. Met verse kip en kippenlever is dit recept uitgebalanceerd met voedzame bruine rijst en menhaden visolie.

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Als een recept voor ingeblikt voedsel met één eiwit dat vrij is van vulstoffen en kunstmatige additieven, is dit Natural Balance-recept zeer goed verteerbaar en zit het boordevol voedingsstoffen. Het beschikt over verse kip en kippenlever als de primaire bronnen van eiwitten met bruine rijst voor koolhydraatondersteuning.

Dit recept bevat meer dan 40% ruw eiwit op basis van droge stof, dus hoewel het ongeveer 25% koolhydraten bevat, voldoet het meer dan aan de behoefte van uw kat aan eiwitten.

Het voedsel is rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen en bevat geen laagwaardige granen zoals maïs, tarwe en soja. Het is ook vrij van kunstmatige toevoegingen zoals kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Het belangrijkste nadeel van deze formule is dat het verdikt is met guargom en carrageen. Carrageen is geïdentificeerd als een potentieel carcinogeen en hoewel guargom minder controversieel is, is het bekend dat het spijsverteringsproblemen veroorzaakt bij gevoelige katten.

Ingrediënten

Kip, Kippenbouillon, Kippenlever, Bruine Rijst, Natuurlijk Aroma, Gedroogd EiProduct, Wortelen, Vitaminen (Vitamine E Supplement, Thiamine Mononitraat, Niacine, Vitamine A Supplement, Pyridoxine Hydrochloride, D-Calcium Pantothenaat, Riboflavine Supplement, Vitamine D3 Supplement, Vitamine B12 Supplement, Foliumzuur, Biotine), Guargom, Cholinechloride, Kaliumchloride, Zout, Mineralen (ZinkProteïne, Zinksulfaat, Ijzersulfaat, Ijzerproteïne, Kopersulfaat, Koperproteïne, mangaansulfaat, mangaanproteïnaat, calciumjodaat, natriumseleniet), taurine, dicalciumfosfaat, menhadenolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), veenbessen, carrageen, rozemarijnextract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 9%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 40.91%

Vet: 27.27%

Vezel: 6.82%

Koolhydraten: 25%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 30.96%

Vet: 50.12%

Koolhydraten: 18.92%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip, Kippenlever, Bruine Rijst, Gedroogd Ei Product, Menhaden Olie

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Guargom, Carrageen

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Bevat een enkele bron van hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Rijk aan dierlijke omega-3 vetzuren uit menhadenolie
 • Voedzame bruine rijst levert vezels en essentiële voedingsstoffen
 • Vochtigure-rijk om de hydratatie van uw kat te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden

 • Ingedikt met guargom en carrageen

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Veel merken voor dierenvoeding gebruiken laagwaardige granen zoals maïs en tarwe om hun producten op te stapelen en de prijs te verlagen, maar American Journey richt zich op voedzame granen zoals bruine rijst en gerst. Deze droogvoerformule is ongelooflijk betaalbaar, geprijsd rond $ 0,13 per ounce.

Deze droogvoerformule is voornamelijk op basis van kip, maar bevat extra eiwitten uit kalkoen en gedroogd ei. Het bevat ook erwteneiwit als een geconcentreerde bron van plantaardig eiwit, helaas, maar het is niet een van de top vijf ingrediënten.

Kippenvet en menhaden visolie zijn de enige belangrijke bronnen van toegevoegd vet en omdat ze op dieren zijn gebaseerd, zijn ze zeer geschikt voor katten.

Waar dit recept plat valt, is waar de meeste droogvoerformules dat doen. Het bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft voor een goede hydratatie en het totale koolhydraatgehalte is veel hoger dan we graag zien. Over het algemeen biedt het echter een matige hoeveelheid eiwit en vet ondersteund door verteerbare volle granen.

Ingrediënten

Uitgebeende kip, bruine rijst, gerst, kippenmeel, kalkoenmeel, erwteneiwit, gedroogd eiproduct, kippenvet (geconserveerd met gemengde tocoferolen), cellulosepoeder, natuurlijk aroma, erwten, zoete aardappelen, wortelen, gedroogde gewone bietenpulp, vitamines (vitamine E-supplement, niacinesupplement, vitamine A-supplement, thiaminemononitraat, calciumpantothenaat, pyridoxinehydrochloride, riboflavinesupplement, biotine, vitamine D3-supplement, vitamine B12-supplement, Foliumzuur), Menhaden Visolie, Inuline, Zout, Lijnzaad, Kaliumchloride, Cholinechloride, Taurine, Mineralen (Ijzersulfaat, Zinkproteïne, Zinksulfaat, Ijzerproteïne, Kopersulfaat, Natriumseleniet, Koperproteïne, Koperproteïne, Koperproteïne, Mangaansulfaat, Mangaanproteïne, Calciumjodaat), Spinazie, Appels, Bosbessen, Wortelen, Veenbessen, Pompoen, Gemengde Tocoferolen (Conserveermiddel), L-Carnitine, Rozemarijnextract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 32%

Ruw vet: 15%

Ruwe celstof: 6%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 35.56%

Vet: 16.67%

Vezel: 6.67%

Koolhydraten: 41.11%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 30.35%

Vet: 34.55%

Koolhydraten: 35.09%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip zonder been, Bruine Rijst, Gerst, Kippenmeel, Kalkoenmeel, Gedroogd Eiproduct, Kippenvet, Menhaden Visolie

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Erwteneiwit, Erwten

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Vier bronnen van hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Bevat voedzame zilvervliesrijst en gerst
 • Betaalbaar geprijsd rond $ 0,13 per ounce
 • Primaire bron van toegevoegd vet is dierlijk

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat wat erwten en erwteneiwit
 • Geen droogvoer zorgt voor het vocht dat uw kat nodig heeft

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Uw kat verdient kattenvoer van de hoogste kwaliteit dat u zich consequent kunt veroorloven en als u er het budget voor heeft, past dit Organix-recept van Castor &Pollux misschien wel bij de rekening.

Deze formule bevat biologische kalkoen als de primaire bron van eiwitten, aangevuld met biologische kip, biologische kippenlever en biologisch gedroogd eiproduct. De biologische bruine rijst biedt een kleine hoeveelheid plantaardig eiwit samen met vezels en essentiële vitamines en mineralen.

Alle hoofdingrediënten in dit recept zijn biologisch en afkomstig van duurzame boerderijen in de VS. Dit voedsel is vrij van kunstmatige additieven en laagwaardige granen en peulvruchten.

Als onze premium keuze is dit voedsel een beetje prijzig – meer dan $ 0,50 per ounce. Het bevat ook guargom als verdikkingsmiddel. Het is echter rijk aan zowel vocht als gezonde vetten, terwijl het matig is in eiwit- en koolhydraatgehalte.

Ingrediënten

Biologische kalkoen, water voldoende voor verwerking, biologische bruine rijst, biologische kip, biologische kippenlever, biologisch kokosmeel, biologisch gedroogd eiproduct, calciumcarbonaat, organisch lijnzaad, organische veenbessen, tricalciumfosfaat, zout, kaliumchloride, organische guargom, zalmolie, mineralen (zink aminozuurcomplex, ijzer aminozuurcomplex, koper aminozuurcomplex, mangaanaminozuurcomplex, natriumseleniet, CalciumJodaat), Cholinechloride, Taurine, Vitaminen (Niacine, Vitamine E Supplement, Vitamine A Supplement, Thiamine Mononitraat, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavine Supplement, d-Calcium Pantothenaat, Vitamine D3 Supplement, Biotine, Vitamine B12 Supplement, Foliumzuur).

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 8%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 1%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 36.36%

Vet: 27.27%

Vezel: 4.55%

Koolhydraten: 31.82%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 27.05%

Vet: 49.28%

Koolhydraten: 23.67%

Ingrediënten die we leuk vonden: Biologische Kalkoen, Biologische Bruine Rijst, Biologische Kip, Biologische Kippenlever, Biologisch Gedroogd EiProduct, Biologische Zalmolie

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Biologische Guargom

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Bevat vier bronnen van organische dierlijke eiwitten
 • Biologische bruine rijst is een voedzame bron van vezels en energie
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen
 • Vrij van laagwaardige granen en kunstmatige additieven

Wat we niet leuk vonden

 • Duur, meer dan $ 0,50 per ounce
 • Bevat guargom

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Hoewel volle granen een voedzame aanvulling zijn op een uitgebalanceerd kattenvoerdieet, geven we de voorkeur aan merken die niet overboord gaan. Dit droogvoer van Farmina is een graanarme formule met hele voorouderlijke granen zoals spelt en haver, samen met tal van bronnen van dierlijke eiwitten.

Kip zonder been en gedehydrateerde kip vormen de basis van dit recept, aangevuld met eiwitten uit eieren en haring en essentiële vetzuren uit kippenvet en haringolie.

Zeven van de eerste tien ingrediënten in deze formule zijn dierlijk. Van de overige drie zijn er twee voedingsrijke volle granen en één is een toegevoegde bron van vezels. Het is vermeldenswaard dat hoewel dit recept geen bonen of linzen bevat, het wel wat erwtenvezels bevat en alfalfa een peulvrucht is. Suncured alfalfa is een eiwitrijk ingrediënt dat rijk is aan fytonutriënten.

Als droogvoer voorziet dit recept niet in de hydratatiebehoeften van uw kat, dus u moet zijn vochtinname elders aanvullen. Het is een matig eiwit, matig vet recept met een vrij hoog koolhydraatgehalte en geen kunstmatige toevoegingen.

Ingrediënten

Kip zonder been, Gedehydrateerde kip, Hele spelt, Hele haver, Kippenvet, Gedroogde hele eieren, Haring, Gedehydrateerde haring, Haringolie, Gedroogde bietenpulp, Erwtenvezel, Gedroogde wortel, In de zon ontkookt alfalfameel, Inuline, Fructooligosaccharide, Gistextract, Gedroogde granaatappel, Gedroogde appel, Gedroogde spinazie, Psylliumzaadschil, Gedroogde zoete sinaasappel, Gedroogde bosbes, Zout, Brouwers Gedroogde gist, Kurkuma, Vitamine A-supplement, Vitamine D3 Supplement, Vitamine E Supplement, Ascorbinezuur, Niacine, Calcium Pantothenaat, Riboflavine, Pyridoxine Hydrochloride, Thiamine Mononitraat, Biotine, Foliumzuur, Vitamine B12 Supplement, Cholinechloride, Beta-Caroteen, Zink Methionine Hydroxy Analoog Chelaat, Mangaan Methionine Hydroxy Analoog Chelaat, Ferro Glycine, Koper Methionine Hydroxy Analoog Chelaat, Dl-Methionine, Taurine, Aloë Vera Gel Concentraat, Groene Thee Extract, Rozemarijn Extract, Gemengde Tocoferolen (Een Conserveermiddel).

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 36%

Ruw vet: 20%

Ruwe celstof: 1.9%

Vocht: 8%

As: 8.1%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 39.13%

Vet: 21.74%

Vezel: 2.07%

Koolhydraten: 28.26%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 32.56%

Vet: 43.93%

Koolhydraten: 23.51%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip zonder been, Gedehydrateerde Kip, Hele Spelt, Hele Haver, Kippenvet, Gedroogde Hele Eieren, Haring, Gedehydrateerde Haring, Haringolie

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Erwtenvezel, Suncured Alfalfa Maaltijd

Veel voorkomende allergenen: Kip, Vis

Wat we leuk vonden

 • Zeven van de top 10 ingrediënten zijn dierlijk
 • Bevat twee voedzame volle granen
 • Voornamelijk afhankelijk van dierlijk vet uit haring oil en kippenvet
 • Laag-glycemische formule kan geschikt zijn voor diabetische katten

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat enkele peulvruchten
 • Geen brokjes zorgt voor het vocht dat uw kat nodig heeft

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Als een van de koolhydraatarme recepten op onze lijst, is dit Balanced Bowl-recept van Canidae onze beste natvoerkeuze.  Het bevat verse zalm en kip als hoofdingrediënten met visbouillon voor smaak en vocht. Het bevat ook voedingsrijke zoete aardappel en bruine rijst voor aanvullende eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen.

Dit recept is rijk aan vocht, waardoor het een hydraterende aanvulling is op het dieet van uw kat. Omdat het vrij is van kunstmatige toevoegingen en granen met een lage waarde, is het ook goed verteerbaar.

Waar dit recept tekortschiet, is in het hoge zetmeelgehalte en de afhankelijkheid van plantaardige vetten. Zonnebloemolie is biologisch minder waardevol dan dierlijke vetten zoals zalmolie en zetmeel zoals tapioca en aardappel bieden beperkte voeding in vergelijking met volle granen zoals bruine rijst. Dit recept bevat ook twee gom verdikkingsmiddelen.

Over het algemeen is het echter zeer rijk aan eiwitten – ongeveer 50% op basis van droge stof en is het niet overweldigend duur voor een eiwitrijk ingeblikt voedsel.

Ingrediënten

Visbouillon, Zalm, Water, Kip, Zoete Aardappel, Bruine Rijst, Zonnebloemolie, Glycine, Erwteneiwit, Tricalciumfosfaat, Natuurlijk Aroma, Guargom, Gemodificeerd Tapiocazetmeel, Aardappelzetmeel, Kaliumchloride, Cellulosepoeder, Gedroogd Heel Ei, Xanthaangom, Natriumchloride, Cholinechloride, Magnesiumsulfaat, Taurine, Paprika (Kleur), Alfa-Tocoferolacetaat, Zinkoxide, Nicotinezuur, Vitamine A-acetaat, Koperproteïne, Mangaansulfaat, Thiaminemononitraat, Dicalciumfosfaat, Calciumpantothenaat, Riboflavinesupplement, Pyridoxinehydrochloride, Biotine, Vitamine B12 Supplement, Natriumseleniet, Cholecalciferol, Menadion Natriumbisulfiet Complex, Foliumzuur, Kaliumjodide, Magnesiumoxide.

Ingrediënten die we leuk vonden: Zalm, Kip, Zoete Aardappel, Bruine Rijst, Gedroogd Heel Ei

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Zonnebloemolie, erwteneiwit, guargom, gemodificeerd tapiocazetmeel, aardappelzetmeel, xanthaangom

Veel voorkomende allergenen: Vis, Kip

Wat we leuk vonden

 • Bevat drie bronnen van dierlijke eiwitten
 • Zoete aardappel en bruine rijst leveren voedingsstoffen en vezels
 • Gemaakt met ongeveer 50% eiwit op basis van droge stof
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden

 • Voornamelijk afhankelijk van plantaardig vet
 • Bevat erwten en zetmeelrijke plantaardige ingrediënten
 • Gemaakt met twee gom verdikkingsmiddelen

Zicht op Petco

Lees onze volledige merkbeoordeling

Kittens groeien snel en ze hebben een eiwit- en calorierijk dieet nodig om hun ontwikkeling te stimuleren. Dit ingeblikte kittenvoer van Blue Buffalo is een gezonde optie inclusief graan.

Verse kip is het eerste ingrediënt, aangevuld met extra eiwitten uit kippenlever, gedroogde eieren en bruine rijst. Dit recept is voornamelijk gebaseerd op dierlijk vet uit visolie – een rijke bron van omega-3-vetzuren – en het is vrij van laagwaardige granen en dierlijke bijproducten.

Het is belangrijk om uw kitten te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Met ongeveer 34% ruw vet op basis van droge stof, biedt dit ingeblikte voedsel een geconcentreerde bron van calorieën met ongeveer 50% ruw eiwit. Het bevat ook weinig koolhydraten, waardoor het grootste deel van de voeding van uw groeiende kitten afkomstig is van dierlijke bronnen.

Dit recept is rijk aan voedingsstoffen en redelijk geprijsd, maar het bevat wel verschillende gomverdikmiddelen en carrageen. Het is ook vermeldenswaard dat het primaire toegevoegde vet vaag visolie wordt genoemd, hoewel er geen reden is om aan te nemen dat de kwaliteit van de visolie slecht is.

Ingrediënten

Kip, Kippenlever, Kippenbouillon, Gedroogd EiProduct, Natuurlijk Aroma, Visolie (bron van DHA-Docosahexaeenzuur), Bruine Rijst, Guargom Zoete Aardappelen, NatriumzuurPyrofosfaat, Kaliumchloride, Tricalciumfosfaat, Taurine, Zout, Carrageen, Cassiagom, Magnesiumsulfaat, Cholinechloride, Ijzer aminozuurchelaat, Zink aminozuurchelaat, Vitamine E-supplement, Thiaminemononitraat (vitamine B1), Koper aminozuurchelaat, Mangaan aminozuur chelaat, natriumseleniet, niacine supplement (vitamine B3), calcium pantothenaat (vitamine B5), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), riboflavine supplement (vitamine B2), vitamine A supplement, biotine (vitamine B7), kaliumjodide, vitamine D3 supplement, vitamine B12 supplement, foliumzuur (vitamine B9), geconserveerd met gemengde tocoferolen.

Gegarandeerde analyse

ladinger

Ruw eiwit: 11%

Ruw vet: 7.5%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 50%

Vet: 34.09%

Vezel: 6.82%

Koolhydraten: 9.09%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 35.24%

Vet: 58.35%

Koolhydraten: 6.41%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip, Kippenlever, Gedroogd Eiproduct, Visolie, Bruine Rijst, Zoete Aardappelen

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Guargom, Carrageen, Cassia Gom

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Eiwitrijk en calorierijk voor opgroeiende kittens
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kitten te ondersteunen
 • Bevat voedingsrijke zilvervliesrijst en zoete aardappelen
 • Voornamelijk afhankelijk van dierlijk vet

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat verschillende gomverdikmiddelen
 • Gemaakt met carrageen

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Geformuleerd voor alle levensfasen, is deze ingeblikte voedselformule geschikt voor zowel volwassen katten als kittens. Het is een recept met een beperkt ingrediënt gemaakt met een enkele bron van eiwitten en het is vrij van tandvlees en kunstmatige verdikkingsmiddelen. Al deze kwaliteiten maken het een goede keuze voor katten met een gevoelige maag.

Met zalm zonder been als eerste ingrediënt, biedt dit recept 50% ruw eiwit op basis van droge stof. Het enige andere hoofdingrediënt is rijst. Hoewel we bruine rijst liever zien als een voedzamer alternatief voor witte rijst, maakt de eenvoud van deze formule het zeer goed verteerbaar.

Naast het feit dat het een verteerbare optie is voor gevoelige katten, is dit FirstMate-recept ook laag in vet en calorieën, waardoor het een geschikte keuze kan zijn voor gewichtsbeheersing.

Ingrediënten

Zalm zonder been, water voldoende voor verwerking, rijst, zout, calciumcarbonaat, monodicalciumfosfaat, cholinechloride, kaliumchloride, zinkeiwitaat, ijzereiwitaat, kopereiwitaat, mangaaneiwitaat, calciumjodaat, vitamine E-supplement, niacine, vitamine A-supplement, thiaminemononitraat, riboflavine, biotine, vitamine B12-supplement, foliumzuur, vitamine D3-supplement, D-calciumpantothenaat, taurine, boerenkool, bosbessen, frambozen, veenbessen, wortelen.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 11%

Ruw vet: 3%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 78%

As: 2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 50%

Vet: 13.64%

Vezel: 2.27%

Koolhydraten: 25%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 46.25%

Vet: 30.63%

Koolhydraten: 23.12%

Ingrediënten die we leuk vonden: Zalm zonder vel zonder been, Rijst

Ingrediënten die we niet leuk vonden:Geen

Veel voorkomende allergenen:Vis

Wat we leuk vonden

 • Bevat verse zalm als hoofdingrediënt
 • Zeer beperkte lijst van ingrediënten, goed verteerbaar
 • Vrij van vulstoffen en kunstmatige toevoegingen
 • Laag in calorieën, geschikt voor gewichtsbeheersing

Wat we niet leuk vonden

 • Witte rijst kan minder voedzaam zijn dan bruine rijst

Kunnen katten granen eten?

Een gezond menselijk dieet bestaat uit magere eiwitten, vers fruit en groenten en volle granen, maar deze voedingsaanbevelingen vertalen zich niet direct voor katten. Katten zijn immers obligate carnivoren terwijl mensen alleseters zijn.

Als het gaat om het ideale kattendieet, draait het allemaal om dierlijke producten.

Het dieet van uw kat moet worden gebouwd op een basis van dierlijke eiwitten en vetten met minimale koolhydraten, omdat katachtigen eenvoudigweg niet zijn gebouwd om plantaardig voedsel zo efficiënt te verwerken als dierlijke producten.

Maar betekent dit dat zelfs voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen zoals volle granen schadelijk is voor katten? Niet per se. Sommige veterinaire voedingsdeskundigen suggereren zelfs dat koolhydraten een belangrijke rol spelen in een huishoudelijk kattendieet.

Het is grotendeels onbetwist dat katten geen biologische behoefte aan koolhydraten in hun dieet hebben – aan al hun energiebehoeften kan worden voldaan door het consumeren van eiwitten.

Dat gezegd hebbende, onderzoek suggeSts dat katten koolhydraten kunnen verteren om energie in de vorm van glucose te absorberen en te gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met andere dieren. Naast het leveren van een bron van energie, koolhydraatmetabolisme produceert de bouwstenen voor andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en niet-essentiële aminozuren.

De overtuiging dat katten een dieet met alleen vlees moeten krijgen, komt grotendeels voort uit drie manieren waarop het spijsverteringsstelsel van katten koolhydraten verwerkt:

 1. Katten hebben lagere niveaus van koolhydraatverterende enzymen in hun darmen dan omnivoren zoals honden (en mensen).
 2. Katten bezitten geen glucokinase, een leverenzym dat glucose uit koolhydraten omzet in een bruikbare vorm van energie.
 3. Katten hebben geen amylase in hun speeksel. Amylase is een enzym dat de koolhydraatvertering start.

Hoewel het spijsverteringsstelsel van een kat er misschien niet hetzelfde uitziet als dat van een hond of op dezelfde manier werkt als dat van een mens, suggereren tientallen jaren van onderzoek dat gezonde koolhydraten zoals granen een perfect aanvaardbare aanvulling zijn op een uitgebalanceerd kattendieet.

Hoe ziet een gezond graan-inclusief dieet eruit?

Omdat katten obligate carnivoren zijn, zal een op vlees gebaseerd dieet altijd meer geschikt zijn voor soorten (en over het algemeen meer de voorkeur hebben) voor uw kat. Gezien het hierboven samengevatte onderzoek, is het echter de moeite waard om de potentiële voordelen van het opnemen van verteerbare volle granen in het dieet van uw kat te overwegen.

Als het gaat om koolhydraten in een binnenlands kattendieet, is balans de sleutel.

We zullen hier niet te diep in de biologie duiken, maar hoewel katten in staat zijn om koolhydraten te verteren op een manier die vergelijkbaar is met andere soorten, lijken ze minder vatbaar te zijn voor hyperglycemie (hoge bloedsuikerspiegel) bij regelmatige consumptie van koolhydraten. Terwijl mensen – en honden, tot op zekere hoogte – vatbaar zijn voor het ontwikkelen van diabetes met een hoge inname van koolhydraten, katten mogen niet.

Eigenlijk onderzoek gepubliceerd in de vroege jaren 2000 vastgesteld dat katten zich kunnen aanpassen aan verschillende niveaus van eiwitten en koolhydraten in hun dieet zolang aan hun minimale eiwitbehoeften wordt voldaan. Deze wetenschap weerlegt de hypothese dat katten hun eigen spieren zullen afbreken voor eiwitten als ze een koolhydraat-inclusief dieet krijgen.

Met andere woorden, zolang het dieet van uw kat een minimaal 26% eiwit op basis van droge stof (30% voor kittens en zwangere / zogende vrouwtjes), is er geen voedingsaspect aan het opnemen van gezonde koolhydraten zoals granen.

De sleutelwoorden hier zijn ‘gezonde koolhydraten’. Hoewel alle granen koolhydraten bevatten, zijn niet alle voedingsmiddelen in de koolhydraatcategorie granen.

Volle granen zoals bruine rijst, hele haver en gerst zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Ze bevatten ook wat plantaardige eiwitten en zijn over het algemeen beter verteerbaar dan bewerkte granen. Verwerkte granen zoals maïs, tarwe en soja worden vaak gebruikt als vulstoffen in kattenvoer en bieden, naast dat ze moeilijker te verteren zijn, een zeer beperkte voedingswaarde voor katten.

Als het gaat om andere koolhydraten in een kattendieet, kunnen verse groenten en fruit voedzaam zijn, maar misschien wilt u twee keer nadenken over recepten die zwaar gebruik maken van peulvruchten zoals bonen, linzen en erwten. We hebben het vooral over graanvrije diëten.

Zijn granen gekoppeld aan gedilateerde cardiomyopathie?

De graanvrij voer voor huisdieren trend kreeg echt tractie in de vroege jaren 2000 na een golf van terugroepacties van huisdiervoer in verband met besmette granen afkomstig uit China. Fabrikanten van dierenvoeding begonnen peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen te gebruiken in plaats van granen zoals maïs, tarwe en rijst – een stap die veel gezondheidsbewuste eigenaren van gezelschapsdieren aansprak.

Naarmate graanvrije diëten de schappen van dierenwinkels begonnen over te nemen en daarmee de veronderstelling dat granen inherent slecht zijn voor huisdieren zich begon te verspreiden.

Huisdierouders over de hele wereld begonnen hun huisdieren over te schakelen op graanvrije diëten en in de loop van het volgende decennium begon er een nieuwe trend te ontstaan. Tussen 2014 en 2019 ontving de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) meer dan 500 meldingen van gedilateerde cardiomyopathie (DCM) – een vorm van hartaandoening – bij huisdieren die een graanvrij dieet volgen.

In 2018 kondigde de FDA aan dat het was begonnen met het onderzoeken van deze rapporten. Hoewel het onderzoek aan de gang is, is er enig bewijs dat bepaalde diëten koppelt aan een verhoogd risico op hartaandoeningen bij honden en in mindere mate bij katten.

De diëten die betrokken zijn bij deze link worden tussen haakjes geplaatst als ‘BEG’, d.w.z. boetiek-, exotisch of graanvrij – vooral die met peulvruchten, peulvruchten of aardappelen als hoofdingrediënt.

Laatste gedachten

Als kat owner, het is uw verantwoordelijkheid om een weloverwogen beslissing te nemen over het beste dieet voor uw kat. We geven over het algemeen de voorkeur aan op vlees gebaseerde, koolhydraatarme formules in balans met dierlijke vetten, maar gezien het hierboven besproken onderzoek is er geen reden om gezond graaninclusief kattenvoer uit te sluiten van uw lijst met opties.

Lees meer over de voedingsbehoeften van uw kat in onze complete gids.

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken dat mijn kat allergisch is voor granen?

De proliferatie van graanvrije diëten heeft bijgedragen aan een toename van de bezorgdheid onder eigenaren van gezelschapsdieren over de mogelijke gevaren van granen voor katten, namelijk graanallergieën.

De waarheid is dat voedselallergieën zeldzaam zijn bij katten en, wanneer ze zich voordoen, worden ze meestal veroorzaakt door veel voorkomende eiwitten zoals kip, rundvlees en eieren in plaats van koolhydraten zoals granen.

Wat is beter – een graanvrij of graaninclusief dieet?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Zolang aan de minimale eiwitvereisten van uw kat wordt voldaan, heeft u veel speelruimte om mee te werken. Houd er echter rekening mee dat de peulvruchten die vaak voorkomen in graanvrij kattenvoer in verband zijn gebracht met hartaandoeningen, hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied.

Aan de andere kant van de medaille kan een graan-inclusief dieet met laagwaardige granen zoals maïs en tarwe net zo problematisch zijn.

Wat is het ideale koolhydraatgehalte voor commercieel kattenvoer?

Commercieel kattenvoer bevat gemiddeld 20 tot 40 procent koolhydraten. Hoewel we meestal de voorkeur geven aan op vlees gebaseerd kattenvoer dat maximaal 10% koolhydraten bevat, suggereert sommige onderzoeken dat katten daadwerkelijk koolhydraatrijk voedsel kunnen kiezen boven eiwitrijk voedsel.

Deze conclusie in combinatie met de resultaten van tegengestelde studies suggereren dat het uiteindelijk kan neerkomen op smakelijkheid – de voorkeuren van uw individuele kat voor smaak, eiwittype en voedingssamenstelling.