De 5 beste haarbalremedies voor katten

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Opmerking: Veterinaire beoordeling van dit artikel bevat alleen de medische informatie in dit artikel. De dierenarts die dit artikel beoordeelt, onderschrijft, beveelt of garandeert niet persoonlijk de werkzaamheid of claims van een product dat in dit artikel wordt genoemd.

De beste haarbalremedies doen meer dan het haar door het lichaam van je kat laten glijden. Ze behandelen het probleem bij de wortel door de algehele spijsvertering te ondersteunen.

Daarom kozen we Cat Lax als de beste haarbalremedie op de markt. Deze bekende haarbalgel bevat een mix van ingrediënten die haarballen afbreken, voorkomen dat nieuwe zich vormen en verharing minimaliseren om haarballen op afstand te houden.

Voordat we meer te weten komen over Cat Lax en onze andere top vijf keuzes, laten we het hebben over de soorten haarbalremedies en hoe ze kunnen helpen.

In één oogopslag: onze topkeuzes voor de beste haarbalremedies voor katten

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

BESTE HAARBAL PREVENTIE SUPPLEMENT

BESTE HAIRBALL CONTROL TRAKTATIE

aac-table__image

9.3

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Krijg Naakte Furball Relief Soft Treats voor Katten

 • Bevat vezels om het haar door het maagdarmkanaal te verplaatsen
 • Bevat prebiotica en probiotica voor de spijsvertering
 • Vrij van potentieel schadelijke ingrediënten

Soorten hairball remedies voor katten

Haarballen vormen zich wanneer haar vast komt te zitten of vertraagt op zijn weg door het spijsverteringskanaal, waardoor het zich kan vormen tot een klomp. Zodra het zich tot een kluit vormt, kan het haar zijn reis naar de kattenbak niet voortzetten en in plaats daarvan komt het vast te zitten of gaat het in de tegenovergestelde richting.

Haarbalbehandelingen zijn er in veel verschillende vormen. Je kunt haarbalremedies in een tube kopen, zelfgemaakte remedies proberen, een pot kattengras laten groeien of je kat verzorgen om te voorkomen dat hij zijn haar überhaupt inneemt.

Sommige katten met frequente haarballen kunnen een onderliggend probleem hebben zoals inflammatoire darmziekte (IBD) die de beweeglijkheid van hun darmen beïnvloedt, dus het diagnosticeren en behandelen hiervan kan hun problemen oplossen.

Hier is een korte uitsplitsing van de soorten haarbalremedies die beschikbaar zijn en hoe ze werken.

Vezel

Vezelsuppletie helpt om enkele haarlokken te binden aan voedseldeeltjes, die de haren dragen op hun reis naar de dikke darm. Door het haar aan te moedigen om snel door het lichaam te bewegen, verminderen op vezels gebaseerde haarbalremedies de kans dat het haar versmelt tot een bal en weer omhoog komt.

Bovendien kan een kleine hoeveelheid voedingsvezels helpen om het spijsverteringsstelsel soepel te laten functioneren, waardoor haarbalproblemen bij hun wortels worden gecorrigeerd.

Op vezels gebaseerde hairball remedies

De volgende zijn bronnen van vezels die, wanneer geïntegreerd in het dieet van uw kat, het haar kunnen helpen soepel door het lichaam te bewegen.

 • Psyllium Husk Poeder
 • Gemalen Chia Zaden
 • Guar Gom
 • Cellulose in poedervorm
 • Kattengras

Smering

Het tweede type haarbalremedies omvat producten die ingenomen haren smeren, waardoor ze niet aan elkaar plakken.

Vaseline (Vaseline)

Vaseline, ook bekend als vaseline, paraffineolie of witte vaseline, is een zeer geraffineerd derivaat van aardolie. Nadat het volledig is geraffineerd, lijkt vaseline veilig te zijn voor katten en mensen.

Als u besluit om uw kat vaseline uit uw medicijnkastje te geven, controleer dan de achterkant van de verpakking om er zeker van te zijn dat u uw kat 100% gewone vaseline geeft zonder geuren of andere additieven.

Haarbal Gels

De meeste producten die op de markt worden gebracht als haarbalremedies zijn op basis van vaseline. Anderen gebruiken plantaardige oliën of bijenwas in plaats van vaseline. Ze bevatten toegevoegde smaken en zoetstoffen zoals moutsiroop, fructose en dextrose.

Boter en olie

Boter en olijfolie worden vaak aanbevolen voor haarbalcontrole, maar als verteerbare vetten maken ze je kat eerder mollig dan dat ze voorkomen dat hij een bontbal hackt.

Minerale olie was eerder aanbevolen voor haarballen, maar het draagt het risico van aspiratie (naar beneden gaan in de longen) omdat het geen hoestreflex veroorzaakt.

Andere Hairball Remedies

Eierdooiers hebben interessante eigenschappen voor haarbalcontrole. Ze bevatten choline en lecithine, die samenwerken om respectievelijk GI-contracties aan te moedigen en het vet te emulgeren dat haarballen samenbindt.

U kunt de anti-haarbalkracht van eierdooiers leveren door uw kat verse eierdooiers te voeren of door hem een eigeel lecithinesupplement te geven. Een veilige en effectieve dosis voor lecithine is niet vastgesteld voor katten en de meeste supplementen die voor mensen zijn geformuleerd, bevatten veel meer dan aanwezig is in haarbalproducten voor katten.

Gladde iepenschors bevat oplosbare vezels, die kunnen helpen om het spijsverteringskanaal te kalmeren en te smeren, ontstekingen te verminderen en de haarbal in de juiste richting te laten bewegen

Veranderingen in het dieet

Hoewel haarbalspecifiek kattenvoer zich meestal alleen richt op vezels, is dit niet altijd de juiste aanpak.

Als uw kat al een dieet met een klein beetje vezels eet, is de beste dieetverandering het vinden van een voedsel dat ontstekingen vermindert. Haarballen duiden vaak op spijsverteringsproblemen en moeten op dezelfde manier worden benaderd als elk ander symptoom van darmontsteking, zoals diarree of braken.

Meestal betekent dit dat u uw kat een eiwitrijk voedsel moet geven dat voornamelijk is gemaakt van vlees en dierlijk vet. Je wilt zo min mogelijk plantenmateriaal. Een vochtrijk dieet is ideaal.

Lees ons artikel over het beste kattenvoer voor haarbalcontrole

Grooming

Tot slot kun je haarballen onder controle houden door je kat een paar keer per week te borstelen. Als uw kat een lange, dikke vacht heeft, kunt u hem in de warmere maanden ook een full-body clip geven. Het vangen van los haar voordat je kat het oplikt, is de meest betrouwbare manier om haarballen te stoppen.

Lees onze gids voor de beste kattenverzorgingsborstels

Top 5 Beste Hairball Remedies beoordeeld

De volgende haarbalremedies zijn populaire, best beoordeelde producten die een reputatie hebben voor veiligheid en effectiviteit. De meeste zijn smeerproducten, maar je zult er ook een paar vinden die een andere benadering van haarbalcontrole hanteren en het aanpakken als een onderdeel van de spijsvertering.

Tomlyn Felovite II Nutritional Gel Cat &Kitten Supplement, 2,5-oz buis

Bekijk op Chewy View op Amazon

Dit gerenommeerde merk is al meer dan 25 jaar actief in de haarbalgelbusiness.

De gel bevat vaseline als eerste ingrediënt. Vaseline wordt gemengd met een mengsel van minerale olie en sojaolie. Al deze ingrediënten bedekken de haren en helpen ze om soepel door het spijsverteringskanaal te bewegen.

De gel is gezoet met glucosestroop, moutsiroop en rietmelasse. Een mix van natuurlijke en kunstmatige smaken geeft het een smaak die, hoewel smakelijk voor sommige katten, anderen lijkt af te stoten.

Laxatone Hairball Remedy wordt niet zo goed ontvangen als Cat Lax, met ongeveer 86% van de 276 recensenten die zeggen dat ze het aan een vriend zouden aanbevelen. De meeste ontevreden klanten zeggen dat hun kat niet hield van de manier waarop de gel smaakte.

Pros

 • Een goed aangeschreven product met een geschiedenis van werkzaamheid
 • Bevat een mix van smeermiddelen
 • De meeste katten houden van de smaak van de gel
 • Betaalbaar

Tegens

 • Bevat drie soorten suiker
 • Bevat kunstmatige smaakstoffen

Bekijk op Chewy View op Amazon

Dit glijmiddel met tonijnsmaak is geformuleerd om haarballen te helpen elimineren en voorkomen. Het is een product op basis van vaseline dat ook sojaolie en lichte minerale olie bevat. Het is gezoet met rietmelasse en glucosestroop en op smaak gebracht met tonijn.

Met meer dan 1.600 beoordelingen op Amazon en een 4,2 van de 5-sterrenbeoordeling op Chewy, lijkt dit haarbalcontrolesupplement een hit te zijn bij katteneigenaar. Een gebruiker merkt op dat de formule het meest effectief is wanneer u deze regelmatig gebruikt.

Deze formule is niet zo populair als het Tomlyn-supplement dat hierboven is besproken, maar een aanzienlijk aantal beoordelingen vermelden de aantrekkelijke smaak van het product.

Pros

 • Meer dan 1.600 klantbeoordelingen, 4,5 sterrenbeoordeling
 • Katten lijken te genieten van de tonijnsmaak
 • Helpt ingenomen haren te smeren om haarballen te voorkomen

Tegens

 • Bevat toegevoegde zoetstof
 • Gemaakt met kunstmatige smaak

Bekijk op Chewy View op Amazon

Een toename van de vezelinname kan uw kat helpen om ingenomen haar door te geven, maar een gezond spijsverteringskanaal is de sleutel. Niet alleen biedt dit poedervormige supplement twee soorten vezels voor uw kat, maar het is ook doordrenkt met probiotische bacteriestammen om uw darmmicrobioom te herstellen en te beschermen.

Met uitgedroogde varkenslever als fieerste ingrediënt, dit supplement heeft een smaak die katten aantrekkelijk lijken te vinden. Rijstmeel en zoete aardappelpoeder bieden voedingsvezels, maar fungeren ook als prebiotica en bieden voedsel voor nuttige bacteriën in de darm.

Het supplement bevat vijf stammen van probiotische bacteriën samen met bromelaïne, een natuurlijk enzym afgeleid van ananas dat spijsverterings-, ontstekingsremmende en immuunondersteunende voordelen kan bieden.

Toediening van dit supplement is eenvoudig. Strooi gewoon een schepje van het poeder over het droogvoer van uw kat of roer het direct door natvoer. Sommige katteneigenaren hebben ook succes gehad met het weken van het poeder in water of bouillon en het te gebruiken als een vloeibare voedseltopper.

Pros

 • Bevat voedingsvezels en 5 probiotische bacteriestammen
 • Katten lijken te genieten van de varkenssmaak
 • Poedervormig supplement is gemakkelijk toe te dienen

Tegens

 • Niet specifiek geformuleerd voor haarbalcontrole

Vet's Beste Hairball Relief Digestive Aid Review

Bekijk op Chewy View op Amazon

Deze tabletten zijn ontworpen om haarballen te verlichten en de algehele spijsvertering te ondersteunen. Ze zijn voornamelijk gemaakt van psylliumschil, een bron van oplosbare vezels. Marshmallowwortel kan helpen het spijsverteringskanaal te smeren en ontstekingen te verminderen. Gladde iepenschors heeft vergelijkbare eigenschappen en is een populaire remedie voor haarballen op zichzelf.

De tabletten bevatten een mix van spijsverteringsenzymen en probiotica waarvan wordt gedacht dat ze de spijsvertering verbeteren, samen met papaja-extract, dat mogelijk ontstekingen kan verminderen en de spijsvertering kan ondersteunen.

De breekbare tabletten zijn op smaak gebracht met leverpoeder en natuurlijke smaak en, volgens klantrecensies, houden katten van de smaak. Sommige recensenten zeggen dat de tabletten te groot en moeilijk te breken zijn in hapklare stukjes, waardoor ze moeilijk toe te dienen zijn.

Pros

 • De meeste beoordelingen zijn positief
 • Gemaakt van een mix van goed aangeschreven ingrediënten
 • Lijkt veilig te zijn voor katten
 • Katten houden van de manier waarop de tabletten smaken

Tegens

 • Kan moeilijk te beheren zijn

Bekijk op Chewy View op Amazon

Als u uw kat liever een traktatie geeft dan een gel of een tablet, kunnen deze zachte traktaties een goede keuze zijn.

Ze bevatten een mix van ingrediënten die bedoeld zijn om een gezonde spijsvertering te ondersteunen, waaronder lijnzaad als bron van vezels en een mix van prebiotica en probiotica bedoeld om de darm in topvorm te houden.

Kip is het eerste ingrediënt en zonder potentieel schadelijke conserveermiddelen, kleurstoffen of smaken, behoren deze lekkernijen tot de weinige die volledig veilig lijken te zijn voor katten.

De traktaties krijgen gemengde beoordelingen, waarbij bijna een derde van de klanten op Chewy zegt dat hun katten weigerden ze op te eten.

Pros

 • Bevat vezels om het haar door het maagdarmkanaal te verplaatsen
 • Bevat prebiotica en probiotica voor de spijsvertering
 • Vrij van potentieel schadelijke ingrediënten

Tegens

 • Sommige katten houden niet van de manier waarop de lekkernijen smaken

Uiteindelijk wil je je kat niet de rest van zijn leven aan glijmiddelen en andere haarbalbehandelingen hebben. Je wilt niet dat hij haarballen heeft.

De bovenstaande haarbalremedies kunnen helpen, maar ze zijn geen complete oplossing voor het haarbalprobleem.

Als uw kat meer dan een paar keer per jaar haarballen ophoest, is zijn frequente hack waarschijnlijk verbonden met spijsverteringsproblemen. In dit geval hoeft hij waarschijnlijk niet te worden weggeveegd met vezels of gesmeerd met vet – hij moet misschien naar de dierenarts gaan. Extreem frequente haarballen kunnen een symptoom zijn van orgaandisfunctie, IBD en andere aandoeningen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

Als u vaststelt dat de haarballen van uw kat worden veroorzaakt door een spijsverteringsprobleem, kunt u overwegen om de haarballen op dezelfde manier te behandelen als elk chronisch spijsverteringsprobleem.

Pas het dieet van uw kat aan om ontstekingsingrediënten te verminderen en overweeg probiotica, prebiotica en omega-3-vetzuren op te nemen om de spijsvertering te bevorderen