Voordeel voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Advantage is een merknaam voor een actueel, “spot-on” vlooienbehandelings- en vlooienpreventieproduct dat het ingrediënt imidacloprid bevat. Het is momenteel alleen beschikbaar op de markt als de nieuwere Advantage II die in 2011 uitkwam, en als het combinatieproduct Advantage Multi.

Overzicht voordeel voor katten

Medicatie Type:

Vlooien adulticide/larvicide antiparasitair

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor katten.

Levensfase:

Katten van 8 weken en ouder

Merknamen:

Voordeel voor katten, verdedigingszorg voor katten

Algemene namen:

Imidacloprid

Beschikbare doseringen:

Dit product is grotendeels niet beschikbaar in de VS omdat het is vervangen door Advantage II. Het is gemaakt in twee doseringsgroottes: katten van 9 pond en minder en katten van meer dan 9 pond.

In dit artikel leert u over Advantage-producten voor katten, de verschillende ingrediënten die in elk worden aangetroffen, de reeksen plagen waarop ze zich richten, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

Over Voordeel Voor Katten

Advantage verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor continue afgifte mogelijk is, waardoor de 30-daagse periode van werkzaamheid wordt verlengd

Het belangrijkste ingrediënt van Advantage is imidacloprid. Imidacloprid werkt om vlooien te doden door in te werken op nicotine-acetylcholinereceptoren van het centrale zenuwstelsel, wat in wezen verlamming en de dood van de vlo veroorzaakt.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Voordeel “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Advantage verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor voortdurende afgifte mogelijk is, waardoor de 30-daagse periode van werkzaamheid wordt verlengd. Volgens het productetiket kan een enkele toepassing van Advantage binnen 2 uur beginnen met het doden van kattenvlooien en alle volwassen vlooien binnen 12 uur doden. Het moet één keer per maand blijven worden toegepast om de kans op verdere besmettingen te voorkomen.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Advantage door in contact te komen met de huid en niet daadwerkelijk een kat hoeven te bijten om te sterven, Advantage-producten voor katten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Voordeel voor katten?

Zicht op Chewy

Voordeelproducten bevatten imidacloprid, dat relatief snel werkt om volwassen vlooien te doden.

Advantage II, dat Advantage in wezen heeft vervangen, bevat bovendien pyriproxyfen, een insectengroeiregulator die zich ook richt op vlooieneieren en vlooienlarven. Door zich op meerdere levensfasen te richten, is Advantage II dus effectief tegen de hele levenscyclus van vlooien, wat effectiever is in het sneller stoppen van vlooienbesmettingen.

vlooiencyclus

Advantage II richt zich additioinaal op vlooieneieren en vlooienlarven, dus door zich op meerdere levensfasen te richten, is het effectief tegen de hele levenscyclus van vlooien.

Hoe werkt voordeel op katten

Advantage Multi is een ander combinatieproduct dat imidacloprid plus moxidectine bevat. De toevoeging van moxidectine biedt een werkingsspectrum tegen oormijt, door muggen overgedragen hartwormen en de darmparasieten rondwormen en haakwormen. Advantage Multi bevat geen pyriproxyfen, dus het is niet effectief tegen vlooieneieren en larven, alleen de volwassen vlooien.

Bijwerkingen van voordeel voor katten

Hoewel Advantage II-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, adviseert de fabrikant niet om een hondenproduct op een kat te gebruiken

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Advantage-producten voor katten ongewoon. Advantage II is alleen gelabeld voor katten jonger dan 8 weken en Advantage Multi is alleen voor katten jonger dan 9 weken. Actuele producten zoals Advantage mogen nooit worden ingenomen.

Volgens het productetiket voor Advantage II zijn de meest voorkomende bijwerkingen, hoewel over het algemeen ongewoon, huidirritatie en krabben op de toedieningsplaats. Spijsverteringsklachten zoals overmatig kwijlen, braken en diarree zijn ook gemeld.

Advantage Multi meldt vergelijkbare bijwerkingen met de toevoeging van een klein aantal katten die tekenen van gedragsverandering vertonen, zoals agitatie en overmatige verzorging, evenals lethargie.

Imidacloprid en pyriproxyfen zoals gevonden in Advantage II zijn over het algemeen vrij veilig, zelfs als er per ongeluk een beetje wordt ingenomen.

De producten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs toegepast Voordeel II van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Advantage II-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, adviseert de fabrikant niet om een hondenproduct op een kat te gebruiken, zelfs als ze qua gewicht vergelijkbaar zijn. Soms zijn er verschillen in de inactieve ingrediënten tussen honden- en kattenproducten waardoor ze ongepast zijn om als uitwisselbaar te beschouwen.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Advantage huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Is Voordeel Veilig voor Katten? Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

kat krabt zichzelf

Wanneer u een vlooien- / tekenproduct voor uw kat selecteert, zorg er dan altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Hoewel Advantage II for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advantix II, die een vergelijkbare naam en een vergelijkbare verpakking heeft. K9 Advantix II bevat permethrin, dat extreem giftig is voor katten.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Voordeel van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Advantage II huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen. Zorg ervoor dat je buiten het bereik van kinderen blijft.

Voordeel voor katten dosering

Advantage-producten worden meestal elke 30 dagen als een maandelijkse behandeling toegepast voor de beste bescherming.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Voordeelflacons hebben een dop die eerst moet worden verwijderd.

Hoe voordeel voor katten toe te passen

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Advantage-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

De punt van de dop wordt vervolgens op de punt van de injectieflacon gestoken en gedraaid om de verzegeling te verbreken. De volledige inhoud van de injectieflacon kan vervolgens worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Advantage-producten als waterdicht worden beschouwd, moet u ervoor zorgen dat u uw kat niet binnen ten minste 24 uur na het aanbrengen baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Advantage-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Advantage producten voor katten waaronder Advantage II en Advantage Multi kan effectief zijn bij het behandelen en elimineren van bepaalde parasitaire plagen voor uw kat. Ze zijn ook relatief veilig wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt.

Actuele vlooienbehandelingsproducten zoals Advantage kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die zich richten op verschillende parasieten, wat soms verwarrend kan zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Is voordeel voor katten effectief?

De ingrediënten in Advantage II voor katten lijken effectief te zijn tegen vlooien en helpen bij het opruimen van vlooienbesmettingen.

De kwestie van vlooienresistentie tegen producten zoals Advantage II en het idee dat ze niet werken, komt echter vaak voor. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel dat datzelfde jaar in American Veterinarian is gepubliceerd, behandelt dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbestrijdings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt nog niet is aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen.

Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen.

  • Onjuiste toepassing.(d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het volledige volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt).
  • Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.
  • Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Hoewel ze waterdicht zijn, hebben Advantage-producten 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.
  • Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel 3 maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product als Advantage elke maand gedurende ten minste 3 maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Advantage heeft gekregen, een paar weken later opnieuw kan worden besmet als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.
  • Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.
  • Het niet behandelen van het milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.
  • Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Advantage geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.

Als u nog steeds denkt dat er een echt productprobleem is

Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Hoe werkt Voordeel op Katten?

Het hoofdingrediënt van Advantage II is imidacloprid, dat het zenuwstelsel van een vlo beïnvloedt en snel volwassen vlooien doodt. Het wordt ondersteund door pyriproxyfen, een insectengroeiregulator, die zich richt op vlooieneieren en larven, waardoor de hele levenscyclus van vlooien effectief wordt onderbroken.

Deze ingrediënten werken alleen op het ongedierte dat ze targeten, waardoor de producten veilig zijn wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Voordeelproducten worden topisch gebruikt door de inhoud van de injectieflacon aan te brengen op een klein gebied op de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Binnen ongeveer 24 uur worden de ingrediënten door oliën in de huid naar voren gebrachtect het hele lichaam van een kat. De langzame afgifte van de ingrediënten in huidolieafscheidingen zorgt ook voor de 30 dagen werkzaamheid tegen vlooien.

Zal Voordeel mijn kat pijn doen?

Het korte antwoord is, niet als u een van de cat-only producten gebruikt en deze op de juiste manier aanbrengt. Hoewel een overgevoeligheid of allergische reactie op een van de ingrediënten mogelijk is, is dit zeer zeldzaam en de meeste katten verdragen de katachtige Advantage-producten vrij goed.

Niet alle, maar de meeste gevallen van actuele vlooien- / tekenproductreacties of bijwerkingen bij katten komen van een onjuist product dat wordt gebruikt of het juiste product dat niet correct wordt toegepast.

Actuele producten zoals Advantage II en Advantage Multi zijn niet bedoeld om te worden ingenomen en moeten worden aangebracht voor de schouders op de achterkant van de nek, waar een kat het minst in staat is om te likken. Toepassing elders op het lichaam kan een gelegenheid bieden voor een kieskeurig verzorgende kat om het product af te likken en in te nemen.

In huishoudens met meerdere gezelschapsdieren waar huisgenotenkatten of honden elkaar kunnen likken of verzorgen, kan het raadzaam zijn om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product van elkaar gescheiden te houden, zodat het product volledig kan worden verspreid en gedroogd. Dit geldt vooral als een product met permethrine wordt toegepast op een hond in een huishouden dat ook katten bevat.

Hoewel veranderingen in de vereisten voor productetikettering de zaken beter hebben gemaakt, kan er soms verwarring zijn bij ouders van huisdieren bij het kiezen van producten om toe te passen, vooral in huizen met zowel honden als katten.

De K9 Advantix II-producten en Advantage II hebben zeer vergelijkbaar klinkende namen en vergelijkbaar uitziende verpakkingen, maar ze bevatten verschillende ingrediënten. K9 Advantix II bevat permethrin, dat zeer giftig is voor katten.

Zorg er altijd voor dat het product dat u koopt een foto van een kat erop heeft en zegt dat het specifiek voor katten wordt gebruikt. Productverpakkingen moeten nu over deze informatie beschikken om verwarring te voorkomen. Producten zoals K9 Advantix II moeten ook een waarschuwingslabel hebben tegen gebruik bij katten. Als u zowel hoektanden als harige katachtigen en beide soorten producten thuis heeft, zorg er dan altijd voor dat u dubbel aanvinkt uit welk vakje u de medicatie haalt voordat u deze aanbrengt.

Wat is beter voor katten: voordeel of frontlinie?

Zowel Advantage-producten als Frontline-producten hebben verschillende combinaties van ingrediënten, dus ze kunnen verschillende toepassingen hebben. In plaats van na te denken over welk product “beter” is, overweeg dan welk product meer geschikt is voor de behoeften van uw kat.

Advantage II doodt volwassen vlooien en richt zich ook op vlooieneieren en larven. Advantage Multi richt zich alleen op volwassen vlooien, maar de moxidectinecomponent kan ook oormijt doden en preventie bieden voor door muggen overgedragen hartwormen en de interne parasieten rondwormen en haakwormen.

De Frontline-producten Frontline Plus en Frontline GOLD bevatten fipronil, dat vlooien doodt, maar ook teken, luizen, chiggers en zelfs de sarcoptische schurftmijt doodt. Beide Frontline producten bevatten ook (S)-methopreen, dat zich richt op vlooieneieren en larven. Net als Advantage II bevat Frontline GOLD ook pyriproxyfen, waardoor het effect op het doden van vlooien efficiënter wordt.

In termen van de tijd die nodig is om vlooien te doden, begint Frontline GOLD vlooien binnen 30 minuten te doden, Advantage II binnen 2 uur en Frontline Plus binnen 4 uur. Frontline Plus doodt alle vlooien binnen 12-18 uur. Advantage II kan alle vlooien binnen 12 uur doden en Frontline GOLD is waarschijnlijk vergelijkbaar.

Dus alle producten doen zeer vergelijkbare dingen wat betreft het aanpakken van vlooien minus Advantage Multi die alleen volwassen vlooien kan doden.

Dus bij het kiezen tussen de producten, overweeg dan de andere dingen die ze op tafel brengen. Als je in een zwaar door teken geteisterde regio woont en vooral als je een kat hebt die naar buiten gaat, zou een product met tekenpreventie hoger op de lijst staan.

Evenzo is ongeveer het beste wat we kunnen doen voor hartwormen bij katten om preventie te bieden, omdat er geen veilige en effectieve behandeling is, dus in endemische gebieden van hartwormen zou een product zoals Advantage Multi dat hartwormziekte kan voorkomen voordelig zijn.

Een laatste opmerking is dat omdat Advantage Multi een hartwormpreventief middel is, het niet vrij verkrijgbaar is zoals alle andere producten die in dit artikel worden besproken en moet worden verkregen via een recept van uw dierenarts.

Er is nog geen actueel product voor katten die alles doen, dus overweeg altijd zorgvuldig de voordelen en tegenstanders van elk. Omdat er zoveel producten zijn en ze allemaal iets van elkaar lijken te verschillen, kan het verwarrend worden. Zorg ervoor dat u uw dierenarts belt om te vragen welk product hij of zij zou aanbevelen fof je poesje.