Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

Je denkt misschien dat je privacy nodig hebt bij het gebruik van de badkamer, maar de kans is groot dat je kat andere ideeën heeft! Volgt je kat je naar de badkamer en staart terwijl je je routine uitvoert, of misschien zitten ze bij de deur alsof ze op zoek zijn naar iets?

Snel overzicht

01

Bewaken is een veel voorkomend, normaal beschermend gedrag bij katten.

02

Bewakingsgedrag kan soms het teken zijn van verlatingsangst of overbescherming.

03

Als het bewakingsgedrag van uw kat tot ongezonde niveaus is gevorderd, plan dan een bezoek aan uw dierenarts.

Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar je bent niet de enige (pun intended!), En het goede nieuws is dat het hoogstwaarschijnlijk betekent dat je kat gewoon om je geeft.

Laten we eens kijken naar bewakingsgedrag en wat het voor u en uw kat betekent.

Wat is ‘Bewaken’?

Huiskatten kunnen aanhankelijk zijn en je overal volgen; dit is een beschermingsgedrag.

Heb je het gevoel dat je in de gaten wordt gehouden? Bewaken is een normaal beschermend gedrag dat vaak een blijk van genegenheid is, vergezeld van spinnen, kneden, hoofdstoten en likken.

Tekenen dat uw kat u beschermt, zijn onder meer:

Huiskatten en getemde katten leven nu in verschillende menselijke culturen en hun aangeleerde gedrag is ontvankelijk voor verschillende manieren van leven met mensen. Sommige katten kunnen aanhankelijk gedrag vertonen en hun eigenaar overal volgen, vooral in het toilet.

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom uw kat u kan bewaken in de badkamer, de douche en zelfs wanneer u slaapt.

1. Je kat houdt van je

Bewakingsgedrag kan soms vervelend aanvoelen, maar het is eigenlijk een teken dat je kat van je houdt.

Laat je niet misleiden door de lucht van onafhankelijkheid die veel katten afgeven; ze geven echt om hun eigenaren. Een manier waarop uw kat dit kan laten zien, is door u te bewaken. Uw kat kan een bepaald deel van uw huis of een specifieke situatie als een bedreiging ervaren en hij wil gewoon op u letten. Dit betekent dat je misschien gezelschap hebt op het toilet of onder de douche!

Zet jezelf even in de poten van je kat. Badkamers zijn vreemde plaatsen, vol vreemde geuren en harde geluiden zoals stromend water en spoeltoiletten. Niet alleen kunnen deze dingen ervoor zorgen dat je kat denkt dat je daar kwetsbaar bent, maar als klap op de vuurpijl, wat doen we allemaal als we naar de wc gaan? We doen de deur dicht.

In de ogen van je kat heb je jezelf net opgesloten in een potentieel gevaarlijke kamer en zou je echt iemand moeten hebben die op je let voor het geval je door de afvoer verdwijnt of wordt aangevallen terwijl je op het toilet zit!

Hoewel genegenheid een waarschijnlijke verklaring is voor het gedrag van je kat, is het volgen van jou naar de badkamer niet altijd een volledig onbaatzuchtige daad. Hier zijn enkele andere redenen waarom uw kat erop kan staan om met u mee te gaan naar de badkamer.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

2. Je kat heeft verlatingsangst

Als uw kat zich gestrest voelt, kan hij zich overdreven aanhankelijk gedragen in de hoop dat u hem zult beschermen.

Sommige katten vinden het stressvol om gescheiden te zijn van hun baasjes. Een gesloten deur tussen jou en je kat kan hem angstig maken, zich aan je vastklampen en zijn uiterste best doen om samen met jou in de badkamer te komen.

Hoewel dit misschien lijkt op het aanhankelijke gedrag waar we het al over hebben gehad, is het meer een zorg omdat het een teken is van onderliggende angst en stress, wat voor geen enkele kat leuk is om door te maken.

Als u denkt dat uw kat lijdt aan verlatingsangst, neem contact op met uw dierenarts voor advies over hoe u kunt helpen bij het navigeren door deze aandoening.

Lees ook: Worden katten jaloers op baby’s?

3. Je kat houdt van spelen

Sommige katten zien de badkamer als een leuke plek om te verkennen en te spelen.

Toiletpapier, handdoeken, wattenbollen en druipende kranen lijken ons misschien niet opwindend, maar voor uw kat kunnen ze een eindeloze bron van entertainment zijn, waardoor uw badkamer het kattenequivalent van een pretpark wordt. Het is gewoon een bonus als je ze aandacht geeft terwijl ze hun ondeugende manieren doen.

Lees ook: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

4. Uw badkamer is een geweldige plek voor een dutje

Als je kat graag een dutje doet terwijl je doucht, is dat waarschijnlijk te wijten aan de warmte van de kamer en je nabijheid.

Wastafels en badkuipen zorgen voor geweldige kattenbedden met de toegevoegde bonus dat ze in een warme kamer zijn met hun favoriete persoon. Uw kat kan de badkamer zien als een toevluchtsoord om een dutje in te doen terwijl u doucht.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

5. Je kat houdt van Aandacht

Sommige katten kunnen niet genoeg aandacht krijgen en zullen het eisen, zelfs terwijl u persoonlijke zaken doet.

Katten houden van aandacht (op hun voorwaarden), en wat is er beter dan een vast publiek in de badkamer? Het is moeilijk om een kat te negeren die naar je staart of op je zit terwijl je de faciliteiten gebruikt, wat één ding betekent: onverdeelde aandacht!

Katten zijn ook erg slim. Het duurt niet lang voordat ze leren dat bepaald gedrag aandacht genereert, dus herhalen ze het van nature. Dit betekent dat je binnenkort een vaste metgezel in de badkamer hebt.

Lees ook: Houden Katten van knuffels?

6. Je kat is nieuwsgierig

Kunnen kittens kattenvoer eten Functie

De badkamer lijkt ons misschien niet zo interessant, maar katten zijn nieuwsgierig en houden ervan om alles te verkennen.

In tegenstelling tot het gezegde, doodt nieuwsgierigheid katten niet; het helpt hen veilig te blijven en te overleven. Als zowel roofdieren als prooidieren moeten katten zich bewust zijn van alles wat er om hen heen gebeurt.

Deze instinctieve nieuwsgierigheid betekent dat het niet meer dan normaal is dat je kat geïntrigeerd is door het verdwijnen in een kamer met veel verschillende geuren en geluiden. De rechercheur in hen betekent dat ze het moeten controleren en op de hoogte moeten zijn.

Je kat kan je ook volgen naar de badkamer en je bewaken om er zeker van te zijn dat hij niet iets spannends mist. Als er plezier te beleven valt, willen katten erin!

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

7. Uw kat is territoriaal

Je volgen naar de badkamer kan te wijten zijn aan de territoriale neigingen van katten.

Katten zijn van nature territoriaal. Ze beschermen hun omgeving en micromanagen graag om ervoor te zorgen dat ze veilig en goed gevoed zijn. Uw kat moet weten dat er geen indringers in zijn gebied zijn en omdat de badkamer deel uitmaakt van het territorium van uw kat, gaat het sluiten van de deur niet altijd goed. Sterker nog, als katten konden kiezen, zouden alle deuren te allen tijde voor hen openstaan!

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

8. Je kat houdt van routine

Kat die op tegels ligt om koel te blijven

Uw kat kan uw gezamenlijke uitstapjes naar de badkamer zien als onderdeel van het dagelijks leven.

Katten houden van vertrouwdheid en routine. Een bezoek aan de badkamer maakt deel uit van uw dagelijkse routine, dus uw kat heeft misschien de gewoonte naast u aangenomen. Als u ’s ochtends de badkamer gebruikt en uw kat vervolgens voedt, duurt het niet lang om het verband tussen een bezoek aan de badkamer en het ontbijt te achterhalen. Aandacht en eten zijn geweldige manieren om de dag te beginnen!

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

Moet je bewakingsgedrag ontmoedigen?

Als het bewakingsgedrag verder gaat dan alleen het volgen van jou, kun je enkele stappen ondernemen om het te beteugelen.

Hoewel we allemaal van onze katten houden, en het leuk is om die liefde beantwoord te zien, kan het een beetje overweldigend zijn om nooit persoonlijke ruimte te krijgen, vooral wanneer je de badkamer gebruikt. Sommige katten kunnen ook het bewakingsgedrag tot het uiterste doorvoeren, overbeschermend worden en misschien zelfs een veeg of een hap nemen naar andere mensen die dicht bij je proberen te komen.

Redenen om het bewakingsgedrag bij uw kat aan te pakken zijn onder meer:

  • Je vindt het overweldigend
  • Je kat wordt agressief
  • Uw kat lijkt angstig of beklemtoond

Als je het niet erg vindt om bekeken te worden en je kat lijkt gelukkig, leun dan achterover en geniet van de aandacht van de badkamer. Het betekent immers wel dat je de nummer één persoon van je kat bent.

Hoe kun je bewakingsgedrag ontmoedigen?

Als je geen aandacht besteedt aan je kat wanneer hij je naar de badkamer volgt, kan hij zijn interesse verliezen.

Als u wat privacy in de badkamer wilt herwinnen, kunt u beginnen met te proberen uw kat te negeren wanneer hij u naar de badkamer volgt. Minder aandacht kan de badkamer een minder spannende plek maken om te zijn, vooral als je je kat extra aandacht geeft in andere delen van het huis.

Uw dierenarts kan controleren of uw kat geen onderliggende gezondheidsproblemen heeft die stress of agressie kunnen verergeren, en kan adviseren over het beheersen en ontmoedigen van dit gedrag, zoals het vaststellen van routines en het introduceren van kalmerende hulpmiddelen zoals feromonsprays en angstmedicatie.

Laatste gedachten

De meest waarschijnlijke reden waarom je kat je naar de badkamer volgt, is eenvoudige liefde.

Bewaken is een veel voorkomend, normaal gedrag bij katten. Hoewel we nooit precies zullen weten wat het is aan badkamers dat dit gedrag veroorzaakt, zijn er verschillende mogelijkheden en staat genegenheid bovenaan de lijst. Dus terwijl u de badkamer gebruikt onder het toeziend oog van uw kat, kan het geruststellend zijn om te weten dat het waarschijnlijk gewoon terfgenaam eigenzinnige manier om te laten zien dat ze van je houden.

Uiteindelijk, als je een katteneigenaar bent, is het waarschijnlijk dat je dagen van het gebruik van de badkamer in alle rust voorbij zijn. De ironie van dit alles is natuurlijk dat katten hun privacy fijn vinden bij het gebruik van de kattenbak. Het is dus één regel voor katten en een andere regel voor de rest van ons!

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat je beschermt?

Katten hebben een sterk beschermend instinct, maar het kan moeilijk zijn om hun gedrag te interpreteren. Duidelijke tekenen dat uw kat u beschermt, zijn onder meer:

Hoe weet je of je kat op je is ingeprent?

Wanneer katten afdrukken, vormen ze een speciale band met hun favoriete persoon. Het gaat erom dat ze zich veilig en geborgen voelen in de aanwezigheid van die persoon. Als uw kat op u heeft gedrukt, zal hij waarschijnlijk:

  • Volg je over
  • Ga op je schoot of borst zitten
  • Kneed op je
  • Spinnen wanneer u bij u in de buurt bent
  • Kopstoot en wrijf tegen je aan
  • Rol om en laat je hun buik zien
  • Controleer je wanneer je slaapt

Waarom zouden katten je niet volgen naar de wc?

Over het algemeen, als je kat je graag volgt naar de badkamer, laat haar dan gewoon. Ze wil waarschijnlijk gewoon elke gelegenheid aangrijpen om je te laten zien hoeveel ze van je houdt. Als u de aandacht overweldigend vindt en wat tijd alleen wilt terugwinnen, of als uw kat tekenen van verlatingsangst of overbescherming vertoont, moet u haar misschien ontmoedigen om u te volgen. Als u schoonmaakmiddelen voor de badkamer gebruikt, moet u er ook voor zorgen dat uw kat wegblijft.

Weten katten wanneer je slaapt?

We weten niet of katten slaap op dezelfde manier begrijpen als wij, maar ze zijn zich ongetwijfeld bewust van onze bedtijdroutine en dat we minder responsief zijn als we slapen. Let wel, je hebt waarschijnlijk gemerkt dat katten onze slaap niet noodzakelijkerwijs respecteren, ondanks dat ze zich er op een bepaald niveau van bewust zijn!

Waarom bewaakt mijn kat mij als ik plas?

Sommige katten kunnen aanhankelijk gedrag vertonen en hun eigenaar overal volgen, vooral in het toilet.