Crystal Cat Litter: overzicht, voors, tegens en alternatieven

Het schoonmaken van de kattenbak is misschien wel het ergste deel van het bezitten van een kat. Het stinkt, rommelig en gewoon een vies klusje waar niemand naar uitkijkt, maar deze onvermijdelijke klus kan makkelijker gemaakt worden door het juiste soort zwerfvuil te gebruiken.

Crystal kattenbakvulling is populair geworden onder kattenbezitters dankzij het gemak en de netheid. Het komt echter niet zonder zijn nadelen. Lees verder om meer te weten te komen over kristallen kattenbakvulling, wat het is en de voor- en nadelen om te bepalen of het de moeite waard is om in uw huishouden te proberen.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Wat is Crystal Kattenbakvulling?

Crystal kattenbakvulling is gemaakt met behulp van silicagelparels. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de kleine witte pakjes kristallijn silica in uw beef jerky-verpakkingen en medicijnflessen met het label “Niet eten”. De silicagel in deze verpakkingen houdt uw producten vers en voorkomt dat ze drassig worden. De gelparels in kristallen kattenbakvulling zijn anders omdat ze speciaal zijn geformuleerd voor strooisel en zijn gemaakt van amorfe silicagel, niet van kristallijne silicagel. Amorfe silicagel is veilig als het wordt ingeademd of ingenomen, omdat het geen longziekte veroorzaakt zoals kristallijn silica.

Silicagelstrooisel wordt gemaakt van gedolven kwartszand en geproduceerd door de zanddeeltjes te mengen met water en zuurstof. Dit productieproces transformeert het van het gevaarlijke als het wordt ingenomen en ingeademd kristallijn silica in amorfe silicagel.

verdeler-catclaw1

Voordelen van Crystal Cat Litter

1. Het is zeer absorberend

Het productieproces dat kristalstrooisel veilig maakt, creëert kleine poriën in de kristallen. Deze poriën zijn zeer absorberend en kunnen tot 40% van hun gewicht in vloeistof vasthouden. De absorptie superkracht helpt ook uitwerpselen uit te drogen en geuren te beheersen.

thematische pauze

2. Gaat lang mee

Dankzij de fantastische absorptie kan kristallen kattenbakvulling tot een maand meegaan in de kattenbak. Dit betekent dat u niet elke keer dat u naar de winkel gaat zwerfvuil hoeft te kopen en dat u minder afval naar uw lokale stortplaats stuurt.

Kristallen kattenbakvulling in handen van eigenaren
Image Credit: kholywood, Shutterstock
thematische pauze

3. Vereist minder frequente reiniging

U hoeft uw kattenbak niet zo vaak schoon te maken als u overschakelt op kristallen kattenbakvulling. Kleistrooisel moet dagelijks worden vervangen om geuren op afstand te houden en onhygiënische omstandigheden voor uw kat te voorkomen. Omdat kristalstrooisel niet klontert, hoef je alleen de uitwerpselen te verwijderen als je ze ziet en de resterende kristallen te roeren. Omdat je geen enorme blokken met urine doordrenkt strooisel eruit schept, hoef je de doos niet constant opnieuw te vullen met verse kristallen.

thematische pauze

4. Het is stofarm

Een van de beste voordelen van kristallen kattenbakvulling is dat het niet stoffig is zoals zijn tegenhanger van klei. De kristallen veranderen niet in fijnstof op de bodem van de zak zoals kleibakvulling en je zult niet veel poeder merken als je het in de doos van je kat giet. Bovendien zul je versteld staan van hoe weinig stof je produceert bij het verwijderen van uitwerpselen, vooral als je gewend bent om kleistrooisel te scheppen.

Kattenbak met kristallen bakvulling en schep op vloer bij lichtblauwe muur
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

5. Het is lichtgewicht

Traditioneel kleistrooisel is extreem zwaar, omdat je er veel van moet gebruiken in elke kattenbak. Het is niet ongebruikelijk om dozen van 40+ pond te vinden, wat letterlijk lastig kan zijn om door de winkel en in je huis te dragen. Je zult veel minder kristalstrooisel gebruiken, dus het wordt verkocht in kleinere, veel beter hanteerbare tassen.

3 kat face divider

Nadelen van Crystal Cat Litter

1. Urine kan zwembad

Hoewel de kristallen goed werk leveren bij het opnemen van vloeibaar afval, kunt u urinepooling opmerken als ze te verzadigd raken. Fabrikanten raden aan om de kristallen te roeren bij het verwijderen van uitwerpselen om dit te voorkomen.

thematische pauze

2. Het is prijzig

Kristalstrooisel is duurder dan traditionele kleiopties. Het kan echter zijn dat je op de lange termijn niet meer betaalt, omdat je het nest minder vaak zult vervangen.

Kat kijkt naar kristallen kattenbakvulling
Afbeelding credit: Axel Bueckert, Shutterstock
thematische pauze

3. Niet milieuvriendelijk

Kristalstrooisel is afgeleid van kwarts, meestal verkregen uit open putputten. Deze enorme operaties vereisen grote industriële locaties, waarbij reeds bestaande vegetatie en habitat worden verdrongen. Net als bij andere mijnbouwactiviteiten kunnen deze steengroeven erosie en lucht- en waterverontreiniging.

Bovendien is kristalstrooisel niet biologisch afbreekbaar. Het is niet doorspoelbaar of composteerbaar, dus het zal onvermijdelijk op de stortplaats van uw stad terechtkomen.

thematische pauze

4. Het volgt – veel

Als je ooit naar het strand bent geweest, weet je hoe ver een zandkorrel kan reizen. Je zuigt wekenlang zand van je tapijt na een strandbezoek, en hetzelfde geldt voor je kristalstrooisel. U kunt de hoeveelheid sporen in uw huis verminderen door kattenbakmatten te gebruiken of te investeren in een hoogzijdige kattenbak.

Cat kogelverdeler 1

Andere opties voor kattenbakvulling

Strooisels op basis van kristal en klei zijn niet uw enige opties om het afval van uw kat te verwerken. Hier zijn enkele andere kattenbakvullingopties die het overwegen waard zijn:

  • Dennenstrooisel
  • Tarwe strooisel
  • Graszaadstrooisel
  • Maïskolf strooisel
  • Walnootschelp strooisel
  • Papierafval

kattenpootverdeler

Conclusie

Crystal kattenbakvulling is het proberen waard als je het beu bent om 40-pond dozen met op klei gebaseerd strooisel rond te sjouwen en je biceps dagelijks een training te geven door zware, met urine doordrenkte klonten uit de doos van je kat te scheppen. Zoals alles heeft kristalstrooisel nadelen, maar de voordelen kunnen opwegen tegen de nadelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Alexandra Morosanu, Shutterstock